Pellets – kostnad, uppvärmning och miljöpåverkan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Pellets består av sågspån och är alltså en restprodukt från skogsindustrin. Spånen har ett högt energivärde och kan med fördel användas som en primär värmekälla. Lär dig mer om kostnader, energiförbrukning och miljöpåverkan.

Förnybart biobränsle

Pellets är en restprodukt från skogsindustrin och eftersom det planteras ny skog är det en förnyelsebar energikälla. Vid förbränning av pellets avges ungefär samma mängd koldioxid som träden använde under sin tillväxt, därför anses pellets vara miljöneutralt. Det är viktigt att du väljer en energieffektiv pelletspanna så att du kan minska eldningen men ändå få ut tillräckligt med värme.

För- och nackdelar med pellets

De stora fördelarna med pellets är att energin är förnyelsebar och att kostnaden är förhållandevis låg jämfört med andra alternativ (cirka 87,5 öre/kWh). Det finns dock vissa nackdelar som kan vara bra att känna till innan du bestämmer dig. En pelletspanna kräver mer underhåll än andra uppvärmningsalternativ eftersom du behöver tömma aska och rengöra brännkoppen. Om du har en äldre variant som inte har automatisk matning behöver du även själv fylla på med pellets. Nyare varianter matar själv in pelletsen, då behöver du endast komma ihåg att tömma askan någon gång per vecka (varierar lite beroende på modell).

Något annat som är bra att tänka på är att pellets kräver en del utrymme. Ofta beställer man leverans på bulk, det blir billigare i längden. Det innebär att företaget lämnar 1 – 3 leveranser á 5 – 7 ton pellets per år. Pelletsen ska förvaras torrt med bra ventilation, exempelvis i ett garage, förråd eller källare.

Så väljer du rätt pelletspanna

Det är värt att investera i en pelletspanna som har så hög verkningsgrad som möjligt. Det finns pannor som har så hög verkningsgrad som 90 %. Kontrollera även att den har en miljömärkning, exempelvis Svanen-märkning. Då uppfyller pannan höga miljömässiga krav. Förutom verkningsgraden är det praktiskt att välja en automatisk panna. Den matar automatiskt in nytt bränsle, vilket kräver minimalt underhåll. Automatiska pannor tar ganska mycket plats på grund av att de har en skrymmande ”matarskruv”.

Om du redan har en oljepanna behöver du endast köpa till en pelletsbrännare och installera den inuti. Att utnyttja en gammal på det här sättet är förstås ekonomiskt, men verkningsgraden blir inte lika hög som om du väljer en pelletspanna.

Kombinera pelletseldning med andra värmekällor

Det är praktiskt att kombinera pelletseldning med exempelvis bergvärme eller solenergi för att utnyttja årstiderna på bästa sätt. Om du investerar i solenergi kan du utnyttja solen under sommarhalvåret och pellets under vintern. Ett annat sätt att optimera uppvärmningen är att kombinera pellets med en luft-vattenvärmepump. Pelletsen ger bra värme under kalla dagar och nätter medan luft-vattenvärmepumpen ger energieffektiv uppvärmning övrig tid.

Så eldar du med pellets

Det finns två typer av pelletspannor: en som värmer upp husets vattenburna system som tappvatten, radiatorer och golvvärme och en som endast värmer upp inomhusluften. Det krävs lite mer underhåll och skötsel av en pelletskamin jämfört med andra energikällor eftersom du måste ta ur aska, göra rent brännkoppen och fylla på pelletsförrådet. Om du inte har en automatisk pelletspanna måste du även mata in pellets flera gånger per dag. Det går också att elda pellets i en vanlig braskamin om du köper en pelletskorg.

Kostnad för pellets

Kostnaden för pellets kan delas upp i tre delar: pelletspanna, pellets och installation. En ny pelletspanna kan kosta allt mellan 50 000 och 75 000 kronor. Om du enbart köper en brännare till en befintlig panna, ligger priset på cirka 20 000 kronor. Kostnaden för installation varierar en del beroende på vem du anlitar och vilken typ av pelletspanna du ska installera. Priserna för installation ligger på cirka 10 000 – 15 000 kronor. Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget vid installationen, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.

Vill du få hjälp att hitta montör och installatör av pelletspanna? Skicka in en offertförfrågan i vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala installatörer. Tjänsten är helt gratis.

Förutom kostnaden för installation och pelletspanna behöver du även köpa pellets. Kostnaden för att elda med pellets beror på var du köper pelletsen. Tidigare, om du köpte pellets i stora volymer, kunde du få ett lågt pris på cirka 50 – 70 öre/kWh, inklusive moms och leverans. Men eftersom energipriserna gått upp så mycket det senaste året har även pelletsmarknaden påverkats.

En säck pellets på 16 kilo med högt energiinnehåll (5 kWh per kilo) ger cirka 80 kWh. Priset för en 16-kilos säck är cirka 70 kronor, vilket då skulle innebära att priset per kWh blir cirka 90 öre (87,5). Även om pellets har ökat i pris under 2022 är det fortfarande billigare än el.

När du köper pellets är det viktigt att du kontrollerar hur stort energiinnehåll den har, det brukar stå på förpackningen. Annars kan du fråga. Vad det kostar att elda med pellets beror på hur stort energibehov hushållet har.

Köp pellets hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Pellets består av sågspån och är en restprodukt från skogsindustrin.

Ja, den är billigare än direktverkande el.

I och med att priserna för energi gått upp ganska mycket sedan 2021 ligger kostnaden för pellets numer på cirka 87,5 öre/kWh.

En vanlig villa har ett energibehov på cirka 20 000 kWh per år och om pellets kostar cirka 87,5 öre/kWh blir det 17 500 kronor per år.

En genomsnittlig villa drar cirka 1 700 kWh per månad och om priset på pellets är 87,5 öre/kWh skulle det bli 1 479 kronor per månad.

I ett torrt utrymme med god ventilation.