Få hjälp med uterum

Vill du förlänga utesäsongen? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på uterum. Du får även lära dig mer om regler för uterum, vad som är viktigt att tänka på när du bestämmer utformning samt vad det kostar att bygga ett uterum – isolerat eller oisolerat.

Få offerter från experter

Vad kostar ett uterum?

Kostnaden för att bygga uterum varierar mycket och påverkas framförallt om uterummet ska vara isolerat eller inte. Även storleken påverkar kostnaden, om du bygger själv i lösvirke eller anlitar en firma som levererar ett nyckelfärdigt uterum. Hantverkartjänsterna ligger cirka 10 – 20 % högre i storstäder som Stockholm och Göteborg än i mindre städer. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du ska bygga uterum, det ger dig 30 % rabatt på upp till 50 000 kronor (avser endast arbetskostnaden). Priset för uterum påverkas bland annat av:

  • Grund
  • Material
  • Glas
  • Dörrar
  • Tak
  • Isolering
  • Storlek

Det är stor prisskillnad mellan ett vinterbonat uterum och ett kallt uterum (sommarrum). Ett uterum på cirka 12 m2 kan alltså kosta mellan 40 000 kronor till 200 000 kronor eller ännu mer beroende på materialval, isolering och grund. Skicka in en offertförfrågan till oss så matchar vi dig med byggfirmor i ditt område. De lämnar offerter på ditt uppdrag som du sedan kan jämföra i lugn och ro.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger uterum

När du ska bygga uterum finns det flera beslut du behöver ta. Eftersom du förmodligen behöver ta hänsyn till en budget är det viktigt att tänka igenom olika alternativ. Tips när du planerar uterummet:

  1. Behov. Fundera på vilka behov du och familjen har. Varför vill ni ha ett uterum? Svaret kommer även besvara frågan huruvida ni vill ha ett isolerat eller oisolerat uterum. Det kommer i sin tur sätta en mer ungefärlig prissumma.
  2. Placering. Var är det mest praktiskt att bygga uterummet? Till exempel i anslutning till köket, vilket kan vara praktiskt om du vill kunna äta middag i uterummet. Eller är det bättre i anslutning till sovrummet för att skapa din privata plats att avnjuta morgonkaffet?
  3. Storlek. Ett vanligt misstag när det kommer till att bygga uterum är att bygga för litet. När du väl börjar inreda kanske du märker att det ju skulle varit trevligt att även ha en skön soffgrupp, förutom matbordet. Se därför till att hellre bygga lite för stort, än lite för litet.
  4. Väderstreck. Söder- och västerläge ger mycket ljus och värme och öst- och norrläge ger ett mjukare och kallare ljus och mindre värme. Sol är härligt, men kan bli väldigt varmt under sommaren, särskilt om du har stora glaspartier. Väljer du söderläge är det därför viktigt att välja öppningsbara fönster eller skjutpartier så att du kan skapa självdrag. Även markiser eller persienner kan vara bra.
  5. Stil. Skapa ett enhetligt intryck genom att bygga uterummet i samma stil och karaktär som huset. Det blir oftast snyggast. Det kan dock bli snyggt och effektfullt att bygga ett uterum av enbart glaspartier, likt ett växthus i anslutning till huset. Hitta inspiration på uterum på nätet.
  6. Utanför. Under sommarhalvåret är det skönt att kunna öppna upp uterummet mot en uteplats. Fundera därför på om du i nuläget har en stor altan eller härlig trädgård i anslutning, eller om det är bra att planera för att bygga det i samband med uterummet.

Det finns olika modeller av uterum, bland annat fristående eller uterum som byggs mot fasaden. Fördelen med fasadmonterade uterum är att du enkelt kan gå direkt från huset in till uterummet. Det finns fasadmonterade nyckelfärdiga uterum att köpa hos byggvaruhus, men vill du ha en unik stil eller utformning som passar perfekt till just ditt hus, är det bättre att låta bygga det i lösvirke.

Tips när du anlitar företag till att bygga uterum

Innan du kan komma igång att bygga ditt uterum behöver du tänka igenom och förbereda vissa saker:

  • Bygglov. Om du ska bygga ett uterum som är större än 15 m2 och det byggs i anslutning till bostadshuset, krävs i regel bygglov. Se till att du har bygglovet godkänt, då kan byggföretaget komma igång snabbare. Vissa företag kan även hjälpa till med bygglovsansökan om du vill. Det krävs nämligen ofta ritningar på uterummet som lämnas i samband med bygglovsansökan.
  • Grund. Ska uterummet byggas på en befintlig altan, eller vill du att en betongplatta gjuts? Eller behöver man bygga en plintgrund för att komma upp i höjd?

För att företagen ska kunna lämna bra offerter behöver du även vara tydlig med vad du vill åstadkomma. Saker som är bra att få med i din offertförfrågan:

  • Storlek. Hur stort ska uterummet vara?
  • Isolerat eller inte. Vill du bygga ett vinterbonat uterum eller oisolerat?
  • Typ av bostad. Vilken typ av hus har du? Exempelvis en tegel- eller trävilla? (kan vara bra för företaget att veta, särskilt om uterummet ska byggas mot fasaden).
  • Grund. Ska uterummet byggas på en befintlig altan eller ska en ny grund anläggas?
  • Material. Vilket material vill du att uterummet ska byggas i?
  • Glas och dörrar. Vill du ha stora glaspartier, skjutdörrar eller mindre fönster?
  • Uppvärmning. Om du vill ha ett vinterbonat uterum med uppvärmning, på vilket sätt vill du då värma upp det? Det går exempelvis att gjuta in golvvärmeslingor i plattan om du väljer betongplatta som grund.

