ANNONS

Den moderna skånelängan i Trelleborg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

I det sjätte avsnittet av Husdrömmar får vi träffa Görill och Björn som flyttar från norska Bergen till Söderslätt i Trelleborg – för att bygga en modern skånelänga. Lite hjälp på traven får de av arkitekten och programledaren Gert Wingårdh.

Det finns en sorglig anledning till att norska Görill Stigedal och svenska Björn Fritzell valde att flytta från sitt nybyggda hus i norska Bergen. Sju år tidigare byggde de sitt drömhus och fick hjälp av Görills pappa, han var byggmästare under projektet. Men en dag när han hjälpte till att arbeta med en murad ugn ramlade och föll han så illa att han avled.

Paret, trots sin sorg, avslutade bygget och flyttade in i huset. Det blev aldrig den positiva upplevelse de önskat, pappans olycka hängde kvar över huset och nu har Görill och Björn bestämt sig för att flytta. De vill ha en nystart och det ska bli i Skåne.

Foto: SVT. Görill Sigedal

Mars 2020

– Varför skulle någon lämna höga berg och djupa fjordar för en skånsk leråker? Säger Anne Lundberg frågande.

– Det förstår jag faktiskt, jag gillar öppna landskap. Säger Gert.

Programledarduon är på besök i ett blåsigt och grått Skåne för att hälsa på Görill och Björn.

Foto: SVT. Björn Fritzell

Det fanns egentligen inte några planer för paret att flytta just till Skåne, men när de besökte södra Sverige blev Görill förälskad i det öppna landskapet, den kritvita stranden och närheten till havet.

Nu har de köpt tomt i Söderslätt i Trelleborg och här finns redan en gammal statarlänga.

– Det kommer bli vårt gästhus för nära och kära, säger Björn.

Foto: SVT. Görills ursprungliga förslag där huset är byggt i vinkel.

Björn och Görill visar programledarna var deras husdröm ska byggas. De har redan lagt ut höbalar som markerar skånelängans form och storlek. Björn visar var köket ska vara och Gert blir nyfiken.

– Men vem är det som ritat ett sådant hus?

– Det är jag som ritat det, säger Görill.

Det är ingen slump att det är just Görill som ritat upp huset, hon har ritat hus sedan barnsben. Eftersom hennes pappa var byggmästare fick Görill alltid tillgång till det rosa millimeterpapperet att rita på. Björn går också i sin pappas fotspår, fast hans pappa var bankdirektör så det är Björn som nu håller i ekonomin för bygget.

– När du gjorde planen, tog du då även fram flera varianter? Jag tänker på att du ritat huset i vinkel, vilket gör att du förlorar mycket av den vackra utsikten, säger Gert och syftar på ritningarna som Görill visar.

Gert ger nya förslag på hur man istället kan vrida hela huskroppen och göra huset avlångt istället för i vinkel. Då blir huset mer en länga och alla fönster blir orienterade mot öster och väster, vilket kommer ge en annan upplevelse av det plana landskapet som Skåne är så känt för.

Foto: SVT. Gerts nya förslag där huset byggs som en traditionell och avlång skånelänga.

Görill blir glad av de nya och bättre förslagen och bestämmer sig för att köra på Gerts idé istället. Det fördröjer hela projektet eftersom hon behöver ansöka om bygglov för de nya ritningarna. I den nya längan kommer det finnas sovrum, badrum och walk in-closet till höger och på vänster sida om entrén kommer ytterligare ett badrum med bastu finnas och slutligen, längst till vänster, ska vardagsrum och kök byggas. Innanför köket ligger ett litet skafferi och tvättstuga. Skånelängan ska även rymma en övervåning, där ska gästrum med badrum finnas samt ett kontor och en ateljé.

Foto: SVT

Juni 2020

Det första paret ska göra är dock att rusta upp och renovera den befintliga statarlängan. Det visar sig snart att den är i sämre skick än väntat och slutkostnaden kommer hamna på 1,5 miljoner kronor istället för 800 000 kronor, vilket var vad de budgeterade för.

Foto: SVT

– Det var bara att bita i det sura äpplet och fixa till det, säger Björn.

För att ha råd med den dyrare renoveringen säger paret upp sin lägenhet i Malmö ett år i förtid och flyttar istället in i den nyrenoverade statarlängan.

– Vi sparar faktiskt 12 000 kronor i månaden på att bo här istället för i lägenheten i Malmö, säger Görill.

Hösten 2020

Under hösten får Björn och Görill äntligen ett beviljat bygglov och projektet kan dra igång. Grunden är en gjuten betongplatta och man bygger med lättbetongblock. Paret vill inte ha några synliga takbjälkar inomhus, därför väljer de en dyrare järnbalk som monteras i mitten av taket där det är som högst. Järnbalken går nämligen att bygga in i konstruktionen och syns inte när ytskikten är monterade. I övrigt bygger de upp taket med vanliga limträbalkar.

