mattläggare

Hitta en mattläggare

Behöver du hjälp att lägga en heltäckningsmatta eller matta i trappan? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på mattläggningen. Du får även veta mer om olika material, vad det kostar att anlita en mattläggare och hur du kan göra det själv.

Få offerter från mattläggare

Vad kostar det att lägga en heltäckningsmatta?

Det är i regel en golvläggare som lägger heltäckningsmattor och våtrumsmattor och de tar vanligtvis betalt per timme. Timpriset ligger på cirka 350 – 650 kronor och varierar en del beroende på om du anlitar golvläggare i Stockholm och Göteborg eller om du behöver hjälp med mattläggning i Uppsala eller i mindre städer.

  • Renovera plastmatta i badrum. Det är inte rekommenderat att lägga en ny matta ovanpå den gamla, särskilt inte i våtrum. Den gamla bör rivas bort innan man spacklar underlaget på nytt innan den nya våtrumsmattan läggs. Om det uppstått en reva eller skada i våtrumsmattan kan den lagas genom att öppningen svetsas igen. Du bör dock överlåta jobbet åt en fackman eftersom det kan ha kommit fukt innanför mattan.
  • Lägga våtrumsmatta. Kostnaden för att lägga en ny våtrumsmatta baseras på förarbetet, materialet och arbetskostnaden. Det går att köpa våtrumsmattor för cirka 250 kronor per m2.
  • Kostnad för att lägga textilmatta. Pris för att lägga heltäckningsmatta varierar mycket beroende på mattans kvalitet. De billigaste heltäckningsmattorna kostar från cirka 150 kronor per m2, medan mattor i högre kvalitet kan kosta mellan 500 och 1 000 kronor per m2.
  • Kostnad för att lägga golv. Priset baseras på vilket golvmaterial som ska läggas samt hur tidskrävande förarbetet är. Laminatgolv är en av de billigaste golvtyperna, det kostar från 50 kronor per m2, medan ett massivt trägolv kostar från cirka 300 – 400 kronor per m2. För golvläggaren går det snabbare att lägga ett golv med klickfog än massiva golvbrädor som spikas fast.

Du kan spara in på kostnaderna genom att utnyttja ROT-avdraget, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller per person och år). Du kan även förbereda inför mattläggningen genom att riva bort den gamla mattan och tömma rummet på saker. Kostnaden för mattläggning kan också skilja sig beroende på vilket material på matta du ska ha.

Hitta din lokala mattläggare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta mattläggare
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du lägger heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta gör att rummet känns inbjudande, varmt och mysigt och det finns flera fördelar med att lägga en matta över hela golvet. Till exempel binder textilmattor dammpartiklar vilket gör att det dammar mindre. Det blir dessutom enklare att dammsuga upp partiklarna. Mattor absorberar även ljud och är behagliga att gå på. Nackdelen med heltäckningsmattor är underhållet och att de samlar damm. Är man astmatiker kan det vara ett problem. Det är även svårare att rengöra textilmattor än hårda golv eftersom materialet absorberar smuts lättare.

När du väljer heltäckningsmatta är det bra att tänka på följande:

  • Material. En heltäckningsmatta kan exempelvis vara tillverkad i textil, ull, kork eller linoleum. Materialet påverkar kravet på underhåll.
  • Färg. En mörk färg döljer smuts bättre men kan samtidigt svälja en del ljus och få rummet att upplevas som mindre än det egentligen är.
  • Lugg. En tjockare och längre lugg är skön att gå på och upplevs som mysig och passar bra i sovrummet, men samtidigt samlar den mer damm och smuts. Vill du ha en lättrengjord matta är det bättre med en kort lugg.
  • Underhåll. En linoleummatta är enkel att torka av om det skulle uppstå fläckar. En textilmatta med lång lugg kan vara svårare att rengöra om det uppstår spill.

Tips!

Om du får gula fläckar på en plastmatta i badrummet kan du prova att blanda bakpulver med lite vatten och lägga på fläcken. Låt verka ett par minuter och torka sedan av med en fuktig trasa.

