ANNONS

Hemförsäkring – vilken ska jag välja?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Utan en hemförsäkring står de flesta handfallna vid en brand, stor läcka eller inbrott. Men vad ingår i en vanlig hemförsäkring, vad kostar den och hur ska du veta vilken som är bäst?

Kort om hemförsäkring

Vanligtvis täcker en och samma hemförsäkring alla som bor i hushållet. Vissa försäkringsbolag kan dock kräva att alla personer i hushållet ska ha med sitt namn på försäkringsbrevet, det kan i sin tur behöva kompletteras med krav på hushållsgemenskap – alltså att ni kan bevisa att alla faktiskt bor i samma hus och inte bara är skrivna på den adressen.

Ofta tecknas hemförsäkringar ett år i taget och du kan alltså endast säga upp försäkringen efter att den perioden löpt ut, på årsförfallodagen.

Vad ingår?

Olika försäkringar innebär olika skydd, men försäkringsbolagen i Sverige erbjuder alltid ett baspaket, där ingår i regel:

  • Reseskydd. Skulle du vara utomlands och bli sjuk eller skadad och behöva akut vård täcker reseskyddet dina utgifter. Olika bolag har olika regler för reseskyddet men vanligtvis täcker det endast de absolut viktigaste händelserna på resan – akut sjukdom och olycksfall. Försäkringen täcker vanligtvis resor upp till 45 dagar.
  • Ansvarsskydd. Om du skulle råka ha sönder något i bostaden, till exempel råka ha sönder handfatet i din hyresrätt, får du ersättningshjälp via ansvarsskyddet. Skulle försäkringsbolaget komma fram till att du vållat skadan står dem för ersättningen till den personen som drabbats av skadan (till exempel hyresvärden).
  • Rättsskydd. Om du hamnar i en rättslig tvist ersätter rättsskyddet de kostnader som uppstår i samband med rättsliga ombud och rättegång. Många försäkringsbolag har som krav att du ska ha haft försäkringen i minst två år innan du kan utnyttja rättsskyddet.
  • Överfallsskydd. Om du skulle bli överfallen kan du få ersättning via överfallsskyddet. Dock behöver du ha gjort en polisanmälan för att det ska räknas som giltigt.
  • Ersättning för merkostnader. Om det skulle uppstå en brand eller stor läcka kommer bostaden förmodligen behöva saneras eller renoveras. Det innebär att du och din familj kan behöva bo någon annanstans under tiden. De kostnader som uppstår i samband med det kan du få ersättning för.
  • Egendomsskydd vid skador och stöld. Om dina ägodelar skulle bli stulna efter ett inbrott eller om de av någon anledning går sönder, kan du få ersättning för produkternas marknadsvärde. Det är viktigt att du kontrollerar försäkringsbeloppet när du tecknar hemförsäkringen – det ska motsvara värdet av alla dina saker. Egendom innebär saker som möbler, kläder, elektronik och musikinstrument. För att du ska få ersättning är det viktigt att du kan uppvisa bevis. Har det skett ett inbrott är det exempelvis bra om du kan bevisa var tjuven tagit sig in (en krossad ruta eller uppbruten dörr). För att du ska kunna bevisa marknadsvärdet för sakerna som stulits är det bra om du kan bevisa det i form av kvitton, foton eller sparade förpackningar. Det är dock inte något krav att uppvisa kvitton, men det underlättar. Egendom som förvaras utanför bostaden, till exempel i ett förråd på tomten, omfattas vanligtvis inte av egendomsskyddet. När du väl tecknat en försäkring är det alltså bra att skaffa en mapp där du kan lägga kvitton för framtida inköp av dyrare hemelektronik, smycken och möbler.

Utökat skydd

Förutom baspaket erbjuder de flesta bolag även utökade skydd i form av extratjänster. Det är ofta en fördel eftersom du enklare kan skräddarsy försäkringen så den passar dina behov och din livsstil. Exempel på tillval:

  • Allrisk-, oturs- och drulleförsäkring. Precis som namnet antyder kan en allrisk-, oturs- och drulleförsäkring ge dig ersättning på skador du råkat orsaka själv. Om du till exempel råkar ha sönder den dyrbara vasen från mormor, spiller kaffe på datorn eller tappar mobilen på bussen, ersätter försäkringen det.
  • Utökat reseskydd. Väljer du ett utökat reseskydd får du ersättning för fler reserelaterade situationer. Skulle du exempelvis bli akut sjuk och behöver ställa in resan ersätter försäkringsbolaget dig för de kostnader du förlorat i samband med att du avbokade resan.
  • Hemelektronik. En del hemförsäkringar erbjuder ett elektroniksskydd, vilket ofta är billigare än att köpa separata produktförsäkringar i samband med att du exempelvis köper en ny tv.
  • Värdesaker. Om du har särskilt värdefulla ägodelar, som en stor och dyr flygel, kan du teckna ett särskilt skydd för värdesaker.
  • Olycksfall. Det här tillägget ingår aldrig i det vanliga baspaketet. Väljer du tillägget olycksfall får du bland annat ersättning för tandskador som annars kan vara väldigt kostsamma. Ofta kan du själv välja en omfattning som passar dig.

Vanliga frågor och svar

Enligt bast-i-test.se och bästhemförsäkring.se ligger Hedvig, Moderna, Folksam och ICA bäst.

Hedvig försäkring erbjuder en av de billigaste hemförsäkringarna, då ingår även drulleförsäkring.

I baspaketet ingår hos de flesta försäkringsbolag: rese-, ansvars-, rättsskydds och överfallsskydd samt ersättning för merkostnader och egendom.

Vanligtvis räcker det med en hemförsäkring, med förutsättning att ni båda är bosatta och folkbokförda på den adressen samt att ni delar hushållet.