Innehåll i denna artikel
Populärt med utekök
Utekök har länge varit populärt, nästan ett måste, på varmare breddgrader. I södra Europa används utekök för långluncher och middagar under det varmare halvåret, medan de i riktigt varma klimat till exempel i Australien används för grillning utomhus året runt. Trenden har även nått Skandinavien och trots att vi måste anpassa våra utekök för att passa klimatet och trots att vi inte kan använda utomhuskök året runt, är ett kök utomhus under de varmare månaderna så pass speciellt att det ändå kan vara värt att investera i.
Det finns många alternativ att välja bland när det kommer till utekök. Det finns en uppsjö av olika lösningar för grill, men även vedugnar eller stenugnar för utekök, vädertåliga förvaringsanordningar, arbetsytor för utomhusbruk och liknande.
Här är det upp till dig hur mycket du vill spendera på ditt utekök. Man kan bygga sitt egna utekök, vilket är den billigaste lösningen, köpa en färdig lösning för utekök från en leverantör, eller skaffa en professionell firma som designar och installerar ditt kök utomhus. Vill du lyxa till det kan du överväga att anlita en arkitekt för att skapa ett helt unikt utekök som passar alla dina önskemål. Pris på utekök varierar kraftigt med lösningen du väljer, märke, installation och material.
Ett sätt att få ett billigt utekök är att köpa en färdig lösning som en köksö för utomhusbruk eller en köksbar som tål vinterväder. Är du en van hemmafixare kanske du har material över från andra byggen som kan användas för att bygga en köksö.
Innan du börjar bygga bör du tänka över vilken sorts kök du önskar och med vilka funktioner. Här är några av de bästa idéerna för utekök.
12 idéer för ditt utekök
1. Skaffa ett täckt utekök med tak
Den stora skillnaden mellan ett utekök som är helt öppet för väder och vind är förstås att det begränsar när ditt utekök kan användas. Genom att skaffa ett enkelt tak som täcker de arbetsytor som du planerar att använda flitigast behöver ingen matlagning utomhus ställas in på grund av vädret. Vill du gå ett steg längre och försäkra dig om middagar som även intas utomhus, eller bor där det tenderar att regna mycket om sommaren, kanske du ska överväga att täcka även bar eller sittplatser i ditt utekök med tak.
2. Utekök med bar
Vill du ta sommarfesterna till nästa nivå? En cocktailbar i trädgården gör onekligen middagarna till något extra och har du inte plats för både ett utekök plus ett utrymme för middagar till bords med många gäster kan du överväga en utomhusbar som tar upp mindre plats och rymmer fler gäster än ett mindre middagsbord. För en utomhusbar av högsta klass behöver du en vinkyl som tål utomhusbruk och en bardisk av natursten som tål alla väder.
3. Billigt utekök
Har du inte råd att spendera på lyxiga lösningar har även de stora möbelföretagen färdiga lösningar för en billig penning. Detta kan vara grill med köksskåp och tillhörande arbetsbänk för utomhusbruk och matvagn som även kan användas som arbetsyta i uteköket, allt förstås behandlat för att tåla regn och rusk. Kontrollera alltid hur utomhusmöblerna är behandlade, vilken skötsel de kräver och hur de bör förvaras under vintern.
4. Mindre är mer i uteköket
Har du begränsat med plats? Har du inte plats för både grill, ugn, arbetsytor och en vedugn? När du väljer vad du ska ha i ditt utekök, tänk då inte bara på vad du vill ha utan vad du faktiskt behöver och kommer att använda. Välj de verktyg och det möblemang du är säker på kommer komma till användning. Att drömma sig bort och bygga för generöst från början är ett vanligt fel, börja istället smått och bygg på utomhusköket med tiden.
5. Spara inte på arbetsyta i uteköket
Det du inte bör spara in på i ditt utekök är arbetsytor och avlastningsytor. Ett utomhuskök där man inte har plats att förbereda maten och där ständiga turer till köket ett måste, tar bort själva glädjen med ett kök utomhus. Spara in på köksutrustning och möblemang, men spara inte på arbetsyta i utekök.
6. Välj en köksbänk som tål alla väder
En köksbänk till utekök måste tåla alla väder. Denna del av köket kan du vanligtvis inte vinterförvara, vilket gör att trä inte passar sig som köksbänk i kök utomhus. Betong, natursten eller rostfritt stål är bättre alternativ. Vilken lösning du än väljer bör du kontrollera med tillverkaren hur materialet har behandlats för att bäst tåla tufft väder.
