Känn dig säker hemma med larm

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Ett inbrott är inte bara tråkigt eftersom du riskerar att bli av med värdefulla ägodelar. Det är även obehagligt att veta att någon varit hemma hos dig, vilket kan skapa en otrygg känsla i ditt eget hem. Med ett hemlarm kan du känna dig säker och lugn.

Bra att tänka på när du väljer larm

Dagens moderna hemlarm är avancerade med flera funktioner. De har både låsfunktioner, övervakningskameror, brandlarm och kan kopplas upp mot en tillhörande app. Det finns flera typer av larm och de har olika funktioner, här är några av de vanligaste.

Funktioner

  • Magnetkontakter. Magnetkontakter består av två komponenter: en brytare och en magnet. Du monterar den ena delen på dörrbladet och den andra på dörrkarmen. Om någon öppnar dörren bryts magnetkontakten och larmet går. Magnetkontakter kan till exempel sättas på dörrar och fönster.
  • Rörelsedetektorer. En vanlig funktion i hemlarm och innebär att en kamera är kopplad till en rörelsedetektor. När kameran fångar upp rörelse på bild går larmet. Har du husdjur kan det snabbt bli irriterande, därför finns det smartare larm idag som du kan ställa in utifrån vikt. Fångas rörelser upp från mindre djur (till exempel under 25 kilo) går inte larmet. Om du har den här typen av larm bör du sätta upp skyltar som varnar för övervakning.
  • Rök-, fukt- och värmedetektorer. Väljer du ett larm som är uppkopplat mot en larmcentral är det smart att även välja funktioner som rök-, fukt- och värmedetektorer. Det är extrafunktioner som inte bara är bra ur inbrottssynpunkt utan även ur säkerhetssynpunkt. Om du inte är hemma och det börjar brinna utlöses larmet och brandcentralen larmas. Sätter du en fuktdetektor under diskbänken kommer larm utlösas vid läckor.
  • Glaskrossdetektorer. Har du ett larm för när ett glas krossas larmas larmcentralen.
  • Sirener. Ljudliga sirener är ett bra skydd mot inbrottstjuvar. Sirenerna ska helst sitta på en svåråtkomlig plats, till exempel vid skorstenen, då kan inte tjuven göra sönder dem.
  • Ringklocka och video. Vissa larm har en funktion där du kopplar ytterdörrens ringklocka till en kamera. När någon ringer på dörren kan du via en skärm se vem som står utanför dörren.

Hur avancerat hemlarmet än är finns det tyvärr aldrig någon garanti mot inbrottstjuvar. Dock kan du minska risken avsevärt med ett bra larm eftersom tjuven hellre väljer att göra inbrott i ett hus utan kameraövervakning, sirener och varnande skyltar.

Hyra eller köpa hemlarm

Du kan hyra eller köpa hemlarm. Om du hyr larmet kan du välja att ha det kopplat till en larmcentral som automatiskt vidtar nödvändiga åtgärder när larmet går eller hyra ett hemlarm utan abonnemang. Då betalar du en månadskostnad för hårdvaran, men utan att det är kopplat till en larmcentral. Om du köper ett hemlarm får du själv hålla koll på övervakning och kalla på hjälp. Det är bra att fundera lite över om du ska hyra utrustningen eller köpa den. Larmsystem uppdateras kontinuerligt och om du hyr utrustningen kan du enkelt byta upp dig till nylanserade tjänster. Har du köpt utrustningen kommer du bli tvungen att köpa den nya hårdvaran också, om du vill uppdatera dig.

Hyra larm

Att hyra ett larm innebär att du betalar för larmet varje månad eller år för att larmet ska vara kopplat till en larmcentral och att de automatiskt skickar ut en resurs (väktare, polis eller räddningstjänst), beroende på vilket larm det rör sig om.

Fördelar med att hyra

  • Trygghet. När ditt hemlarm är uppkopplat mot larmcentralen behöver du inte själv göra något när larmet går, utan det sker automatiskt. Det kan göra att du känner dig tryggare.
  • Avskräckande. Tydliga varningsskyltar om att larmet är uppkopplat mot en larmcentral har avskräckande effekt. Står det tydligt att larmet är anknutet till en bemannad larmcentral kommer tjuven förmodligen hellre att välja ett hus utan larm.

Nackdelar med att hyra

  • Kostnad. Det är dyrare att välja ett larm som är kopplat mot en central. Det kostar cirka 1 500 kronor per år för att få en bemannad larmcentraltjänst.
  • Falsk trygghet. Även om larmet går till centralen vid inbrott kan responstiden ändå vara lång, särskilt om du bor avsides.
  • Väktares befogenhet. Skickas en väktare ut har han eller hon egentligen inga större befogenheter jämfört med dig eller dina grannar.
  • Stor kostnad över tid. Det blir oftast dyrare att betala månadsvis år efter år än att friköpa larmet på en gång.

Köpa hemlarm

Köper du ditt hemlarm betyder det att du äger hårdvaran. Engångskostnaden blir förstås högre än en månadskostnad om du betalar varje år eller månad för att hyra det och ha larmet kopplat till en larmcentral.

