ANNONS

Planera badrummet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Det kan vara lite svårt att planera badrummet eftersom det är ett våtrum. Det ställer höga krav på fuktsäkerhet. Därtill innebär en badrumsrenovering många installationer, dyra inredningsenheter samt vägg- och golvbeklädnader som måste vara fuktsäkra. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du planerar badrummet.

Ordningsföljd

När du planerar ett badrum vill du förmodligen veta vad det kommer att kosta, hur du ska hitta rätt hantverkare och hur lång tid renoveringen förväntas ta. För att planeringen inte ska kännas rörig är det bra att skriva en lista på hur du ska lägga upp badrumsbygget. Det rekommenderas att man börjar med att planera ytskikten i badrummet. Det beror på att ytskikten ligger till grund för att badrummet ska bli helt tätt. Så här kan du lägga upp planeringen:

  1. Rivning. Beroende på om du ska bygga ett helt nytt badrum eller totalrenovera ett befintligt, kan du behöva utföra vissa rivningsarbeten innan du kommer igång. Det handlar bland annat om att ta ner all inredning som toalettstol, handfat och blandare. Även gamla ytskikt ska demonteras. Är du händig brukar rivningsjobbet gå bra att utföra på egen hand.
  2. Planlösning. Beroende på om du renoverar ett befintligt badrum eller bygger nytt finns olika förutsättningar för planlösningen. Utgår du från ett befintligt badrum har du en viss yta att ta hänsyn till. Du kan dock förändra hur toalettstol, dusch och handfat är placerade genom att dra om rören. Det medför dock högre kostnader. Vill du sänka kostnaden är det bättre att bevara samma planlösning. Bygger du från grunden har du fria tyglar när det kommer till hur rummet ska utformas. Ett tips är att provskissa flera versioner av badrummet i ett ritningsprogram. Det finns många program där du kan rita badrum online.
  3. Arkitekt. Om du bygger ett nytt badrum finns det anledning till att anlita en arkitekt. Visa arkitekten dina skisser och önskemål och be om ett utlåtande. Arkitekten kan du lämna ett förslag med förbättringar. Det är ofta värt investeringen eftersom badrumsrenoveringen är en stor investering som du ska trivas med under många år.
  4. Ytskikt. Bestäm vilka ytskikt du vill ha, de kommer lägga grunden för hur badrummet ser ut och upplevs. Det handlar om golv- och väggbeklädnad. Besök gärna fysiska butiker där du kan se materialprover.
  5. Hantverkare. När du vet vilka ytskikt du vill ha är nästa steg att kontakta hantverkare. Hantverkaren bör kontaktas i ett tidigt planeringsstadium eftersom hen har bra koll på priser, olika material och vet i runda slängar hur lång tid bygget kommer att ta. Hantverkaren kan även hjälpa dig planera för de olika installationerna, som dragning av vatten och avlopp.
  1. Budget. Efter mötet med hantverkaren har du en bättre uppfattning om vad olika material kommer att kosta samt kostnaden för arbetet och installationerna. Skriv noggrant ner alla kostnader och addera även priser för övriga saker som material och inredning.
  2. Material. Innan du kan börja bygga på riktigt är det viktigt att du har allt material på plats. Olika leverantörer har olika leveranstid, ibland kan det vara flera veckors leveranstid så det är bra att vara ute i god tid. Material i badrummet är, förutom golv- och väggbeklädnad, bland annat duschväggar, tak, bänkskiva till badrumskommoden och liknande.
  3. Inredning. Se till att beställa all den fasta inredningen i ett tidigt skede, leveranstiderna kan variera kraftigt. Inredning till badrummet är bland annat handfat, kommod, badrumsskåp, handdukstorkare, toalettstol, blandare, dusch och duschväggar.

Material

Det är oftast roligt att välja material till badrummet eftersom golv och väggar kommer styra hur hela rummet upplevs och ser ut. De vanligaste materialen i badrum är kakel och klinker, men det finns många andra alternativ att välja bland.

  • Kakel. Kakel finns i mängder av olika färger och former – från klassiskt vitt kakel i kvadratisk form till hexagonformat kakel med marockanska mönster. Kakel är förhållandevis billigt material till badrummet, även om det förstås finns dyrare och mer exklusiva alternativ.
  • Klinker. Klinker är det vanligaste alternativet för badrumsgolvet. Materialet är hållfast och slitstarkt samt fungerar bra att lägga på golvvärme. Även klinker finns i många färger, mönster, storlekar och former.
  • Våtrumsmatta. Ett billigare alternativ till klinker är våtrumsmattan. Idag finns det ett stort utbud med kvalitativa mattor, ofta med mycket verklighetstrogna motiv. Det finns bland annat våtrumsmattor som ser ut som äkta sten eller trä.
  • Våtrumstapet. I likhet med våtrumsmattan är även våtrumstapet ett budgetalternativ till kakel. Den påminner om våtrumsmattan men är tunnare. Det finns många färger, mönster och motiv att välja bland.
  • Marmor. Marmor är ett lyxigt alternativ till badrummet och stenen finns i många vackra färger och skiftningar. Marmor ser förvisso elegant ut, men det är dessvärre inte det mest praktiska alternativet eftersom marmor fläckas väldigt lätt, bland annat av oljor och syror. Väljer du marmor på väggarna brukar de hålla sig fina, men en bänkskiva i marmor under handfatet kan snabbt bli fläckig av oljor och andra skönhetsprodukter, vilket kan vara värt att ha i åtanke.
  • Betong. Under senare år har den industriella och mer råa inredningsstilen blivit väldigt populär, även när det kommer till badrum. Betong har därför fått ett uppsving som badrumsmaterial. Betong kan användas både som vägg- och golvmaterial. Snyggast blir det om du bryter av betongens hårda känsla med ett varmare material, som trä.
  • Microcement. Microcement är ett ganska nytt material i badrum och det ger en rå och modern look. Microcement appliceras ungefär som puts och det kräver rätt handlag för att resultatet ska bli snyggt.

