Få hjälp med uteplatsen

Vill du få hjälp att skapa en snygg och mysig uteplats i trädgården? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på allt från planering och planlösning till byggåtgärder. Du får även veta vad du själv kan göra och vad det kostar att anlägga en uteplats.

Få offerter från experter

Vad kostar det att bygga en uteplats?

Hur mycket en uteplats kostar varierar beroende på vilka åtgärder som ska göras. Om du endast behöver hjälp med planering kan en trädgårdsarkitekt hjälpa dig. Vill du även ha hjälp att bygga en altan eller en pergola, kan en snickare hjälpa dig. Olika experter tar olika betalt och priset är generellt sett mellan 10 och 20 % högre i storstäder som Stockholm och Göteborg än i mindre städer. Så här mycket kostar hantverkare:

 • Snickare. Mellan 350 och 650 kronor i timmen.
 • Trädgårdsarkitekt. Mellan 1 000 och 2 500 kronor i timmen.
 • Plattsättare. Mellan 500 och 700 kronor i timmen.
 • Murare. Mellan 400 och 650 kronor i timmen.
 • Grävmaskinist. Mellan 1 000 och 1 500 kronor i timmen.

Du kan påverka priset genom att jämföra offerter och utföra delar av arbetet själv. Via vår offerttjänst skickar du smidigt in din offertförfrågan. Vi matchar dig sedan med experter i ditt område som återkommer med offerter som du kan jämföra i lugn och ro. Om du behöver hjälp med allt – markarbetning, sprängarbeten och anläggning av pool, kan det vara smidigare att välja ett företag som erbjuder totalentreprenad. De ansvarar då för allt, inklusive att kontraktera de underleverantörer som behövs. Annars behöver du själv anlita varje enskild firma eller expert som kan tänkas behövas.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 723 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger uteplats

Det finns många saker att tänka igenom när du ska bygga en uteplats. Bland annat behöver du ta hänsyn till tomtens förutsättningar, solläget och husets karaktär. Skötseln och underhållet av den omgivande miljön, till exempel rabatter och damm, hänger på uteplatsens utformning. Här är några saker som är bra att tänka igenom.

 • Tomten. Har du en sluttande, bergig eller plan tomt? Eller kanske en tomt med många stora och uppvuxna träd? När du planerar uteplatsen är det viktigt att du tar hänsyn till just din tomts förutsättningar. Hur den ser ut påverkar i hög grad hur lätt eller svårt det kommer bli att bygga på tomten. Samtidigt har alla tomter sin egen charm. Är tomten mycket sluttande kan det till exempel bli snyggt att bygga mindre altanplatåer som sammanbinds med trappor. Är tomten bergig kan det bli fint att utnyttja berget istället för att spränga bort det. Stora träd kan med fördel byggas in i altaner och skänka behaglig skugga.
 • Läge. Givetvis är det skönt att kunna sitta i solen när du vistas på uteplatsen. Undersök därför hur solen vandrar över tomten under dagen. Har du både morgon- och kvällssol? Då kanske två mindre uteplatser är att föredra. Planerar du att bygga pool? Då kommer det vara skönt om uteplatsen har så mycket sol som möjligt. Generellt sett ger söderläge flest soltimmar och en uteplats i väster ger behaglig eftermiddags- och kvällssol. Anlägger du uteplatsen åt öst får du njuta av morgonsolen. Det är ofta skönt med långa grillkvällar i söderläge, men då är det samtidigt viktigt att planera för skugga, eftersom det annars kan bli för varmt. Kanske kan det passa med en pergola eller ett solsegel?
 • Stil. Modernt och stilrent eller ombonat och frodigt med många buskar och rabatter, eller kanske en blandning av både och? En uteplats kan se ut på många sätt så det är bra att hitta inspiration i tidningar, bloggar och på Pinterest. Du väljer förstås den stil du gillar, men ett tips är att ta hänsyn till husets karaktär. Bor du i en pampig gammal sekelskiftesvilla blir det förmodligen mer passande att tänka traditionellt med vackra rabatter, buskar och träd än en gjuten altan med bambu i betongkrukor.
 • Storlek. Om du planerar att bygga en altan eller göra en uteplats genom att lägga plattor på marken, är det bra att fundera över uteplatsens storlek. Det är bra att ta i lite extra, särskilt om du gillar att bjuda hem vänner och familj på fika eller middag. Utemöbler är dessutom mer skrymmande än vanliga matgrupper. Tänk igenom hur många personer du vill ska få plats och vilken typ av möblemang du vill ha. Vill du framöver även kunna ha plats för ett spabad, en badtunna eller en pool?
 • Funktion. Uteplatsen kan användas på en mängd olika sätt. Du kanske vill ha en klassisk altan med matgrupp och grill, en mer påkostad altan som nästan liknar ett riktigt rum med utekök och olika sittplatser eller så kanske det räcker med en mysig liten sittgrupp mitt i trädgården. Fundera på hur uteplatsen ska användas.
 • Skötsel. En frodig och levande trädgård är både mysig och kan vara praktisk – om du har bär, sallad, örter och frukter att plocka. Men rabatter kräver också skötsel. På sommaren behöver man rensa ogräs, se till att sniglar inte äter upp allt, klippa gräs, vattna, binda upp växter och mycket mer. Fundera på hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsarbete. Vill du lägga så lite tid på trädgårdsarbete som möjligt kan ett större altandäck vara praktiskt.

