ANNONS

Norsk arkitektur i Värmlands skogar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

I SVT:s Husdrömmars andra avsnitt i år får vi träffa Anne Marit Lunde, 53 år och Frode Vågen, 62 år, från Norge. De drömmer om att bygga sina drömmars hygge, ett fritidshus i Värmlands sagolika natur.

Februari 2020

Programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg är på plats i närheten av Säffle i Värmland för att träffa det norska paret Anne Marit och Frode.

– Varför ska alla norrmän bygga en hytte? Frågar Gert och skrattar.

– Det ligger i blodet, säger Ann-Marit och Frode flikar in.

– Vi har den faktiskt redan.

Gert och Anne funderar då på hur det ska bli något program – hytten, eller fritidshuset som vi kallar det på svenska, är ju redan klart. Men Anne Marit förklarar att det handlar om ett återbruksprojekt och att de plockat ihop en utställningsdesign av hytten.

Foto: SVT

Anne är nyfiken på att se hytten och alla fyra ger sig av mot en ladugård där huset finns – nedpackat och inplastat.

Hytten skulle designas av Anne Marits vän och arkitekten, Håkon Matre Aasaröd, men precis i den vevan fick han ett uppdrag att designa en utställningsdesign till Oslo Design Week – det är det utställningsobjektet som Anne Marit och Frode nu ska flytta in i. Utställningshuset är byggt i massiva träelement som efter mässan packades ihop, kördes till Sverige och som nu finns förvarat i ladugården i väntan på att byggas upp igen.

Fritidshuset är totalt 77 m2 som fördelas på två moduler. Ett annex och en storstuga. Gert vill se var paret planerar att bygga upp huset, tydligen ligger tomten i närheten.

Foto: SVT

Paret har köpt en stugtomt vid Harefjorden, där fanns sedan tidigare en gammal 60-talsstuga i dåligt skick. Från början var planen att paret skulle renovera stugan, men ju noggrannare de undersökte den, desto mer insåg de vilket arbete renoveringen skulle innebära. Skicket var helt enkelt för dåligt. Istället revs den. Nu står den vackra sjötomten redo för anläggning av det nya fritidshuset.

Gert tar Anne Marit åt sidan för att få se ritningarna och planerna över huset.

– Om jag ska bygga något nu ska det vara något som känns tidsenligt, samtida och hållbart.

Anne Marit visar Gert sina ritningar – ett avlångt, minimalistiskt, modernt och helt rektangulärt hus.

– Det här är poesi, säger Gert.

Ja, det verkar som att en av Nordens bästa arkitekter faktiskt får gåshud av Anne Marits ritning över den raka huskroppen. Fritidshuset kommer byggas som två separata moduler, en avlång modul och en kortare och högre modul. I den avlånga modulen kommer det finnas sovrum, badrum, kök och vardagsrum.

I mellanrummet mellan de två modulerna kommer en uteplats att anläggas. I den kortare och tornformade modulen ska bastu och spaavdelning byggas på bottenvåningen och ett extra sovrum på övervåningen med tillhörande balkong.

Även om själva modulerna redan finns, återstår uppbyggandet av dem samt markarbetet, vilket kommer innebära vissa utmaningar.

– Det är mycket sten på tomten och ett stort berg, säger Anne Marit.

Men istället för att se problem ser paret lösningar – berget är en väldigt integrerad del av fritidshuset. Därför kommer de inte spränga bort något utan istället anpassa husanläggningen efter terrängen.

Foto: SVT

Anne vill veta när inflyttningsdatumet är satt.

– Vi ska ta hjälp av en entreprenör som hjälper oss med merparten av arbetet, som att lyfta huset på plats och gjuta själva grunden, säger Frode.

– Vi vill fira nyår här 2020, säger Anne Marit.

Det mesta verkar alltså vara bestämt, allt förutom exteriören.

– Arkitekten vill ha fritidshuset falurött, men vi är inte så förtjusta i det, säger Anne Marit.

