Gesäll- och mästarbrev – kontrollera din hantverkare

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~1 minuter

Ett gesäll- och mästarbrev är ett bevis på att hantverkare har stor yrkesskicklighet inom olika yrken. Mästarbrev utfärdas av Sveriges Hantverksråd efter att hantverkaren genomgått lärlingsperiod och utfört och klarat gesällprovet. Vill du kontrollera din hantverkares skicklighet kan du fråga om ett gesäll- eller mästarbrev.

Så får hantverkaren ett mästarbrev

Innan en hantverkare får sitt mästarbrev måste han eller hon utföra ett gesällprov, vilket görs efter en lärlingstid som i genomsnitt är 4 500 timmar (tre år). Hur lång lärlingstiden är varierar en del beroende på yrkesgrupp. När lärlingstiden är färdig utför man ett gesällprov där yrkeskunskaperna testas. Klarar man provet får man sitt mästarbrev, det utfärdas av Sveriges Hantverksråd. De största yrkesgrupperna som utför gesällprov är i huvudsak frisörer och målare, men även många andra branscher som golvläggare, gjutare, glasmästare och sotare, utför gesällprov.

Obs!

Du kan enkelt kontrollera om din hantverkare har ett mästarbrev genom att söka på företaget hos Mästarregistret.se.

Vanliga frågor och svar

Dels ska personen ha genomgått en lärlingsperiod som vanligtvis är tre år, dels ska personen utföra och få ett godkänt gesällprov.

Det är en person som utfört ett godkänt gesällprov och fått ett gesällbrev inom sitt yrke.

Drygt 100 olika yrken, till exempel målare, rörinstallatörer, tapetserare och sotare.

Nej, det finns ingen lag på att utföra gesällprov eller inneha ett mästarbrev. Däremot tyder det på stor yrkesskicklighet och pålitlighet.