ANNONS

Dusch – så väljer du rätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Visste du att vi i Sverige duschar i genomsnitt 5,5 gånger per vecka? Det är anledning nog till att välja ut en dusch med omsorg. Här går vi igenom vilka olika alternativ som finns samt vilka egenskaper de har.

Innehåll i denna artikel

Olika typer

När man pratar om olika typer av duschar pratar man egentligen om själva kabinen – utrymmet där själva duschblandaren sitter. I teorin skulle du kunna sätta upp ett duschmunstycke och en golvbrunn och då har du en dusch. Men eftersom det skulle innebära väldigt mycket vattenstänk sätter man antingen upp ett duschdraperi eller någon mer permanent lösning:

  • Duschvägg. Det finns flera alternativ av duschväggar, men i korthet handlar det om fast monterade eller öppningsbara glasväggar. Duschväggar kallas även för duschhörna då väggarna bildar som en liten hörna.
  • Raka eller böjda duschdörrar. Istället för en fast monterad glasvägg kan du även välja raka eller böjda duschdörrar. Dessa kan monteras i väggen och öppnas eller stängas och på så vis spara på utrymmet.
  • Ångdusch. Vill du skapa spakänsla i badrummet bör du överväga ångduschen. Den är ett utmärkt komplement till en traditionell ångbastu. Ångduschar finns i många olika utföranden och med olika finesser och funktioner. Vanligtvis kan du välja om du vill duscha vanligt eller starta ångfunktionen. I korthet fungerar ångduschen genom att en liten ventil släpper ut varm ånga. Duschen blir helt ångfylld och du kan njuta av ett varmt och ångande hett bad. De flesta ångduschar har en digital display där du ställer in vilken temperatur och ångmängd du vill ha.
  • Duschkabin. En duschkabin är i det närmaste helt vattentät eftersom den består av fyra väggar och golv. Duschkabiner är kompletta med både blandare, handdusch och regndusch. Alternativet passar bra i såväl större som mindre badrum eftersom kabinen kan placeras i ett hörn som annars inte används. Är badrummet väldigt litet kan det dock vara bättre med en duschhörna eller en skärmvägg.
  • Vattenbesparande dusch. Om du duschar dagligen kan det vara värt att överväga en vattenbesparande dusch. En dusch med flödesregulator kan spara så mycket som 30 % vatten vid varje duschtillfälle. Det är lätt att tro att en vattenbesparande dusch innebär en dusch med dåligt tryck, men så är inte fallet. Istället fungerar den genom att spruta ut vatten ur ett smalare område och det kommer ut en större mängd luft ur munstycket, jämfört med vanliga duschar. Upplevelsen blir därför densamma – bra tryck men betydligt mindre vattenmängd.

Tips!

Vill du kunna svalka dig under sommarens varmaste dagar? Varför inte bygga en egen utedusch? Här kan du läsa mer.

Vanliga frågor och svar

När man pratar om duschar pratar man oftast om väggarna som täcker in duschområdet. De vanligaste typerna är duschväggar (det finns många varianter att välja bland), duschkabiner och vattenbesparande duschar. Specialalternativ som ångduschar finns också.

Bredd och djup bör vara minst 80 centimeter.

Om du vill ha en takdusch, exempelvis regndusch, bör takhöjden vara minst 2,15 meter.

En duschkabin kostar vanligtvis mellan 3 000 och 10 000 kronor, men det finns även betydligt dyrare alternativ.

En dusch på 15 minuter drar ungefär 180 liter vatten och varje liter kostar cirka 0,06 kronor (beroende på elavtal). Det innebär att en dusch på 15 minuter kostar cirka 10 kronor.

Det är en dusch med ångfunktion. En ventil i duschen släpper ut varm ånga som fyller duschkabinen.

Duschkabinen är helt tät, så det är mindre risk för fuktskador. Det finns dessutom många avancerade duschkabiner med massagestrålar och olika funktioner. En duschvägg kan dock passa bättre rent utseendemässigt, beroende på hur ditt badrum ser ut. Duschväggar är även ofta billigare än duschkabiner.

Det görs ständigt olika tester, men en duschkabin som blivit välrekommenderad av flera olika testare är Bathlife:s ”Rymd Rak”, den kostar cirka 6 700 kronor. Den har ett stilrent utseende med svarta detaljer och en rak profil (många duschkabiner har annars en välvd design).

Ja, golvbrunn krävs i utrymmen där det finns ett badkar eller en duschplats.

Många uppskattar de olika funktionerna en duschkabin har, som massagestrålar. Dessutom är kabinen fuktsäker eftersom den har täta väggar och golv.

Cirka 4 000 – 5 000 kronor (exklusive ROT-avdrag).