Om du funderar på att lägga heltäckningsmatta finns det vissa rum och områden som är bättre lämpade för det:

  • Källare. I källarvåningar tenderar golv som klinker att kännas kalla, åtminstone om du inte har golvvärme. Men lägger du en textilmatta där kommer källaren upplevas som varmare och mer hemtrevligare.
  • Kontor. I kontoret är risken för fläckar inte särskilt stor eftersom man sällan äter där. En heltäckningsmatta är praktisk i kontoret eftersom den dämpar ljudet.
  • Vardagsrum. Istället för att köpa en stor matta att lägga på golvet kan du lägga en heltäckningsmatta i vardagsrummet.
  • Sovrum. Sovrummet är kanske det mest lämpade rummet för heltäckningsmattor i textil. Det skapar en inbjudande och ombonad känsla.
  • Trappor. Det är behagligt att gå i trappor som är mattklädda. Det finns olika varianter av trappmattor, bland annat mattor som täcker hela steget och mattor som ligger som en halvmåne över trappsteget.

Så väljer du rätt typ av matta

Även om du redan vet vilken typ av matta du vill lägga kan det ändå vara bra att fråga mattläggaren om han eller hon har några rekommendationer. Många gånger har mattläggaren bra kontakt med olika leverantörer som kan ge dig ett rabatterat pris. Är du osäker på vilken typ av material du ska välja? Här är mer information:

  • Linoleummatta. Linoleum består till stor del av linolja, sågspån, korkmjöl, harts och färgpigment. Linoleummattor är reptåliga och lätta att rengöra. Små repor ”läks” ofta av sig själva. Linoleummattor kallas även för korkmattor.
  • Våtrumsmatta. Om du ska renovera badrummet och inte vill lägga så mycket pengar kan våtrumsmatta vara ett bra alternativ till klinker. Med våtrumsmatta i badrummet behöver du inget annat våtrumsskikt eftersom mattan är fukttät. Den är billigare än klinker och finns att köpa i en mängd olika färger och mönster.
  • Polyamidmatta. De flesta moderna heltäckningsmattor är tillverkade av polyamid, mer känt som nylon. Materialet är av syntetfiber och är enkelt att rengöra. Andra fördelar är att materialet inte luddar, är fukttåligt samt termoplastiskt. Termoplastisk innebär att materialet inte börjar brinna, det smälter istället. Nackdelen med polyamidmattor är att materialet är ganska ljuskänsligt och lätt bleks i solen.
  • Akrylmatta. Ett annat vanligt material på heltäckningsmattor är akryl, som har liknande egenskaper som polyamid. Skillnaden är att materialet inte är ljuskänsligt, däremot är det känsligare för slitage.
  • Ullmatta. Lyxiga och mjuka heltäckningsmattor kan vara tillverkade av ull, ett antibakteriellt material som håller sig fräscht. Andra fördelar är att ull binder damm och smuts bra, vilket gör det enkelt att dammsuga mattan. En nackdel med ull är att materialet fäller en del till en början, men det avtar med tiden.
  • Sisalmatta. Sisal är tillverkat av grova växtfibrer och är mycket slitstarkt. Sisal passar bra i rum där golvet utsätts för mycket slitage.
  • Rayonmatta. Rayon är också tillverkat av växtfiber men är betydligt mjukare än sisal. Det påminner en del om bomull. När mattan är torr är den slitstark, men fibrerna blir känsliga om de utsätts för fukt.

Köp billiga heltäckningsmattor här

golvpoolen
Golv, kakel och badrum på nätet.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Tips när du anlitar mattläggare

Eftersom kostnaden för mattläggning varierar en del är det bra att jämföra flera företag innan du bestämmer dig. Skicka en offertförfrågan i vår offerttjänst, då hjälper vi till att matcha dig mot flera experter. Sedan är det bara att jämföra och välja ut en offert som passar dig. För att du ska få en så exakt offert som möjligt är det bra om din förfrågan innehåller följande information:

  • Befintligt golvmaterial. För att mattläggaren ska veta vilken typ av förarbete som krävs är det viktigt att du beskriver det befintliga golvmaterialet.
  • Skick. Beskriv även skicket på det befintliga golvet. Ska du exempelvis lägga en våtrumsmatta är det bra om du informerar hantverkaren om hur det nuvarande badrumsgolvet ser ut och i vilket skick det är (finns fuktskador eller revor?).
  • Önskad matta. Vilken typ av heltäckningsmatta vill du ha? Vill du även att mattläggaren ska ge förslag på andra material? Fråga alltid om han eller hon har möjlighet att ge rabatterat pris på mattor?
  • Yta. Hur stor golvyta gäller det?
  • Andra önskemål. Vill du passa på att installera golvvärme?

