Innehåll i denna artikel
Renovera ditt badrum billigt
Att hålla sig till budgeten när man renoverar handlar främst om planering. Genom att i förväg kontrollera och kalkylera priser på allt från kakelplattor till nya kranar får du en bättre överblick över dina förväntade kostnader. När du sedan behöver avvika från din planerade budget bör du anteckna dessa förändringar för att kunna avväga vilka kostnader som är värda sitt pris eller ej.
I runda siffror bör man vid en renovation av badrummet räkna med att spendera 40 % av den totala budgeten på badrummets inredning. 35 % på kakel, 20 % på rör och de sista 5 % på elektricitet. Dessa priser kan förstås variera kraftigt beroende på dina behov.
Köp kakel hos Hill Ceramic
1. Badrumsinredning
I vår exempelbudget ovan står badrummets inredning för nästan hälften av den totala kostnaden. Detta då badrumsmöblernas kvalitet ofta är avgörande för känslan i ditt badrum. Satsar man på material och design lyfter det badrummet till en annan nivå, därför kan det vara värt att investera i badrumsmöbler som känns moderna och passar både med badrummets övriga inredning samt med husets stil. Du gör bäst i att spendera lite extra på badrummens skåp, på toaletten och badkar eller duschkabin eller duschväggar, då dessa ska hålla länge. Det man inte bör spendera för mycket på för att hålla sin badrumsrenovering billig, är dyra speglar, krokar, kranar, handdukshängare och liknande, vilka kan kosta väldigt mycket. Välj istället billigare lösningar och uppdatera dem vid behov.
Generösa förvaringsutrymmen är ett måste för alla badrum, varför det är viktigt att välja rätt skåp, hyllor och kommod till badrum. Satsa på spegelskåp i badrum som är vägghängt då detta ger ett intryck av ett luftigare badrum, samt gör badrummet lättare att städa. Även den vägghängda toaletten är att föredra av denna anledning.
Köp badrumsinredning billigt hos Inredningsvaruhuset
2. Kakla badrummet
Hur stor del av din budget som du spenderar på att kakla badrummet beror på hur stort badrummet är och om du vill kakla hela väggytan. Kakel kan kosta allt från 300 kronor metern till 2000 kronor metern, vilket gör att valet av kaklets kvalitet kan påverka budgeten väldigt mycket. Ett sätt att kakla badrummet billigt är att blanda kakel, genom att sätta ett dyrare kakel i blickfånget som en detalj eller border, medan du väljer billigare kakel i resten av badrummet. Ofta är kakel i mosaik och mönstrat kakel än enfärgat kakel. Tänk på att kakel med mönster kan kosta mer att sätta upp också.
Vad kostar det att sätta upp kakel?
Räkna med att det kostar minst 400 kronor metern att få hjälp med att sätta upp kaklet, men detta kan förstås variera kraftigt. Spara inte in på kostnader när det kommer till professionell hjälp med att vattentäta utrymmen kring toaletten, handfatet och bad eller dusch för att inte senare åka på höga kostnader när du drabbas av fuktskador.
Om din budget inte tillåter en totalrenovering av kaklet i badrummet, eller ditt kakel är i gott skick än, kan det ibland räcka att renovera kakel eller sätta upp nya lister för att ge badrummet ett rejält lyft. Fräscha vita lister mellan kaklet kan göra att badrummet ser som nytt ut. Du kan även spara en del kostnader på att renovera badrum utan kakel och istället välja en snygg våtrumstapet eller våtrumsmatta i badrum.
3. Rörmokare och rör i badrummet
Du vill inte spara pengar när det kommer till rören i badrummet. Anlita alltid ett proffs när du installerar din toalett, dusch, ditt badkar och din toalett i badrum för att undvika de höga kostnader som en fuktskada kan medföra.
Vad kostar en rörmokare?
En exempelkostnad för rörmokare är runt 800 kronor i timmen och upp, men vissa rörmokare kan ibland även ta betalt per uppdrag.
4. Elektricitet i badrummet
Redan när du börjar planera din renovation av badrummet och ser över din budget för din badrumsrenovering, bör du inte glömma bort kostnaden för elektricitet i badrummet. Du behöver ett ventilationssystem i badrummet för att undvika fuktskador, uppvärmd handdukstork, golvvärme och lampor. Om budgeten för badrumsrenoveringen inte tillåter golvvärme i badrummet kan en uppvärmd handdukstork göra badrummet varmt och torrt även under de kallare månaderna.
