Golv

Massiva trägolv, bambugolv, plastmatta, klinkers, klickgolv eller parkett; vad du än letar efter hittar du lokala leverantörer och tillverkare av golv här.

Vanliga frågor

Att välja golv för ditt nya hem eller rummet du bygger om kan vara både förvirrande och svårt. Laminatgolv, trägolv, bambu eller cement? Alternativen är många, därför reder vi ut vilka de vanligaste golven är och väger deras fördelar och nackdelar mot varandra här bredvid.

Frågor du bör ställa dig innan du väljer golv

Att välja golv handlar om mycket mer än att välja det golv som ser bäst ut i rummet. Många andra faktorer, som hur ofta underlaget kommer utsättas för fukt, hur länge det ska hålla, vad det kostar och av vem eller vilka fötter det kommer användas bör påverka vilket golv du väljer. Fråga dig det följande för att hitta rätt golv till ditt hem.

Kommer golvet ofta att bli fuktigt?

Ska du till exempel lägga golv i en hall eller tvättstuga? Då ska du välja ett golv som tål fukt väl. Exempelvis passar klinkers eller plastmatta för rum där man kan räkna med stänk på golvet.

Behöver golvet tåla hundtassar?

Det är klokt att tänka på nuvarande eller framtida hundar som kommer använda golvet, då hundtassar och klor kan slita på flera sorters golv. Planerar du att skaffa husdjur eller har du redan husdjur ska du välja ett golv som är mycket reptåligt. Ofta kan golv som verkar motståndskraftiga mot repor inte vara det, till exempel kan vissa trägolv vara mycket känsliga för repor. Tursamt nog kan repor i trägolv ofta slipas bort ganska enkelt, men det är bättre att från början välja ett golv som passar husdjur för att spara in både renoveringstid och pengar. Välj ett klinkergolv, vinylgolv, plastgolv, betong eller skydda golvet med mattor som täcker de områden som slits hårdast.

Vad är din budget?

Du kan hitta enkla laminatgolv och klinkers för en mycket billig penning, men tänk på kostnaden för att lägga golvet, som kan vara hög om du lägger klinkers. Vill du ha ett finare laminat eller trägolv av enklare träslag hamnar du i en prisklass över den billigaste, medan du hittar de mest exotiska och fina träslagen som ipe och andra brasilianska trägolv i den översta prisklassen.

Kan du lägga golvet själv?

Genom att lägga golvet själv kan du ofta halvera kostnaden för ditt nya golv. Laminatgolv, lamellparkett, linoleumgolv och vinylgolv i klickformat brukar vara enklast att lägga själv och även den oerfarne hemmafixaren kan klara av att lägga dessa, så länge lite tid och tålamod finns. Dessa sorters golv sitter inte fast i underlaget utan sitter fast i varandra, till skillnad från till exempel klinkers. Om du aldrig lagt ett golv förut är det klokt att börja lägga golvet i ett utrymme som inte är lika centralt i hemmet, som ett förråd eller ett hörn i hallen, för att enkelt kunna täcka över eventuella misstag.

Försök inte lägga ett exklusivt trägolv själv, inte heller en heltäckningsmatta. Klinkers kan i vissa fall även hemmafixaren klara av, men resultatet blir aldrig lika bra som när klinkers lagts av ett proffs. Planerar du golvvärme är det alltid klokast att anlita någon som kan råda dig gällande hur du gör det mesta av din golvvärme och installera golvet på ett säkert sätt.

Vill du ha ett golv som inte kräver skötsel?

Då ska du undvika trägolv som kräver slipning och behandling, heltäckningsmattor som kräver konstant dammsugning, och tänk även på att laminatgolv kan kräva särskilda städmetoder där man undviker att blöta golvet för mycket.

Hur enkelt vill du kunna byta ut ditt golv?

Detta är kanske den allra viktigaste frågan att ställa sig när man byter golv eller planerar att lägga nytt golv, om man tänker sig att man ska kunna sälja huset i framtiden. Ett golv som är svårt att riva ur kan påverka köparen eller i värsta fall få köparen att avstå, och därmed även påverka försäljningspriset negativt. Om du planerar att sälja ditt hem så småningom är det alltid klokast att satsa på ett golv som passar de flesta köpare, som ett massivt trägolv, eller ett golv som är enkelt att byta ut.

När du planerar att byta golv är det viktigt att läsa på, prata med flera kunniga om lösningar som passar bäst för hur du använder golvet idag och hur det kanske förändras om några år, klimatet där du bor, hur du värmer ditt hus, din budget, vilken skötsel du kan tänka dig av golvet, hur snart du kan tänka dig att byta ut golvet och hur länge du planerar att bo i hemmet.

