Innehåll i denna artikel
Olika typer av badkar
När du väl börjar leta efter badkar kommer du snart upptäcka att det finns en uppsjö alternativ att välja bland. Både sett till storlek och form, men även olika material och funktioner. Det är till exempel vanligt med badkar i akryl eller emalj. Kanske ska badkaret även fungera som dusch? Eller har du särskilda krav på storlek så att ni kan bada flera stycken samtidigt? Här är några saker som är bra att tänka på:
- Material. Traditionella badkar är ofta tillverkade av stål och emalj, två material som är mycket reptåliga. Idag tillverkas dock de flesta badkar av någon slags akrylmaterial, det är ett billigt material som är lätt att forma. Det kan dock ge ett något plastigt intryck. Olika material har olika bra värmebevarande egenskaper. Gjutmarmor är exempelvis ett modernt material på badkar som håller värmen länge.
- Storlek. Hur stort badkaret bör vara beror på hur stort badrummet är samt hur planlösningen ser ut. Andra parametrar som styr storleken är om badkaret ska användas av en eller två personer. Standardbredden för badkar är 70 centimeter men vil ni bada två samtidigt är ett badkar med bredden 90 – 100 centimeter bättre. Om ytan i badrummet är mindre kan du alltid välja ett badkar i standardbredd men med högre kanter. Då blir badkaret djupare utan att det tar mer plats.
- Funktion. Traditionella badkar fungerar som ett kar med vatten. Det finns oftast inga fler funktioner än så. Vill du njuta av massage och bubbelbad bör du istället överväga ett massagebadkar eller spabad. Det finns många prisklasser och modeller att välja bland. Du kan till exempel välja ett litet massagebadkar om du vill bada billigare eftersom det inte går åt lika mycket vatten. En annan sak som är bra att fundera på är om badkaret även ska fungera som dusch. I så fall är det bra att kontrollera badkarets botten. Den bör vara så plan som möjligt så att halkrisken minskar.
- Fristående eller inbyggt. Både inbyggda och fristående badkar har sina för- och nackdelar. Fördelen med ett fristående badkar är att du kan placera den var du vill. Samtidigt finns många vackra designer på badkar som du vill ska synas. Till exempel klassiska badkar med lejontassar. Fördelen med inbyggda badkar är att du kan dölja badkarets front. Med andra ord kan du välja en billigare badkarsmodell eftersom du ändå kommer täcka in fronten med exempelvis kakel eller marmor. Nackdelen med inbyggda badkar är att det är svårare att reparera det eller byta plats på badkaret.
- Hörnbadkar. Förutom rektangulära och ovala former kan du även hitta hörnbadkar. De är mer trekantiga i formen och passar utmärkt i hörn som du kanske ändå har svårt att inreda. Du kan hitta både ett stort och litet hörnbadkar och utan eller med spafunktioner.
- Bubbelbad. Ytterligare något du behöver ta ställning till är om du vill ha ett klassiskt och traditionellt badkar eller ett bubbelbad. Bubbel- och massagebadkar skapar mer spakänsla i badrummet och du kan njuta av härlig massage hemma. Dock kostar bubbelbad mer, så ofta är det en budgetfråga. Tänk på att olika bubbelbad har olika ljudnivå. Vissa bubbelbad låter väldigt mycket när de är igång, vilket kan leda till att du inte använder spabadets funktioner på grund av att ljudet stör.
- Sittbadkar. Sittbadkar är ett utmärkt alternativ om du har ett litet badkar där en fullstorlek inte får plats. Ett litet sittbadkar är även mer ekonomiska än vanliga badkar om du badar ofta, eftersom de inte rymmer lika mycket vatten.
Köp badkar här
Installation av badkar
Badkar finns att köpa i alla prisklasser. Vill du köpa ett billigt badkar är det oftast inbyggnadsbadkar som gäller, de kostar från cirka 2 000 kronor. Det finns även badkar för närmare 100 000 kronor eller ännu mer, beroende på design, fabrikat och funktioner. Förutom kostnaden för badkaret tillkommer det ofta utgifter i form av installationskostnader. Om du ska byta ett gammalt badkar och sätta in ett nytt, är det enklare att installera det nya själv. Då är redan rördragningen förberedd och du behöver i stort sett endast lyfta det nya badkaret på plats och koppla in det. Men om du ska installera ett nytt badkar där du inte tidigare haft något, behöver du förmodligen ta hjälp av en VVS-montör.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Kostnaden för installationen av ett badkar varierar beroende på hur svår installationen är. För traditionella badkar tar det sällan särskilt lång tid. Rörmokare tar i snitt 500 kronor i timmen. Behöver du hjälp med elektriska installationer behöver du anlita en elektriker. Deras snittpris ligger på 600 kronor i timmen. Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget för installation av badkaret, då kan du dra av 30 % av arbetskostnaden. Skicka även ut offertförfrågan till åtminstone tre olika hantverkare för att få en bättre prisuppfattning.
Vanliga frågor och svar
Fundera över dina behov och utgå från badrummets planlösning och storlek. Traditionella badkar finns i många prisklasser och storlekar. Vill du ha mer spakänsla kan du istället välja ett bubbelbadkar. För små badrum passar det bättre med ett sittbadkar.
Det beror förstås på storleken, men standardbadkar rymmer cirka 150 liter vatten. Större hörnbadkar kan rymma upp mot 300 liter vatten.
Det kostar cirka 5 – 10 kronor att värma upp vattnet i ett standardstort badkar. Priset beror på vilken typ av uppvärmning du har samt från vilken temperatur vattnet ska värmas upp från (och hur varmt det ska bli).
Standarbredden för ett badkar är 70 centimeter och längden 160 centimeter.
Du kan hitta enklare modeller från cirka 2 000 kronor. Lyxiga designerbadkar kan kosta hundratusentals kronor.
Om du ska byta ut ett befintligt badkar klarar du förmodligen av att installera det nya själv eftersom alla rörledningar är förberedda. Men om du ska installera ett badkar första gången kan det vara bättre att anlita en rörmokare som ser till att installationen blir korrekt utförd.