Fem smarta utekök att köpa i sommar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Doften av kol som sprider sig över grannskapet är ett säkert sommartecken. Se till att du också är redo att tända grillen när värmen kommer. Här får du tips på fem utekök värda att köpa i sommar!

Med ett utekök kan du inte bara grilla lax, delikatesskorvar och grillspett, du kan faktiskt laga det mesta. I ett praktiskt utekök har inte bara grillen sin givna plats, du får även plats att förbereda sommarsalladen, blanda drinkar och koka färskpotatisen tack var flexibla och flyttbara arbetsbänkar.

Välj rätt utekök

Det finns många utekök att välja bland och ännu fler prisklasser. För att du ska bli nöjd och trivas med uteköket under många år är det bra att kontrollera vissa saker:

 • Storlek. Det är förstås viktigt att köket är tillräckligt stort för dina behov. Vill du kunna rulla sushi, hacka grönsaker och skala potatis behövs en del arbetsyta. Ju större köket är, desto fler kan dessutom laga mat samtidigt. Men om du begränsat med plats ute kan det vara bättre att välja ett mindre utekök.
 • Material. Ett utekök måste klara av att stå utomhus hela året, därför är det viktigt att välja ett kök i material som klarar av regn, fukt, snö, vind och solgass. Färdiga utekök är vanligtvis behandlade för att klara av fukt. Det finns även utekök i aluminium, som är både lättskött och tåligt.
 • Funktioner. Funktionerna är kanske det viktigaste när du köper ett utekök. Ju fler funktioner och egenskaper, desto dyrare blir uteköket. Samtidigt kan det vara bra att prioritera vissa funktioner så att du kan njuta fullt ut av köket. Förutom arbetsytor kanske du vill ha en grill, indraget vatten (diskho) och en gasspis? Eller så kanske det räcker men en liten bänk och två kokplattor.
 • Stil. Vilken stil du väljer beror naturligtvis på vad du gillar och hur omgivningen ser ut. Kanske har du redan en altan där köket ska stå? Då kan det vara snyggt att välja ett material som passar in.
 • Belysning. Det är ofta praktiskt att dra in el så att du kan få ordentlig arbetsbelysning. Även om solen går ner sent under sommaren blir det ändå skymning och ofta är det då man äter. När du ska blanda till kvällens sista drinkar och förbereda desserten är det skönt att kunna tända upp ordentligt.
 • Skräphantering. Det finns utekök med stort platsutrymme undertill, vilket kan vara praktiskt för att slänga skräp och sopsortera. Då slipper du ständigt gå fram och tillbaka till huset för att hålla rent.

Tips när du köper utekök

Det kanske verkar krångligt att dra in vatten till uteköket, men det räcker med att koppla på trädgårdsslangen så har du en fungerande kran. Ofta behövs inte varmvatten. När du väl ska köpa uteköket kan det kännas lockande att välja exklusiva modeller med grill och stekbord inbyggda, men fundera över vad som är viktigast för dig. Många gånger springer kostnaden iväg när det gäller fräcka speciallösningar som du lika gärna kan fixa själv. Varför inte ställa din vanliga klotgrill intill? Pengarna du sparar på ett integrerat grillbord kan du istället lägga på att få in el och vatten till uteköket. Men om du vill ha ett färdigt, fullt utrustat utekök med många funktioner och lösningar så finns det många alternativ.

Fem utekök att köpa till sommaren

Ett par modeller som är värda att kolla inför sommarsäsongen är bland annat Hillerstorps aluminiumkök med diskho, Tranquilos Karibieninspirerade utekök med intressanta tillval och Ofyrs ultramoderna kök med stor stekhäll.

 • Utekök från Contura Steel
 • Utekök från Jabo
 • Utekök från Ofyr
 • Utekök från Tranquilo
 • Utekök från Hillerstorp

Utekök från Contura Steel

Ett riktigt proffskök i svenskt kvalitetsmaterial. Kökets bänkskiva är tillverkad av svart granit, ett mycket tåligt och väderbeständigt material. Själva utekökets konstruktion är tillverkat i hållbart och underhållsfritt rostfritt stål. Uteköket är komplett utrustat med arbetsyta, diskho och dessutom en kvalitetsgrill med gjutjärnsgaller. För att enklare kunna flytta köket och ställa det där det passar är det försett med hjul på ena sidan och handtag på andra. Du kopplar enkelt in vatten genom en Gardena-koppling. Det här uteköket kan anpassas med olika tillval, bland annat med sidobord, extra kokplatta och hyllor.

Köp här

Utekök från Jabo

Ett estetiskt tilltalande utekök tillverkat av kolsvarta ribbor och med en praktisk arbetsbänk i rostfritt stål. Materialen är väderbeständiga. Designen består av ribbor som inte bara är snygga utan även fyller en smart funktion. Bland annat är det enkelt att hänga upp krukor, burkar och krokar på ribborna för att få mer förvaringsutrymme. Köket har förutom en rejäl arbetsyta även diskho och flera hyllor. Det finns även ett större förvaringsfack där du skulle kunna koppla in en mindre kyl eller förvara något annat som tar större plats.

Köp här

Utekök från Ofyr

Söker du ett mer modernt, industriellt och verkligt iögonfallande kök är stekhällen från Ofyr ett bra alternativ. Uteköket är tillverkat av corten, ett rosttrögt stål som har en fantastisk roströd färg. Köket består av en stor arbetsyta av massivt trä samt av en stor stekhäll. Under finns ett stort förvaringsutrymme för till exempelvis ved och redskap. Stekhäll Island från Ofyr kan även köpas med olika tillbehör, exempelvis ett lock till stekhällen, oljeflaska och stekspade samt ett praktiskt grillgaller i järn.

Köp här

Utekök från Tranquilo

Ett riktigt somrigt utekök tillverkat i bambu och betong. Köket för tankarna till en karibisk strandbar och paraplydrinkar. Köksbänken är handgjord och tillverkad av hållbar betong. Underredet består av väderbeständig bambu. Materialen är en perfekt mix av modernt och klassiskt. I standardutförande är köket utformat som en flexibel arbetsbänk med stor yta och två hyllor till förvaring. Men du kan även göra olika tillval för att anpassa köket efter dina önskemål. Bland annat finns gasoldriven ringbrännare, stekpannor och regulatorset att köpa till.

Köp här

Utekök från Hillerstorp

Ett stilrent och praktiskt utekök från Hillerstorp helt komplett med diskho, gråmelerad bänkskiva, vit aluminiumram och textilskydd. Köket har ribbor baktill där du kan hänga stekpannor, köksredskap och kryddkrukor. Nedtill finns utrymme för exempelvis en minikyl och andra kökstillbehör.

Köp här