timmerhus

Timmerhus

Traditionella, moderna, robusta eller stilrena – timmerhus tillverkas i många modeller. Att timra hus är en gammal tradition som använts sedan 800-talet i Skandinavien. Här kan du läsa om timmerhus till salu, svenska och finska leverantörer och lära dig mer om timring.

Finnlamelli

Hitta ditt drömhus bland tiotals husmodeller med tusentals variationer. I närmare 30 år har Finnlamelli tillverkat robusta timmerhus av kvalitativt virke från Finland. Timret som används är ekologiskt och hållbart och skapar ett hälsosamt inomhusklimat tack vare virkets andningsförmåga.

Visa tillverkare

Timring – så bygger man timmerhus

Vad som särskiljer timmerhus från andra typer av hus är byggnadstekniken och materialet – timmer. Timring, eller knuttimring som det också kallas, är en gammal träbyggnadsteknik som använts i Norden sedan 800-talet. Namnet knuttimring kommer av att man sammanfogar stockarna som bildar väggen i hörnen, med så kallade knutar. En timmerstomme består av långa, raka och kraftiga timmerstockar som läggs horisontellt på varandra. I ändarna (stockändarna) hugger man ut urtag och lägger de mötande timmerstockarna i kryss. Det bildar två mötande väggar där den ena väggen ligger en halv stockhöjd ovanför den andra.

Knuttekniken är unik eftersom man egentligen inte behöver vare sig spik, skruv eller lim. I hörnen (knutarna) görs urtag på stockarna så att de passar ihop med under- och överhak. Det gör att de låser sig i varandra. Ett lager av timmer som går hela vägen runt huset kallas för ett varv. Varvet längst ner mot marken kallas för syllvarv.

Något av det viktigaste när man bygger timmerhus är virket. I Norden använder man i regel uteslutande tall eller gran och endast de träd som har långa och rakvuxna stammar. Den finska hustillverkaren Finnlamelli använder exempelvis endast kärnved från tallar och granar som fått växa långsamt i ett kallt klimat. Det har gjort att träets fibrer växt sig tätare, vilket ökar hållfastheten. Kärnved, eller kärnvirke som det också kallas, är den innersta delen av en trädstam. Anledningen till att man endast vill ha kärnveden beror på att träets celler har sämre förmåga att absorbera vatten, vilket utesluter risk för fuktskador – det är rötbeständigt.

Limmat timmerhus eller massivt timmer?

Timmerhus byggs traditionellt sett av massivt timmer, alltså timmer av hela trädstammar. Men det går även att bygga moderna timmerhus genom att använda lamelltimmer. Det är flera delar av trävirke som limmats samman. Den starka kärnveden vänds utåt, det gör att lamelltimret inte riskerar att vrida sig eller spricka.

Timmer – behöver man isolera timmerhus?

Traditionellt sett tätade man timmerväggarna med en mossränna. Det innebar att man högg ut ett V-format spår på undersidan av varje timmerstock. V-formen gjorde att rännan passade in på den underliggande stockens rundade form. Sedan fyllde man spåret med mossa som användes som drev. Idag använder man inte mossa när man isolerar timmerhus, även om man fortfarande fräser ut ett spår för isolering, dock med timmerfräs istället för med yxa.

Inte heller i moderna timmerhus krävs någon mer isolering än de massiva stockarna – om man nu inte vill ha en annan panel invändigt, då kan man isolera med 120 – 145 millimeters isolering och diffusionsspärr, ytterligare 45 – 70 millimeter isolering, spånskiva och gipsskiva. Exakt hur timmerhusen isoleras varierar också mellan olika hustillverkare. Finnlamelli bygger moderna timmerhus där ingen ytterligare isolering krävs – förutom själva stocken.

Hälsosamt inomhusklimat med timmer

Timmerhus främjar ett gott inomhusklimat på helt naturlig väg eftersom virket har mycket bra andningsförmåga. Det ger en överlägsen luftkvalitet inomhus. Tack vare den optimala ventilationen som sker naturligt, motverkas mögeltillväxt. En annan fördel med timmerhus är det minimala ekologiska avtrycket.

Leverantörer av timmerhus

Ett timmerhus kan ha både ett modernt och traditionellt utseende. Finnlamellis timmerhus kan exempelvis byggas med olika stockprofiler. Eftersträvar man ett modernt och mer stilrent utseende väljer man stockprofiler med tunna fogar, vill man hellre ha ett traditionellt utseende är stockprofiler med bred fog bättre.

Det finns flera timmerhusleverantörer, bland annat svenska och finska. En av de största tillverkarna är Finnlamelli som byggt gedigna timmerhus i närmare 30 år. Andra tillverkare är bland annat Handkraft timmerhus, Kontio, Forsgrens, Östanbäck och Kuusamo. Timmerhus kan köpas nyckelfärdigt eller som byggsats. Byggsats innebär att du får huset levererat i delar som du själv monterar, eller anlitar en byggfirma som monterar åt dig.

Pris för timmerhus

Priset på timmerhus varierar beroende på valet av takkonstruktion, innerväggarna, bjälklag, isolering, golvvärme, hur många stockar som behövs och husets utformning. Hustillverkare sätter även olika pris på sina timmerhus. Väljer du att köpa ett timmerhus i byggsats blir kostnaden lägre, men samtidigt behöver du montera huset själv, eller anlita en byggfirma som gör det åt dig.

Vanliga frågor och svar om timmerhus

Ja, timmerhus har en naturligt bra isolerförmåga och en mycket lång hållbarhet.

Det beror på om timmerhuset ska isoleras eller om man endast bygger med timmerstockar. Själva timret är dyrare än vanligt trävirke men många gånger är timmerhus billigare än andra trähus eftersom man inte behöver isolera dem.

Det är grova trädstammar.

Är timret tillräckligt grovt behöver man inte isolera huset. Tjockleken på timret och dess kvalitet skapar en tröghet för såväl fukt som värme.

Timret är mycket hållbart och håller oftast i minst 100 år.

Ja, de är varma på vintern och svala på sommaren.