För att hålla din badrumsrenovering billig är det en bra idé att prata med proffsen; din rörmokare, plattläggare och elektriker. Jämför olika leverantörer och material. Spara in på det som inte är i blickfånget men snåla inte med de stora badrumsmöblerna.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 323 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Lägga plattor i badrummet
Varför är keramikplattor och plattor av naturmaterial, som kakel eller klinkers, fortfarande den mest populära lösningen för badrummets golv och väggar? Och vad är skillnaden mellan kakel och klinkers? Här tittar vi närmare på plattornas egenskaper som gör de utmärkta vid användning i badrum:
Kakel är mer porösa keramikplattor som man endast använder på väggar i badrum, på grund av kaklets relativt höga vattenabsorption. Kakel kan absorbera upp mot 20 % vatten, vilket gör att de inte kan sättas på golv och inte heller utomhus. Att plattan tar upp vatten gör den mindre hållbar i mycket fuktiga miljöer, medan den lämpar sig utmärkt för badrummets väggar då de är lätta att hålla rena, om de är satta av ett proffs kan de hålla i över tio års tid utan att behöva bytas ut, skulle en platta gå sönder är det lätt att byta ut just den och man behöver inte byta ut en hel vägg. Kakel till badrum är billigt om man köper kakel av en enklare modell och det tillsammans med sin hållbarhet gör kakel i badrummet till en prisvärd lösning. Sist men inte minst finns det obegränsade möjligheter att designa ett unikt badrum med hjälp av kakel, att kombinera olika mönster och stilar eller till och med texturer är möjligt.
Klinkers i badrummet är en praktisk lösning tack vare stenplattans unika egenskaper: Klinkers är mycket vattentåligt och tar endast upp högst 6 % vatten, vilket är ett grundläggande krav för alla material som ska användas på golvet i ett badrum. De är även av denna anledning enkla att tvätta av och tål smuts och stänk väl. Klinker är trots sin hårdhet inte lämpad att använda utomhus, men kan förstås med fördel sättas på både golv och väggar i badrum eller till exempel som stänkskydd i köket.
Ytterligare ett alternativ som finns tillgängligt på marknaden om du vill lägga plattor i badrummet är plattor av granitkeramik som är mycket hårda och fukttåliga, och kan användas i alla utrymmen. Dessa plattor tål nötning extremt väl och kan även användas utomhus. Granitkeramik är en torrpressad porslinsplatta som finns både som glaserad (blank) och oglaserad (matt).
Att sätta mosaik i badrummet är ännu ett alternativ, vilken kan bestå av plattor av varierande material som glas, keramik eller natursten, men är mindre plattor som även de kan vara glaserade eller oglaserade. Kom ihåg att glasplattor som inte används som mosaik inte bör sättas på golv då halkrisken är för hög. Glasplattor är inte heller särskilt tåliga mot stötar eller repor och passar därför bättre på vägg än golv i badrummet. Glasplattor i mosaik kan ses som ett undantag då täta fogar gör materialet mer tåligt och minskar halkrisken.
Sjösten är en platta av porös marmor som blandats med sand eller behandlats för att få sin speciella struktur, som vissa föredrar över keramikplattor i badrummet av just den anledningen. Slutligen har vi alternativet med natursten i badrummet. Natursten är en platta som skurits ur ett stenblock och finns bland annat som marmor, kalksten eller granit. Marmor är hårt och tätt, vilket gör att det passar väl på både väggar och golv i badrum, eller som bänkytor eller stänkskydd i kök. Än hårdare är graniten. Natursten kan ge badrummet en elegant men också levande känsla genom de naturliga “skavankerna” i stenen vilket ofta ger materialet sin unika charm.
