Inbrottssäkra huset – så avskräcker du tjuven

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Visste du att november är årets mest inbrottstäta månad? Eller att tjuven i genomsnitt tar sig in i huset på 30 sekunder? Väl inne i huset roffar tjuven åt sig värdesaker och har sedan lämnat platsen inom 10 minuter. På den korta tiden hinner sällan polis eller larmbolag komma fram till villan. Här får du tips på hur du kan inbrottssäkra huset.

Inbrottssäkra villan

Under hösten är det mörkt redan på eftermiddagen. Mörkret gör det enklare för tjuven att gömma sig. Men hur ska man som villaägare skydda sig mot tjuvar? Så här kan du skydda villan mot inbrott:

  • Larm. Larm är ett av de bästa sätten att skydda sig mot inbrott. Det får gärna vara ett ljudligt larm och tydligt synliga kameror runt om hela huset och tillbyggnader. Idag finns det många smarta larm som du kan koppla till mobilen och genom en app övervaka huset.
  • Rörelsedetektor. Det är bra om det tänds en lampa så fort någon kommer in på tomten. Då kan tjuven inte längre gömma sig i mörkret. Förhoppningsvis är det tillräckligt för att tjuven ska få kalla fötter.
  • Säkerhetsglas. Vanligt fönsterglas är lätta att krossa och bända upp. Om du bor i ett område där det förekommit många inbrott bör du byta ut dina vanliga fönster mot inbrottssäkra varianter. De kostar lite mer men de är betydligt svårare att krossa och bända upp med en kofot.
  • Dörrar och fönster. Visste du att altandörren och fönstren på baksidan av huset är de vanligaste ingångarna för tjuven? Altandörrar har i regel sämre lås än vanliga ytterdörrar, det är därför bra att byta ut låset mot ett säkrare. Kontrollera att låset är certifierat samt att dörren är utrustad med brytskydd, då tar det längre tid att bryta upp dörren.
Ställ in belysningen med timer så att det ser ut som att någon är hemma.

Inbrottssäkra lägenheten

Inbrott i lägenheter är inte lika vanligt som i hus vilket beror på att det ofta är svårare att ta sig in där. Lägenheter har ofta bara en enda ingång – ytterdörren. Dessutom har många lägenhetshus kodlås vid entrén. Om du ska resa ifrån lägenheten kan du säkra den så här:

  • Tejpa igen brevinkastet. Det är inte helt ovanligt att inbrottstjuven besöker lägenheten några dagar innan det planerade inbrottet. De släpper in en liten frukt i brevinkastet och återkommer sedan någon dag senare för att se om frukten ligger kvar. Om den är kvar bryter de upp dörren.
  • Säg till grannar. Litar du på dina grannar? Informera dem i så fall om att du reser bort. Det är bra om någon kan hålla ett extra öga på lägenheten eller vara uppmärksam på ljud.
  • Sociala medier. Var försiktig med att lägga upp information om att du ska resa bort. Om tjuven har span på dig online kan hen få veta att kusten är klar om du avslöjar den här typen av information på till exempel Facebook eller Instagram.

När du är bortrest

Inbrottstjuvar förbereder sig ofta inför ett inbrott och övervakar villan ett tag innan de slår till. Det beror på att tjuven vill lära sig vilka vanor du har, när du inte är hemma och så vidare. Om du ska resa bort är det bra om du pratar med dina grannar eller vänner innan och ber att de går in i din bostad då och då så att det syns att någon är där. Det här kan din granne hjälpa dig med:

  • Sophantering. Fråga om grannen kan slänga sina sopor i dina soptunnor under tiden du är borta. Då ser det ut som att någon är hemma.
  • Post. Samma sak med posten, be grannen tömma brevlådan. En fylld brevlåda är en tydlig indikator på att någon är bortrest.
  • Lampor. Om grannen inte kan vara inne i ditt hus kan det vara bra att installera en timer till några av husets lampor. Lampor som tänds och släcks under olika tider på dagen kan få tjuven att tro att någon är hemma.
  • Parkering. Kanske kan grannen parkera bilen hemma hos dig ibland istället för hos sig?
  • Inomhus. Om tjuven ändå lyckas ta sig in när du är bortrest är det bra om du förbereder huset med några smarta knep. Istället för att lämna hemmet i ett städat och undanplockat skick bör det finnas tecken på att någon är hemma, eller snart kommer hem. Det kan handla om en kaffekopp på köksbordet, en obäddad säng, skor slängda mitt i hallen eller en påslagen radio.
Altandörren är den vanligaste ingången för tjuven.

Så bör du förvara dina värdefulla ägodelar

Det bästa sättet att förvara smycken och värdefulla ägodelar är i ett bankfack. Men ibland vill du ha värdesakerna hemma. Se i så fall till att investera i ett certifierat värdeskåp. Det finns många olika modeller gällande storlek och säkerhet. Vissa värdeskåp har kodlås samt är brandskyddade. Skulle huset brinna ner står alltså skåpet med alla värdesaker kvar.

Om du haft inbrott

Om du kommer hem och upptäcker att du haft ovälkommet besök ska du omedelbart anmäla inbrottet hos polisen. Rör ingenting, polisen kan behöva veta hur det såg ut när du kom hem och eventuellt vilja fingeravtryck. Efter att polisen är informerad bör du kontakta ditt försäkringsbolag så att du kan få ersättning för de stulna sakerna.

Grannsamverkan

Grannsamverkan innebär att boende i ett område har uppsikt över varandras bostäder samt är uppmärksamma på vem som rör sig i bostadsområdet. Polisen stödjer grannsamverkan och fungerar även som en kontakt för att styra upp verksamheten. Du kan exempelvis ringa 114 14 och fråga om det finns en samordnare för grannsamverkan där du bor.

Grannsamverkan innebär en trygghet eftersom alla håller koll på varandra.

Vanliga frågor och svar

År 2020 anmäldes 81 000 inbrottsstölder, vilket är en ökning med 8 % jämfört med 2019. De flesta inbrotten sker i Stockholms län.

Det har blivit vanligare. År 2020 ökade andelen inbrott under tiden de boende var hemma med närmare 300 % jämfört med 2019, det visar en undersökning av Folksam. Kom därför ihåg att alltid låsa ytterdörren även när du är hemma.

Du ska ringa 112 direkt – inbrott är ett polisärende och du bör inte försöka stoppa tjuven själv eftersom han eller hon kan vara beväpnad.

Ofta sker inbrotten mitt på dagen, då är många på jobbet eller i skolan.