Hela världen i Pernillas villa på Österlen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

På en helt vanlig gata i Östra Vemmerlöv i Simrishamn ligger ett rött tegelhus. Villan uppfördes under 1930-talet och har sedan dess fått nya fasadbeklädnader och en hel del karaktär. I det sjätte avsnittet av SVTs Husdrömmar hälsar Gerth Wingårdh och Anne Lundberg på Pernilla som förälskade sig i huset vid första mötet.

Pernilla Holmberg nappade direkt när hon fick se bilderna på huset.

– Min lillasyster skickade en Hemnet-länk till mig och i meddelandet skrev hon ”titta på det här. Eller titta inte på det här, du kommer köpa det”.

Hon gick på husvisningen tillsammans med sin syster. Det var ingen annan på visningen så hon kunde ta sin tid. För varje minut som Pernilla vistades inuti huset kände hon starkare och starkare att hon måste köpa det.

– Och som det inte vore nog, när vi var klara med visningen efter cirka 1,5 timme möttes vi av en dubbel regnbåge när vi kom ut.

Pernilla, en 35-årig kvinna från Ystad, har rest över hela världen. Efter flera års runtflackande i bland annat Zürich, New York och Melbourne, saknade hon ett riktigt hem. Ett ställe att kunna fira hela årets högtider i.

Pernilla som flackat runt hela livet har nu hittat ro i sin villa på Österlen.

– Jag ville ha möjligheten att bjuda in till fester och även hitta ro någonstans.

Sagt och gjort. För 1 249 000 kronor blev den röda tegelvillan i Vemmerlöv hennes. Men det var inte hon som valde huset, enligt Pernilla.

– Det var huset som hittade mig.

Pernilla arbetar med kommunikation och har under större delen av sitt vuxna liv rest runt och bott på fler än 38 platser i världen. Huset blev hennes fasta punkt, en plats att få känna sig trygg i.

Renoveringarna drar igång

Det är ruskig höstdag i oktober när Anne och Gerth besöker Pernilla.

– Det är ingen märkvärdig fasad direkt, säger Anne och tittar upp mot det röda teglet med grönmålade knutar och snickeridetaljer.

Pernilla berättar att när hon såg annonsen på Hemnet var den första bilden på husets insida. Efter att ha bläddrat en stund bland rummen var hon helt säker på att huset var vitputsat. Hon blev förvånad när hon slutligen kom till annonsens sista bild på villans utsida, ett rött tegelhus.

Bottenvåning
Övervåning

Men Pernilla är bestämd och menar att huset ska vara vitt.

När tv-teamet kommer dit har renoveringsarbetet redan hunnit börja och det med full fart. Tidsramen för när renoveringen ska vara klar är endast ett par månader senare, julen 2020.

Besök världen hemma hos Pernilla

Varje av husets åtta rum kommer få ett tema, en plats i världen och en beskyddare. Pernilla inspireras mycket av platser hon själv besökt och vill även hedra kvinnor som betytt och betyder mycket för henne. De ska bli rummens beskyddare. Pernilla är andligt lagd och menar på att huset valde henne.

I ett av rummen fanns en ruta med två små fotavtryck.

– Min kompis sa att hon var övertygad om att de är mina fotspår.

Huset verkar ha lämnat många tecken till Pernilla.

Pernilla guidar Anne och Gerth genom husets många rum. Ett rum ska få Köpenhamn-tema och beskyddaren till rummet är Pernillas gamla mellanstadielärare Anki. Ett annat rum har fått temat Paris där Pernilla planerar att ställa in rejäla järnsängar. På ovanvåningen ligger det stora sovrummet. Ett rum med imponerande takhöjd och takbjälkar. Gerth ger några idéer och tips om hur Pernilla kan tänka med färgsättningen i sovrummet. Istället för att endast måla väggarna föreslår han att allt bör målas in i samma färg. Det kommer skapa en lugnare effekt, särskilt med tanke på den stora takhöjden.

Paris-rummet har fått dammrosa väggar och två gamla järnsängar.

Alldeles intill sovrummet ligger den stora yogasalen, döpt efter regionen Kappadokien i Turkiet.

