Innehåll i denna artikel
Så tillverkas kakel
Kakel består av torrpressad och bränd lera och har en glaserad yta. Den glaserade ytan kan förekomma i alla tänkbara färger, varav kakel finns att tillgå i många olika utseenden. Vid tillverkning bränns kakelplattorna i temperaturer på mellan 700 och 1 200 grader. Den skyddande glasyren smälts ut över kakelplattornas yta under brännprocessen. Glasyren stänger igen kaklets små porer och gör ytan helt tät och lättstädad. Även om en blank glasyr är vanligast för badrumskakel finns det även matt kakel i såväl dova som starka färger.
Vanligtvis har kakelplattorna en rundad kant, men det förekommer även kakel som vattensågas efter bränningen, då kallas det för rakskuren kant eller rektifierad kant. Om du köper ett kakel med rundad kant är det viktigt att fogens bredd är minst tre millimeter. Har kaklet rektifierad kant bör fogbredden inte vara större än cirka 1 – 2 millimeter. Anledningen är att kakel med rakskurna kanter är exakta i storleken, vilket gör att fogen kan vara mindre. Kakel med rundade kanter kan skilja sig något eftersom kanten inte är helt rak. Därför behöver man lite mer utrymme att arbeta med – en bredare fog ska då läggas.
Kakel och klinker
Både kakel och klinker är vanliga material i badrummet. Även om de två materialen kan tyckas lika eller rentav samma sak, finns det vissa tydliga skillnader mellan kakel och klinker:
- Kakel. Kakel kallas ofta för finkeramik. Det är tillverkat av lergods med glasyr som bränts i temperaturer på 700 till 1 200 grader. Lergods i sig är ett ganska poröst material och utan glasyren hade kakelplattorna sugit upp fukt. Den stora svagheten hos kakelplattor är inte själva plattan, utan fogen. Det är i fogen fukt tenderar att sugas upp. Kakel tål inte heller stora temperaturförändringar. Det kan därför inte sättas utomhus eftersom det spricker vid frost. Det beror på att kaklet absorberar fukt som sedan fryser till is, expanderar och spricker.
- Klinker. Klinker är tillverkat av stengods, till skillnad från kakel som består av lergods. Klinker bränns i ugnar i högre temperaturer (minst 1 300 grader). Det leder till att stengodset sintrar (vid höga temperaturer smälter samtliga partiklar i stengodset samman och blir till en massa). Resultatet blir plattor med hög hållfasthet och slitstyrka. Klinkerplattorna är betydligt tätare och absorberar inte vatten. Därför kan klinker användas utomhus. I badrum är det vanligast att man sätter kakel på väggarna och klinker på golvet. En anledning till det är att klinker tål olika temperaturer och fungerar med golvvärme.
Olika typer av kakel
När du planerar badrummet och ska välja kakel kommer du snart märka att det finns ett väldigt stort och varierat utbud. Förutom det klassiska vita kaklet är även marockanskt kakel populärt. Här är några olika typer av kakel:
- Marockanskt kakel. Trots namnet är marockanskt kakel egentligen cementklinkers där råvaran består av cement, marmormjöl, kiselsand, färgpigment och vatten. Plattorna är cirka 12 millimeter tjocka och mönstret gjuts in med färgpigmenterad cement. Den pigmenterade cementen ger plattorna en slityta på cirka fyra millimeter. Efter att plattorna fått sitt mönster processas de i en hydraulisk press och torkar sedan till dess att cementen härdat. Eftersom mönstrets tjocklek är cirka fyra millimeter, slits det i regel aldrig ut. Marockanskt kakel är ett bra alternativ om du vill skapa en mer bohemisk eller orientalisk känsla i badrummet. Det finns i många olika mönster och färger.
- Mosaikkakel. Mosaikkakel består av små kvadrater (eller oregelbundna bitar) av glas eller keramik som sätts ihop tills de bildar en platta. Det finns både mosaikplattor som bildar olika mönster och mosaik med oregelbundet mönster. Vanligtvis är mosaikplattor 10 x 10 centimeter, men det finns även mindre plattor på 5 x 5 eller till och med 2,5 x 2,5 centimeter. Mosaik är ett bra alternativ om du vill skapa mer liv i väggarna eftersom de små mosaikbitarna skiftar i färg. Mosaikkakel säljs vanligtvis som plastark, vilket underlättar monteringen.
