Naturhuset i Lerum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~17 minuter

Sylvia Ågren och Johan Lidström vill minska sitt avtryck på planeten. De har bestämt sig för att bygga ett naturhus med ett eget ekosystem. Programledarna Anne Lundberg och Gert Windgårdh är på plats i vanlig ordning i SVT:s Husdrömmars 5:e avsnitt.

Mars 2021

Programledarduon Gert Wingårdh och Anne Lundberg är i Lerum och på väg upp på familjen Ågren/Lidströms gårdsplan. Här ligger en gjuten platta och framför står ett äldre hus med blå träpanel.

– Vilken fin tomt, säger Gert.

– Ja, med bäcken och fågelkvittret, fyller Anne i.

– Ni fick en bra promenad upp till huset då, säger Sylvia.

Foto: SVT

Paret Sylvia och Johan bor för tillfället på sin tomt i det äldre huset, men de har rivit ungefär en tredjedel av huset.

– Vad är det för typ av hus ni ska bygga? Frågar Gert.

– Det blir ett naturhus där en stor del av huset är ett växthus, säger Sylvia.

Huset kommer även ha ett eget kretslopp med växtbäddar.

– Det är ett hus som byggs på naturens villkor, säger Sylvia

Precis som att naturen har sitt eget kretslopp vill Sylvia och Johan lyfta in det i huset.

Foto: SVT

– Vårt mål med huset är att ha ett minimalt avtryck, vi vill att huset med tiden ska hjälpa oss ge tillbaka till naturen, säger Johan.

– Är det du som har ritat huset? Frågar Gert nyfiket.

– Ja, men tillsammans med arkitekter, säger Johan.

– Fyra arkitekter, fyller Sylvia i.

Foto: SVT

Förutom att Sylvia och Johan vill leva mer klimatsmart och minska sitt avtryck på planeten, finns det även andra tankar med naturhuset. Huset kommer vara anpassat utifrån att familjen vistas väldigt mycket utomhus.

– Vi mår så himla bra av att vara utomhus och både jag och Johan är helt beroende av att träna, säger Sylvia.

– Vi tycker om att vara i naturen, det är det som ligger till grund för huset, säger Johan.

Utformningen av huset har tagits fram med hänsyn till de sporter som Johan och Sylvia utövar.

– Så när du kommer hem efter att ha krupit runt i lera får du inte komma in direkt genom glasdörrarna? Skojar Gert.

– Nej, då måste jag först gå igenom en saneringsbana som börjar utomhus med att jag sköljer av cykeln och mig själv med vattenslangen, säger Sylvia.

Foto: SVT

Paret har planerat en stor och rymlig entré där förhoppningsvis all smuts stannar kvar. I anslutning till hallen planerar de även att bygga ett badrum, en tvättstuga och ett förråd till cyklarna. Och mycket plats behövs, Johan och Sylvia väntar sitt tredje barn.

Från hallavdelningen går man vidare in till ett stort och rymligt kök med vardagsrum i fil och på vardera sida om köks- och vardagsrumsdelen ska två identiska delar byggas – varje sida rymmer två sovrum och ett badrum.

Foto: SVT

På övervåningen ska det byggas ett arbetsrum och ett gym. Det är även från övervåningen som man tar sig ut till den stora terrassen, som är en del av växthuset. Här ska både fruktträd och grönsaker växa.

Under huset kommer allt avloppsvatten ledas och renas. Först leds vattnet till en pump och sedan vidare till en kvarn som finmaler materialet. Därefter vattnas och pumpas avfallet upp i växtbäddarna där det omvandlas till växtnäring.

Foto: SVT

Det är dock inte bara det nya naturhuset som ska byggas, utan paret har även styckat av tomt för att sedan sälja två tomter med hus – allt för att finansiera sitt nybygge. De två nya husen som ska säljas ska byggas ungefär på samma sätt som det andra och bli snaturhus.

Foto: SVT
Foto: SVT

– Och om vi pratar pengar, är ni beroende av att få in de här pengarna för att finansiera bygget? Frågar Anne.

– Ja, det är en väldigt viktig del, säger Sylvia.

Planen är att bygget av de två tomterna med hus ska pågå parallellt med huvudprojektet.

– När flyttar ni in? Frågar Gert.

– Efter sommaren är tanken, säger Johan.

– I år? Utbrister Gert och Anne fyller skrattandes i:

– Har i sett Husdrömmar förut?

