Andreas och Jenny bygger svävande hus på plintar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

Andreas är snickare och har många gånger byggt hus åt andra. Men nu ska han bygga sitt och familjens drömhus, mitt på en kulle i halländska Veddige. I SVT:s tionde avsnitt av Husdrömmar får vi följa med familjen Vinterthun på resan mot sitt drömhus, ett avlångt och minimalistiskt hus mitt bland träden i norra Halland.

Januari 2020

Programledarparet Gert Wingårdh och Anne Lundberg har tagit sig till Veddige i Hallands län. Alldeles intill Viskan ska de besöka familjen Vinterthun som bygger hus på en tomt ingen ville ha.

– Varför bygger ni hus mitt i en uppförsbacke när hela Halland är platt? frågar Gert.

– Varför inte? skrattar Andreas.

Andreas är snickare och har egen firma. Han har i många år fixat med familjens nuvarande hus och hjälpt kunder att bygga hus men drömmen har alltid varit att bygga något eget.

– En dag såg jag en tomt på Blocket och jag skickade genast ett sms till Jenny och sa ”kolla här”, säger Andreas.

– Vi gick till tomten och jag kommer ihåg att det var så vackert. Vi gick över Viskan på en liten träbro och så såg man den här kullen mitt i skogen. Det var så perfekt, det är precis så här det ska vara, säger Jenny.

Paret fastnade direkt, trots att tomten är ganska brant och bestod av mycket berg.

– Tanken är att huset ska bli avlångt, 35 meter, och byggas i korslimmat virke, säger Andreas.

Ambitionen är att huset ska smälta in i naturen. Därför väljer paret att kila in huslängan mellan träden och balansera den på plintar direkt på urberget. De vill inte spränga berget utan tänker bygga huset ovanpå det.

– Så ni har inte känt er frestade att spränga bort bara litegrann? frågar Gert.

– Nej faktiskt inte, vi vill bevara naturen här som den är, säger Andreas.

Andreas, 42, och Jenny, 41, träffades i Stockholm. På den tiden bodde Jenny fortfarande hos sina föräldrar i Stockholm och Andreas i Göteborg. Jenny jobbar idag på en vårdklinik och Andreas driver sin egen snickerifirma med en kollega. Tillsammans har paret barnen Douglas 17 år, Elliot 12 år och tvillingarna Sam och Elise som är 11. Och den spanska vattenhunden Pino.

– Våra två äldsta barn har diagnoser, både adhd och autism. Det kräver jättemycket planering, struktur och rutiner. Det viktiga för mig med huset är att alla barn får varsitt rum och att huset är nytt och fräscht så att vi slipper hålla på att laga huset hela tiden, säger Jenny.

Gert är nyfiken på husritningarna och Andreas visar hur planen ser ut.

– Jätteläckert på många sätt alltså, säger Gert.

Men det är något som inte tilltalar honom med ritningen, nämligen parkeringen och den stora stödmuren.

– Jag tycker man kan slopa hela parkeringen och istället köra upp bilarna till husets entrésida. Då bevaras illusionen om att den långa huskroppen svävar på plintar över berget.

Tanken är att Andreas ska bygga huset helt själv, vilket kan bli svårt med tanke på att han har andra bygguppdrag i sin snickarfirma. Paret vill att huset ska bli färdigt redan samma år, lagom till jul.

– Vi ska fira jul här i år, säger Jenny.

– Det säger alla, skrattar Anne.

Mars 2020

Även om Andreas gillar utmaningar blir han inte glad när stormen Laura drar in över Halland.

– Det är ett kaos här, delar av bjälklaget har blåst omkull och vinddukarna har flugit iväg. Men det är bara att ta nya tag.

Trots en stormig byggstart kämpar Andreas vidare. Det svävande bjälklaget har kommit upp och nu inväntas leveransen av själva husstommen. Väggarna levereras färdigsågade och är tillverkade av korslimmat virke. Den här typen av byggnadsmaterial är dyrare än lösvirke men går snabbare att få upp. Vägg för vägg monteras snabbt och relativt smidigt. Alla hål för fönster och dörrar är redan färdigsågade.

–Jag är sjukt nöjd, här fanns ingenting klockan 07 i morse och nu är nästan alla väggar uppe, säger Andreas.

Snart lyfts även takstommarna på plats.

April 2020

Trots att Andreas bara har hållit på med husbygget i några få månader börjar det verkligen se ut som ett hus nu. När Jenny en dag besöker byggarbetsplatsen har både väggar, golv och tak kommit upp. Trots att det bara var sex dagar sedan stomresningen av huset håller Andreas och ett par snickare på att lägga taket. Det är ett lite annorlunda takmaterial i trä, samma som på fasaden. Trä som takbeklädnad kan verka lite märkligt men det är en välbeprövad metod. Det finns bland annat många gamla kyrkor med trätak som hållit i många år. Det finns en anledning till att Andreas ville ha just trätak.

– Jag ville inte ha ett stort plåttak mitt i skogen, det känns inte bra, säger Andreas.

Efter att taket och väggarna är på plats ska Andreas sätta in fönstren. Han använder en särskild fönsterrobot. Det tar lite längre tid men roboten sparar ryggen.

