ANNONS

Heltäckningsmatta i sovrummet – bra att tänka på

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Textilmattor är behagliga att gå på samtidigt som de har ljuddämpande egenskaper. Det finns många anledningar till att välja en heltäckningsmatta till sovrummet – du kan skapa en hotellkänsla på ett enkelt sätt. Här går vi igenom vilka typer av mattor som finns, hur du sköter om din heltäckningsmatta samt berättar hur du monterar en heltäckningsmatta.

Olika typer

Textilmattor är sällan det mest praktiska valet av golvbeläggning, men eftersom sovrummet är ett rum där vi mestadels vilar och sover, kan heltäckningsmatta fungera bra. I sovrummet äter vi inte och riskerar därför inte att spilla på golvet. Heltäckningsmattan samlar förvisso upp damm, men det går snabbt och enkelt att få bort det genom dammsugning. Det finns flera typer av heltäckningsmattor sett till material och färger. Om du är osäker på vilket material du ska välja, exempelvis en heltäckningsmatta i syntet eller ull, kan du läsa följande materialbeskrivningar.

  • Syntet. De flesta heltäckningsmattor är tillverkade av någon typ av syntetmaterial, exempelvis rayon, nylon, akryl, polyester eller polypropylen. Den här typen av textilmattor är tåliga. Syntetmattor är i regel det billigaste alternativet.
  • Ull. Vill du ha en lyxig heltäckningsmatta till sovrummet kanske en matta i ull kan vara bra. Ull är ett naturmaterial med många smarta egenskaper. Bland annat har ull naturliga antibakteriella egenskaper, vilket innebär att materialet håller sig rent av sig själv. Givetvis behöver du dammsuga mattan, men i övrigt krävs minimalt underhåll. Ull är behagligt att gå på och det slits väldigt långsamt. Dock är det bra att veta att ull suger mycket fukt, vilket kan göra det svårare att få bort fläckar.
  • Bomull. Bomull är också ett naturmaterial och ett vanligt material till mattor. Det finns ett stort utbud av färger och lugglängder att välja bland.
  • Sisal och kokos. Sisal och kokos är två mycket slitstarka material som förvisso suger upp mycket fukt men som ändå är tåliga. Sisal- och kokosmattor ger en hårdare känsla än exempelvis syntetmaterial och ull som känns mjukare.
  • Nålfitsmatta. En nålfiltsmatta består av fiber som pressats samman under högt tryck. Sedan fästs fibrerna på en botten av syntet. Den här typen av heltäckningsmattor är slitstarka och ger bra ljuddämpning.
  • Velourmatta. Det här är en vävd heltäckningsmatta med klippt lugg (luggen kan vara olika lång, vilket ger varierat utseende). I sovrummet kan du med fördel välja en velourmatta med lång lugg, vilket ger ett mjukare och lyxigare intryck.
  • Bouclématta. Bouclémattor vävs på samma sätt som en velourmatta men med en skillnad – öglorna på mattans yta är inte nedklippta. Bouclémattor är väldigt täta och tjocka.

Färg på heltäckningsmatta

Fördelen med att använda en heltäckningsmatta i sovrummet är att du kan välja i stort sett vilken färg du vill. Eftersom det inte förekommer särskilt mycket spill i sovrummet fungerar det alltså även med en ljusare färg. Vill du ha en matta som är aktuell under många år är dovare och jordnära färger praktiskt, exempelvis beige eller grå. Har du husdjur kan det vara bättre med en mörkare färg, då syns inte fläckar och smuts lika tydligt.

För- och nackdelar med heltäckningsmatta

Det finns många fördelar med heltäckningsmatta i sovrummet och några nackdelar.

Fördelar:

  • Binder damm. Textilmattor fångar upp dammpartiklar mer än trägolv. Det är en fördel eftersom dammet inte längre blir luftburet och du riskerar därför inte att andas in det. När dammet väl är uppsamlat i mattan går det enkelt att dammsuga upp det.
  • Ljuddämpande. Heltäckningsmattor ger mycket bra ljuddämpning, vilket många vill ha i just sovrummet.
  • Mysigt. Heltäckningsmattor är mjuka och sköna att gå på och de skapar en mysigare känsla i sovrummet.
  • Värmebevarande. Till skillnad från exempelvis ett klinker- eller trägolv, håller textilmattor värmen betydligt bättre. Du kan alltså sänka värmen någon eller några grader i sovrummet och ändå ha en behaglig temperatur.