Foto: SVT

Budgeten för naturhuset är åtta miljoner kronor och paret planerar att flytta in i augusti 2021. Boytan kommer bli 212 m2 och växthuset blir 123 m2. Johan har ritat huset med de fyra arkitekterna Margareta Diedrichs, PG Hillinge, Carl Hillinge och Henrik Fogelklou.

Sommaren 2021

– Idag bygger dem stommen till huset och den levereras som moduler i korslimmat trä, säger Sylvia

Det går snabbare att bygga hus med färdiga moduler eftersom även insidan av väggarna är färdiga. Det är som att pussla ihop ett hus.

Varje materialval som Johan och Sylvia valt har de valt med stor eftertanke. Från det lilla som att välja ett mer miljövänligt diskmedel, till större materialbeslut som vilken isolering de ska välja.

Foto: SVT

– Man nördar verkligen in i varje grej. Vi ville ha massivt trägolv i sovrummen och vi hittade ett företag som noggrant valde ut exakt vilken ek man använder. Men sedan dök andra utmaningar upp, som hur man ska montera trägolvet ovanpå golvvärme. Företaget sa då att man limmar fast det och helt plötsligt måste man börja läsa på beståndsdelar av vad limmet innehåller. Så till slut valde vi ett annat golv som inte behövde limmas fast, säger Sylvia

Foto: SVT

Under sommaren fortskrider arbetet i snabb takt. Snickare, elektriker, takläggare och ventilationsmontör är på plats och arbetar samtidigt. Trots alla arbetare har stommontaget ändå tagit dubbelt så lång tid som planerat. Johan har varit på plats för att hjälpa till.

– Eftersom jag har varit med och ritat huset kommer alla med frågor till mig om mått och liknande.

Trots att arbetet är hårt har de åtminstone haft tur med vädret som varit soligt och torr. Men så en dag kommer regnet.

Foto: SVT

– Det är spöregn och jag har fått hjälp av en kompis att täcka in huset, men jag är ändå orolig att vissa material sugit upp vatten, säger Johan.

Fuktskadorna sinkar ner arbetet eftersom stommarna måste hinna torka ordentligt innan man fortsätter.

Mitt under alla motgångar har Johan och Sylvia dessutom valt att byta ut snickarna. Vilket inneburit att bygget stannar upp och tar längre tid än förväntat. Väntan kan dock ha kommit lägligt – Sylvia och Johan har fått sitt tredje barn.

Foto: SVT

Efter några veckors paus kan bygget äntligen fortsätta och vädret kunde inte varit bättre – nu ska alla de 39 fönstren sättas in. Man håller även på att isolera huset, med miljövänlig träfiber.

– Det är lite dyrare än de andra alternativen vi tittat på, men vill man ha miljövänligt så kostar det. Men det känns mycket bättre att ha träfiber i väggarna, då består väggarna av samma material rakt igenom, säger Johan.

Foto: SVT
Foto: SVT

Juli 2021

Snickarna har semestern men Johan och Sylvia vågar inte ta ledigt. Glastaket på växthusdelen är ännu inte lagt, så Johan är ständigt där för att tömma de vattenpölar som lagt sig på skyddsplasten. Regnet har ställt till det en del för bygget och fuktigt byggnadsmaterial måste åtgärdas innan snickarna är tillbaka.

Foto: SVT

– Det regnade ju in en del innan huset täcktes in ordentligt så det har kommit in vatten i träet från utsidan och som trängt in inomhus, säger Johan.

Det väntas mer regn på prognosen, så alla de hål som togs upp när man isolerade huset måste snabbt täppas igen.

– Det är väl en 200 – 300 hål, så det är mycket att göra, säger Johan.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle familjen ha flyttat in om bara en månad, men regnproblem och tre små barn och heltidsjobb gör att de inflyttningsdatumet får skjutas fram.

Sensommar och höst 2021

Programledaren Anne Lundberg och Sylvia har mötts upp på Plantskolan för att fixa plantor till växthuset.

– Gärna fruktträd och något ätligt, säger Sylvia.

– Vad som är bra med att köpa nu är att det är halva priset, säger Anne.

Många växtbutiker säljer ut sina sortiment billigare under hösten eftersom de inte vill vinterlagra dem.

Huset börjar bli färdigt på insidan och betongläggare arbetar med badrummen. Johan vill ha så enkla material som möjligt, även i badrummen. Man väljer därför bort traditionell fuktspärr, som är tillverkad av plast, istället lägger de microcement direkt på betongen. Det är bara i duschutrymmet som man sätter fuktskydd.