Köp ditt badrumsgolv hos Golvpoolen
Välj badrummets layout
När det kommer till att välja vilken layout man vill ha på sitt nya badrum gäller det att tänka på hur badrummet kommer att användashttps://bygg.se/planera-badrummet/? Är det ett badrum för en person eller flera? Kommer någon att vilja använda ett handfat så länge att det är värt att installera två handfat om det får plats? Älskar någon i familjen att bada eller är ett badkar endast ett onödigt inslag i badrummet där ett badkar kommer ta upp för mycket plats? Fundera även över hur badrummet passar in med resten av huset, särskilt om badrummet ligger i anslutning till ett sovrum, samt vilken stil på badrummet du vill ha. Ett supermodernt badrum som följer de senaste trenderna kanske du inte ser på med samma entusiasm om fem år.
Är badrummet trångt kan duschdörrar som kan vikas in vara ett bra alternativ som ger badrummet en känsla av rymd. Öppna förvaringslösningar i badrummet är ytterligare ett sätt att skapa ett luftigare badrum, precis som ljusa färger och vägghängda badrumsskåp. Överväg att ha ett handfat på fot istället för underskåp, samt investera i en eller flera generösa speglar vilket öppnar upp utrymmet. Många bra ljuskällor kan även det göra stor skillnad i ett litet badrum. Blanda ljuskällor i taket med ljus över spegel och handfat, köp gärna till ljus som går att dimma.
När du ska renovera ditt badrum finns en viktig aspekt att ha i åtanke om du vill ändra layout i ditt badrum; att dra nya rör kan bli kostbart. Vill du spara pengar för att få en så billig badrumsrenovering som möjligt bör du överväga att behålla samma layout i badrummet och endast uppdatera badrumsinredningen, kakel och klinkers. Det finns förstås gånger då rör i badrummet är så gamla att de ändå bör bytas ut och då kan man förstås passa på att dra om rören om man önskar en annan design i sitt badrum. Kostnaden brukar sällan bli så mycket högre om rören i badrummet ändå måste bytas ut.
Ventilation i badrummet
Det är enormt viktigt att investera i bra ventilation för att undvika fuktskador i badrummet. Det är även av denna anledning som duschdörrar inte går hela vägen upp till taket, då ånga från duschen måste kunna cirkulera fritt i rummet. Se till att ha en fläkt med timer, som tack vare modern teknik kan aktiveras via rörelsedetektor eller genom smarta hem-lösningar. Se alltid till att ett proffs råder dig vid placeringen av badrumsventilation och en elektriker är obligatoriskt vid installationen.
Har du råd och tid att installera golvvärme i badrummet är detta ett bra sätt att hjälpa till att skydda golvet mot fuktskador, då värmen även torkar golvplattor och kakel närmast golvet.
Golvvärme i badrum
Golvvärme i badrummet ger en lyxig känsla då man en kylig morgon stiger in på ett uppvärmt golv innan dusch eller bad. Golvvärme kan förstås installeras i hela huset men är mest populärt just i badrummet. En av fördelarna med denna investering som kan kosta några kronor att installera, är att husets värde faktiskt kan påverkas av att golvvärme redan finns vid försäljning.
En av de stora fördelarna med golvvärme är att värmen från ett golvvärmesystem stiger mycket långsammare och fördelas jämt i badrummet, till skillnad från luftvärmesystem. I ett rum med högt i tak värms främst den övre delen av rummet upp när man använder sig av luftvärme, då varmluft stiger uppåt. Golvvärme däremot, tenderar att värma den del av rummet där vi vistas och där vi helst vill känna oss varma; fötterna!
Priset för golvvärme i badrummet kan bli betydligt högre vid en badrumsrenovering, i jämförelse med att bara lägga klinkers, men man bör ha potentiella insparade uppvärmningskostnader i åtanke samt ett möjligt ökat försäljningsvärde så småningom.
Tänk på att golvvärme begränsas av mattor och fungerar bäst för att värma upp ett rum då plattorna lämnas kala.
Det finns tre sorters golvvärme du kan installera i ditt badrum, några betydligt vanligare än andra. Golvvärme med hjälp av varmluft är ganska ovanligt i privata bostäder. Vanligast är golvvärme i badrummet med varmvatten. Det finns även golvvärme som värms upp elektriskt, men denna sorts uppvärmning är ofta mindre effektiv än golvvärme med varmvatten.