Installationer

När du bygger ett badrum kommer du förr eller senare att behöva anlita en behörig fackman för vissa installationer. Det handlar om elektriska installationer samt rördragning. Men saknar du vanan bör du även leja bort installationer som montering av badrumsskåp, handdukstork, krokar och speglar. Det beror på att badrummet måste vara helt fuktsäkert. Om du exempelvis borrar i kakel på fel sätt kan det leda till att tätskiktet skadas. I värsta fall kan det leda till fuktskador som sprider sig i material som underliggande träreglar. Det är även bra att låta en hantverkare installera toalettstolen och handfaten.

Inredning

Badrummet består vanligtvis av toalettstol, handfat och dusch. Men en del personer använder större badrum som en kombinerad tvättstuga. Vanlig inredning att ha i badrum:

  • Toalettstol. Här behöver du fundera över om du vill ha en vägghängd, golvstående eller snålspolande toalett. Priserna varierar en del beroende på vilken typ av toalettstol det rör sig om.
  • Handfat. Många väljer idag att installera två handfat i badrummet, det underlättar särskilt om ni är många som använder badrummet. Handfat kan vara vägghängt eller fristående. Fristående handfat är monterat på väggen och röret går rakt ner under. Många klär in röret genom att ställa en kommod eller ett badrumsskåp under. Vägghängda handfat är också monterade på väggen men deras avloppsrör går inuti väggen och syns inte. Vill du inte ha någon kommod kan ett vägghängt handfat vara ett bra alternativ då det ser stilrent ut. Ett annat alternativ är ovanpåliggande handfat, de kan fällas in i valfri kommod.
  • Kommod och badrumsskåp. De flesta av oss förvarar saker som skönhetsprodukter, toalettpapper, handdukar och städmaterial i badrummet. Därför behövs en del förvaringsmöjligheter. I en kommod eller i ett badrumsskåp under handfatet kan du få plats med sådant du använder dagligen, som tandborste och hudkrämer.
  • Dusch. Det finns flera typer av duschar, exempelvis duschkabiner där både blandare, golvbrunn och takdusch är färdigmonterade. Andra alternativ är glasväggar och fällbara dörrar.
  • Tvättmaskin och torktumlare. Om du ska ha tvättmaskin och torktumlare i badrummet är det viktigt att planera rördragning för det. Det är även bra att fundera på placering. Är badrummet mindre kan det vara praktiskt att ställa maskinerna på varandra.

Hantverkare

Det kan kännas svårt att hitta rätt hantverkare. Även om de flesta aktörer är seriösa, finns det alltid vissa företag som inte är det. För att du ska bli nöjd med din hantverkare är det viktigt att göra en noggrann research först. Tänk på det här:

  • Kontakta flera olika hantverkare. Det är alltid bra att jämföra flera hantverkare. Se även till att läsa recensioner och se tidigare uppdrag. Kontaktar du flera hantverkare kan du enkelt se vem som erbjuder det lägsta priset, vem som utför jobbet snabbast samt vem som har fått bäst betyg.
  • Beskriv uppdraget ordentligt. När du väl hittat en hantverkare du vill gå vidare med är det viktigt att du så tydligt och noggrant som möjligt beskriver uppdraget. Var hellre övertydlig så undviker du risken för missförstånd.
  • Kontrollera avtalet. När hantverkaren kontrollerat uppdragsbeskrivningen kan hen lämna ett avtal. Se till att gå igenom avtalet noggrant och red ut eventuella frågetecken. Allt bör vara skriftligt, annars finns det stor risk att det uppstår missförstånd och tvister.

Här kan du hitta professionella hantverkare där du bor.

Vanliga frågor och svar

Lägg tid på att bestämma vilken golv- och väggbeklädnad du vill ha, materialen kommer dels styra kostnaden, dels stilen för badrummet. Andra delar som är viktiga i en badrumsplanering är bland annat att beställa allt material och all inredning i tid, vissa leverantörer har flera veckors leveranstid. Kontakta även hantverkare i tid (för installationer av avlopp och vatten).

Det är individuellt vad man vill ha i badrummet. Förutom toalettstol, handfat och dusch kanske du vill ha förvaringsmöjligheter? Planera för dold förvaring i ett tidigt planeringsstadium. Fundera även på om du vill golvvärme och några speciallösningar som exempelvis ångdusch eller bastu.

Toaletten behöver ett utrymme med en bredd på cirka 80 centimeter och ett djup på 120 centimeter. Då har du tillräcklig plats för benen.

En badrumsrenovering innefattar väldigt många olika arbetsmoment och inköp. Bland annat rör, fogmassa, fuktspärr och ytskikt samt inredning, rördragningar, kakelsättning och snickerier.

Gör planeringen i rätt ordning: börja med budget, fortsätt med en skiss i skala över badrummet. När du vet exakt var all den fasta inredningen ska placeras kan du fortsätta med att välja material.

Placering av eluttag, tillräckligt med förvaringsmöjligheter och olika typer av belysning. Det är också lätt att glömma att ta med skruv, fogmassa och andra ”detaljer” i kostnaden.