golvslipning

Golvslipning

Ska du slipa golvet? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på golvslipning. Du får även lära dig mer om vilka golv som kan slipas, vad golvslipning kostar och hur du själv slipar golvet.

Få offerter från golvläggare

Vad kostar golvslipning?

De flesta företag inom golvslipning tar betalt per m2. Kostnaden för golvslipning är generellt sett något dyrare i storstäder som Göteborg, Stockholm och Malmö än i mindre städer. Det exakta kvadratmeterpriset varierar beroende på vilken golvbehandling du vill göra:

  • Golvslipning och lackering. Cirka 250 kronor/m2
  • Golvslipning och pigmentlackering. Cirka 350 kronor/m2
  • Golvslipning och hårdvaxolja. Cirka 260 kronor/m2
  • Golvslipning och hårdvaxolja med pigment. Cirka 350 kronor/m2

Många företag har dessutom krav på minsta yta, exempelvis minsta debitering för 25 m2.  Kom ihåg att det kan tillkomma kostnader som exempelvis transport. Du kan sänka kostnaden en del genom att utnyttja ROT-avdraget. Då får du dra av 30 % på upp till 50 000 kronor. Det gäller för själva arbetskostnaden och per år och per person.

Vill du ha hjälp med golvslipning?

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta golvslipare
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du slipar golv

Eftersom golvslipning tar några dagar är det viktigt att planera i förväg då du inte kommer kunna använda rummet. Dessutom bildas det väldigt mycket slipdamm, du behöver därför täppa igen alla ingångar till det rum där du ska slipa. Använd skyddsplast och tejpa upp runt dörrhålet. Om du inte kan ta ner möbler från väggarna är det bra att täcka över dem med plast och tejpa runtomkring. Dammet tenderar att ta sig in överallt.

Så väljer du rätt golvbehandling

Olika trägolv kräver olika typer av behandlingar. Vilket material golvet är påverkar alltså valmöjligheterna. Här är några av de vanligaste golvbehandlingarna som kan utföras i samband med golvslipning:

  • Lackering. Lack är den slitstarkaste behandlingen av trägolv, det fungerar optimalt på massiva trägolv. Lacken lägger sig som en hård och skyddande yta på träet. Resultatet blir en yta som är lättstädad och som kräver minimalt med underhåll. Det går att välja bland flera typer av lack, bland annat matt, blankt och pigmenterat lack.
  • Inoljning. Har du en vacker träparkett eller ett trägolv med patina, kan du framhäva träets struktur och färger genom olja. Oljan tränger ner i träets porer vilket skapar mer djup och lyster. Golvet blir väldigt lent efter inoljning. Bra att veta är att oljade golv kräver lite mer underhåll än lackerade. Men en stor fördel är att du enkelt kan reparera eventuella repor i oljande trägolv. Du behöver endast slipa på området och sedan olja in igen.
  • Hårdvaxoljning. Hårdvaxolja är lite som en hybrid mellan lack och olja – det tränger ner i träet och skapar samtidigt en skyddande yta. Det finns olika pigment att välja bland om du skulle vilja färga golvet ljusare eller mörkare.
  • Betsning. Bets färgar trägolvet, du kan därför behöva ytterligare någon typ av behandling för att stärka golvet.
  • Såpning. Såpa fungerar enbart till golv tillverkat av furu eller gran. Såpan gör trägolvet hårdare och lättare att rengöra. Om golvet är obehandlat ska det helst såpas minst fem gånger innan det används.

Tips när du anlitar företag för golvslipning

Eftersom kostnaden för golvslipare varierar en del beroende på var i landet du bor, samt vilken typ av behandling (utöver själva golvslipningen) du är intresserad av, är det viktigt att jämföra offerter för golvslipning. Skicka in din offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med flera golvslipare. Du kan sedan jämföra och välja ut en offert som känns bra. Kom ihåg att skriva ner följande information i din förfrågan:

  • Material. Vilket material är golvet tillverkat av och vilken typ av golv är det? Exempelvis massivt trägolv, parkett eller golv med klickfog.
  • Skick. Är golvet väldigt slitet med djupa repor? Hur många gånger har det slipats tidigare?
  • Önskad behandling. Vill du endast ha hjälp med golvslipning eller även ytbehandling – i så fall vilken typ av behandling?
  • Yta. Hur stort är golvet?