Beroende av vilken sorts golvvärme du väljer i ditt badrum, finns två olika sätt att installera den. Antingen genom att bädda in golvvärmen i våt cement vid konstruktionen av badrumsgolvet, eller genom att placera golvvärmen mellan lager i golven. Vanligast vid renovationer är den senare varianten av golvvärme, som inte kräver att ett ytterligare lager av cement hälls över ett redan existerande fundament.
Tänk på att golvvärmen inte behöver installeras över hela badrummet om detta inte är nödvändigt. Att endast installera golvvärme där du faktiskt går och undvika områden som under skåp eller tvättmaskin kan bli en billigare lösning för golvvärme. Fokusera främst på områden som framför handfat och vid toaletten för att maximera känslan av golvvärme.
Hur får man ett litet badrum att kännas större?
Har du ett litet badrum som känns trångt? Önskar du att ditt badrum kändes ljusare och större? Dessa är våra bästa tips för ett litet badrum:
- Skaffa ett hörnhandfat. Ett handfat i ett av badrummets hörn kan ibland vara den bästa lösningen där inte ens ett fristående handfat eller handfat på fot är lämpligt (kanske för att det blockerar vägen in eller ut ur badrummet). Tänk på att man med enkelhet måste kunna öppna dörrar och duschkabin när du installerar ditt handfat.
- Skaffa duschdörrar som kan vikas in helt tätt till väggarna när duschen inte används. Detta ger även det minsta badrum mer utrymme vid handfat och toalett.
- Installera en badrumsdörr som är en skjutdörr eller öppnas utåt.
- Skaffa badrumsskåp som är väggmonterade eller på högre ben för en känsla av mer utrymme.
- Skaffa ett handfat med runda kanter istället för fyrkantiga, då fyrkantiga kanter på ett handfat lätt blir något man stöter emot på väg mot toaletten i ett trångt badrum.
- Fundera över att kakla med mönster som ger en optisk illusion av ett större badrum, till exempel med hjälp av horisontella linjer. Håll dig till ljusa färger som gärna har en neutral ton.
- Skaffa en väggmonterad toalett av mindre modell.
- Skaffa stora speglar som reflekterar ljus och ger en känsla av ett större badrum. Montera speglarna tätt intill väggen för att spara varje centimeter.
- Skaffa en väggmonterad kran till handfatet. Detta gör det möjligt att skaffa ett handfat som ligger tätare intill väggen och på så vis frigöra utrymme.
Ett lyxigt badrum billigt
Alla drömmer vi om ett lyxigt badrum som kostar mindre – här har vi samlat de bästa tipsen för hur man åstadkommer en lyxig känsla men betalar för ett billigare badrum.
Kaklade badrum känns fräscha och inbjudande och håller dessutom länge. Kakla ljust, foga grått. Att välja ett ljust kakel eller ett kakel i ljusa naturtoner, vilket man sedan kontrasterar med fogmassa i grå ton, ger direkt en känsla av elegans i badrummet. Genom detta trick kan man välja de billigaste, enkla kakelplattorna (som ofta är vita) men ändå göra den kaklade badrumsväggen till något extra.
Välj ett enkelt kakel i större delen av badrummet för att sedan kakla in ett fåtal plattor med mönster av högre kvalitet. Detta kan lyfta hela badrummet för en billig penning och fungerar både på badrummets väggar och på badrumsgolvet.
Istället för att välja den typiska storleken på kakel kan du satsa på en mindre modell, vilket ger ditt badrum mer personlighet. Vill du inte ha kakel men ändå skapa en lyxig och modern känsla? Microcement i badrum är väldigt populärt, det skapar en industriell och rustik stil.
Har du inte råd med ett finare badkar eller ett dyrt handfat? Satsa då istället på handtag i badrummet av högre kvalitet som ger ditt badrum en egen karaktär. Bästa tipset är att leta långt bort från de stora möbelvaruhusen och istället satsa på kvalitetshandtag och knoppar till badrummet från specialistaffärer eller kanske en antikaffär.
Begagnade möbler för badrummet går lätt att hitta. Man kan även göra om möbler som inte var menade att användas i badrum, som ett vanligt väggskåp som kan göras om till badrumsskåp. Detta behöver inte kosta mycket och kan ge ditt badrum en exklusiv känsla.
Detsamma gäller badkar, du kan hitta även dessa på sidor för andrahandshandel och om de inte är i perfekt skick kan många badkar lackas om utan att det kostar lika mycket som ett nytt badkar.
