Tiny house – paret som vill downsiza och leva friare

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

I det åttonde avsnittet av SVT:s Husdrömmar får vi träffa ett par som vill leva på ett annorlunda sätt. Andrea Ottander och Jonathan Lystbaek Jörgensen vill bort ifrån konsumtionssamhället och istället leva mindre, energismartare och friare. Nu ska paret bygga sitt mobila lilla hus på ön Langeland i södra Danmark.

April 2020

Gert Wingårdh och Anne Lundberg besöker Andrea och Jonathan i sin studentlya. Det är ganska trångt men lägenheten har ett fint ljusinsläpp. Trots att lägenheten bara är på 30 kvadratmeter tycker de att det är för stort och ska därför bygga ett så kallat tiny house – ett minihus. Paret har bestämt att det ska vara på 17 kvadratmeter och med ett sovloft på 6 kvadratmeter. Tanken är att huset ska byggas direkt på en specialbeställd trailer. Men det är mycket att hålla reda på, vikten till exempel. Huset med trailer får endast väga 3,5 ton om man ska kunna dra det efter en vanlig personbil.

– Vi bygger ett tiny house för att få frihet. Vi vill slippa ta bolån och dessutom ha möjlighet att slippa jobba heltid. Med ett tiny house kan vi bo var vi vill, säger Jonathan.

– Var vill ni bo om ni fick önska fritt? frågar Anne.

– Vi har pratat om Köpenhamn eller i Malmö-trakten.

– Men hur fungerar det då att bo utan fast el, vatten eller avlopp? frågar Anne.

– Tiny houses kan vara anslutna eller icke anslutna till elnätet. Det går att ha solpaneler och vattentank och på så sätt vara helt oberoende, säger Jonathan.

– Men vi vill vara anslutna och bo nära annan bebyggelse och bara koppla på en elkabel och vattenslang. Men något avlopp behöver vi inte. Generellt sätt har man urinseparerande toaletter med tank. Det finns sådana specialgjorda för tiny houses.

– När ska ni vara klara med huset? undrar Gert.

– Förhoppningsvis i oktober, säger Jonathan.

Han förklarar att bygget kommer ske på hans mammas tomt på Langeland, i södra Danmark.

Även om huset kommer att stå på en trailer som kan dras med bil är det inte en vanlig husvagn utan mer som ett riktigt hus, även om det är ett minihus

– Ja, allt är byggt med träreglar, det ska kännas som ett hus. Vi ska absolut kunna bo året om i vårt tiny house, det blir en helt vanlig bostad fast på hjul, förklarar Jonathan.

Andrea och Jonathan träffades i Turkiet när bägge var ute på liftarresa. Slutdestinationen för båda var Iran, men Andrea var ganska orolig över att lifta i Turkiet själv.

– Det är ganska farligt att lifta som tjej i Turkiet, så jag försökte desperat att hitta en följeslagare.

– Jag träffade Andrea, hon stod utanför det iranska konsulatet och väntade på första bästa resekompanjon, skrattar Jonathan.

De bestämde sig för att lifta tillsammans till den iranska gränsen för att där dela upp sig igen, vilket de också gjorde.

– Vi var ju både ute på en individuell resa, men ganska snart saknade vi varandra och möttes upp nytt, säger Andrea.

Programledarna är nyfikna på att se hur litet huset faktiskt kommer bli och hur planlösningen är planerad. Andrea tar med Anne och Gert ut på gården där hon börjar tejpa upp konturerna till huset och inredningen på marken.

Huset markeras ut på gårdsplanen.

Gert undrar lite över toalettens placering mitt i huset, men Andrea och Jonathan säger att de har tänkt mycket på det och tror att det blir bäst så.

Andrea utbildar sig till arkitekt och har länge varit intresserad av minihus.

– Dels är de fina och söta, dels är det något speciellt med att kunna designa något så kompakt, ultimat och så genomtänkt som möjligt.