Kostnad för golvslipning

Kostnaden varierar över hela landet och mellan olika golvslipare, men ett generellt riktpris för golvslipning per m2 är 250 – 350 kronor. Det kan bli dyrare om det nuvarande golvet kräver färgborttagning samt om du vill ha ett extra lager lack ett vax.

Du kan sänka kostnaden genom att utföra delar av arbetet själv, exempelvis är det bra om du förbereder genom att tömma rummet och täcka för eventuella möbler/tavlor med plast eller lakan eftersom det dammar väldigt mycket vid golvslipning. Rengör gärna golvet genom att dammsuga och våttorka det. Tejpa även för ingångar till rummet med skyddsplast, annars kommer slipdammet sprida sig.

Slipa golv – hur gör man?

Det kan verka enkelt att slipa golvet själv, men faktum är att det är svårare än det verkar. Anledningen är att slipmaskinen som man använder snabbt ”gräver ner sig” i träet. Stannar du lite för länge på ett ställe blir det en viss nivåskillnad i golvet. Men det är absolut inte omöjligt att slipa golv själv, särskilt inte om du övar med avstängd maskin först så att du hittar en bra takt.

Se till att välja rätt storlek av slipmaskin. Det är enklast att fråga personalen som hyr ut slipmaskiner. Berätta om vilken typ av golv det gäller och hur stort golvet är. Slipa golv – gör det själv:

  1. Starta slipmaskinen. Se till att valsen är uppfälld när du startar. Börja gå innan du fäller ner valsen mot golvet. Kom ihåg att alltid fälla upp valsen innan du stannar, annars kommer golvet bli ojämnt.
  2. Gå i träets riktning. Slipa längsmed längden av brädorna – i träets riktning. Ska du slipa ett fiskbensmönstrat golv går du diagonalt.
  3. Byt till finare slippapper. Efter att du slipat bort alla ojämnheter byter du till ett finare slippapper och kör en gång till.
  4. Kanter slipas med mindre maskin. Det är svårt att ta sig hela vägen in till hörn och kanter med den stora slipmaskinen, till svåråtkomliga områden använder du därför en kantslip.

Obs!
Använd alltid andningsskydd när du slipar golv – det bildas stora mängder slipdamm som inte är bra att andas in.

Vanliga frågor och svar

Från cirka 250 kronor per m2 exklusive ROT-avdrag.

Från cirka 250 kronor per m2.

De flesta firmor tar cirka 250 – 350 kronor per m2 för att slipa trägolv.

Mellan 400 – 600 kronor per dygn och cirka 2 000 kronor för en vecka.

Ja, för bästa resultat ska de tas bort, annars är det svårt att komma hela vägen in till kanterna.

En professionell firma slipar ett golv på cirka 40 – 45 m2 på en dag. Räkna med cirka två dagar för ett normalstort rum (<40 m2).

Det är lite svårt att gå i en jämn takt. Om du stannar lite för länge med slipmaskinen blir det snabbt ojämnheter i golvet som är svåra att få bort.

Det dammar en del, men inte alls lika mycket som förr i tiden eftersom dagens slipmaskiner har en dammuppsamlare (den fungerar lite som en dammsugare). Den suger alltså upp dammet under tiden den slipar.

Cirka 250 kronor per kvadratmeter.

Kostnaden för att slipa golv själv delas upp i priset för slippapper och själva slipmaskinen. En golvslip kostar cirka 400 – 600 kronor per dygn att hyra och slippapper kostar cirka 400 kronor (räcker till cirka 25 kvadratmeter).

Lär dig mer om golv

Här hittar du fler artiklar om golvbehandlingar och golvslipning. Du kan till exempel läsa om hur du slipar betonggolv, hur du lägger ett parkettgolv med klickfog samt hur du rengör golv.