ANNONS

Husbyggarskolan del 2 – Arkitektritat eller kataloghus

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter
Husbyggarskolan - Arkitekten

Arkitektritat eller kataloghus

När ni väl vet var ni ska bygga är det dags att titta på vad ni ska bygga. 

Genom att söka bland husmodeller på BYGG.se hittar ni alla hustillverkare och leverantörer av hus i Sverige som passar era behov. Här fyller ni i vad ni önskar att ert nya hem ska ha för egenskaper, som stil, storlek, panel och så vidare. De flesta hustillverkare erbjuder möjligheter att anpassa sina husmodeller efter kundens önskemål, men ibland finns det behov av en ännu mer kundanpassad lösning.

Ofta skapar tomten specifika förutsättningar gällande vad som är möjligt att bygga, men med hjälp av en duktig arkitekt kan även t.ex. en sluttande tomt bli en ideal utgångsplats för ett unikt hem anpassat efter era önskemål.

Förstås gäller att ju mer man anpassar en lösning med hjälp av en arkitekt, ju högre blir kostnaden för färdigställandet av bostaden. Även i detta steg gör man dock klokt i att tänka långsiktigt, då ett boende som är välplanerat och vackert i slutändan kan ge ett högre försäljningspris när den dagen kommer. Med hjälp av arkitekt kan man även maximera boytan på ett sätt som med en standardlösning från hustillverkaren inte alltid är möjlig.

Väljer ni att anlita en arkitekt för att skapa ett arkitektritat hus finns det flera saker ni bör tänka på när ni börjar leta efter en passande arkitekt som ska skapa ert drömhem.

Att tänka på när man anlitar en arkitekt

  • Kontrollera att arkitektkontoret är certifierat.
  • Undersök vilken specialkompetens arkitekten besitter och om kompetensen matchar era behov.
  • Titta på arkitektens tidigare projekt, inte bara genom bilder utan även genom ett personligt besök.
  • Be om kontaktuppgifter till tidigare klienter som referenser och kontakta dessa.
  • Undersök om arkitekten har en så kallad konsultansvarsförsäkring, vilket är standard och ger er extra trygghet under tio år.
  • Fråga arkitekten om på vilket sätt betalningen sker, antingen genom fast pris eller genom rörligt arvode. 
  • Kontrollera vad ingår i priset, ingår till exempel kontakt med kommunen för ansökan om bygglov?

Att tänka på när man väljer ett kataloghus

  • Hur mycket man kan anpassa kataloghuset skiljer sig åt mellan olika hustillverkare. Kontrollera därför detta med tillverkaren ni är intresserad av.
  • Vissa hustillverkare jobbar endast med kundanpassade lösningar som tas fram med hjälp av egen arkitekt.
  • Det går i vissa fall även att anlita en arkitekt eller komma till hustillverkaren med egna skisser, som sedan tillverkarens arkitekt ser över och skapar en anpassad lösning efter.
  • Att välja ett kataloghus där delar eller moduler konstruerats på fabrik, istället för att ritas av arkitekt och platsbyggas, ger ofta fördelar som snabbare byggtid och lägre pris.
  • Idag finns en mängd kataloghus att välja bland och de flesta kan anpassas både vad gäller planlösning, fasad och material.

Nästa steg är: Planlösningen

Husbyggarskolan

Del 1 – Tomten
Del 2 – Arkitekten
Del 3 – Planlösningen
Del 4 – Entreprenadformer
Del 5 – Pappersarbete 1
Del 6 – Pappersarbete 2
Del 7 – Slutlig beställning
Del 8 – Byggstart
Del 9 – Besiktning och inflyttning
Del 10 – Kostnader vid husbygge