Juni 2020

En specialbyggd trailer har anlänt till tomten på Langeland. Nu kan paret äntligen börja bygga. Det första som ska göras är att mäta upp, såga till och bygga bjälklaget. Paret har aldrig tidigare byggt men de är förberedda.

– Vi har gjort väldigt mycket research om hur man bygger tiny house och även kollat på steg för steg-videor för att se hur allt går till, förklarar Andrea.

Andrea lägger reglarna på plats på den specialbeställda trailern.

Med ritningarna uppsatta på en tavla kommer de snart igång med sågandet. Till en början tar det lång tid, de vill vara noga med att dubbelkontrollera att alla mått stämmer. Det första som ska göras är att spänna fast ytterbrädorna med skruvtvingar så att de bildar en ram på trailern. Det praktiska med den specialgjorda trailern är att den redan har metallreglar. Det är bara att följa dessa och sätta fast träreglar.

För att huset inte ska bli tyngre än 3,5 ton måste allt vägas. Varenda skruv, mutter, spik och planka vägs och vikten skrivs ner i ett block. Något annat som paret måst ta hänsyn till är lyftanordningar. Det ska gå att lyfta av huset vid besiktning av själva trailern.

Bjälklaget tar lång tid när man endast är två som bygger. Pandemin har gjort att Andreas familj ännu inte har kunnat hälsa på dem, men efter ett tag kommer Jonathans kompisar och hjälper till.

– Det går mycket snabbare när jag kan såga och killarna kan montera fast reglarna, säger Andrea.

När bjälklaget är klart har paret kört fast. De kan inte komma överens om vilken färg fasaden ska målas i. De vet att huset ska vara blått och de vill ha flera blå nyanser men vet inte vilka. De ringer upp Gert för att få lite tips och råd.

Andrea och Jonathan har svårt att komma överens om rätt nyans av blå.

– Ju fler färger, desto bättre, skrattar Gert och fortsätter:

– Färgerna ska vara så nära varandra som möjligt, men ändå tillräckligt olika för att man ska se att valt olika färg med flit. På 200 meters håll ska huset se ut som det är målat i en färg, men ju närmare man kommer, desto tydligare blir de olika nyanserna.

Paret tackar för hjälpen och bygget fortsätter. För att processen inte ska bli alltför utdragen har Andreas familj nu kommit från Sverige för att hjälpa till. Det har blivit dags att sätta upp plywoodskivorna på fasaden. De har lite otur med vädret, regnet vräker ner. Det är viktigt att huset inte blir fuktigt innan skivorna är målade och på plats och de måste täcka över byggplatsen med presenningar

Det stora bygget börjar tära på Jonathan som känner sig trött och hängig.

– Jag blir hemskt utmattad när det varit intensiva byggperioder. Då har jag ingen lust att bygga. Vi har behövt hitta en lösning på det nu när bygget kommer dra ut med tiden ett par månader till.

– Prio är att ingen blir helt utbränd och att vi mår bra genom processen. Men samtidigt är det en prio att få huset torrt. Vi får ta varje dag som den kommer. Ibland jobbar Jonathan halvdagar för att orka, säger Andrea.

Planlösningen har fått växa fram under en lång tids planerande.

Trots att det är bara är några månader kvar innan paret hade velat vara färdiga med bygget tar de en välbehövd semester. Hälsan måste komma först.

Paret tar tåget till Sverige. Ett par dagars vila i Sverige blir snart till en vecka och lite till.

– Vi kom till Sverige för någon vecka sedan och det är först nu vi märker hur trötta vi faktiskt är. Vi har behövt tänka om lite. Vi kan inte fortsätta i samma tempo. Vi måste skjuta på deadlinen, säger Andrea.

Oktober 2020

Fasaden är färdig och det invändiga arbetet har tagit fart. Paret är igång med att isolera innerväggarna. Isolermaterialet ser inte riktigt ut som vanlig mineralull, den är brunare än normalt. Andrea förklarar att de valt en specialisolering.

