Vinylgolv – lär dig mer
Vinylgolv är ett fuktsäkert golv som finns i många olika utseenden, till exempel kan det se ut som tr…
Dags att byta golv? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på golvläggningen. Här får du även veta vad kostnaden för golvläggning är och hur du själv kan lägga golv hemma.
Vad en golvläggare kostar att anlita varierar en del beroende på vad du bor. I regel är det något dyrare att anlita golvläggare i Göteborg, Malmö och Stockholm, medan mindre städer kan vara lite billigare. De allra flesta golvläggare tar betalt per timme och med priser på mellan 350 – 650 kronor (inklusive moms). Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du behöver hjälp att lägga nytt golv eller med golvslipning. Kostnader för golvläggning innefattar i regel:
Exakt hur omfattade förarbetet är beror på vilken typ av golv det gäller. Ett gammalt plankgolv som ligger direkt på bjälklaget kan behöva ny isolering i samband med golvbytet. Är underlaget i fint skick och det gamla golvet är vanlig parkett brukar det räcka med att lägga det nya golvet direkt på det gamla underlaget.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
Oavsett om du väljer att byta golv själv eller anlita en golvläggare som hjälper dig, finns det en del saker att tänka igenom innan du börjar. Det finns olika typer av golv, dels sett till färg, dels till material, skötsel och hållbarhet. Om du har hund hemma kan exempelvis ett vinylgolv vara praktiskt. Det repas inte särskilt lätt, är underhållsfritt och har en mjukare yta än trä. Det dämpar ljudet från hundens tassar. Andra golvtyper är:
När du kommit fram till vilken typ av golv du vill lägga är det dags att välja själva utseendet. Ett parkettgolv eller massivt trä golv kan se ut på många olika sätt beroende på träslag och nyans. Här är några tips när du väljer utseende:
Det första steget till att anlita en golvläggare är att planera. Först och främst är det bra att komma fram till vilket golv du vill lägga, räkna på vilken budget du har och sedan komma fram till exakt vad du behöver hjälp med. Tänker du riva det gamla golvet själv och fixa med lister och andra detaljer? Eller vill du leja bort hela arbetet? När du skickar din offertförfrågan är det bra att du specificerar alla detaljer så noggrant som möjligt. Ange till exempel hur många kvadratmeter det gäller, om du har särskilda önskemål gällande golvvärme och om du önskar få tips om golv. Många golvläggare har bra kontakt med byggvaruhus som kan erbjuda bättre priser för golv. Andra saker som är bra att fundera på innan du kontaktar golvläggaren:
Ju mer du specificerar i offertförfrågan, desto mer specifika kostnader för golvläggning kan hantverkaren få med i offerten.
Vad det kostar att lägga ett nytt golv varierar och beror bland annat på vad golvläggaren tar i timpenning och vilken typ av golvmaterial det rör sig om. Arbetet är olika beroende på om det är klinker eller fiskbensparkett som ska läggas. Hur det befintliga undergolvet ser ut kommer också påverka tidsåtgång och i slutändan totalkostnaden.
Räkna med att golvläggaren tar mellan 350 och 650 kronor i timmen. Då är inte ROT-avdraget inräknat, det kommer ge dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor. ROT-avdraget gäller endast för arbetskostnaden, inte för material och kringkostnader.
Det är ganska stor skillnad beroende på vilket golvmaterial du väljer:
Om du inte tidigare lagt golv är klickgolv praktiskt, det är förhållandevist enkelt att lägga själv. Klickgolv är ett golv med en mekanisk limfri klickfog. Klickgolv kan vara tillverkat i såväl parkett som laminat eller härdat trä. Precis som med många andra renoveringsprojekt kräver även golvläggning ett mycket noggrant förarbete. Underlaget måste vara slätt, bärkraftigt, torrt och sprickfritt. Beroende på vad som finns under ditt befintliga golv kan du behöva ta bort det. Har du i nuläget en heltäckningsmatta måste du ta bort den innan du lägger ett nytt golv eftersom mattan är mjuk och kommer leda till att golvet sviktar och rör sig.
Är underlaget kakel kan det ligga kvar om du ska lägga ett laminatgolv eller parkettgolv. Kom dock ihåg att lägga en ångspärr och ett lager underlagsfoam innan du lägger golvet.
Om du vill lägga golv på betongplatta är det viktigt att du kontrollerar fukthalten. Om betongen innehåller fukt kan den riskera att tränga upp i det nya golvet. Lägg därför ut en plastfolie (0,2 millimeter PE-folie) som överlappar med minst 20 centimeter.
Har du en gammal plastmatta som du vill lägga golv på? Det fungerar i regel bra, men då gäller det att mattan är ren och hel. Är det luftbubblor och stora sprickor i den riskerar det nya golvet att knarra och svikta.
Golvläggning tips!
Ska du lägga golvet själv är det bra att du införskaffar några praktiska golvläggningsverktyg. Se till att du har tumstock, penna, hammare, lövsåg (eller fogsvans), vinkelhake, slagkloss och distansklossar, borrmaskin och slagjärn.
En golvläggare tar vanligtvis mellan 350 och 650 kronor i timmen. Hur lång tid det tar att lägga golv beror på vilken typ av golv det rör sig om, samt hur omfattande förarbetet är (rivning av det gamla golvet, spackling och liknande).
Medellönen för en golvläggare är 31 900 kronor (2022), men det skiljer sig en del beroende på var golvläggaren arbetar.
Golvläggaren arbetar i slutskedet av ett byggnadsprojekt och lägger golvens ytskikt. En golvläggare kan även arbeta i våtrum med att lägga plastmatta.
Oftast tar golvläggare timbetalt och kostnaden är mellan 350 och 650 kronor (inklusive moms) och innan ROT-avdrag.
Klickgolv är inte särskilt svårt att lägga själv.
Klickgolv.
Materialkostnaden ligger på cirka 150 – 250 kronor per m2.
Här hittar du fler artiklar om golv. Bland annat kan du lära dig hur du lägger golv själv, om skillnaden mellan olika material och om olika golvbehandlingar.