- Hexagonkakel. En uppstickare inom badrumsmaterial är hexagonkakel. Det är helt enkelt vanligt kakel som beskurits i en hexagonform (en sexkantig form). Eftersom hexagonkakel endast avser själva formen, finns i stort sett samma alternativ sett till färger och mönster som för vanliga kakelplattor. Du kan alltså hitta hexagonkakel med marmormönster, i enfärgat eller i marockanska mönster. Den här kakeltypen är perfekt om du vill skapa ett mer kreativt och lekfullt badrum. Väljer du en dovare färg känns hexagonkakel även modernt och stilrent. Det går att kombinera hexagon kakelplattor med exempelvis trä eller våtrumstapet, vilket kan bli effektfullt.
- Marmorkakel. Vill du ha en exklusiv känsla i badrummet? Då passar det perfekt med lyxig marmor. Dock kostar äkta marmor förhållandevis mycket, jämfört med andra alternativ och är dessutom väldigt känsligt mot fläckar. Ett mer hållbart och billigare alternativ är marmorkakel. Det är ett kakel i marmorimitation. Du kan hitta verklighetstrogna alternativ hos de stora återförsäljarna.
- Fiskbenskakel. Även om de kvadratiska och rektangulära kakelplattorna dominerar våra svenska badrum finns det en uppstickare som gjort stor succé – fiskbenskakel. Det är långsmala kakelplattor som sätts i ett fiskbensmönster, precis som traditionella fiskbensparketter. Den här kakeltypen finns i många färger.
- Självhäftande kakel. Självhäftande kakel, eller kakelklistermärken, är inte kakel men en produkt som snabbt kan förändra ditt befintliga kakel. Har du gamla tråkiga kakelplattor i något skrikigt 80-talsmönster? Då kan du snabbt förvandla badrummet genom att klistra upp självhäftande kakel. Det är helt enkelt klistermärken i storleken av kakelplattor (det finns olika storlekar att välja bland). Du fäster försiktigt klistermärket så att det fastnar ordentligt och trycker ut eventuella luftbubblor. Resultatet blir ofta väldigt verklighetstroget. Förutom olika färger kan du även hitta självhäftande kakel i olika mönster, exempelvis marockanskt mönster.
- Dekorplast kakel. Dekorplast påminner lite om självhäftande kakel, men skillnaden är att dekorplast kakel består av en klistrig plastfilm med ett motiv av kakelplattor. Den här produkten ska inte fästas på ett befintligt kakel då det inte kommer fästa ordentligt. Istället fäster du dekorplastkakel på helt släta och blanka eller halvblanka ytor. De fäster inte bra på matta ytor. Vill du förnya ditt befintliga kakel är det bättre att satsa på självhäftande kakel eller kakelklistermärken.
Arbeta med kakel
Om du har någon tidigare erfarenhet av kakel har du säkert många frågor. Hur borrar man egentligen i kakel? Och går det att måla på kakel? Här går vi igenom olika sätt att arbeta med kakel:
- Sätt kakel på kakel. Det går bra att sätta kakel på ett befintligt kakel. Du gör precis som om du hade satt kakel på en slät vägg – först fördelar du multikakelfix på hela väggen, använd en stålputsbräda eller bredspackel till det. Dra sedan en tandspackel genom fixet. Sedan är det bara att fästa upp kakelplattorna. För att du ska få ett rakt resultat är det enklast att använda ett fogsnöre.
- Byta ut kakelplatta. Om en enskild kakelplatta gått sönder kan du enkelt byta ut den. Du behöver en slägga och en mejsel. Börja försiktigt knacka bort bit för bit. Först kommer plattan få ett stort hål, sedan jobbar du dig långsamt och metodiskt ut mot plattans kanter. När du kommit hela vägen till fogen kan det vara bättre att använda ett avlagt stämjärn, det är mindre och gör det enklare att precisionsknacka. Ta även bort den gamla fogen runt plattan med samma stämjärn. Borsta rent putsdammet och fukta väggen med vatten, då fastnar fixet bättre. Kontrollera att den nya plattan passar perfekt i hålet du tagit ut. Om du endast ska byta en platta är det enklast att lägga kakelfixet direkt på kakelplattan och inte på väggen. Jämna ut fixet med en tandspackel och tvätta bort eventuella fixrester längst plattans kanter innan du slutligen fäster den på väggen. Ett fogsnöre gör det enklare att sätta plattan helt rakt och i kant med övriga plattor. Avsluta med att foga runt den nya plattan med samma fogmassa som du använt till de övriga kakelplattorna.
