5 grillar till sommarens middagar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Älskar du den kolgrillade smaken? Eller föredrar du när det går snabbt och smidigt? Det finns många typer av grillar och ugnar att använda i sommar. Den klassiska klotgrillen ger kött och grönsaker en härligt rökig smak, medan gasolgrillen snabbt skapar yta.

Olika typer av grillar – så väljer du rätt

Valet av grill styrs av flera saker, bland annat vad du kommer grilla mest, vilka preferenser du har gällande snabbhet, smak och tillagningssätt. Olika grillar har sina unika egenskaper:

 • Kolgrill. En traditionell grill som eldas med kol, exempelvis kolbriketter. Det finns ett stort urval av kolgrillar, bland annat öppna och slutna. Om grillen är öppen bör man se till att den har ett justerbart galler som går att höja och sänka. Då blir det enklare att justera värmen. En vanlig typ av kolgrill är klotgrillen som med sin runda form och lock skapar en ugnseffekt.
 • Gasolgrill. En stor fördel med gasolgrillen är att det går snabbt att laga mat eftersom den inte behöver värmas upp i förväg. Dessutom slipper du den jobbiga rengöringen som en kolgrill annars medför. Nackdelen med gasolgrill är att du inte får den goda kolgrillade smaken.
 • Elrök. Elrökar har blivit alltmer populära på senare år. När man eldar med rökspån får maten en god och rökt smak, men använder man elröken utan spån fungerar den som en vanlig ugn. Många gillar att ha både en vanlig kolgrill och en elrök. Då kan man exempelvis laga en god potatisgratäng i trädgården samtidigt som köttet grillas. En elrök används framförallt för att röka kött eller fisk och kan användas både till kall- och varmrök.
 • Muurikka. Muurikka är ett varumärkesnamn som blivit världsberömt under de senaste åren. Varumärkesnamnet har blivit synonymt med den stora murbottenpannan, en stor stekhäll. På den här typen av häll kan du tillaga många maträtter. Till exempel kan du steka korvar, hamburgare eller ägg. Det går väldigt bra att woka i muurikkan eller laga en god sås.
 • Pizzaugn/grill. Det har blivit väldigt populärt att inreda uteköket med en pizzaugn eller en pizzagrill. Det finns många sorter, både stora vedeldade pizzagrillar och mindre elektriska pizzaugnar. Det är svårt att lyckas skapa den perfekta pizzabottnen och den smälta osten utan en riktig pizzaugn.

Inspireras av bra grillar – 5 grillar under 5 000 kronor

1.     Muurikka stekhäll – 2 939 kronor

En mångsidig stekhäll från Muurikka med en diameter på 58 centimeter. Stekhällen är stor nog att steka flera ingredienser samtidigt. Muurikkan drivs på gasol vilket gör det enkelt att höja och sänka värmen. Du behöver inte värma upp stekhällen utan kan börja laga mat omgående. Gasolbrännaren har två slingor vilket skapar en jämnare uppvärmning av hällen. Det är möjligt att ställa in värmen över två olika värmezoner i hällen, vilket gör att du exempelvis kan fräsa på en fin stekyta på köttet samtidigt du försiktigt steker halloumin på lägre värme. En stor fördel med muurikka är att det finns många olika tillbehör. Du kan till exempel hitta wokpannor, paellapannor och rökkärl som fungerar till samma ställ.

 • Storlek: 58 centimeter i diameter.
 • Egenskaper: Två separata reglage som möjliggör matlagning med två olika temperaturer.
 • Ingår: Gasolbrännare, Muurikka Silava (ett stekfett som du använder för att bränna in stekhällen innan första användning), ställ och överdrag.

Köp här

2.     Landmann gasolgrill Triton – 4 749 kronor

Landmann gasolgrill Triton är en mycket välplanerad grill med stora och fällbara arbetsytor. Materialen är också genomtänkta – ett värmeisolerande lock i formgjuten aluminium och ett galler i kraftigt emaljhärdat gjutjärn. Gallret bevarar värmen lång tid efter användning. Grillen har flera smarta funktioner, bland annat en termometer i locket, Power Thermal Spreading-system (ett system som ger optimal värmefördelning), flera praktiska verktygskrokar, förvaringsskåp och LED-belysning i grillens vred. Du kan även enkelt flytta grillen tack vare de fyra hjulen som även är låsbara.

