Hockeyproffset lämnade karriären och ritade sitt drömhus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

I sjunde avsnittet av SVT:s Husdrömmar får vi följa med när Linus Fernströms och Karin Perssons husdrömmar förverkligas – en minimalistisk och modern Hollywood-dröm i Stenungsund, mitt på en höjd med utsikt över Tjörnbron.

November 2019

När programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker paret bor de i en gammal korsvirkesstuga från 50-talet med utsikt över Tjörnbron, havet och den bohuslänska naturen. Det är den tomten det stora huset ska byggas på. Här bor paret Karin, 30 år, och Linus, 32 år, med sin tvååriga dotter Stella. Karin är butikschef på en stor dagligvaruhandel och drömmer om att få starta en egen butik. Linus är för tillfälligt sjukskriven på grund av en skada.

Linus Fernström var hockeyproffs på elitnivå och spelade sex säsonger i SHL. Han var hockeymålvakt för Brynäs fram till en match då han fick en rejäl smäll och drabbades av en svår hjärnskakning. Tiden som följde var svår, det var oklart om han skulle kunna spela mer. Men Linus lyckades hitta ett slags terapi. Han började skissa på sitt drömhus.

Planen var att bygga ett lösvirkeshus med rejäla glaspartier ut mot havet.

Anne frågar om han planerar att lägga ner hockeyn för gott.

– Det är svårt att säga, det blir i alla fall en lång paus.

Första gången programledarna besöker paret har husbygget inte börjat. Planen är att huset ska stå klart följande år, i september 2020. Linus är i full gång med planeringen och har tagit fram en byggnadsklar ritning. Det var inte helt enkelt att förstå hur allt skulle se ut.

– Hur ska vi utnyttja tomten och maximera utsikten på bästa sätt? Havet ligger mot norr, vilket gjorde det hela lite klurigt, säger Linus.

Han var tvungen att tänka till ordentligt. Till slut kom han på idén med husets böj, huset ligger i vinkel för att man ska kunna utnyttja solen från väster. På det här sättet får alla rum utsikt mot havet.

Gert berättar:

– När man började rita sådana här stora villor ute i skärgården i Stockholm i början av 1900-talet, vände man de alltid mot norr. Anledningen var att utsikten skulle vara solbelyst och inte själva huset.

Men frågan är ju om någon kommer att sno utsikten i framtiden. Gert funderar lite över kommande byggplaner framför parets hustomt. Linus tar med programledaren på en liten rundtur på tomten och visar var gränsen går.

– Det finns knappt någon plats att bygga framför vårt hus, för det är svårt med stranddispensen.

Gert får se Linus ritningar över huset och frågar hur många skisser han gjort innan den slutgiltiga togs fram.

Planlösningen där alla sovrum kommer få havsutsikt.

– Det är nog någonstans runt 100 stycken, säger Linus och skrattar.

Gert blir imponerad av Linus ritning och menar på att den är mycket professionellt gjord och välplanerad. Linus vrider sig lite.

– Jag har väldigt svårt att ta emot komplimanger så jag bad Gert att säga ärligt vad han tycker.

Men Gert tycker det ser bra ut överlag, det är dock en sak som kan förbättras.

– Det är många fönster i olika storlekar och jag tror att man gör klokt i att rensa i fönsterstorlekarna.

Ritningen visar många fönster i en rad olika storlekar. Efter Gerts råd kollar Linus igenom ritningen igen. Han kommer fram till att det blir snyggast att följa Gerts råd.

– Det ser snyggt ut inifrån med olika storlekar, men det kommer bli en snyggare fasad om fönstren har samma storlek, säger han.

Trots att husbygget till stor del drivs på av Linus, som själv ritat hela huset och som brinner för projektet, har även hans flickvän Karin en del att säga till om. Anne frågar hur mycket av det här bygget som faktiskt är hennes dröm.

– Jag visste att jag ville ha ett stort kök och många sociala ytor. Men jag har aldrig haft en dröm om att bygga hus. Nu när vi varit igång ett tag så känns det förstås jättekul att få vara med och bestämma hur allt kommer att bli.

Bygget har kommit igång och hantverkare håller på att förbereda inför att platsgjuta en av väggarna. Den hamnar väldigt nära den gamla korsvirkesstugan.