Paret planerar istället att måla huset svart.

Pandemin sätter käppar i hjulen

Under mars 2020 stänger Norge ner gränsen mot Sverige, vilket försvårar för Anne Marit och Frode som inte kan ta sig över. De håller sig dock positiva.

– Vi tror och hoppas att det är över på några månader, säger Frode.

Foto: SVT

Förutom pandemin har paret stött på en annan utmaning – att hitta en entreprenör som är vana att arbeta med massivträ. Det tar därför längre tid än väntat att få fram offerter. Det gör att bygget inte kommer kunna dra igång förrän hösten 2020, och inte i maj som planerat.

Sensommaren och hösten 2020

Markarbetet har påbörjats – grunden förbereds med grävning och utjämning. Gränsen mellan Norge och Sverige är fortfarande stängd så Frode och Anne Marit har kontakt med byggarbetarna via Skype. Men efter några månader lättar restriktionerna och Norge öppnar upp gränsen mot just Värmland, eftersom coronaläget bättrat sig där.

När paret tar sig fram på tomten ser de hur byggarbetarna förberett med armeringsjärn och form och planerar för gjutningen av plattan.  

Foto: SVT

Trots att bygget fördröjts med många månader ligger tidsplanen fortfarande kvar. Anne Marit och Frode ska fira nyår här i år.

– Jag tror vi kommer flytta in innan jul, säger Frode.

– Ja, det klarar vi, fyller Anne Marit optimistiskt i.

Efter att plattan gjutits tar bygget stora steg framåt. Nu har det äntligen blivit dags att lyfta stommen på plats. Men först måste paret packa upp huset som nu ligger inplastat – för att se hur det ser ut.

Foto: SVT

Husdelarna måste packas upp så att man är säker på att rätt delar skickas iväg vid rätt tidpunkt eftersom huset nu ska börja resas. Det tar sin tid för paret att leta fram rätt husdelar som ska transporteras först men till slut hittar de delarna som först ska skickas iväg till stomresningen.

Väl på arbetsplatsen lyfts golvet på plats på den gjutna sulan och monteras. Nästa steg är att resa upp väggarna och taket. En fördel med massivträ är att byggtiden är väldigt kort.

– Snart är sovrummet på plats, säger Anne Marit glatt.

Foto: SVT

Stomresningen går snabbt och det börjar bli dags för paret att fundera på inredningen. Programledaren Anne möter därför upp Anne Marit på Auktionsverket i Karlstad.

– Den där står det Anne Marit på, utbrister hon och syftar på en vit golvlampa i retrostil.

– Tänker du inreda med svenska klassiker, frågar Anne.

– Ja, det kommer jag, säger Anne Marit.

Tiden går och med hösten kommer även oväder. Dagen då alla fönster ska lyftas på plats blåser det ordentligt och Anne Marit är orolig.

– Jag tänkte att vi borde byta dag, men det blir nog ändå av idag.

Foto: SVT

Och det är inga småfönster som ska på plats, det största panoramafönstret väger nästan ett halvt ton.

– Jag är mest orolig för hanteringen med vakuumlyftarna, säger Frode.

Trots några stressiga timmar hamnar till slut fönstren på plats och paret kan dra en lättnadens suck.

December 2020

Nu har månaden för inflyttning anlänt, men än finns det mycket att stå i. Idag är det dags att lyfta stommen till annexet, själva tornet.

Golv och väggar börjar ta form och även stora delar till den fasta inredningen lyfts på plats medan lyftkranen ändå är här.

Anne Marit och Frode har insett att de måste skjuta på inflyttningsdatumet, istället väljer de att åka tillbaka till Norge för att fira jul.

– Det känns jobbigt att lämna byggplatsen, men vi får se vad som händer i januari, säger Anne Marit.

Februari 2021

Våren är på intågande och Anne Marit och Frodes fritidshus är fortfarande omgivet av byggarbetsställningar. Nu är paret tillbaka i Värmland och de har en ny plan med ett nytt inflyttningsdatum – det ska bli klart till påsk.

