Dags att bygga garage? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på garaget. Du får även lära dig mer om vad som är viktigt att tänka på när du planerar garage, vilka typer av garage som finns och vad det kostar att bygga garage.
Priset för garage varierar en del beroende på storlek, om det byggs i lösvirke eller byggsats, hur mycket du själv kan göra och för vilka moment du vill anlita hantverkare. Till exempel kan du få hjälp av snickare för att bygga garaget, de tar mellan 350 och 650 kronor i timmen, inklusive moms men exklusive ROT-avdrag. Använder du ROT-avdraget får du 30 % rabatt på upp till 50 000 kronor, för själva arbetskostnaden. Vill du ha el och vatten behöver du anlita behörig elektriker och en VVS-installatör. Det här påverkar kostnaden för garage:
Om du vill ta hjälp av experter för att bygga garage är det viktigt att jämföra offerter. Via vår offerttjänst skickar du in din offertförfrågan. Sedan matchar vi dig med lokala experter som kan hjälpa dig bygga. Du får tillbaka offerter som du kan jämföra i lugn och ro.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
Det finns många saker att tänka igenom innan du bygger garage. Innan du ens börjar planera garagets utformning behöver du ta reda på vad detaljplanen säger om ett garagebygge på just din tomt. Finns det några regler gällande brandskydd eller hur stor yta garaget får uppta av tomten? Bor du utanför detaljplanerat område har du lite mer frihet.
Både kall- och varmgarage har sina för- respektive nackdelar. Vilket alternativ som passar dig bäst beror helt och hållet på hur du vill kunna använda garaget. Om du endast vill kunna förvara bilen i garaget fungerar kallgarage bra.
Det finns flera typer av garageportar och det är viktigt att fundera över vilken som passar dig bäst. Dels ska porten passa in rent utseendemässigt, dels sett till funktion och utrymme. Om garaget är uppvärmt är det viktigt att porten är välisolerad så att inte värmen försvinner ut där. Varje typ av port har sina för- och nackdelar.
Förutom garageport är det även bra att fundera på om du vill ha en garageportsöppnare. De styrs av en fjärrkontroll som du kan ha i bilen. När du närmar dig garaget trycker du på knappen för att öppna garageporten.
För att du ska kunna komma igång så snabbt som möjligt med bygget är det viktigt att du börjar med att kontrollera detaljplanen – vad gäller? Om du ska bygga ett garage som är större än 30 m2 behöver du bygglov. Ska du bygga mindre än så krävs inte bygglov, men du behöver fortfarande göra en bygganmälan till byggnadsnämnden. Fundera på om det finns delar du själv vill utföra i bygget eller om du vill leja bort hela arbetet. Om du vill att snickare bygger garaget är du i så fall intresserad av totalentreprenad? Det innebär att en och samma byggfirma ansvarar för hela bygget, från projektering till utförande samt upphandling av eventuella underleverantörer (elektriker och VVS-montör samt grävare). Använd vår offerttjänst så matchar vi dig med lämpliga experter i ditt område – helt gratis.
Kostnaden för garage varierar en del och den huvudsakliga vattendelaren är om du väljer att bygga garage i byggsats, eller bygga ett arkitektritat garage i lösvirke. Monteringsfärdiga modulgarage är billigare än att låta en arkitekt ta fram en ritning och sedan leja bort bygget åt en byggfirma. Men det kräver samtidigt att du själv är händig och kan bygga. Kvadratmeterpriset för att bygga garage är generellt sett lägre än för hus eftersom det är enklare rent byggtekniskt. Kvadratmeterpriset för garage börjar någonstans runt 5 500 kronor. Då är i stort sett alla kostnader inräknade (inköp av material och arbetskostnad), tillstånd som bygglov är inte inräknat i priset eftersom den kostnaden varierar mycket mellan olika kommuner. Snittpriset för att bygga garage ligger på cirka 8 000 kronor per m2.
Om du är händig och har de rätta verktygen kan du bygga garaget själv. I korthet innebär ett garagebygge följande steg:
Det kan vara bra att köpa en ritning när du ska bygga garage, då blir det enklare att bygga garaget själv steg för steg, alternativt titta på beskrivande videor inför olika byggnadsmoment. Det kan även vara värt att kontrollera och jämföra priser hos företag som säljer garage byggsatser om du inte planerar att bygga i lösvirke. Om du ska bygga garage i lösvirke behöver du en ordentlig ritning (situationsplan, fasadritning, planritning och sektionsritning). En arkitekt kan hjälpa dig med det.
Snittpriset per kvadratmeter ligger på cirka 8 000 kronor.
Från cirka 80 000 kronor och uppåt, beroende på material och storlek.
Om det är mindre än 30 m2 krävs inget bygglov, men du behöver fortfarande göra en bygganmälan.
Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Är du händig kan du bygga garage i lösvirke.
Ska endast en bil parkeras i garaget räcker det med en bredd på cirka tre till fyra meter. Räkna med minst en meter runtom bilen för att det ska gå att öppna och stänga dörrar och garageportar.
Det beror på vilka krav du har. Vill du kunna använda garaget som verkstad året runt, samt ha en behaglig temperatur är varmgarage bäst. Ett kallgarage passar bra om du endast ska förvara bilen.