Foto: SVT

Innan de värsta höststormarna kommer in över Skåne gör snickarlaget sitt bästa för att få lagt taket och fasaden. När de lyckas med att bli klara i tid belönas de med en taklagsfest – Görill bjuder på brun lapkojs.

Huset är tätt och det börjar bli dags för vissa designbeslut. Görill har lite svårt att bestämma sig och Gert kommer till undsättning.

– Från början var jag inne på att ha en ganska traditionell fasad, men samtidigt ville vi ha det modernare inne, säger Görill.

Foto: SVT

Gert föreslår att de tar bort spröjsen från fönstren, vilket kommer skapa en modernare känsla inomhus.

– Man är väldigt korta ögonblick i ett hus, men man är väldigt mycket på insidan. Vill man då ha det modernt är det viktigt att det är insidan som blir modern, där man är, säger Gert.

Innan paret började bygga skånelängan hann de bygga upp ett växthus, vilket Görill är väldigt glad för. Eftersom renoveringarna blev dyrare än väntat skulle de inte haft råd i efterhand.

Foto: SVT

Och det är inte alla utomhusprojekt, Björn håller på att anlägga en damm. Tanken är att vattnet ska ledas från husets avvattningssystem under jorden fram till dammen. Han tar med Anne för att visa hur det ser ut.

– Jag pratade med grannen om att jag ville ha fiskar i dammen och då sa han att han har alldeles för många, så nu gäller det bara att lyckas fånga några och lägga dem i min damm, säger Björn.

Foto: SVT

Februari 2021

Paret fortsätter med bygget men har svårt att få ihop budgeten. Den nästan dubbelt så dyra renoveringen av statarlängan har gjort att de hamnat efter.

Foto: SVT

– Det har varit många sömnlösa nätter, säger Görill.

Paret lyckas öka bolånet hos banken och har råd att göra klart huset. Under våren blir alltmer färdigt inomhus och paret börjar med inredningen.

Foto: SVT

September 2021

Anne och Gert är på väg mot Björn och Görills nybyggda skånelänga. Det är en fin septemberdag med blå himmel.

– Men du, det här är ju faktiskt lite av ditt hus, är du nervös? Frågar Anne.

– Men är det mitt hus, jag har ju bara observerat hur man bygger i Skåne, då blir det en lång och vit länga, säger Gert.

Foto: SVT

Programledarna kommer fram till den tjusiga längan och Gert ser direkt spröjsen.

– Men varför har ni valt spröjs? Frågar Gert.

– Ja, vi tyckte att det blev fint, men vi har testat både med och utan. Det går att skruva av dem, säger Görill.

Foto: SVT

Paret flyttade in den 17:e maj, på Norges nationaldag, precis enligt planerna. Det imponerar på Anne och Gert, särskilt med tanke på att de flesta personer i Husdrömmar inte blir klara i tid.

Programledarna får en guidad tur genom det vackra huset – inredningen är ljus och fräsch.

Foto: SVT

– Trivs du? Frågar Anne Björn när de kommit in i köket.

– Väldigt bra, det är ett jätteskönt kök att jobba i, säger Björn.

Foto: SVT
Foto: SVT

Gert och Görill har gått upp på övervåningen där paret har sitt hemmakontor.

– Du ville ha det traditionellt på utsidan och modern på insidan, hur känner du att du har klarat av den konflikten?

– På utsidan är det traditionellt och här på insidan känner jag inte riktigt att vi följt den visionen – att ha det modernt fullt ut. I vardagsrummet tycker jag att vi har ett modernt uttryck eftersom det är avskalat och det finns inga synliga takbjälkar. Men här uppe på kontoret ser man bjälkarna, så det är lite både och.

Foto: SVT
Foto: SVT

Slutligen finns det en fråga kvar som Gert är nyfiken på.

– Vad kostade det här palatset?

– Allt som allt blev det 9,3 miljoner kronor, säger Björn.

– Vad hade ni räknat med? Frågar Anne.

– 8 miljoner kronor, säger Björn.

– Det är ju ändå ett ganska stort överslag, hur har ni lyckats finansiera det?

– Vi var tvungna att öka lånet, det var inte kul.

Bortsett från renoveringen av statarlängan har paret nästan hållit budgeten för det nya huset, de drog över med 200 000 kronor.

Foto: SVT

Familjen Stigedal/Fritzell

Här bor: Görill Stigedal, 49 år och Björn Fritzell, 57 år

Jobb: Görill är grafisk formgivare och Björn säljer truckar och stora maskiner

Den moderna skånelängan

Tomt och avlopp: 1,9 miljoner kronor

Kostnad skånelänga: 5,5 miljoner kronor

Kostnad för renovering av statarlänga: 1,5 miljoner kronor

Boyta: 220 m2

Stomme: Lättbetongblock

Inflyttningsdatum: 17 maj 2021

Relaterade artiklar