Kostnad för uterum

Det är svårt att svara på vad ett uterum kostar att bygga eftersom priset styrs av många olika parametrar. Här är några faktorer som påverkar priset:

  • Storlek. Bygglov krävs om du bygger uterum i anslutning till bostadshuset och som är större än 15 m2, eftersom det räknas som tillbyggnad. Om du däremot bygger ett fristående uterum kan du bygga upp till 30 m2 utan bygglov eftersom det då räknas som ett attefallshus. Även om du slipper bygglov måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta ett startbesked. Kostnaden för bygglov varierar en del beroende på uterummets storlek, men ligger på cirka 12 500 – 21 250 kronor.
  • Isolerat. Om du vill kunna använda uterummet hela året behöver du vinterbona det. Kostnaden för ett vinterbonat uterum är högre än för ett oisolerat, samtidigt höjer det värdet på bostaden mer och du kan utnyttja rummet hela året. Då behöver du isolera själva grunden, taket och väggarna. Om du tänker ha stora glaspartier behöver du välja glas med bra isolerförmåga, vilka är dyrare än glas utan bra isolering. Det är framförallt den här punkten som ökar på priset eftersom ett isolerat uterum i stort sett byggs på samma sätt som huset. Samtidigt höjer ett vinterbonat uterum värdet på huset mer än ett oisolerat uterum vid en försäljning.
  • Energiglas. Ju större glas och ju fler glaspartier du väljer att ha, desto mer kommer uterummet kosta. Det finns dock många typer av glas. Energiglas är dyrare än glas med sämre isolerförmåga, men i längden kan de mycket väl bli billigare eftersom de minskar värmeförlusterna.
  • Tak. Om du ska bygga ett oisolerat uterum, eller sommarrum som det också kallas, är kanalplast det vanligaste alternativet för tak. Men ska du bygga ett isolerat uterum är det bättre med exempelvis takpannor eller plåt. Ofta lägger man samma tak som bostadshuset, det skapar ett mer sömlöst utseende.
  • Dörrar. Skjutdörrar till uterummet är populärt och praktiskt särskilt om du har en altan utanför. Under sommarhalvåret är det härligt att kunna öppna upp uterummet och sudda ut gränsen mellan utomhus och inomhus. Dörrar finns i många prisklasser och påverkas bland annat av materialet. PVC-skjutdörrar kan vara både isolerade och oisolerade.
  • Grund. Du kan bygga ett oisolerat uterum direkt på altanen (om den är i gott skick). Då står uterummet på ett träbjälklag. Du kan även gjuta en sula, antingen isolerad eller oisolerad. En fördel om du ska vinterbona uterummet är att gjuta in golvvärme i betongplattan.
  • Material. Valet av material påverkar förstås slutkostnaden en hel del. Det går att bygga uterum i såväl plast som glas, trä eller betong. Ofta vill man att uterummet ska matcha huset.

Som du märker finns det många parametrar som styr priset för ett uterum. Det enklaste sättet att få en bättre uppfattning om kostnaden är att skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst. Vi matchar dig då med lokala experter som kan lämna offerter på uppdraget. Det kostar ingenting att använda vår offerttjänst.

Bygga uterum själv – hur gör man?

Det finns olika sätt att bygga uterum och vilket som passar dig beror på din erfarenhet och byggvana samt vilken budget du har att förhålla dig till. Det billigaste sättet att bygga ett uterum är genom att bygga det själv i lösvirke. Men det sätter stora krav på din erfarenhet av att bygga. Ett tips om du tänker bygga själv är att prata med en arkitekt för att tillsammans gå igenom utformningen. Arkitekten kan även hjälpa dig ta fram en bra ritning på uterummet.

Ett annat sätt som är förhållandevis billigt är att köpa en färdig modell hos ett byggvaruhus. Här kan du ofta hitta flera typer av uterum i nyckelfärdigt format. Det enda du behöver göra är att montera det mot fasaden (om det är en fasadmonterad modell). Vill du ha större frihet när det kommer till att utforma uterummet och kunna placera det exakt där du vill ha det, är det enklast att leja bort arbetet åt en professionell byggfirma. Via vår offerttjänst får du hjälp att hitta experter i ditt område.

Köp ditt material till uterum hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Definitionen kan beskrivas som en sluten byggnad med minst en inglasad vägg, det kan byggas som en tillbyggnad direkt mot fasaden, eller som ett fristående uterum.

Det varierar mycket beroende på om uterummet är isolerat eller inte. En fabrikstillverkad modell hos byggvaruhus kostar från cirka 40 000 kronor (oisolerat cirka 7 m2). Ett isolerat uterum på cirka 12 m2 kan kosta från cirka 200 000 kronor.

Ja, är du händig och har erfarenhet kan du bygga det själv.

Om trädäcket är i bra skick och har tillräcklig bärighet går det bra.

Det beror på storleken, vilken typ av glas du ska ha samt vilken grund du väljer. Räkna med minst 200 000 kronor.

Kanalplast är vanligt för oisolerade uterum, men vill du ha bra isolering är det bättre med ett stängt tak, exempelvis i samma stil och material som huset.

Det varierar beroende på storleken, men mellan 12 500 och 21 250 kronor är vanligt.

Du kan köpa en fabrikstillverkad modell från cirka 40 000 kronor, då är det oisolerat och cirka 7 kvadratmeter.

Räkna med cirka 1 000 – 1 500 kronor per kvadratmeter.