Innehåll i denna artikel
Handdukstork – vattenburen eller el?
Beroende på vilken värmekälla du har kan du antingen välja en vattenburen handdukstork, eller en elektrisk handduktstork. Bägge alternativ har sina för- och nackdelar. En handdukstork med el kan vara enkel att installera – om den har en stickkontakt. Annars behöver en elektriker utföra installationen. Den kan enkelt användas hela året eller stängas med ett knapptryck. Nackdelen med elektriska handdukstorkar är att de normalt sett är dyrare i drift än en vattenburen modell.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 323 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Om du har ett vattenburet system kan du välja en vattenburen handdukstork, den ansluts till husets varmvattensystem, på samma sätt som du ansluter att vattenburet element. Fördelen med en vattenburen handdukstork är att den är billigare i drift. Moderna varianter kan du enkelt stänga av och sätta på. Men det är svårare att ha igång handdukstorken på sommaren när du stängt av det vattenburna systemet. Det går dock att lösa genom att köpa till en elpatron till handdukstorken.
Effekt och kapacitet
Många använder sin handdukstork både som handduksvärmare och element i badrummet. Om du vill värma upp badrummet är det viktigt att du väljer en modell med tillräckligt hög kapacitet för det. Det krävs cirka 50 – 80 W/m2 för att torken även ska kunna fungera som ett element. Välj även en modell där rören sitter tätt, då de värmer mer. Om du endast ska använda handdukstorken som handdukstork räcker det med en lägre effekt, 25 – 60 W.
En handdukstork med effekt på 60 W som står på dygnet runt drar cirka 1,44 kWh/dygn.
Utseende
Handdukstorken ska såklart smälta in i badrummets övriga stil. Om du har svarta blandare blir det till exempel snyggast att välja en svart handdukstork. Det finns många färger och modeller att välja bland, den mest klassiska är rostfri och ser ut som en stege. Beroende på hur många handdukar du vill få plats med finns det längre och kortare, bredare och smalare modeller. Förutom rostfritt stål kan du även hitta vitmålade modeller eller handdukstorkar i mässing. En modell som blivit populär på senare år är det enkla röret med två eller tre krokar. De fungerar bra om du har ett mindre badrum och endast vill hänga upp två handdukar. Tänk dock på att handdukarna hänger ”slarvigt” på en sådan modell eftersom du inte kan vika dem.
Du kan köpa en billig handdukstork hos Jula, Ikea, Biltema och Bauhaus eller välja en lyxigare handdukstork från Svedbergs.
Handdukstork utan el
Om du inte vill installera en handdukstork kan du hitta fina handdukshängare till badrummet hos många leverantörer. Om du inte vill borra i kaklet är ett tips att välja en modell som ser ut som en stege, den kan du luta på golvet mot väggen.
Vanliga frågor och svar
En normalstor handdukstork på 60 W drar cirka 1,44 kWh per dygn.
Ja, men då behöver den ha tillräckligt hög kapacitet, räkna med 50 – 80 W/m2.
Nej, fasta elektriska installationer får endast en behörig elektriker utföra. Du får lagligt sett installera en vattenburen handdukstork själv, men det är svårt och det är inte säkert att din hemförsäkring gäller om det skulle uppstå skador.
Den ska inte kunna börja brinna eftersom temperaturen ska ligga på mellan 45 – 63 grader. Men det har förekommit att handdukstorkar har blivit överhettade och gjort att handduken börjat brinna.
En handdukstork ska inte sitta närmare än 60 centimeter från duschen.
Det finns inga regler för det men ofta på cirka 70 centimeters höjd. Anpassa höjden så det känns bekvämt för din längd.
Det beror på om du ska använda handdukstorken som element också, samt vilket uppvärmningssystem du har. Kontrollera att handdukstorken har tillräckligt hög kapacitet. Vill du få ut mycket värme från torken är det bra om det är tätt mellan rören.