Foto: SVT

 Husets utsida ska också bli klar, något som tagit lång tid på grund av pandemin. I fyra månader var de tvungna att vänta på panelen.

– Vi var egentligen redo att sätta panel i slutet av maj, men i och med materialbrist i hela världen så fanns inte panelen när den skulle levereras, säger Johan.

Man arbetar så snabbt som möjligt så att huset blir helt tätt inför vintern.

– Oj, vad fint det blir! Det känns för overkligt, säger Sylvia som ser på när man lyfter köket på plats.

Förutom att Johan och Sylvia måste bygga klart sitt eget hus finns det samtidigt press på att få sålt de andra husen som ska byggas – de är en stor del av finansieringen av bygget.

– Det har gått lite trögt att bygga två andra hus, så nu fokuserar vi istället på att sälja tomterna, säger Johan.

Det gamla boningshuset rivs under oktober och en vacker utsikt växer fram framför huset och familjen har äntligen flyttat in. Två månader senare än planerat.

Huset är inte helt färdigt än, växthusdelen är inte färdigställd och det gäller att jobba på så att det blir klart innan vintern kommer.

Just nu håller man på att förbereda bädden i växthuset. Det är viktigt att bädden blir luftig så att mikroorganismerna kan leva där.

Foto: SVT

December 2021

– Det har varit lite frustration här den sista månaden. Vi vill ju bara knyta igen säcken men tyvärr så har vi en växthusleverantör som vill pausa arbetet och inte komma tillbaka förrän till våren, säger Johan.

I nuläget står växthuset halvfärdigt med öppna sidor.

– De hade dessutom bara kanske tre, fyra dagar kvar innan de lämnade arbetet, vilket känns väldigt onödigt, säger Johan.

Istället försöker paret hitta en annan firma som kan göra klart jobbet.

Januari 2022

Anne och Gert är på väg hem till Sylvia och Johan, förhoppningsvis för att få se ett färdigbyggt naturhus.

– Det är typiskt att vi alltid ska avsluta programmen när Sverige är som gråast och tristast, säger Anne.

– Det ser inte riktigt färdigt ut, säger Gert och tittar upp mot huset.

Foto: SVT
Foto: SVT

Växthuset ser ut att fortfarande ut att delvis vara täckt i plast.

– Det gamla huset är i alla fall borta och huset ser ju nästan färdigt ut, säger Anne.

Programledarna möts av Johan och Sylvia som förklarar att växthuset egentligen skulle stått klart i augusti eller september.

– När blir det klart då? Frågar Anne.

– När vi hittar någon som vill stänga växthuset, säger Johan.

Programledarna är i alla fall nyfikna på att se huset som är färdigt.

Foto: SVT

– Det är lite samma känsla som när man ska lämna sitt barn på förskolan, säger Anne när de kliver in i groventrén.

Här täcks väggarna av praktisk förvaring som korgar, krokar och skohyllor.

– Det fungerar väldigt bra. Den här källan till stress som en trång hall innebär slipper vi helt och hållet, säger Sylvia.

Efter att man gått igenom hallen och tagit av sig sina smutsiga kläder går man vidare in till badrummet för att tvätta av sig, om man vill.

Foto: SVT
Foto: SVT

– Wow vilket ljus! Utbrister Gert när de tagit sig in till köksdelen.

Det är mycket ljus överallt i huset tack vare de stora glasväggarna som vetter ut mot växthuset.

Foto: SVT
Foto: SVT

– Men hur blev det med de här tomterna ni skulle sälja? Frågar Gert.

– Vi har sålt tomterna, säger Sylvia.

Det var lite svårt att sälja själva konceptet med tomterna eftersom paret har vissa krav för den som vill bygga på tomterna.

– De måste följa samma stil, till exempel ha samma panel som vi har, sedumtak och vara enplanshus, säger Sylvia.

Foto: SVT

Trots att huset inte helt och hållet är färdigt kan familjen ändå bo där nu.

– Vi ser fram emot att få se allt igen när det är prunkande och grönt i växthuset, säger Gert.

– Ni är så välkomna, säger Sylvia.

Foto: SVT
Foto: SVT

Familjen Ågren/Lidström

Här bor: Sylvia, 35 år, Johan Lidström, 37 år, Elise, 6 år, Emil, 3 år och nya bebisen Evin.

Jobb: Sylvia jobbar inom Försvarsmakten och Johan är ljusdesigner.

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Relaterade artiklar