Trots att bygget flyter på och Andreas redan hunnit en bra bit, finns det ett stressmoment.

– Det som stressar mig nu är att jag har en byggställning som står och kostar väldigt mycket pengar. Det är väldigt stressande att få de där fakturorna på 12 000 kronor varje månad.

Förutom byggnadsställningarna är Andras också stressig över sitt ordinarie jobb.

–Det handlar om att hitta en balans mellan att jag ska bygga så mycket som möjligt själv och samtidigt hålla liv i mitt företag. Jag måste lösa båda bitarna.

Juni 2020

Byggnadsställningen är äntligen nedmonterad, hoppackad och tillbakalämnad.

Augusti 2020

Den utvändiga biten är i stort sett färdig och Andreas har börjat arbeta på husets insida. Han bygger platsbyggda skåp och ett helt unikt kök. Jenny och sonen Elliot hjälper till att lasera väggarna med linolja. Snart närmar sig deadline för inflyttningen.

– Om bara några dagar är det två månader kvar tills vi ska flytta in och jag känner stundtals att det är en övermäktig uppgift, säger Andreas.

– Det känns som att listan med grejer att göra bara blir längre ju fler saker jag bockar av.

För att familjen ska få flytta in finns det en lång lista med krav som huset måste uppfylla och som kontrolleras av kommunen.

Oktober 2020

Dagen har kommit då Andreas ska ha möte med slutsamrådet för att se om familjen ska få flytta in i huset eller inte.

– Det klart att det är nervöst, det är nu vi ska få besked om vi får börja använda huset eller inte, säger Andreas.

Kommunens inspektör är med på länk och kontrollansvarig för bygget, Lars Boltéus, är på plats. Andreas filmar huset med datorn. Vissa säkerhetsåtgärder behöver utföras, men slutbeskedet är att familjen får flytta in.

– Jättebra! utbrister Jenny och klappar händerna.

– Det är en stor dag, instämmer Andreas.

–Jag tycker det här är värt champagne, säger Jenny.

Mars 2021

Programledarparet är på plats i Veddige igen.

– Kanske är det här första gången i Husdrömmars historia som vi är på väg till ett hus som faktiskt är helt färdigt, inrett och inbott. De har ju redan hunnit bo här ett halvår, säger Anne.

När Gert närmar sig uppfarten står paret i fönstret och vinkar.

– Det är det vackraste huset jag sett med den fulaste parkeringen jag sett, skrattar Gert.

– Kom in nu, ropar Andreas.

En luftig och ombonad uteplats välkomnar vid entrén. Innanför ytterdörren öppnar en ljus inredning upp sig. Det är det korslimmade virket som lyser upp hela huset, det klär både golv, väggar och tak. För att bryta av mot det ljusa träslaget har Andreas och Jenny valt svarta kontrastdetaljer på dörrar och runt fönster. Det stora blickfånget hittar Gert i vardagsrummet, det är ett stort fönster med utsikt över Viskan och den omgivande naturen.

– Utsikten liksom suger tag i en, säger Gert.

Nu har barnen fått varsitt rum och de har även fått bestämma en del själva.

– Här är Sams rum, han ville ha ett sovloft, så det har jag byggt. Alla fick erbjudandet men det var bara Sam som ville ha ett loft, säger Andreas.

– Elise ville ha en stor sminkspegel och hon hade även en önskan om att kunna sitta i fönsterkarmen. Så det blev en liten extrabeställning för mig att lösa.

Köket är platsbyggt och har vissa specialdetaljer. Lådorna saknar knoppar för att Jenny ska slippa fastna med hörlursladdarna.

– Jag har alltid lurar på mig här för att skärma av och vila lite och då har ju de en sladd. Hade alla lådor haft knoppar hade jag fastnat hela tiden och hörlurarna hade ryckts ur, säger Jenny.

I köket finns det en stor detalj som drar blickarna till sig, en röd oljepanna.

– Det är precis som jag vill ha det, säger Jenny.

Oljepannan är som en brasa i ögonhöjd samtidigt som den fungerar som en pizzaugn. En välanvänd lösning för familjen.

I matsalsdelen har Andreas valt att sänka taket för att dämpa ljudet och för att skapa fler nivåskillnader i den långa huskroppen.

– Att som snickare bygga åt sig själv, var det chockerande? Du har ju byggt många hus, men hur var det egentligen att bygga sitt eget hus? frågar Anne.

– Det har blivit väldigt långa dagar och nätter som jag lagt på det här. Den gnistan är nog svår att plocka fram om man bygger åt någon annan, säger Andreas.

– För mig kändes det mer som att ett hus kom upp och vi flyttade in, skrattar Jenny.

Men frågan som kvarstår är förstås om familjen lyckades hålla budgeten.

– Vi hade en budget på fyra miljoner och vi hamnade på fyra och en halv ungefär, säger Andreas.

– Okej, så tio procents felräkning får man räkna med när byggaren bygger åt sig själv, skojar Gert.

Huset i Veddige

  • Yta: 240 kvadratmeter
  • Tomtpris: 350 000 kronor
  • Budget: 4 000 000 kronor
  • Slutgiltig budget: 4 500 000
  • Byggstart: januari 2020
  • Inflyttning: Julen 2020