7. En örtträdgård i uteköket
Var du än planerar att bygga ditt utekök bör du även planera en liten örtträdgård i anslutning till köket. Har du inte möjlighet att ha ett helt litet grönsaksland eller ett växthus bredvid uteköket kan du skaffa dig några krukor med örter att ställa bredvid arbetsytorna. Detta är inte bara vackert och sprider en fantastisk doft, men gör även mycket för matlagningsglädjen. Satsa på rosmarin, basilika och mynta.
8. Häng dina verktyg
Genom enkla hyllor och lösningar för upphängning kan förvaringen bli en brydsam del av utomhusköket. Har du ett plank kan hyllor eller krokar skruvas fast direkt i planket, där köksredskap, handdukar eller till och med kryddor och andra matlagningstillbehör förvaras under månaderna när köket är i bruk. Kom bara ihåg att ta in allt som kan förstöras av vintern när du stänger köket för säsongen.
9. En vask utomhus
En vask i ditt utomhuskök gör städningen efter matlagningen mer njutbar och underlättar även annat arbete i köket utomhus. Tyvärr kan det bli både dyrt och tidskrävande att dra rör till ett utekök. Ett alternativ kan vara att placera vasken vid husets yttervägg för tillgång till kallvatten utan att behöva gå in i huset. Skydda vasken under vintern och var medveten om att en vask eller diskho utomhus kräver mer rengöring än en vask inomhus.
10. Skapa skydd i ditt utekök
Skapa skydd från väder och vind i ditt utomhuskök, inte bara genom tak som helst ska vara avtagbart eller automatiskt kunna vikas in eller skjutas bort för att tillåta solsken när man så önskar, men även genom plank och buskar som ger skugga, vindskydd och insynsskydd. Tänk på att många tak och plank kan kräva bygglov, kontrollera därför detta innan du börjar bygga. Glöm inte heller att en grill behöver ordentlig ventilation om den placeras under tak, samt vilket brandskydd som är nödvändigt.
11. Kyl ner dig
En kyl för förvaring, tillgång till is i din utomhusbar, eller en vinkyl är mångas dröm i utomhusköket. Om du vill investera i en kyl till utomhusköket, se då till att den är gjord för utomhusbruk och kom ihåg att kostnaden för en elektriker och de krav som kan komma med bygglov kan försena och försvåra färdigställandet av ditt kök utomhus.
12. Värmekällor i utomhusköket
För att kunna njuta av utomhusköket även kyliga sommarkvällar eller väl inpå hösten krävs värmekällor. Här finns många alternativ att välja bland, men en värmekälla som även skapar stämning likt en eldstad är förstås att föredra. Idag finns många hängande terassvärmare med infravärme för utomhusköket att välja bland, samt värmefläktar med naturtroget sken.
Bygg ett billigt utekök
Är du händig och redo att investera lite tid i konstruktionen av ditt utekök? Då finns många sätt att bygga ett billigt utekök själv. Det billigaste uteköket börjar med smart planering och prisjämförelser. Tänk på hur du kan utnyttja de befintliga konstruktionerna på fastigheten för skydd mot sol, vind, samt som insynsskydd och naturlig avgränsning mellan utekök och tomt eller bostadshus. Du kan till exempel utnyttja en husvägg i tegel genom att behandla teglet och bygga ditt uteköks arbetsytor mot samt ställa till exempel grill emot. Du kan även se om du har plank eller räcke kring befintlig där man kan skapa en inbonad matplats. Om din nuvarande tomt saknar uteplats kan det första steget vara att bygga en altan.
Bygg en altan som grund för ditt utekök. En altan byggs ofta i trä men kan även beläggas med natursten eller plattor. Bygger du i marknivå finns få begränsningar för hur stort du får bygga samt var på tomten du kan bygga utan bygglov. En altan eller liknande golv till utekök kräver inte särskilt mycket förkunskaper för att bygga själv, däremot kan det kräva en del tid att lägga trallen eller stenarna, samt att hitta det billigaste materialet. Prisskillnaderna för material kan nämligen variera kraftigt och vill du bygga det billigaste uteköket krävs att du jämför byggvaruhusens priser.
Vilket material du väljer bör inte endast bero på pris, utan tänk över vilket material som är hållbart, miljövänligt samt passar med din övriga fastighet. Passar trä, aluminium eller betong bäst? Vilken stil vill du ha på ditt utekök? Tänk också på att om du väljer trä kommer ditt utekök kräva visst underhåll varje år, som borstning och oljning eller målning. En stomme i rostfritt stål till ditt utekök är kanske den allra snabbaste lösningen som även kräver mycket lite i underhåll och skötsel, men passar rostfritt stål passar inte ihop med alla fastigheter och kan ge en kall känsla om det inte med försiktighet kombineras med andra detaljer och material i ditt utekök.