- Borra i kakel. Vill du sätta upp en krok eller av någon annan anledning borra i kakel? Du får bäst resultat om du använder en kakelborr, men det går även bra med en vanlig borrmaskin. Dock ska du undvika slagborrmaskinen eftersom den riskerar att ta upp ett stort och fult hål. Sätt en tejp där du ska borra och gör sedan en markering på tejpen, exempelvis ett kryss med blyertspenna. Sätt bitsen mot tejpen och markeringen och börja borra försiktigt. Se till att du samtidigt trycker borrmaskinen mot plattan. Tejpen gör att borren inte slinter utan håller sig på plats. Se fullständig beskrivning här.
- Måla kakel i badrum. Det går utmärk att måla direkt på kakel, det är ett snabbt sätt att skapa stor förändring i badrummet. För ett fint resultat börjar du med att rengöra kaklet, det är viktigt att du får bort alla eventuella fettfläckar, annars kommer inte färgen att fästa. Du kan vid behov använda lite T-röd, det tar bort eventuellt fett och annat hårt sittande smuts. Låt väggen torka. Sedan är det dags att maskera sådant du inte vill måla, som kakelfogarna. Det är ett mycket pilligt och tidskrävande jobb, men det blir allra snyggast. Ett alternativ är att måla över hela väggen, inklusive fogarna, sedan kan du markera fogarna genom att måla med en fogpenna. Efter maskeringen ska du grundmåla, välj en häftgrund för kakel. Utan häftgrund kommer färgen inte fästa på kaklets blanka yta. Låt häftgrunden torka. Det sista steget är att måla med den nya färgen. Beroende på det befintliga kaklets färg, kan du ibland behöva måla två gånger (i så fall ska den första färgen torka innan du applicerar nästa lager). Se fullständig beskrivning här.
- Foga kakel. När du satt upp kakelplattorna är det dags att foga. Börja med att blanda till fogmassan enligt anvisningarna (om du inte köper färdigblandad). Lägg sedan en klick fogmassa på en gummispackel. Dra fogmassan diagonalt över fogarna, det är viktigt att du får in tillräckligt med fogmassa. Låt torka i cirka tio minuter, sedan ska du tvätta bort fogmassa som hamnat på plattorna, använd en fuktig svamp till det. När fogmassan är helt torr torkar du rent med en trasa eller putsduk. Se fullständig beskrivning här.
Underhåll och skötsel
Kakel kräver i stort sett inget underhåll. Plattorna kan dock behöva torkas av om det uppstått fläckar. I badrummet kan det ibland uppstå kalkavlagringar från vattnet, särskilt på kakel inuti duschen. Det finns olika metoder för att du ska få bort kalkavlagringar, till exempel:
- Bivax. Kalkavlagringar kan inte få fäste på bivax. Ett tips är därför att polera allt kakel i badrummet med färglöst bivax, du kan köpa det som spray för enkel applicering. Det ska dock inte användas på golvet eftersom det kan upplevas som halkigt att gå på.
- Ättika. Vanlig ättika som du köper i matbutiken fungerar utmärkt för att du ska få bort kalkavlagringar på kakel. Fyll en sprayflaska med större delen vatten och addera diskmedel och en liten skvätt ättika. Spraya sedan blandningen på kaklet och låt det verka ett par minuter. Skrubba därefter rent med en svamp, skölj av med vatten och torka rent med en torr handduk eller trasa.
Köp ditt kakel här
Vanliga frågor och svar
Kakel består av lergods som bränts i ugnar med temperaturer på mellan 700 och 1 200 grader.
Kakel består av lergods och bränns i temperaturer på upp till 1 200 grader. Klinker är stengods och bränns i temperaturer från 1 300 grader. Klinker är mer hållfast och slittåligt och används därför på golv då det även tål golvvärme. Kakel är mer känsligt och används endast inomhus (kakel spricker exempelvis vid frost om det sitter utomhus).
Applicera fogmassa på en gummispackel och bred ut massan på fogarna i diagonala rörelser. Efter applicering ska massan torka några minuter innan du torkar av plattorna med en fuktig svamp.
Sätt en tejpbit på kakelplattan som ska borras och markera tejpen med ett kryss (där du ska sätta borren). Börja med en låg hastighet för att borra med precision och tryck borrmaskinen mot kakelplattan. Tejpen förhindrar borren från att slinta samtidigt som klistret i tejpen fångar upp dammet som bildas.
Kakelplattor är vanligtvis cirka 12 millimeter och kakelfixet appliceras i en tjocklek på cirka 2 – 3 millimeter. Det innebär att kakel bygger cirka 1,5 centimeter i tjocklek.
Ättika är ett bra hjälpmedel mot silikon. Syran i ättikan löser upp det hårda och klibbiga silikonet, vilket gör det enklare att sedan skrubba bort det från kakelplattan.