Köp ditt material hos Beijer Bygg
Bäst belysning för ditt badrum
När du planerar att renovera ditt badrum är belysningen i badrummet en av de viktigaste aspekterna att ha i åtanke. Kom ihåg att maximera det naturliga ljuset, till exempel genom fönster som kan installeras till exempel i badrumsdörren, då med frostat glas förstås, om fönstren i badrummet inte släpper in tillräckligt mycket ljus. Har du inte råd med frostat glas finns plastfilm man kan klistra på fönster som ger ett frostat intryck. Takfönster är annars en lösning för trånga badrum som inte ger någon risk för insyn.
Ha sedan minst en takbelysning i badrummet, vilket även kallas allmänbelysning, som gärna får vara dimbar men som ska kunna ge ett klart ljus vid behov. I ett större badrum är förstås flera ljuskällor i taket att föredra, varför många väljer att installera spotlights i badrum.
Installera minst en lampa som kan riktas vid handfat eller speglar. Om du endast har en lampa över handfatet bör den placeras så att den inte ger kraftiga skuggor i ansiktet. Det är även klokt att ha arbetsbelysning vid badrummets andra utrymmen som bänkar eller maskiner, där man planerar att vika tvätt eller stryka till exempel.
Slutligen kan du fundera över om du vill installera effektbelysning vilket är ljuset som skapar stämning i ditt badrum. Här finns många alternativ med allt från stjärnhimmel i form av ljusslingor eller spots ovanför badkaret till kristallkronor för den som vågar. Har du inte råd med avancerade lösningar för effektfulla ljusdetaljer (och kostnaden för installation av elektriker som medföljer) är levande ljus när gäster kommer på besök inte att underskatta.
IP-klasser för din badrumsbelysning
Lampor kommer i olika IP-klasser där den första siffran representerar tålighet mot damm och liknande. 0 står för väldigt svagt motstånd mot smuts och beröring, medan den högsta klassificeringen, 6, står för tålighet. Den andra siffran står för vattentäthet där 0 betyder svag eller ingen tålighet mot fukt och 8 betyder bra vattentålighet. Är du osäker på vilka lampor som passar var kan du alltid köpa lampor som är lämpade för utomhusbruk, då dessa även är tåliga nog att användas i badrum.
Lycka till med din badrumsrenovering!
Vanliga frågor och svar
Kostnaden varierar mycket beroende på om rördragning ska utföras. Generellt sätt skiljer sig kvadratmeterpriset inte särskilt mycket om det är ett mindre eller ett större badrum. Vad som drar upp priset är ofta dragning av el och vatten, samt valet av material. En billigare badrumsrenovering kan kosta från cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, medan en dyrare renovering med mer exklusiva material kan kosta upp mot 20 000 kronor per kvadratmeter (inkluderar hantverkare).
Enligt Jordabalken 9 §, kapitel 12, är hyresvärden skyldig att se till att badrummet är helt användbart för ändamålet. Hyresvärden är således skyldig att renovera badrummet med jämna mellanrum eftersom det är ett rum som ständigt används och slits med tiden. Bland annat ska dusch, handfat och toalett fungera felfritt och hyresvärden bör även byta ut sprucket kakel, trasig våtrumstapet och åtgärda läckande kranar. Om hyresvärden inte vill renovera kan du vända dig till Hyresgästföreningen för stöd. De tar då ställning till badrummets skick.
Om allt material finns på plats, alla nödvändiga hantverkare är inbokade och arbetet fortskrider utan förhinder, tar ett normalstort badrum (cirka 7 kvadratmeter) mellan 2 – 4 veckor. Det kan naturligtvis ta längre tid än så, till exempel om särskilda åtgärder ska tas (installera golvvärme, dra nya rör och bygga om planlösningen).
Du får själv renovera badrummet, dock behöver en behörig elektriker utföra elinstallationer. Du bör du inte utföra dragning av vatten och avlopp om du inte är utbildad eller har stor kännedom. Många försäkringsbolag ger ingen ersättning på skador om renoveringen inte är utförd på ett fackmässigt sätt.
Det varierar väldigt mycket beroende på vilka material du väljer. Det kan kosta mellan 12 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter.