Från ruin till drömhus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~14 minuter

I en gammal stärkelsefabrik utanför Åhus hittar krögaren Gustav Ovland sitt drömboende. SVT:s Husdrömmar är med från början och ser hur den ruinliknande byggnaden förvandlas till ett drömboende.

Sommaren 2020

– Det här påminner mig om den gamla amerikanska södern, säger programledaren Anne Lundberg medan hon och Gert Wingårdh promenerar över en liten bro över Helge å i Härnestad, som ligger utanför Åhus, i Kristianstads kommun.

Naturen har exploderat i grönt och sommaren står på tröskeln när Gert och Anne kommer fram till ett gammalt ljusgrått tegelhus. Gert knackar på den slitna rödmålade dörren med krossat glasfönster.

Foto: SVT

– Välkomna, säger Gustav medan hans mastiff Boris springer ut och hälsar på programledarna.

Skåningen Gustav Ovland, 37 år, var på jakt efter ett boende någonstans i sina hemtrakter och när han fick syn på den gamla fabriken med sin helt förstörda tillbyggnad visste han att det var där han skulle bo. Att göra om den förfallna byggnaden till ett modernt och bekvämt hus skulle handla om betydligt mycket mer än ett nytt tak och ny inredning. Men Gustav såg möjligheterna och för en miljon kronor blev han den nye ägaren.

Foto: SVT

Innanför entrédörren häpnas Anne av åsynen – stora stenblock på golvet och en saknad vägg. Det ser faktiskt ut som en ruin. Under 1970- och 1980-talet rev de tidigare ägarna ut en gavel för att gjuta en källare. Sedan satte man aldrig upp gaveln igen, därav det stora hålet som vetter rakt ut till en innergård.

Men det är egentligen inte någon innergård utan en gammal stärkelsefabrik. Den byggdes vägg i vägg med bostadshuset, som nu står i totalt förfall.

Foto: SVT
Foto: SVT

Gustav planerar att själv renovera och rusta upp både fabriken och bostadshuset. Han jobbar för en hotellkedja och är delägare i en krog och nattklubb men tänker ta ledigt för att kunna arbeta med huset. Han har också den italienska mastiffen Boris och halvblodet Eddie att tänka på.

Gustav planerar att göra det mesta själv.

– Har du kunskapen då? frågar Anne.

– Jag har erfarenhet sedan tidigare då jag renoverat ett gatuhus och var tvungen att gjuta en betongsula och mura upp huset själv.

Foto: SVT

Han ska dock ta in hantverkare för de större momenten, som att lägga på taket.

Gert är nyfiken på Gustavs vision.

– Öppen planlösning med ett stort vardagsrum och kök, ett avlångt badrum på nedervåningen och en liten tvättstuga som ligger bakom den svängda trappan, förklarar Gustav.

Foto: SVT

På övervåningen ska det byggas ett till badrum, sedan är han osäker på om det ska bli ytterligare ett vardagsrum och ett sovrum.

Det viktigaste är att sätta in stora glaspartier så att man får utsikt över den pittoreska Helge å, som ligger alldeles utanför huset. Gustav planerar även att bygga ett orangeri som ska synas genom köket via två fönster.

Intill boningshuset står det som var stärkelsefabriken, som nu saknar tak och som i stort sett är en ruin och i mitten står två fullt uppvuxna träd.

Foto: SVT

– Det skapar medelhavskänsla, utbrister Anne.

Gert frågar om det ska läggas tak på den gamla fabriken, men Gustav vill att den ska bli en stor och härlig innerträdgård istället, därför ska inget tak läggas där.

Det är mycket arbete framöver men Gustav har en tidsplan.

– Jag tänker flytta in i slutet av nästa sommar.

Han har alltså 15 månader på sig att förvandla en ruin till ett modernt hus.

Foto: SVT

Under sommaren arbetar Gustav med att ta ner de gamla takpannorna ner till takstolarna. Sedan ska det nya taket läggas. Takbjälkarna väljs noggrant ut, det ska vara träd från närliggande skog.

Ett år innan planerat inflyttningsdatum håller Gustav på att återvinna de gamla järnbalkarna som fanns inne i bostadshuset. De ska stärka upp terrassen som ska byggas på övervåningen.

November 2020

Arkitekten och programledaren Gert Wingårdh kommer till skånska Härnestad för att besöka Gustav. Besöket kommer lägligt, för nu är Gustav i stort behov av hjälp med planlösningen.

Foto: SVT

Gustav och Gert diskuterar huruvida man ska sätta in en dörr i köket så att man enkelt kan ta sig ut till trädgården och utsikten mot ån.

Gustav visar Gert hur det i nuläget ser ut på insidan och förklarar hur han tänkt sig planlösningen.

Foto: SVT. Gustavs ursprungliga planlösning.

Felplanerat tycker arkitekten.

– Jag gillar inte dörrar in i väggarna eftersom det förstör möblerbarheten. Dessutom tar en tung dörr ändå inte upp särskilt mycket ljud, vilket kan bli problematiskt om man ska göra nummer två där inne, säger Gert.

Han hänvisar till Gustavs ursprungsplanering där toaletten finns precis bakom den svängda trappan och vägg i vägg mot vardagsrum och kök.

Gert ger ett nytt förslag där man kortar det långsmala badrummet och sätter upp en tvärvägg med dörren. Då skapas en ljudfälla och man får sitta ostört. Genom att man kortar badrummet får man dessutom möjlighet att sätta in en till dörr – som leder ut mot den vackra utsikten över Helge å.

Foto: SVT. Gerts förslag frigör mer yta och skapar en ljudfälla till gästtoaletten.

Gustav håller med och bestämmer sig att överge sina planer och följa Gerts förslag.

– Gert är en av Nordens bästa arkitekter och att få ta del av det är jag superglad över, säger Gustav.

Med Gerts nya planlösningsförslag får man fler öppna ytor och dessutom två balkongdörrar istället för en. Det stora badrummet och tvättstugan får istället hamna på övervåningen.

Gustav har nu mycket att göra om han ska hinna flytta in i augusti nästa år. Istället för att lägga tid och kraft åt att bygga ett orangeri på 60 m2 prioriterar han istället ett mindre skafferi. Men fabriken tummar han inte på – den ska bli klar. Och eftersom han planerar att bygga och inreda platsen återbrukat kommer han att kunna hålla nere kostnaden.

Februari 2021

Gustav är i full gång med innertaket och får hjälp av hantverkare, närmare bestämt sin snickarsvåger. Just idag håller de på att montera en takkupa och i samma veva försöker Gustav komma på hur han ska få till nedervåningen på bästa sätt. Han vill helst slippa sätta upp bärande stolpar till de åtta meter långa träbjälkarna.

Foto: SVT

Gustav har en idé för att spännvidden ändå ska fungera utan undre stöd –bjälkarna ska hängas upp i takstolarna på övervåningen. Han har en kompis som hjälper honom fästa brickor och muttrar i bjälkarnas undersida (de som är synliga från nedervåningen) för att sedan fästa dem i takstolarna på övervåningen.

När takkupan är på plats har Gustav redan kommit igång med att bygga på inredningen till bostadshuset. Han har redan bestämt vilket kök, vilken braskamin och vilka fönster han vill ha.

April 2021

Nu har våren äntligen kommit och det snygga, svarta taket är lagt och huset börjar se ganska färdigt ut. Nu har det även blivit dags att sätta in fönstren till bostadshuset. Det kommer bli första gången huset blir tätt. Fönstren är stora och välvda och tillverkade i ek som betsats i en rökt ton, de matchar perfekt med det rökta ekgolvet på övervåningen.

Foto: SVT

Det är ett stort ögonblick för Gustav eftersom huset på utsidan börjar bli helt färdigt, det enda som saknas utvändigt är puts ovanpå teglet.

September 2021

Det planerade inflyttningsdatumet är förbi och även om innergården är färdig håller Gustav fortfarande på med insidan av huset. Han bygger trappan till övervåningen och spacklar innerväggar.

En gråmulen dag besöker Gert och Anne Gustavs drömfabrik för att se om den är färdig eller inte. Och Gert är förstås nyfiken på om Gustav valt att följa hans planlösningsförslag eller inte.

Foto: SVT

– Vad fint det blev med putsen på fasaden, utbrister Gert när programledarparet kommer in på gårdsplanen.

Ut kommer Gustav och hunden Boris för att hälsa.

– Vilket snyggt hus, säger Gert.

– Ja, nu är det ju faktiskt ett hus, skrattar Gustav.

Foto: SVT

– Jag vet ju att detta är ett solcellstak och jag tänker att det är så många som avstått från just solpaneler på taket eftersom de tycker att det förfular huset. Men det här ser ut som vilket plåtlagt tak som helst, säger Anne imponerat.

Gert fryser och vill in i huset.

Interiören är sober och går i milda jordiga nyanser. Gert blir upprymd över att Gustav följt hans förslag.

Foto: SVT
Foto: SVT

– Vilket tak och vilka brädor, säger Gert och tittar upp på det vackert lagda brädtaket.

Anne riktar blicken mot något annat, ett stort fönster ovanför diskbänken i köket.

– Men det där är ju ett konstverk som varierar sig beroende på vad du har i skafferiet, säger Anne.

Gert trodde först att fönstret var en digital skärm men inser snart att han blickar ut i ett riktigt fönster till ett skafferi.

Foto: SVT

– Det är det häftigaste skafferi jag någonsin sett, säger han.

Vilket håll man än vänder sig mot har man en vacker utsikt – först skafferiet, sedan Helge å i ett annat fönster och sedan den vackra, stora öppna spisen.

Foto: SVT

Gustav har verkligen lyckats med att skapa ett modernt, harmoniskt och helt unikt hem.

– Jag skulle faktiskt kunna bo här, säger Gert med eftertryck.

Anne håller med.

– Det är väldigt vilsamt, jag skulle inte lägga till en enda pinal.

Foto: SVT

Gustav berättar att han blev mycket nöjd med att välja bort det stora badrummet och tvättstugan på nedervåningen. Vilket pockar på Annes nyfikenhet.

– Nu är man ju nyfiken – finns det en trappa här bakom?

Foto: SVT

– Det gör det, jag har flyttat in där uppe, säger Gustav.

Trappan i betong till övervåningen är också som ett konstverk med vacker och integrerad belysning under varje trappsteg.

Foto: SVT

Uppe på övervåningen leder en korridor med fiskbensparkett in till det stora badrummet som följer samma sobra och nedtonade stil. I det öppna utrymmet på övervåningen finns Gustavs sovrum, ett stort och ljust rum med råa hanbjälkar och öppna fack till kattvinden. Här har Gustav också sin garderob.

Foto: SVT

– Det var jättecoolt, det blir som en inredningsdetalj, säger Anne.

Nu återstår bara en sak att se – den gamla stärkelsefabriken som Gustav omvandlat till en innergård.

Den gamla ruinen har nu förvandlats till en mysig och levande oas med stora sociala ytor, ett badkar, utekök och grill – och stora uppvuxna träd. Gustav har dessutom dekorerat med sparat gammalt skrot från den ursprungliga fabriken.

Foto: SVT

Gustavs drömfabrik

Inköpskostnad för fabrik och bostadshus: 1 miljon kronor

Renoveringsbudget: 2,5 miljoner kronor

Slutkostnad: cirka 4 miljoner kronor