Innehåll i denna artikel
Vinylgolvets egenskaper
Vinyl är en typ av plast bestående av stensalt, petroleum och naturliga fyllningsämnen som kalksten. Vinylgolv finns att få i olika utföranden, bland annat som hel matta, vinylgolvplattor eller vinylgolvbrädor. Vinylgolv består av flera skikt:
- Baksidan
- Glasfiber
- Medelskikt
- Glasfiber
- Tryckskikt
- Design
- Slitskikt
- Skyddsskikt
Klickvinyl är en populär produkt, men det är värt att känna till att det inte är helt fukttålig eftersom det har skarvar, till skillnad från en vinylmatta. Vinylgolv i klickformat lägger du som vilket klickgolv som helst, det behöver inte limmas. Vinylgolvplattor limmas direkt på underlaget, ofta rollar man då limmet på golvet.

För- och nackdelar med vinylgolv
Det finns många fördelar med vinylgolv: Det är billigt jämfört med andra golvtyper, det är förhållandevis enkelt att lägga själv, oavsett om du lägger det som klickgolv, matta eller i plattor. Vinylgolv upplevs dessutom ofta som tysta och mjuka att gå på. Vill du ha ett slitstarkt golv i exempelvis hallen, badrummet eller köket är vinylgolv bra alternativ.
Det finns även några nackdelar med vinylgolv, bland annat kan det inte behandlas och slipas om det uppstår en skada. Då behöver du antingen byta ut den skadade delen eller lägga ett nytt golv. En annan nackdel är att vinylgolv har en plastig känsla, det kommer aldrig kännas som ett trägolv.

Var passar vinylgolv?
Tack vare att ett vinylgolv är fuktsäkert (om det är en matta) och slitstarkt passar det särskilt bra med vinylgolv i kök och badrum. Om du ska ha vinylgolv i badrum bör du välja en hel matta eftersom den inte har några fogar där vatten annars kan tränga in.
Hur lägger man vinylgolv?
Hur man lägger vinylgolv varierar beroende på vilken typ av golv det gäller.
Lägg vinylmatta – steg för steg
Du behöver:
- Bredspackel
- Mattkniv
- Dubbelhäftande tejp
- Måttband
- Vinylmatta och lim
Du kan köpa billiga vinylgolv på Rusta, Ikea och Byggmax. Vill du ha golv med högre kvalitet är vinylgolv från Pergo och Kährs bra.

Köp ditt vinylgolv här
Gör så här
- Rengör underlaget. Dammsug och våttorka noggrant.
- Tejpa runt rummet. Sätt tejpen längsmed alla väggar på golvet. Låt skyddstejpen sitta kvar.
- Skär mattan. Skär mattan så den passar rummets storlek, men lämna cirka 5 – 10 centimeters överskott.
- Ta bort skyddsremsan på tejpen. Fixera mattan på tejpen.
- Pressa ut med spackel. Med en bredspackel som du lindar in i en vanlig kökshandduk kan du pressa ut mattan ordentligt så den hamnar jämnt och fint längsmed kanterna i rummet.
- Skär till mattan i hörnen. Var noggrann så du inte skär bort för mycket. Skär sedan med mattkniv runt hela mattan för att bli av med överskottet. Det är enklast att fixera mattan med bredspackeln samtidigt som du skär.
- Spika upp lister. Sätt tillbaka golvlisterna.
Våtrumsmatta i badrum
Om du ska montera en vinylmatta i badrummet behöver mattan gå upp cirka 10 centimeter på väggen för att motverka att fukt tar sig in. För att forma mattan i kanterna kan du värma upp mattan med hjälp av en hårfön.

Lägg självhäftande vinylgolv – steg för steg
- Städa underlaget. Dammsug och våttorka noggrant.
- Rolla på lim. Vinylplattor ska limmas på underlaget, det är enklast att rolla limmet på golvet.
- Tryck fast den första plattan. Var väldigt noggrann med just den första plattan eftersom den påverkar hur rakt resten av plattorna hamnar.
- Kom ihåg expansionsfogar. Det måste finnas ett litet utrymme runt kanterna, annars riskerar vinylplattorna att deformeras vid temperaturförändringar. Som kantavslutning är sockellister bra.
Kostnad för vinylgolv
Materialmässigt är vinyl förhållandevis billigt, du kan köpa ett vinylgolv för mellan 180 och 400 kronor per m2. Det brukar dock tillkomma extra kostnader för spackel och verktyg. Vill du hellre få hjälp av en golvläggare kostar det cirka 350 – 600 kronor i timmen men då kan du även utnyttja ROT-avdraget, det ger dig 30 % prisreducering på upp till 50 000 kronor (för arbetskostnaden).
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 97 246 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Vinylgolv i klickformat kan läggas direkt på det gamla golvet, till exempel trägolv, det krävs inget lim. Om du ska lägga en vinylmatta måste den tejpas eller limmas fast.
Laminat har en kärna av HDF-skiva och består av flera olika skikt. Vinyl består också av flera skikt men innehåller en annan sammansättning, till exempel glasfiber och PVC.
Fördelarna med vinylgolv är bland annat att materialet är förhållandevis billigt, enkelt att lägga själv och är slittåligt. Dessutom ger vinylmattor en bra ljuddämpning.
Ja, det är en typ av plastmatta.
Eftersom vinylgolv är fuktsäkert (om det är en matta) fungerar det ofta bra i kök och badrum.
Det är ett golv bestående av flera vattentäta skikt (flexibla ark). Vinylgolv säljs både som matta, brädor och plattor.
Tarkett är en tillverkare.