Fördelar med plastgolv och vinylgolv

Vinylgolv, plastmatta eller PVC-golv är ofta namn som används för samma sorts golv, trots att de kan skilja sig åt gällande egenskaper. Vinylgolv kan komma i plattsystem eller som matta, vilken kan bli helt vattentät. Vinylgolv och PVC kommer i alla prisklasser och man kan genom att välja detta golv komma riktigt billigt undan, särskilt då man väljer ett golv i ett format man kan lägga själv. Ytterligare en fördel med dessa sorters golv är att de är tysta att gå på och att de är mjuka och sköna under fötterna. Det är ett golv som är mycket enkelt att sköta och det tål fläckar och stänk väl.

Nackdelar med plastgolv och vinylgolv

Väljer du att installera en plastmatta för dess vattentäta egenskaper gäller det förstås att mattan inte skadas på så vis att den börjar läcka. I många fall kan då hela golvet behöva bytas ut, om man inte kan laga plastmattan på ett snyggt sätt. En plastmatta är inte heller helt enkel att riva ur när det är dags att byta golv. Man bör anlita ett proffs för att lägga plastmatta vilket förstås påverkar slutkostnaden. Den största nackdelen med ett vinylgolv är enligt många känslan, som när man väljer ett billigt golv, kan bli något plastig.

Fördelar med klinkers

Ett klinkergolv är mycket tåligt både mot fukt och repor. Det är kanske det bästa valet om du planerar att installera golvvärme, då klinkers bevarar värmen och sprider den i rummet även efter att golvvärmen stängts av. Ett golv av klinkers rekommenderas ofta i hall och badrum eftersom det är det bästa valet för fuktiga utrymmen, men klinkers kan även fungera bra i kök, gångar och förvaringsutrymmen då det inte kräver mycket underhåll, är lätt att städa och är slitstarkt. En annan fördel med klinkers är att det kommer i alla färger och prisklasser. Du kan säkert hitta något som passar dig då utbudet är enormt. Ett klinkergolv kan hålla mycket länge, och skulle en platta gå sönder kan man byta ut just den delen av golvet.

Nackdelar med klinkers

Hårdheten kan ses både som klinkers största fördel och nackdel. Ett golv av klinkers, trots att det kan bli härligt uppvärmt av golvvärme, ger inte samma mjuka känsla som vissa andra golv. I kök betyder ett klinkergolv att det porslin som tappas nästan helt säkert går sönder. Det är inte heller ett golv som absorberar ljud på samma sätt som mjukare golv. I barnrum passar inte klinkers på grund av sin hårdhet. Är inte golvet uppvärmt om vintern kan det bli mycket kallt och inte kännas trivsamt att gå på. Klinkers är inte lätt att lägga själv, för att det ska bli snyggt gjort bör man anlita ett proffs, vilket kan kosta en slant.

Det kan ofta vara en bättre idé att lägga nytt golv ovanpå en plastmatta än att riva bort plastmattan och slipa upp undergolvet, som ofta är av trä. Detta då undergolvet inte var tänkt att användas som golv för direkt belastning och träet är inte sällan av en undermålig kvalitet. Det kan också vara stora springor mellan plankorna i undergolvet. Om plastmattan istället är direkt limmad på betongunderlag kan man lägga ett så kallat ljuddämpande skum mellan plastmattan och det nya golvet, så att det blir skönare och mjukare att gå på. 

Det finns däremot anledning att riva ur mattan innan du lägger nytt golv om plastmattan är skadad av fukt, är i riktigt dåligt skick och blivit ojämn, eller luktar unket. Lägger man nytt golv ovanpå en unken plastmatta kommer man inte bli av med lukten, och i värsta fall kan det nya golvet drabbas av fuktskador. Var försiktig när du river ur en gammal plastmatta själv, använd alltid munskydd och handskar då asbest ofta fanns i de lim man använde förr i tiden vid installation av plastmattor.

Detta beror helt på vem man frågar, men generellt kan man säga att ett miljövänligt golv är ett golv som använder få resurser vid framställningen och varar mycket länge utan att behöva starka rengöringsprodukter eller större reparationer där nytt material tillförs. Vissa hävdar att bambugolv är miljövänliga då dessa golv är hållbara och framställs av ett material som är förnybart och går mycket snabbt att återplantera. Andra menar att de mest miljövänliga golven är de som produceras så lokalt som möjligt och håller för många generationers bruk, som massiva trägolv av lokala träslag, som kan slipas om gång på gång. Tänk på att miljövänlighet ofta används som försäljningsargument och att det oftare är ett varaktigt material som framställts ansvarsfullt och lokalt, som visar sig vara det mest miljövänliga i längden.