Snickaren Tobias tror dock ändå att det norska paret är lite väl optimistiska.

– Det är ett ganska svårt att bygga med massivträ eftersom det är väldigt väderutsatt. Det är mycket arbete med att täcka in byggnadsdelarna varje eftermiddag när vi avslutar jobbet för dagen, säger Tobias Landström.

Foto: SVT

Under början av våren arbetas det inte bara intensivt på fasaden och insidan av huset, Anne Marit är i full gång med trädgårdsplaneringen.

– Det ska vara en naturtomt med naturliga växter och den ska vara skötselfri, säger hon.

Hon har bland annat varit ute i skogen och hämtat ormbunkar som ska planteras på tomten. Paret har även tagit hjälp av en trädgårdsdesigner.

Under tiden som Anne Marit grejar i trädgården fixar Frode med anläggningen av en brygga.

Vår och sommar 2021

Det har hunnit bli tidig sommar och Värmland har blivit grönt. Det betyder samtidigt att fritidshuset inte hann klart fram till påsk. Men å andra sidan kan paret istället sikta på midsommar.

Det som egentligen återstår nu är själva inredningen. Och paret har tur – det blev massvis av virke över från alla ändringar de gjorde längsmed bygget som de nu kan använda till att bygga inredning med. De ska bland annat bygga två dubbelsängar, en sovalkov, en dagbädd, ett köksbord och ett utebord.

Foto: SVT

September 2021

Programledarparet Gert och Anne är på väg, eller snarare på sjön, med sikte mot den vackra sjötomten och framförallt – den färdiga hytten.

– Oj, oj nu träder den fram och visst är det fint med tornet, utbrister Gert när han får syn på det vinröda fritidshuset som tittar fram bakom högt uppväxta björkar.

Foto: SVT

När programledarna kommer fram till bryggan har Anne Marit och Frode hunnit ner för att hälsa.

– Det blev inte svart som planerat, säger Anne.

– Nej det blev mörkt burgunderrött, som rödvin, säger Anne Marit.

Foto: SVT

Det nästan dovt lila huset smälter in i den omgivande naturen där barken också skiftar i lilarött. Gert undrar om de hunnit flytta in än.

 – Vi sov första natten igår, säger Anne Marit.

De fyra går upp till huvudbyggnaden för att ta sig en närmre titt.

– Det här gillar jag, att huset ligger ett trappsteg upp, det är som ett japanskt tempel, säger Gert.

– Jag vill gå in i templet, fyller Anne i.

Foto: SVT

Intrycket är slående – alla väggar är i ett blekt och korslaminerat trä. Sovrummet öppnar upp sig med en vägg med ett cirkelformat urtag som skapar en vacker utsikt rakt ut mot vattnet och tallarna.

Cirklarna återfinns på andra ställen, bland annat i badrummet där man tagit ur ett runt takfönster som ger ett stort ljusinsläpp precis ovanför regnskogsduschen.

Foto: SVT

Inredningen är stram och återhållsam med några få och utvalda möbler och inredningsdetaljer. Väggar, golv och tak, som består av samma ljusa massivträ, får en fin kontrast mot det svarta köket och kaminen. Möblerna är retroinspirerade är inhandlade av Anne Marit på auktion.

Anne Marit och Frode har tänkt rätt gällande den återhållsamma inredningen, det är utsikten som är det huvudsakliga fokuset.                 

Foto: SVT

Bygget tog dubbelt så lång tid men i slutändan fick Frode och Anne Marit sin drömhytte – ett vinrött arkitektoniskt mästerverk med plats för barn och barnbarn.

Foto: SVT

Den norska hytten i Värmland

Byggstart: Maj 2020

Planerat inflyttningsdatum: December 2020

Arkitekt till fritidshuset: Håkon Matre Aasaröd

Boyta: 77 m2

Budget: 3 miljoner kronor

Slutgiltig kostnad: Cirka 3,6 miljoner kronor

Relaterade artiklar