När du lagt utekökets golv är det kanske dags att bygga väggar, plank eller tak till ditt utekök. Det vanligaste är att lämna utekökets väggar öppna men att ha en del av arbetsytan täckt av ett fast eller avtagbart mindre tak som kan skydda mot regn och även stekande sol. Du får sätta upp ett mindre skärmtak, eller ett avtagbart segeltak på max 15 kvadratmeter utan bygglov om du bygger ditt utekök i anslutning till bostadshuset. Tänk noga på brandrisken när du sätter upp ett tak och var, och ha alltid en brandsläckare till hand i ditt utekök. Lämna ändå aldrig en grill utan uppsikt och var extra försiktig under årets torraste månader.
Ett måste i uteköket är en bänkskiva för utomhusbruk, helst i sten eller betong, då en bänkskiva i trä inte är tillräckligt hållbar för att använda ute. Är du redo att ta hand om din bänkskiva och arbetsyta genom slipning och oljning kan du ändå välja trä, vilket oftast är det billigaste materialet i ett utomhusköket. Tänk på att priset för billigt material i slutändan kan bli högre om det måste bytas ut ofta. En bänkskiva i betong kan du gjuta själv, men det tar sin lilla tid och kräver en del förberedelser.
Sedan är det dags för utekökets centrum, grill, gasolkök, vedugn till utekök, stenugn till utekök eller wokkök. Vanligast är förstås grillen och är det en grill man vill ha ska man då välja mellan kolgrill, gasolgrill, gasgrill eller bordsgrill för att nämna några alternativ. Tänk även här på att grillen eller ugnen som är billigast i inköp inte alltid får det lägsta totalpriset, beroende på hållbarheten och drivmedlets pris.
Inte absolut nödvändigt, men ett stort plus är om du har råd med en vask i uteköket. För en billig vask till utekök, jämför priser hos leverantörerna och byggvaruhusen och tumma aldrig på materialets tålighet. En liten vask kan kopplas till behållare som du själv tömmer, vilket gör att vasken inte behöver kopplas till avlopp.
Små detaljer som gör stor skillnad i utekök
En solcellsbelysning kring uteköket och i trädgården kan skapa en riktigt mysig känsla. Räcker din befintliga fasadbelysning inte till för att ge tillräckligt ljus i uteköket kan du behöva anlita en elektriker för att dra el och skapa bättre belysning kring grill och arbetsytor. Tänk på att lampor i ett utekök måste vara IP-klassade för utomhusbruk. Ett eller flera eluttag i ditt utekök kan underlätta både matlagning och umgänge, men även dessa måste vara anpassade för utomhusbruk.
Att installera infravärme kan förlänga säsongen för matlagning och middagar utomhus, men även göra stor skillnad under kyliga sommarkvällar. En eldstad är en alternativ värmekälla som kräver lite mer vad gäller installation och brandsäkerhet, men kan lyfta hela uteplatsen.
Andra detaljer som gör stor skillnad i ett utekök, om budgeten tillåter, är en cocktailbar med sittplatser, en matgrupp av kvalitet, myggfångare, samt kylskåp och frys för utomhusbruk.
Lyx eller enkelhet
Ett utekök kan bli så lyxigt som man själv har tid och råd att göra det, eller så kan man köpa ett utekök på hjul, en vagn med arbetsbänk och inbyggd förvaring från de större möbelvaruhusen där det finns prisvärda alternativ, och en matgrupp för utomhusbruk och placera på en altan av trallgolv. Är man en snitsig hemmafixare med tid över kan man gjuta en bänkskiva till utekök i betong själv.
Är din budget för att bygga utekök begränsad finns ändå många sätt att skapa ett mysigt utekök och matplats med hjälp av lite kreativitet. Risken när du väljer billigare standardlösningar till ditt utekök är att det blir mindre personligt; detta kan du förhindra till exempel genom att välja ett roligare tyg till dina sittdynor (men välj förstås ett tyg som tål fukt), genom att odla en örtträdgård eller andra växter i krukor som man själv kan måla för att ge en mer unik prägel, eller genom fin belysning med ljusslingor för utomhusbruk. Leta på loppmarknader för ovanlig trädgårdsinredning att pryda ditt utekök med, eller tallrikar och kastruller som piggar upp.