 • Storlek: bredd: 140/90 centimeter, djup: 57 centimeter, höjd: 121 centimeter
 • Egenskaper: Arbetsytor, rullbar, LED-belysning och termometer.
 • Ingår: Lock, galler, termometer, brännare, grillskål och verktygskrokar

Köp här

3.     Lotusgrill kolgrill – 3 132 kronor

Älskar du smaken av kolgrillat men skulle hellre vara utan röken som skapas? Kolgrill XXL från Lotusgrill är en innovativ kolgrill som i princip inte bildar någon rök. Den stora källan till varför rök skapas i en kolgrill beror på att fett från maten droppar ner på kolen. Kolgrillen är utrustad med en särskild grillskål som fångar upp fettet. Grillen har dessutom ett inbyggt ventilationssystem med bälgeffekt vilket gör att grillen är redo att använda inom fem minuter. Värmen justerar du smidigt genom de två rattarna. Varje ratt styr sin sida av grillen, vilket gör att du kan grilla med två temperaturer samtidigt. Grillens innerskål och galler är tillverkat av kvalitativt rostfritt stål som är enkelt att rengöra.

 • Storlek: 60 centimeter i diameter (med benstativet får man en arbetshöjd på 85 centimeter)
 • Egenskaper: Benstativ med hjul som gör det enkelt att flytta grillen
 • Ingår: Galler, benstativ och själva grillen

Köp här

4.     Muurikka elrök – 2 350 kronor

Muurikka elrök kan eldas med eller utan rökspån. Med spån får fisk och kött en riktig god och rökig smak. Utan rökspån använder du elröken som en helt vanlig ugn, fast utomhus. Det gör elröken mångsidig då du kan använda den för att tillaga en god potatisgratäng eller för att röka lax. Elröken är utrustad med en lättöverskådlig termometer så att du alltid kan ha koll på temperaturen. Elrökens komponenter som galler, fettplåt och spånplåt kan samtliga köras i diskmaskinen, vilket underlättar rengöringen. Gallret har ett stort och långt handtag vilket gör det enkelt att dra ut maten när den är färdig.

 • Storlek: 25 centimeter i diameter, längd: 50 centimeter
 • Egenskaper: Praktisk ventilationsventil där överflödig fukt tar sig ut. Stort och långt handtag för att enkelt ta ut maten. Går att diska rökens delar i diskmaskinen.
 • Ingår: Galler, spånplåt och fettplåt

Köp här

Pizzaugn från BBgrill – 3 157kronor

Drömmer du om att få baka pizzor som en äkta pizzabagare? Då krävs en riktigt bra pizzaugn. Den här ugnen har en bekväm arbetshöjd och flera smarta funktioner. Förutom att den kan vedeldas går det även att baka pizza med kolgrillning, vilket ger en god smak. Det är även möjligt att justera temperaturen i pizzaugnen tack vare skorstenens ventil. Börjar det bli kyligt under augustikvällen? Pizzaugnen kan även användas som en vanlig braskamin.

 • Storlek: Längd: 51 centimeter, bredd: 38 centimeter, höjd: 155 centimeter
 • Egenskaper: Stativ utrustat med avtagbara hjul för enkel förflyttning. Pizzaugnen kan eldas med både ved och kol samt användas som en braskamin. Stor termometer på framsidan gör det enkelt att kontrollera temperaturen.
 • Ingår: Pizzasten, pizzaugn och grillgaller

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det beror på vad du ska grilla. En gasolgrill är praktisk om du snabbt vill komma igång med matlagningen. Kolgrillen ger maten en speciell smak och elrök gör det möjligt att röka fisk och kött.

Låt kolen eller briketterna brinna tills de blivit askgrå, då är den redo att börja användas. För att öka värmen öppnar du spjällen i botten av grillen och stänger för att sänka temperaturen.

Det finns bland annat rökflis och rökchunks. Rökflis används när du ska röka en kortare tid, medan rökchunks (större rökträbitar) passar bra när du ska röka större köttbitar och under längre tid.