– Nu går det bra, men så småningom när stomresningen sker, kommer vi behöva mer utrymme. Då kommer vi eventuellt behöva riva vårt nuvarande sovrum, säger Linus.

Han visar var på den gamla korsvirkesstugan de kan bli tvungna att kapa bort en bit.

Den gamla korsvirkesstugan står endast ett par centimeter från det nybyggda huset.

Mars 2020

Gjutningen av överplattan har påbörjats och de stora glaspartierna mot havsutsikten är utvalda. Men Linus har fortfarande en del beslut att fatta.

– Jag var inne på att ha en helt stängd entré utan fönster. Då vet man inte vad som väntar innanför. Men det är också praktiskt med ett fönster vid entrén eftersom solen ligger på mitt på dagen och skulle i så fall sprida ett fint ljus hela vägen från entrén in till vardagsrummet.

Linus är med och hjälper till under byggets gång.

Det är inte bara utsidan som beslut ska tas om, även på insidan finns det saker att besluta om. Det har börjat bli dags att välja färger för interiören. Linus dras mot mer neutrala toner och vill helst att allt ska gå i vitt. Karin gillar vitt men vill ha in mer färg i bostaden. Något Linus är okej med.

– Ja, Karin sa att hon ville ha in mer färg så då sa jag att vi kan ju måla vissa väggar i beige.

Paret skrattar, men Linus fortsätter.

– Man tröttnar nog snabbare på en knallgul vägg än något i beige.

Karin håller inte riktigt med.

– Det kan ju vara kul med en gul vägg, skulle man tröttna går det ju alltid att måla om.

Det är många val som ska göras och paret tycker inte exakt likadant om allt. Eftersom Linus är den pådrivande kraften i bygget är det han som får fatta de flesta besluten.

Korsvirkesstugan får stå kvar

Innan stommen på det nya huset restes trodde Linus att de skulle vara tvungna att riva det gamla korsvirkeshuset. Men det behövdes inte.

– Vi lyckades precis klämma in stommen. Det känns skönt att vi inte behövde riva sovrumsdelen, det hade inte varit lika bekvämt att sova i vardagsrummet.

Platsgjutning.

Men förr eller senare måste ändå det gamla bostadshuset tas bort. De får nämligen bara ha ett hus på tomten. Linus hoppas dock på en annan lösning än rivning.

– Vi har en intressent för huset, en tjej som vill flytta det till en annan tomt, så vi får se hur det blir.

Viktigt med en fast punkt

För Linus har det varit viktigt att Stella, parets tvååriga dotter, ska få växa upp på en och samma plats. Även om det gamla huset ska rivas kommer hon åtminstone att få bo på samma ställe, fast i ett nytt hus.

– Jag växte upp i samma hus och det har alltid varit viktigt för mig att även vår dotter ska få känna den känslan, berättar Linus.

Karin har inte samma bakgrund.

– Vi flyttade runt mycket som barn så jag har inte alls samma upplevelse som Linus om att ha ett barndomshem.

Linus var väldigt bestämd med att bo kvar i just Stenungsund.

– Jag kunde inte tänka mig att bo så mycket längre söderut och max tre kilometer norrut, skrattar han.

Huskroppen tar form

Tiden går och huskroppen börjar ta form. Takstommarna lyfts på plats och Linus är nöjd.

– Jag gillar dimensionerna och är väldigt glad över att huset inte känns för smalt.

Linus är med en hel del i bygget och hjälper hantverkarna. Karin har ofta annat att göra men när fönstren ska lyftas på plats är hon dock med.

– Det här är nog min första dag på bygget, jag är ju alltid på jobbet annars. Det händer så mycket när man väl är på plats. Huset känns större än vad jag tänkte från början.

Ju mer färdigt huset blir, desto bättre mår Linus som varit sjukskriven länge. Karin tycker att det är skönt att se honom så glad.

– Hans huvud blir ju också bättre successivt, så nu har han faktiskt börjat arbetsträna.

Glaspartierna lyfts på plats.

Linus som tidigare hade väldigt svårt att föreställa sig ett liv utan hockey har börjat tänka i andra banor. Han har skaffat sig en praktikplats där han får fortsätta att göra ritningar. För tillfället är det möbler.

