Hitta en finsnickare

Vill du bygga platsbyggda möbler? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på finsnickeri. Du får även lära dig mer om vad en finsnickare kan hjälpa dig med, vad det kostar och vad som är bra att tänka på när du anlitar en finsnickare.

Få offerter från finsnickare

Vad kostar det att anlita en finsnickare?

Kostnaden för finsnickare varierar och beror bland annat på var i landet du bor, till exempel är finsnickare i Stockholm lite dyrare än i småstäder. Generellt sett är hantverkartjänster mellan 10 och 20 % dyrare i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg än i övriga landet. En finsnickare, eller möbelsnickare som det också kallas, tar cirka 600 kronor i timmen. Du kan få ett billigare pris genom att:

 • Jämföra offerter. Via vår offerttjänst kan du skicka in en offertförfrågan och matchas med lokala finsnickare helt gratis. Jämför sedan offerterna i lugn och ro.
 • Utnyttja ROT-avdraget. Använder du ROT-avdraget får du en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.

En finsnickare, även kallad möbelsnickare är en snickare som tillverkar möbler och utför intarsia (utsmyckningar gjorda i olika färgade träslag). Finsnickaren kan bland annat hjälpa dig bygga platsbyggda möbler, eller fristående möbler samt utföra snygga detaljarbeten i trä.

Hitta din lokala finsnickare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 948 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta finsnickare
Gratis offerttjänst

Att tänka på när det kommer till finsnickeri

En finsnickare har ofta kunskap och erfarenhet av många typer av möbler, exempelvis bokhyllor eller badrumskommoder. Men om du letar efter något specifikt, exempelvis ett platsbyggt shakerkök, kan det vara bra om du väljer en finsnickare som har erfarenhet och som arbetar med just kök. Be gärna om tidigare referenser för att se bilder.

Tips när du anlitar finsnickare

För att du ska bli nöjd med dina platsbyggda eller unika möbler är det viktigt att du är noggrann i beskrivningen. Ju mer detaljerat du beskriver projektet, desto bättre offert kommer snickaren att kunna lämna. Bra saker att få med i din offertförfrågan när du ska anlita fin- och möbelsnickare:

 • Önskemål. Vad är det viktigaste i din unika möbel? Är det dold förvaring, bekvämlighet, mångsidighet eller kanske en stil som matchar byggåret i huset?
 • Bilder. Om du har inspirationsbilder är det bra att bifoga dem, det underlättar för snickaren som då förstår mer vilken stil du är ute efter.
 • Skisser. Har du egna skisser är det bra att även bifoga dem.
 • Material. Önskar du något särskilt material? Eller vill du ha offert även på material?
 • Färg och detaljer. Vill du ha möbeln målad? Vill du ha särskilda detaljer, exempelvis intarsia eller andra material? Om du exempelvis vill ha en trästol byggd, vill du även att den ska ha en dyna i fårull?

Kostnad för finsnickare

Även om det generella timpriset för möbel- och finsnickare ligger på cirka 600 kronor, är det ganska vanligt att snickaren lämnar ett fast pris istället för rörligt. Om snickaren ska bygga en platsbyggd bokhylla kanske han eller hon lämnar ett totalpris istället för att ta betalt per timme. Fördelen med det är att du redan i förväg vet vad kostnaden blir. Samtidigt gör snickaren med största sannolikhet ett påslag för oväntade utgifter, så det kan ofta bli något dyrare att välja fast pris än rörligt.

Det finns vissa saker du kan göra för att påverka kostnaden. Om du till exempel ska bygga platsbyggda möbler kan du säga till snickaren att du vill använda ett billigare träslag, exempelvis furu eller gran. Du kan även måla möblerna själv för att spara in på kostnaden.

Finsnickeri – hur lyckas man?

Det är inte det enklaste att bygga egna möbler, men är du någorlunda händig kan du förmodligen bygga vissa platsbyggda möbler med några smarta knep. Om du vill bygga en platsbyggd bokhylla kan du exempelvis utgå från befintliga bokhyllor och sedan bygga in dem med reglar och gipsskivor. Målar du sedan allt i samma färg kommer det ge ett intryck av att vara platsbyggt.

Vanliga frågor och svar

Till exempel måttanpassade och specialdesignade möbler.

Cirka 600 kronor i timmen.

En finsnickare arbetar med möbelbyggen och detaljarbeten i trä, en ”vanlig” snickare, eller byggnadssnickare, bygger och monterar hus, monterar inredning och utför grövre träarbeten.

Till exempel möbeltillverkning, skapandet av dekorationer i trä samt intarsia (utsmyckningar gjorda i olika träslag).

Arbetar med möbelsnickerier, detaljarbeten i trä och intarsia.