Kostnad för att lägga heltäckningsmattor

Kostnaden för att anlita golvläggare varierar en del beroende på om du bor i Malmö, Stockholm, Göteborg eller mindre städer. I storstäder är hantverkartjänster i regel något dyrare. Förutom det baseras kostnaden på vilken typ av matta det är, om den måste skarvas, hur förarbetet ser ut och hur stor yta som ska täckas.

Ett kostnadsexempel för mattläggning i en normalstor hall (<10 m2): 4 000 kronor (mattläggning inklusive servicebil och sophantering av avfall) och exklusive materialet (mattan). Kostnaden för själva mattan varierar mycket beroende på material, det finns billigare mattor som kostar från 150 kronor per m2 och mer exklusiva varianter som kostar mellan 500 och 1 000 kronor per m2.

Lägga heltäckningsmatta – hur gör man?

Är du någorlunda händig kan du lägga in heltäckningsmattan själv. Det är enklare att lägga en textilmatta i sovrummet än att lägga en plastmatta i badrummet. Det beror på att badrummet är utsatt för fukt, vilket ställer högre krav på att du vet hur tätskikt fungerar och hur det ska göras ett fall mot golvbrunnen. Våtrumsmattans skarvar ska dessutom svetsas, vilket kan vara svårt utan tidigare erfarenhet.

För att lägga heltäckningsmatta är det viktigt att du har rätt typ av golvverktyg för mattläggning:

  • Mattkniv och extra blad
  • Måttband
  • Bredspackel
  • Dubbelhäftande tejp eller lim
  • Bräda, kvast eller linjal. Det använder du för att pressa ut mattan.
  • Extra: Om du ska limma fast mattan behöver du även en tandad spackel.
  • Heltäckningsmattan

Köp dina verktyg här

Så här lägger du heltäckningsmattan

  1. Ta bort lister. Töm rummet på saker och ta loss alla golvlister.
  2. Rengör golvet. Dammsug och våttorka golvet – låt det torka ordentligt.
  3. Sätt upp dubbelhäftande tejp. Den ska sitta längsmed alla kanter i rummet. Om mattan ska skarvas sätter du även dubbelhäftande tejp där skarven ska vara.
  4. Lägg mattan på plats. Lägg mattan i ena änden av rummet och rulla försiktigt ut den. Pressa samtidigt ut mattan ordentligt med en bräda, kvast eller linjal.
  5. Ta bort skyddsremsan. När du kommer fram till den dubbelhäftande tejpen tar du bort skyddsremsan, tryck sedan ut mattan över den klistriga tejpen och tryck sedan till ordentligt.
  6. Skär bort överflödig matta. Skär mattan precis i skarven mellan golv och vägg och helst i en 45-gradig vinkel.
  7. Sätt tillbaka golvlisterna.

Det går oftast bra att lägga heltäckningsmattan över det befintliga golvmaterialet – med undantag för badrum. Har du en befintlig plastmatta ska du inte lägga plastmatta ovanpå den gamla.

Vanliga frågor och svar

En mattläggare tar vanligtvis 350 – 650 kronor i timmen.

Han eller hon lägger mattor och golv av olika material, exempelvis textil, linoleum och parkett.

Om det inte gäller badrum går det ofta bra. Kontrollera först att den gamla mattan inte har rest sig – ytan ska vara plan.

Mattläggare tar mellan 350 och 650 kronor timmen, sedan tillkommer själva materialet. Våtrumsmattor kostar från cirka 200 kronor per m2.

Det går att lägga golv ovanpå plastmatta, men kontrollera att plastmattan är plan innan du gör det.

Mattor i akryl, polyamid, linoleum och sisal.

Det går ofta bra att lägga heltäckningsmattan direkt på det gamla golvet eller plastmattan. För att mattan inte ska glida tejpas eller limmas den fast.

Nej, men den är lite svårare att rengöra ordentligt, särskilt om det gäller en mjuk heltäckningsmatta med lång lugg. Eftersom dagens material inte luddar är mattorna lätta att dammsuga och hålla efter. Det kan dock vara svårt att få bort fläckar.

Linoleumgolv innehåller endast naturmaterial och inga lösningsmedel eller mjukgörare – därför klassas linoleum inte som plastmaterial, även om det påminner om det till utseendet.

Lär dig mer om mattor och golv

Här hittar du fler artiklar om heltäckningsmattor och golvläggning. Bland annat får du veta vad du bör tänka på när du lägger heltäckningsmatta i sovrummet, hur du slipar betonggolv samt läsa mer om olika golvmaterial.