– Om det blir hus, hyllplan eller möbler jag får rita, det får vi se. Men det är i alla fall något jag vill jobba med.

En möbel som Linus ritade under sin praktik.

Nu är det dags för programledaren och den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh att göra ett besök på byggnadsplatsen. Väl på plats tappar han hakan.

– Wow! Det är inte alltid man säger det, men det här är rätt häftigt, utbrister Gert när han kliver in i det som ska bli hallen.

Gerts reaktion gör Linus glad.

– Det är klart att allas åsikter om huset är värdefulla, men det är extra viktigt att höra vad Gert har att säga såklart.

Linus och Gert slår sig ned vid ett bord och Linus får värdefulla tips för hur man tar fram en husritning. Det märks att Gert är en rutinerad arkitekt. Han visar Linus hur han tar fram en skiss på ett hus. Det är som att idéerna flödar ut genom pennan.

Gert ger Linus lite arkitekttips.

September 2020

Nu har månaden då den ursprungliga planen att flytta in i huset kommit. Men ännu är det en hel del saker kvar att göra. Väggar och tak är på plats men huset är i stort sett endast ett skal.

November 2020

Spånskivor har kommit upp på väggarna och Linus är i full fart med att installera husets smarta elektroniska funktioner. Saker som belysning, värmesystem och ventilation ska kunna skötas genom en app, något som inte imponerat särskilt mycket på Karin. Linus kom dock på en idé för att få flickvännen lite mer entusiastisk.

– Jag lyckades sälja in det genom att berätta för Karin att hon genom några knapptryck kommer kunna brygga kaffe från sängen, det köpte hon.

Mars 2021

Det har gått snart 16 månader sedan Anne och Gert träffade paret första gången. Anne är sjuk så Gert har tagit sig ut till villan själv för att få se det slutliga resultatet.

Programledaren knackar på och öppnar den stora grå ytterdörren och kliver in i en vit, minimalistisk hall.

En modern och minimalistisk entré.

– Hej! Jag måste få gå fram till fönstret, jag har ett så stort sug över att få se utsikten, säger Gert entusiastiskt.

Paret hälsar programledaren välkommen och tillsammans går de in till vardagsrummet. Gert storknar nästan när han ser den spektakulära utsikten över havet.

– Det är inte klokt alltså, det är verkligen den amerikanska drömmen. Det är en riktig Hollywood-entré.

Hjärtat i huset är utsikten över havet.

Efter mycket slit och hårt arbete är det moderna huset äntligen färdigt. Men det är inte allt som hunnit bli klart. Familjen har dessutom fått tillökning. Lilla Frans hälsar på Gert.

Efter husvisningen har Gert en fråga.

– Hur mycket har ni gått över budget?

–Vi landade någonstans på runt åtta miljoner, säger Linus.

Det är nästan dubbelt så mycket som de hade budgeterat för.

– För vår ursprungliga budget på 4,5 miljoner hade vi planerat att köpa grejer på Blocket och vi hade tänkt ha billiga plastfönster. Men någonstans kände vi att vi faktiskt har möjligheten att göra det här på riktigt. Så vi valde att lägga in alla våra pengar.

Trots den höga kostnaden håller Gert med om att det var ett smart val, eftersom de ändå hade möjligheten.

– Det är en ”once in a life-time”.

Inredningen är modern och sparsmakad.

Och när det gäller Linus fallenhet för att rita hus är framtid är Gert positiv.

– Jag tycker Linus ska följa sin nya dröm. Det kommer finnas en efterfrågan på hus som han ritar.

Som en avskedspresent överlämnar Gert en svart skissbok med pennor och linjal till Linus.

– Lite old-school kanske, men det är så jag jobbar när jag ritar hus. Lycka till med din nya karriär som arkitekt, säger Gert och tackar för sig.

Gert beskådar de stora glaspartierna och är glad att Linus valde att välja fönster i samma storlek.
  • Villa Fernström
  • Storlek: 228 kvm
  • Enplansvilla
  • Budget: 4,5 miljoner kronor
  • Slutgiltig kostnad: cirka 8 miljoner kronor