Ett utekök kan göras mer speciellt genom en vädertålig matta att placera under matgruppen eller sittgruppen, detta behöver inte kosta mycket. Ett enkelt segeltak ökar myskänslan direkt och en bordskamin för uteköket kan lyfta uteköket, men även levande ljus i brandsäker lykta kan ge samma stämning.
Ta hjälp av proffsen när du bygger ditt utekök
Har du råd att investera i ett utekök som kan höja fastighetens värde bör du först och främst ta hjälp av en arkitekt för utformningen av altan, terrass eller golvet på uteplatsen, och sedan även för utformningen av köket som ofta är L-format, U-format eller innehåller en köksö och ibland även en bar med sittplatser. En arkitekt kan även ge goda rekommendationer vad gäller utekökets placering och hur du kan få ut det mesta av din budget.
För att dra rör och installera el i ditt utekök behöver du även anlita rörmokare och elektriker. Ett arkitektritat utekök kräver vanligtvis hantverkare, som jobbar i hållbara material för att göra ditt drömkök utomhus verklighet.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
———
Hur mycket du än väljer att investera i tid och pengar när du bygger ditt utekök, finns en lösning som kan göras personlig och skapa ny yta för matlagning och umgänge på din tomt. Vill du ha mer inspiration till utekök? Läs gärna reportaget om Simon som byggde ett eget utekök med bar och nedsänkt grill. Lycka till med ditt bygge av utekök!
Oberoende av hur stort du kan bygga ditt kök utomhus, börja alltid med att bygga kring en grill eller ugn med arbetsyta i närheten. En ugn eller grill är utekökets viktigaste ingrediens. Om du bestämmer dig för en grill, vilket är den vanligaste huvudpersonen i utomhusköket, är det dags att fundera över om du vill ha en kolgrill eller gasolgrill. En gasolgrill är enklare att hålla ren och kan egentligen användas året om, vilket är svårare med en kolgrill. Gasolgrillar kommer i alla prisklasser, men ofta är det värt att investera i en variant av högre kvalitet som håller längre. Har du plats och budget kan du fundera över förvaringsutrymmen som skåp, en ho för tillgång till vatten och möjligtvis en kyl om du kan dra elektricitet till ditt utomhuskök. Är elektricitet inte ett alternativ kan en kylbox ofta räcka för sommarens middagar och fester i utomhusköket.
Har du en altan eller terrass med ingång till bostadshuset kan detta utrymme passa för ditt utomhuskök. Ha helst grill eller ugn invid en brandsäker vägg eller helt fristående. Bäst är om ditt utomhuskök är placerat så att du samtidigt, eller i framtiden, kan bygga en matplats utomhus i närheten av köket. Innan du bestämmer platsen för ditt utekök bör du fundera över hur solen står under de månader då du ska använda uteköket, samt vindriktningen och om du kan skapa lä längst med en av bostadshusets väggar. Tänk även på vilken utsikt eller vilket läge du önskar om du har en matplats, utomhusbar, eller annan social yta i anslutning till ditt utekök, samt att inte komma för nära grannarna.
Planerar du att bygga ett utomhuskök som till exempel består av en altan i marknivå, som täcks av maximalt 15 kvadratmeter skärmtak, kan du vanligtvis bygga ditt utekök utan att behöva begära bygglov. Ofta kan du göra din altan i marknivå så stor du vill, fristående eller i anslutning till bostadshus eller annan byggnad på tomten utan att begära bygglov, oberoende av om du redan har en eller flera andra altaner eller ej. Du kan även uppföra ditt utekök som antingen en friggebod eller ett attefallshus, då gäller respektive regler för dessa. Attefallshuset ska anmälas till byggnadsnämnden men kräver inte bygglov. Den totala byggnadsytan får inte överstiga 25 kvadratmeter om du bygger ditt utekök som ett attefallshus. Uteköket får då ha både tak och väggar, men får inte överstiga fyra meter från marknivå till yttertakets högsta punkt, och får inte heller placeras närmare en grannes tomtgräns än 4,5 meter utan grannens skriftliga medgivande. Kontrollera alltid din lokala detaljplan för att garantera att attefallshus eller tillbyggnader tillåts innan du börjar bygga.
Ett utekök med kvalitetsgrill, kyl och vask kan kosta runt 100 000 kronor. Tursamt nog går det att komma betydligt billigare undan när du bygger ditt eget utekök. Att anlita en arkitekt för att rita upp ditt utekök samt att investera i kvalitetsutrustning för ditt utekök kan dock löna sig i längden. Ett väl utformat och välbyggt utekök som varar länge kan nämligen höja fastighetens värde.
Till exempel frostsäkert kakel, betong eller massivt (och behandlat) trä.