Nackdelar:

  • Rengöring. Ett trägolv är enkelt att rengöra eftersom du kan våttorka det vid behov. En heltäckningsmatta är betydligt svårare att få ren eftersom den består av fibrer och som suger upp fukt. Beroende på vilket material heltäckningsmattan är tillverkad av, kan rengöring vara enklare eller svårare. Många väljer att anlita en professionell mattrengörare vid behov för en mer djupgående rengöring.
  • Statisk elektricitet. Mattor ger ofta statiskt elektricitet, som små stötar.
  • Allergiker. Om du lider av astma eller allergier, kan heltäckningsmattor vara ett problem eftersom de fångar upp luftburna partiklar som allergener.

Montera heltäckningsmatta – steg för steg

Det är inte särskilt svårt att på egen hand montera en heltäckningsmatta. Det enda du behöver är dubbelhäftande mattejp eller lim, en vass mattkniv och själva mattan. Mattan beställer du oftast på rulle (med en fast bredd och valfri längd). Vanligtvis är bredden mellan 400 och 500 centimeter.

  1. Mät rummet. Börja med att mäta hur stor yta som mattan ska läggas på och lägg därefter till fem centimeter längsmed hela rummet. Då har du tillräckligt med skärsmån.
  2. Rengör golvet. Börja med att rengöra golvet, då fäster tejpen eller limmet bättre.
  3. Ta bort lister. Snyggast resultat får du om du först tar bort alla golvlister. Då kan du dessutom gömma skarven under listen. Du behöver heller inte vara exakt lika noggrann om du täcker in med golvlister som när du lägger mattan när listerna är kvar.
  4. Tejpa kanter. Använd en dubbelhäftande tejp eller ett lim och tejpa längsmed alla rummets kanter. Det kan även behövas någon remsa tejp i mitten av rummet för att mattan ska ligga på plats.
  5. Rulla ut mattan. När tejpen är uppsatt är det dags att börja rulla ut mattan. Börja mot en kort- och långsida så slipper du klippa bort överskottet från det hörnet vid ett senare tillfälle. Medan du rullar ut mattan är det viktigt att du pressar ner den mot golvet. Använd en bräda eller en stållinjal för att mattan ska kunna pressas ner ordentligt mot golvet.
  6. Skär bort överskott. När mattan är fäst på hela golvet är det dags att skära bort överskottet. Använd en vass mattkniv till det.
  7. Montera lister. Avsluta med att montera upp alla golvlister igen. De hjälper till att hålla mattan på plats.

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Skötsel för heltäckningsmatta

Regelbunden dammsugning är viktigt för att mattan ska vara ren. De flesta moderna dammsugare har tillräckligt bra sugförmåga för att de ska komma ner på djupet i mattan. För dammsugaren långsamt i ett regelbundet mönster över mattan, då är du säker på att få upp allt damm. Om du har en ullmatta eller en knuten eller vävd heltäckningsmatta behöver du dammsuga oftare eftersom den här typen av mattor luddar en del i början.

Fläckborttagning

Om du fått en fläck på heltäckningsmattan är det viktigt att försöka få bort den så fort som möjligt. Om fläcken torkat in kommer den bli betydligt svårare att få bort. Om det gäller en vattenlöslig fläck kan du börja med att suga upp fukten med hushållspapper eller en trasa. Använd därefter en fuktad handduk och badda försiktigt på fläcken. Är det besvärligt att få bort fläcken kan du prova att lägga till lite rengöringsmedel och försiktigt skrubba.

Om det gäller feta fläckar, exempelvis olja, kan du använda ett pH-neutralt rengöringsmedel. Avsluta med att skölja bort medlet med vatten och badda med en handduk så att du kan suga upp fukten. Gäller det riktigt tuffa fläckar kan du behöva hyra en extraktionsmaskin som effekt rengör mattan på djupet.

Vanliga frågor och svar

Det finns flera typer av heltäckningsmattor, bland annat syntetmattor och mattor tillverkade i naturmaterial (ull, sisal och bomull). Beroende på vilken känsla och stil du föredrar kan olika mattor vara bra.

Priserna på heltäckningsmattor varierar ganska mycket. Billiga heltäckningsmattor kan kosta från cirka 150 kronor/m2 medan mattor av högre kvalitet kan kosta mellan 500 – 1 000 kronor/m2. Anlitar du en hantverkare för mattläggningen tar de vanligtvis betalt per kvadratmeter.

Eftersom man oftast inte äter i sovrummet förekommer det inte lika mycket spill och risk för fläckar. Det innebär att du har stora friheter när det kommer till färgval av mattan. Många gillar dovare och mer neutrala färger som är aktuella även om många år.

Beroende på vilken typ av fläck det är kan du antingen fukta fläcken med vatten och sedan suga upp fukten med hushållspapper. Är det feta fläckar kan du prova att tvätta rent med lite diskmedel.

Du fäster mattan med dubbelhäftande tejp eller lim. Kom ihåg att ta bort golvlisterna först, då döljer du mattans skarv samtidigt som listerna håller mattan på plats.

Relaterade artiklar