Innehåll i denna artikel
Planlösningen
När ni vet var ni ska bygga och har beslutat om ni ska använda er av en arkitekt eller ej, är det dags att fundera över husets planlösning.
Första steget i att bestämma ert framtida hus planlösning är att kontrollera tomtens förutsättningar och vad som får byggas enligt detaljplanen. I detaljplanen finner ni hur högt ni får bygga, hur stort ni får bygga, vilken lutning som är tillåtet på taket och var på tomten ni inte får bygga (kontrollera noga avstånd till grannar och vägar).
Om detaljplanen inte tillåter ett hus så stort som ni önskat, tänk då på att ni får bygga tillbyggnader och skapa extra boyta tack vare reglerna för attefallshus. Genom att bygga ett fristående attefallshus, en tillbyggnad och altan kan man maximera boytan även på en tomt som inte tillåter ett särskilt stort bostadshus.
Lär er sedan om olika planlösningar genom att titta på husmodeller här på BYGG.se och gå på husvisningar. När ni besöker visningshus, tänk då bort alla uppgraderingar som lyxiga golv och andra inredningsdetaljer som lätt stjäl uppmärksamheten från själva planlösningen. Anteckna det som ni tycker om och det som skulle fungera mindre bra för er. Ha era behov i dagsläget och i framtiden i åtanke.
Ett enplanshus passar bra för ett äldre par som inte orkar gå i trappor eller en barnfamilj med små barn där man vill utesluta alla risker för fall. Lägre hus passar även in i flacka landskap eller i mycket blåsiga områden, då är det ofta klokare att bygga ett lägre hus med vinklar istället för ett tvåplanshus.
När bygghöjden tillåter ett 1,5-planshus betyder det ett enplanshus med takhöjd som tillåter en extra våning med snedtak.
Ett tvåplanshus är en god idé när man bygger på en mindre tomt och vill maximera boytan. Det frigör utrymme för större trädgård och aktiviteter utomhus, samt kan även påverka uppvärmningskostnaden på ett positivt sätt. Ytterligare en fördel med att bygga ett högre hus är att en vacker utsikt kan utnyttjas maximalt på en övervåning med balkong.
En arkitekt, antingen som man själv anlitar eller som finns hos hustillverkaren, kan vara till stor hjälp när man gör planlösningen och kan säkerställa att man utnyttjar kvadraten på det mest effektiva sättet samtidigt som man håller driftskostnaderna nere.
Frågor ni bör ställa er innan ni beslutar vilken planlösning ni ska ha är:
- Vilka ska bo i huset?
- Hur länge ska ni bo i huset?
- Vilka behov har ni idag?
- Vilka behov kommer förändras i framtiden? (Tänk t.ex. på branta trappor som kan bli svårt när man blir äldre.)
- Vilka aktiviteter ägnar ni er åt?
Att tänka på gällande planlösning
Tänk över hur ni socialiserar i hemmet och vilka möbler ni ska ha. Behöver ni stora rum för stora möbler som många ska kunna nyttja samtidigt? Mät era nuvarande möbler som ni planerar att ta med er eller de möbler ni planerar att köpa in och kontrollera att rummen är tillräckligt rymliga för möblerna ni har i åtanke.
Fundera över om vissa rum kan användas i fler än ett syfte och på så vis spara plats.
Placera sovrum åt norr och låt sociala ytor få mer ljus under dagen och kvällen om möjligt. Tänk även över närhet till grannar, insyn, utsikt och var vägar är dragna i dagsläget eller planeras att dras och möjliga störande ljud och ljus från dessa (om man vill ha möjlighet att sova med fönster öppna). Troligtvis vill ni placera de sociala ytorna mot den vackraste utsikten och använda er av stora fönster i vardagsrum och vid matplats, samt mindre fönster med mer begränsad insyn och mindre värmeinstrålning i sovrummen.
Gör inte felet att fastna för den snyggaste planlösningen utan tänk på att ett hems trivsamhet ofta ligger i hur hemmet fungerar i praktiken. Det funktionella bör få företräde. Har ni till exempel hund och barn som kommer leka på tomten under leriga höstdagar kanske en separat ingång direkt till tvättstuga eller rum med rengöringsmöjligheter passar bättre än en enda pampig och generös hall som konstant måste rengöras. Tänk på att placera utrymmen som kommer att användas i anslutning till varandra nära för att undvika onödigt spring (undvik till exempel kök på övervåning och matsal på undervåning om möjligt). Ett högt hus med mycket trappor kan vara vackert att titta på men utmattande att leva i.
Priset för planlösning
Ett hus med många vinklar och hörn blir ofta dyrare än ett enkelt rektangulärt hem. Dock är det inte bara utformningen som påverkar slutkostnaden, även driftskostnaden bör man ha i åtanke när man beslutar sig för vilken planlösning som passar bäst. Uppvärmningskostnaden kan påverkas av rummens storlek och placering och här gör sig en duktig arkitekt värd sitt pris.
Andra tips
- Tänk på väderstrecken och hur solen står under dagen
- Placera eventuell trappa lättåtkomligt och centralt i huset
- Fundera över hur annars outnyttjad yta kan användas för smart förvaring
- Tänk över hur ni kan utnyttja attefalsreglerna och skapa extra boyta på tomten åt tonåringen, som gästhus, som hemmakontor eller t.ex. som fristående garage
Nästa steg är: Entreprenadformer
Husbyggarskolan
Del 1 – Tomten
Del 2 – Arkitekten
Del 3 – Planlösningen
Del 4 – Entreprenadformer
Del 5 – Pappersarbete 1
Del 6 – Pappersarbete 2
Del 7 – Slutlig beställning
Del 8 – Byggstart
Del 9 – Besiktning och inflyttning
Del 10 – Kostnader vid husbygge