Man kan lägga plastmatta i ett badrum själv om man besitter de nödvändiga kunskaperna, men det rekommenderas inte för den som inte har viss erfarenhet. Detta då hemförsäkring vid fuktskador inte är giltig om plastmattan är dåligt skarvad i hörnen eller runt golvbrunnar, är felaktigt placerad, inte når tillräckligt högt upp på väggen eller inte är limmad mot korrekt underlag. Om du ändå väljer att lägga mattan själv bör du noga se till att du väljer en plastmatta som passar våtrum, att den når minst tio centimeter upp på väggen och överlappar tapetens kant med minst 40 millimeter.

Heltäckningsmattan ökar i popularitet igen, delvis tack vare nya material som är mer allergivänliga och lättare att städa. Ett alternativ för den som vill återskapa den varma och hemtrevliga känsla en heltäckningsmatta erbjuder, men samtidigt vill undvika de begränsningar textilier på golvet orsakar, kan undersöka nya material som heltäckningsmattor av plast. Dessa har utvecklats från campingens mattor som användes i förtält till att bli designprodukter som kan passa i många moderna hem. Fördelen är förstås att de inte har samma tendens att bli grogrunder för kvalster och att de kan vara lättare att städa av, samt att de är mer tåliga när det kommer till fukt och fläckar.

Fördelar med linoleumgolv

Linoleumgolv i klickformat eller plattor kan den händige hemmafixaren klara att lägga in själv och på så vis spara in kostnader vid installationen av det nya golvet. Moderna linoleumgolv är även giftfria och konstruerade av naturliga material som gör att alternativet är ganska miljövänligt. Linoleumgolv är slittåliga och finns i hur många färger och mönster som helst. Det går också att slipa ner ytan på ett linoleumgolv något om man skulle fått repor eller skador i golvet, för att sedan vaxas och bli som nytt. Hållbarheten för moderna linoleumgolv är ganska lång och prisvärdheten mycket hög, beroende på vilken kvalitet man väljer.

Nackdelar med linoleumgolv

Linoleumgolv som ej är plattsystem, måste läggas in av kunnig golvläggare som kan svetsa samman skarvarna i golvet, varför man bör leta efter linoleumgolv som klickgolv om man vill spara pengar. Precis som med plastgolv eller vinylgolv är kanske den största nackdelen med linoleumgolvet att det kan ge en plastig eller onaturlig känsla, i vissa fall kan det även lukta plastigt när golvet nyligen är inlagt eller när det tvättas. Väljer man linoleummatta kan det vara svårt att riva ur golvet om man en dag själv önskar byta golv, eller för framtida köpare som vill byta ut golvet. Plastmattor och linoleummattor kan i värsta fall påverka ett försäljningspris negativt om golvet inte passar den framtida köparens stil och är krävande att riva ur. Golv av linoleum passar i miljöer som utsätts för viss fukt, som kök, men inte i till exempel våtrum. Tänk på att vissa linoleumgolv kan vara känsliga för alkaliska ämnen, som kan missfärga golvet.

Fördelar med laminatgolv

Laminatgolv kommer i flera prisklasser där de billigaste tenderar att vara bland de billigaste golv man kan få på marknaden. De är mycket enkla att installera själv, då de finns som klickgolv, vilket ytterligare sänker priset för det nya golvet. Laminatgolv är även rätt enkla att rengöra och sköta, de innebär ingen halkrisk, kommer i hur många toner och färger som helst, och är ganska motståndskraftiga mot repor.

Nackdelar med laminatgolv

Man bör tänka efter hur länge man planerar att använda sina golv och hur de kommer att slitas innan man väljer ett laminatgolv just för priset, då kostnaden för golvet över lång tid kanske inte blir lika fördelaktig. Laminatgolv är inte lika hållbara som till exempel golv av massivt trä. De kan även ge en viss plastig känsla beroende på kvalitet. Man bör inte blöta laminatgolv för hårt eller vid rengöring använda mycket vatten då laminatgolv kan vara lite känsligt för vätska.

Fördelar med parkettgolv

Parkettgolv brukade läggas av massivt trä av antingen ett eller flera träslag. Idag är det vanligast med parkettgolv som är skapat av lamellager, underlag av furu och ett övre skikt av ädelträ som är tillräckligt tjockt för att slipa. Det är nästan uteslutande för den stil eller det utseende som parkettgolvet ger som gör att man väljer ett golv av parkett. I vissa hem passar helt enkelt parkettgolv bäst, i synnerhet om det rör sig om till exempel ett sekelskifteshem som ursprungligen haft parkett som förstörts eller rivits bort. Parkettgolv är mjukare än bland annat laminat och skönt att gå på.

