ANNONS

Förbered dig inför höstens elräkningar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Hösten är på intågande, men med de sprakande färgerna i naturen lär även de ännu högre elräkningarna komma. Du har fortfarande möjlighet att förbereda dig inför kylan och energieffektivisera hemmet med våra smarta tips.

Smarta hem sänker kostnaden

När du tänker på smarta hem kanske du tänker på onödiga apparater som gör hemmet mer bekvämt? Som högtalare du kan prata med eller lampor som släcks och tänds när du klappar händerna. Det är förvisso en stor del av smarta hem, men det finns även andra enheter som kan hjälpa dig att sänka energiförbrukningen – enheter som endast används när du behöver dem.

Det första du bör göra är att se sanningen i vitögat och kontrollera hushållets energiförbrukning. Det är först när du vet hur mycket värme, varmvatten, belysning och hushållsmaskiner drar som du kan göra något åt det. De flesta vet att det är praktiskt att sänka inomhustemperaturen några grader när du reser bort på hösten eller vintern. Men det finns egentligen ingen anledning att huset håller 23 grader när du är på jobbet, eller att utomhusbelysningen är tänd mitt på dagen. Enbart att sänka värmen 1 grad kan göra skillnad i plånboken.

Byt ut all belysning till smart belysning som du sedan kan styra via mobilen. Med ett knapptryck kan du släcka all utomhusbelysning (och inomhusbelysning) även från jobbet, om du glömde göra det innan du åkte hemifrån. Du kan även välja smart belysning som är rörelseaktiverad. Då tänds lamporna först när du går in i ett rum. Det finns dimbara smarta lampor som långsamt ökar i styrka när du går in i ett rum. Och om du inte har bytt ut alla gamla glödlampor mot lågenergilampor är det dags att göra det.

Värmereglering – ett måste i vinter

En av de saker som drar mest el i en bostad är värme och kyla. Självklart ska huset ha en behaglig temperatur, särskilt under vintern. Men det finns ingen anledning att elda för kråkorna när du inte är hemma. Det är bättre att ställa in värmen så att den sänks när du åker till jobbet och börjar öka igen när du kommer hem. Och det kanske är okej att ha det lite svalare hemma och i stället sätta på sig en extra tröja? Satsa även på termostater i varje rum. I sovrummet vill många ha det svalare, med en termostat kan du enkelt justera temperaturen rum för rum. Det finns många termostater som går att styra via mobilen, fråga hos din elektronikbutik.

Förutom att värme drar mycket energi gör även kyla det. Kylskåpet och frysen är några av de apparater som drar mest el i hushållet. Men vad kan man göra åt det – man behöver ju hålla maten kall. Men det finns ingen anledning att ha lägre temperatur än du måste. I kylskåp räcker det med fem plusgrader och i frysen behöver du ha 18 minusgrader. Varje extra minusgrad i frysen kommer visa sig på elräkningen. Tänk även på att aldrig ställa in varma saker i kylskåpet, det tvingar kylen att jobba hårdare (kräver mer energi). Öppna inte kylen eller frysen för länge. Om du kommer hem med matkassar är det bra att ställa alla kyl- och frysvaror i närheten och sedan ställa in allt snabbt och effektivt.

Tips!

Om du har en ovana av att låta fönster stå öppna kan du köpa magnetsensorer för dörrar och fönster. De har en inbyggd temperaturmätare som skickar notiser till mobilen om du glömt att stänga.

Vad kostar mest?

Det är inte alltid så lätt att veta var i huset energitjuvarna finns. Men med smarta eluttag som läser av elförbrukningen blir det enkelt. Uttaget kan du prova till dina olika apparater, som tvättmaskin, värmepump, teve och kylskåp, för att få en bättre överblick.

Apropå eluttag, det finns även wifi-uttag som du sätter i vägguttaget. De kan du sedan styra via mobilen och enkelt stänga av eller sätta på för olika apparater. Eller så kan du satsa på vanliga förlängningskablar med strömbrytare – perfekt i köket. Med ett knapptryck bryter du strömmen till alla inkopplade apparater.

Använd elen när den är som billigast

Elpriset går upp och ner under olika tider på dygnet – om du inte har ett fast elpris eller ett elbolag där kostnaden slås ut under dygnet. Vissa elbolag säljer elen till rörligt pris timme för timme och då har du mycket att vinna på att använda elen när den är som billigast. Ett sådant elbolag är Greenely. De hämtar eldata varje timme, vilket gör att du enklare kan följa elförbrukningen i deras egen app. Via appen kan du dessutom få notiser om när elen är billigare – eller extra dyr. När du vet när elen är som billigast kan du därefter ställa in timer på dina elkrävande apparater, som tvättmaskin eller diskmaskin – eller ladda elbilen under de timmarna.

Greenely

Använd elen när den är som billigast

LÄS MER

Täta fönster och dörrar

Du kanske inte har tid eller råd att byta ut gamla fönster, isolera huset eller lägga nytt tak just nu, men det finns en temporär lösning som kan hjälpa mot värmeläckage – slanglister. De kan fungera som en temporär lösning för att täta värmeläckor. Det kan även fungera med silikon eller utefog om du har en springa någonstans.

Relaterade artiklar