– Det är som glasull men med ett organiskt bindemedel som inte är giftigt. Den är tillverkad av 80 % återanvänd glasull.

Paret visar runt Anne i huset. Hon tycker att det känns större och luftigare än vad hon trott.

– Egentligen skulle ju huset ha varit färdigt nu. Känner ni ibland att ni tagit er vatten över huvudet? frågar Anne.

– Ja, ibland känns det faktiskt så, suckar Andrea och Jonathan fortsätter:

– Speciallösningarna har tagit mycket längre tid än vad vi hade räknat med. Det har varit många överraskningar och mycket extrajobb som jag inte var beredd på. Hade jag vetat det hade jag valt en enklare konstruktion.

Efter att huset isolerats är det dags att sätta upp plywoodskivor. Plywooden används överallt, från tak till golv och på de inbyggda hyllorna.

Mars 2021

Nästan ett år har gått sedan Andrea och Jonathan började bygga sitt drömhus, ett mobilt minihus på 17 kvadratmeter. Med en del motgångar i bagaget har bygget blivit mer än fem månader försenat. Men nu är det klart och Gert är på plats för att inspektera huset, även om badrummet ännu inte är helt färdigt.

Fasaden skiftar i flera nyanser av blå.

Gert är glatt överraskad över fasadens blå nyanser.

– Färgerna vibrerar ju! Hur många färger är det?

– Vi har valt två nyanser av blå, säger Jonathan.

Paret visar huset för Gert och visar hur strömkabeln kan anslutas baktill på huset. De har även möjlighet att ansluta huset till vattennätet.

– Det går lika bra att koppla vattenslangen till en tank med regnvatten och en pump, säger Jonathan.

Gert är nyfiken på husets insida och blir positivt överraskad när han går in.

Väggar och fast inredning är täckta med plywoodskivor vilket skapar en ljusare atsmofär.

– Wow! Det är ju superläckert! Det är mycket större och härligare än vad jag trodde, utbrister han.

Programledaren kliver upp på en liten upphöjning som fungerar som kontor.

Programledaren Gert gillar platån där kontorshörnan finns.

– Det här tyckte jag var det enskilt konstigaste när jag tittade på ritningen första gången. Vem sjutton vill sätta sig här uppe tänkte jag. Men det vill man ju!

Gert går runt och inspekterar den plywoodklädda interiören och slås av hur rymligt huset känns. Han slår sig ner i soffan och Andrea och Jonathan kommer in och gör honom sällskap, fast på sovloftet, för att hålla ett säkert coronaavstånd.

– Vilken är den smartaste lösningen ni kommit på? frågar Gert.

– Det är väl olika saker, platån för kontoret fungerar bra med förvaring under trappan, säger Jonathan och Andrea flikar in:

– Soffan är också ganska smart, den har vi gjort så att man kan fälla ut luckorna. Då blir det en 120 centimeter bred säng för kompisar att sova i.

Paret har även byggt en soffa som kan fällas ut till en 120 cm säng.

Anne skickar sms till Gert med den viktiga frågan: Hur mycket väger huset nu?

– Just nu, med trailern, borde allt väga 3 223 kilo för att vara exakt, säger Jonathan.

Ett 6 kvadratmeter stort sovloft.

– Och har ni klarat budgeten, vad var den nu igen?

– 230 000 kronor och det är vad vi använt nu. Eftersom badrummet inte riktigt är färdigt kommer vi behöva lägga ytterligare 10 000 kronor. Men vi har nästan hållit budgeten, säger Andrea nöjt.

Tiny House på Langeland

Byggstart: juni 2020
Planerat byggslut: oktober 2020
Blev färdigt: mars 2021
Storlek: 17 kvadratmeter + 6 kvadratmeter stort loft
Budget: 230 000 kronor
Total budget: 240 000 kronor