Nackdelar med parkettgolv

Gamla parkettgolv kan drabbas av diverse problem, som knarrande, sprickor, repor, blekning av solen och annat slitage. Parkettgolv är känsliga för repor på grund av sin mjukhet. I vissa hem kan parkettgolv ge en föråldrad känsla, men detta är förstås beroende av mönster, ton och övrig inredning. Parkettgolv kräver viss skötsel för att hållas riktigt fina. Har du ett äldre parkettgolv av ett mer ovanligt träslag kan det bli en utmaning att hitta eller återskapa passande delar då en del av golvet behöver renoveras.

Fördelar med massivt trägolv

Massivt trägolv kommer i många former, toner och i varierande hårdhet. Här finns ett stort utbud när det kommer till utformning och känsla. Hållbarheten vid rätt skötsel syns i hem där trägolv långt över 100 år fortfarande ser fina ut. Massivt trä ger nästan vilket rum som helst en levande känsla och passar i de flesta hem, från den mest traditionella stugan på landet till ett supermodernt minimalistiskt stadshem. Trägolv är populära och kan i vissa fall öka ett hems värde vid försäljning. Tveklöst är massivt trä det mest långlivade alternativet, som kan slipas om otaliga gånger, bland golv av levande material.

Nackdelar med massivt trägolv

Gemensamt för de flesta sorters trägolv är att de kan kosta en del både i inköp och att lägga. Man kan vanligtvis inte lägga ett trägolv själv då det kräver ett underlag och vissa kunskaper för att få ett resultat värdigt materialkostnaden. Ju mer känsligt träslag man valt desto mer får man räkna med att spendera på slipning och annat underhåll av golvet, vilket både tar tid och kostar pengar. Trä kan vara känsligt för repor och man bör fundera över om trägolv är det mest lämpliga golvet om man har husdjur och barn, eller vill lägga golv i ett utrymme som tenderar att utsättas för slitage. Ytterligare en nackdel med trägolv är att det inte är det tystaste av golv och har man lekande barn, husdjur eller skor inomhus kan detta möjligtvis skapa störande ljud för grannar.

Fördelar med heltäckningsmatta

Den främsta anledningen till att man idag väljer en heltäckningsmatta som golv i till exempel ett sovrum, är för den mysiga känslan en matta kan ge. Det känns behagligt, mjukt och varmt att gå på en heltäckningsmatta. Då mattor kommer i alla möjliga färger och mönster finns även alla möjligheter att skapa ett helt unikt rum med hjälp av heltäckningsmatta. Ytterligare en fördel med heltäckningsmatta är förmågan att absorbera ljud.

Nackdelar med heltäckningsmatta

Trots att det idag finns moderna och allergivänliga alternativ kan man inte påstå att heltäckningsmatta är det mest allergivänliga alternativen bland golv. Att tvätta en heltäckningsmatta kräver ofta specialutrustning som får hyras in eller köpas. En heltäckningsmatta kräver mycket skötsel för att hållas så ren som möjligt och passar inte om man till exempel har husdjur eller röker inomhus. Heltäckningsmatta passar förstås inte heller i kök, hall, fuktiga utrymmen, nära eldstad eller nära fönster som brukar stå öppna.

Fördelar med betonggolv

Ett betonggolv kan passa bra i moderna hem eller hem i minimalistisk eller industriell stil. En fördel med betonggolv är att det kan passa bra att kombinera med golvvärme, och att det är relativt lätt att sköta. Betonggolv är även tåligt och kan hålla lika länge som huset håller, vilket kan innebära en besparing över tid. Betonggolv är ett billigt golv, särskilt när man ser på hur länge det håller. Betong kan idag behandlas på en mängd olika sätt och utseendet kan anpassas beroende på smak och budget.

Nackdelar med betonggolv

Den främsta nackdelen med betonggolv är kanske just stilen, som inte passar i alla hem. Få sekelskifteshem, landställen eller mysiga funkishus passar med betonggolv. Att materialet är så hårt gör det även olämpligt att stå på länge och man bör undvika betong där det kan ske fallskador, som i hem med barn och äldre. Beroende på hur betongen är behandlad kan golvet även bli ganska halt när det blir blött. Det är viktigt att betonggolvet lagts på korrekt sätt då sprickor annars kan uppstå, eller i värsta fall fuktskador då betong är känsligt för fukt om ytan inte behandlats korrekt. Har man inte installerat golvvärme i sitt betonggolv kommer det kännas kallt att gå på och mattor blir ofta nödvändigt för att skapa en mysigare och mer välkomnande känsla i hemmet. Betong är inte heller det mest miljövänliga av alternativ beroende på resurser och energi som används vid framställningen.