Fördelar med att köpa

  • Tydligt pris. När du köper larmet slipper du tänka på utgifter varje månad – du betalar endast en gång.
  • Bemannad central. När du köper larmutrustning har du ofta möjlighet att välja tilläggstjänsten att få larmet uppkopplat mot en bemannad larmcentral.
  • Skräddarsy larmsystemet. När du köper larmutrustningen kan du själv välja vilka komponenter du vill ha. Du kanske vill ha rörelsedetektor men inte fuktdetektor.

Nackdelar med att köpa

  • Högre startkostnad. Eftersom du köper all utrustning på en och samma gång blir kostnaden högre initialt än om du skulle delat upp kostnaden i delbetalningar.
  • Merkostnader. Om du inte klarar av att installera det köpta larmet behöver du betala en installationskostnad (det brukar ingå när du hyr larm).
  • Övervakning. Köper du ett larm utan tjänsten ”bemannad larmcentral” är du själv ansvarig för övervakning. Du behöver då själv ringa till polis eller räddningstjänst vid eventuellt inbrott.
  • Serviceutgifter. Efter att garantitiden löpt ut måste du själv stå för eventuella serviceutgifter.

Larmaktörer i Sverige

Det finns flera större larmföretag i Sverige och vilket företag du ska välja beror på vilka funktioner du vill ha samt hur mycket du vill betala. De stora företaget brukar kosta mer, samtidigt har de ofta bra omdömen och smarta tjänster. När du väljer larm är det bäst att välja ett företag som är SBSC-godkänt. SBSC, svensk brand- och säkerhetscertifiering, är det företag som certifierar larmsystem i Sverige. Här är några av de största larmföretagen:

  • Verisure. Verisure har Sveriges största larmcentral och deras tjänst är också en av de dyraste. De utvecklar sin egen teknik och har sina unika produkter, bland annat mörkerseende kameror som ger dig en klar bild även om det är mitt i natten. Samtliga av deras produkter är SBSC-godkända och de har även en app som är enkel att använda.
  • Sector Alarm. Sector Larm är en larmveteran i Sverige. De har månadsavgifter från 439 kronor och då ingår larm med kameradetektorer samt överfallslarm. Deras hemlarm är framtaget av Honeywell, ett amerikanskt företag inom datoriserad automation.
  • Securitas Home. Securitas är ett populärt val för både privatpersoner och företag. Företaget erbjuder ingen hårdvara utan deras larmprodukter och tjänster utgår från en väl beprövad mjukvara med flera ”smarta hem”-funktioner. Månadskostnad från 299 kronor. Deras larm ansluts via internet. Men larmet fungerar även om din internetanslutning skulle försvinna, det medföljer ett SIM-kort som larmet kan kommunicera genom om internet försvinner. Securitas har smarta kameror som kan se skillnad på djur, människor och fordon. Däremot har kamerorna ingen ansiktsigenkänning. Bor du inom fem mils radie från Securitas larmcentraler ingår fri utryckning.
  • Svenska Alarm. Vill du hyra larm utan uppkoppling mot larmcentral kostar Svenska Alarm 289 kronor i månaden (på sex år har du betalat av hemlarmet). Vill du lägga till tjänsten ”larmcentral” betalar du 1 566 kronor extra per år. Larmet är SBSC-godkänt och installation ingår. Svenska Alarm erbjuder inga ”smarta hem”-funktioner, däremot är företaget inte låst mot någon särskild operatör – du kan själv välja till vilken larmcentral du vill ansluta dig.
  • Alert Alarm. Den här larmoperatören varnar vid inbrott, brand och vattenskador och är uppkopplad mot Securitas larmcentral. Det ingår ingen kameradetektor och inte heller installation, däremot säljer de IP-kameror som extratjänst. Deras app har flera smarta funktioner, bland annat kan du se när barnen kommer hem efter skolan. Deras grundpaket kostar endast 169 kronor i månaden, men då ingår endast åtgärd för brand.

Vanliga frågor och svar

Folksam rekommenderar Alert Alarm, vilket de gjort sedan 2006.

Det beror på om du köper eller hyr larmutrustningen. Hyr du larmet från ett larmföretag kostar installationen cirka 1 000 – 2 000 kronor. Köper du utrustningen kostar ett larm mellan 5 000 och 15 000 kronor beroende på larmets storlek, funktioner och märke.

Det hemlarm med lägst löpande kostnader är ofta billigast i längden. Alert Alarm är den billigaste larmlösningen efter de första sex åren (när du väl betalat av larmet), sedan ligger månadskostnaden på 145 kronor – då ingår uppkoppling mot larmcentral.

Ja, vissa försäkringsbolag erbjuder rabatterade priser på sina försäkringar om du tecknar ett hemlarm. Länsförsäkringar erbjuder exempelvis 25 % rabatt på grundpremien för hemförsäkringens lösöre om du har ett inbrottslarm som är kopplat mot en larmcentral.