Rött tegelhus blir vitt stenhus

Gerth är nyfiken på varför Pernilla vill byta ut fasaden, ett renoveringsprojekt som kostar upp mot en halv miljon kronor. Hon tycker inte att teglet är snyggt, dessutom är hon övertygad om att huset var menat att vara i vit puts.

Besiktningsmannen som var här sa att det kan finnas risk för fuktgenomsläpp i luftspalten. Det är också en stor anledning till att jag vill byta ut fasaden.

Gerth tittar upp på den röda fasaden och rynkar pannan.

Man ser inga fuktgenomslag och det ser väldigt bra ut. Det finns heller inget mögel på insidan av huset.

Han tror att teglet kan sitta kvar och att man kan putsa direkt ovanpå. Pernilla blir positivt överraskad.

– Det är nyheter för mig, det är ändå en halv miljon kronor om hela fasaden ska bytas.

En bit av fasaden bilas av för att hantverkarna ska kunna se skicket på insidan.

Dagarna därpå får hantverkarna kontrollera hur ytskikten ser ut. De bilar av lite av teglet som lossnar i rader. Hantverkaren Magnus tycker det ser bra ut, det ska räcka att göra nya infästningar. Han använder ett speciellt verktyg för att fästa tegelkramlan. Infästningarna tar endast 1 – 2 dagar att utföra och gör att teglet sitter ännu stabilare. Stabiliteten är mycket viktig när man sedan ska putsa väggen, eftersom man tillför mer vikt.

Hantverkarna säkrar väggen genom infästningar.

Gerth vill bevara fasadens traditionella utseende  

Några veckor senare är renoveringen i full gång både på in- och utsida. Gerth inspekterar putsarbetet på fasaden och får syn på den inskjutande sockeln. Han menar att ett sådant stort språng mellan vägg och sockel kommer ge huset ett fult utseende. Vill man bevara det traditionella utseendet ska sockeln sticka ut utanför väggen. Pernilla är inte helt säker på vad han menar. Gerth tar med henne på en vända i kvarteret för att visa hur grannhusen ser ut. Mycket riktigt skjuter sockeln ut från väggen på flera av husen. Det ska vara minst en tum för att tydligt markera att väggen vilar på sockeln.

Fyra månader senare

Vädret är lika ruggigt när Anne och Gerth återigen befinner sig på den lugna gatan i Vemmerlöv några månader senare. Men det finns förstås en viktig skillnad. Det röda tegelhuset är borta och istället tornar ett pampigt och ljust putsat stenhus upp sig med vacker balkong i dovt grönt. Gerth är nöjd med att Pernilla valde att följa hans råd gällande den inskjutande sockeln.

– Det bästa av allt, kolla hur putsen går rakt ner, säger Gerth.

Nu går putsen hela vägen ned, tidigare stack den in under väggen.

Det är ett nytt hus Pernilla bjuder in till. En färgstark hall med storblommig tapet och vit bröstpanel skapar en intressant och varm prägel på rummet. Pernilla guidar Anne och Gerth vidare till köket, som går i gröngrått förutom vitvarorna som är svarta. Gästrummen är också färdiga och mycket riktigt är det som att kliva in i Paris, Köpenhamn och Göteborg.

Så fort programledarna kommer in i det stora sovrummet kastar sig Gerth på sängen. Han gillar vad han ser. Väggar, tak och bjälkar är alla målade i samma dova blå färg. Rummet liksom omfamnar en och har en lugnande effekt. Gerth trivs.  

– Det här är drömplatsen. Det är fantastiskt att bara kunna ligga här och titta rakt upp. Och det blev ju bra med allt det blåa.

Pernilla instämmer.

– Du har rätt, säger hon. Det känns som en himmel.

Taket i sovrummet

När visningen är slut funderar Gerth över var Pernilla får sin energi från, med tanke på att renoveringarna endast tagit fyra månader.

– Jag tror det är passionen för livet och till att skapa.

Villan i Östra Vemmerlöv

  • Byggnadsår: 1934
  • Boyta: 200 kvadratmeter
  • Antal rum: 8
  • Inköpspris: 1 249 000 kronor
  • Budget för renovering: 2 000 000 kronor