Fundera även på vilken typ av material du vill ha på uteplatsen. Många gillar trädäck, andra vill ha en grusad uteplats eller en uteplats med trädgårdsstenar. Fundera även på funktioner som solskydd och vindskydd.

Kostnad för att bygga uteplats

Det går inte riktigt att svara på vad det kostar att bygga en uteplats eftersom det kan innebära olika typer av åtgärder. Så som omvärldsläget ser ut nu kan priserna ändras snabbt. Här är några prisexempel:

 • Trädgårdsarkitekt. Om du vill ha hjälp av en trädgårdsarkitekt som tar fram en design över uteplatsen kostar det mellan 1 000 och 2 500 kronor i timmen. Ofta ingår både rådgivning, skisser, avancerade ritningar och en planteringsplan.
 • Altan. Vill du bygga en mysig altan i tryckimpregnerat virke på en tomt med goda markförhållanden kostar det cirka 1 300 kronor per m2. Då är arbete och material inräknat men inte ROT-avdrag.
 • Bygga pool. Om du vill bygga en standardpool på 3 x 6 meter eller 4 x 8 meter får du räkna med en totalkostnad från cirka 200 000 kronor.
 • Markarbete. Ofta krävs någon form av markarbete innan du bygger uteplatsen. Det kan handla om att träd måste fällas, dränering måste grävas eller att sten eller berg måste sprängas bort. Schaktning innebär bland annat utgrävning, bortforsling av schaktmassor och utjämning av marken och kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor per m2.

Tips när du anlitar företag som bygger uteplats

Det bästa sättet att få ett bra pris och hitta experter som du känner förtroende för är genom att jämföra olika företag. Det gör du enklast via vår offertjänst. När du skickar in din offertförfrågan är det bra om du beskriver uppdraget så detaljerat som möjligt. Saker som är bra att ha med i offertförfrågan:

 • Tomt. Beskriv tomten och dess förutsättningar (sluttande, bergig eller lerig).
 • Storlek. Hur stor uteplats vill du anlägga? Ange i kvadratmeter.
 • Typ av uteplats. Beskriv noggrant vad du vill ha hjälp med, till exempel altanbygge, anläggning av pool, stenläggning eller att bygga en pergola eller ett vindskydd.

Bygga uteplats själv – hur lyckas man?

För att lyckas med uteplatsen behöver du göra en noggrann planering. Inspireras av andras uteplatser, sök information om priser på material och växter och ha hela tiden din egen tomts förutsättningar i bakhuvudet. Om du är händig och har tid att lägga kan du bygga uteplatsen själv, eller åtminstone utföra många delar av arbetet på egen hand. Det finns mycket du kan göra själv:

 • Gräva. Du kan hyra en liten grävmaskin för cirka 1 500 – 2 000 kronor per dag.
 • Röja buskar, växter och sly. Med en röjsåg kan du röja bort sly, buskar och oönskade växter.
 • Plantera. Läs på ordentligt om växterna, eller prata med en växthandlare, innan du bestämmer dig för vad du ska ha i rabatterna.
 • Stenlägga. Är du tålmodig och noggrann kan du stenlägga uteplatsen själv.
 • Bygga altan. Ett rektangulärt trädäck på marken är inte så avancerat att bygga själv, så länge du är händig och har en bra ritning att följa. Se till att du har bra verktyg som kapsåg, skruvdragare och vattenpass.
 • Bygga av pergola. Vill du ha skugga på uteplatsen och samtidigt en mysig plats att umgås på kan du bygga en pergola.
 • Inreda. Vill du hålla nere kostnaderna är det bra att återanvända gamla utemöbler. Många gånger får möblerna ett helt nytt utseende med ny målarfärg och nya dynor.

Vanliga frågor och svar

Ett tips är att försöka skapa rum i trädgården med hjälp av stenläggning, buskar, segeldukar och vindskydd. Stämningshöjande ljuslyktor och textilier är också något som skapar trevnad.

Det är ett utrymme att visas i utanför bostaden men som ofta ligger i nära anslutning till huset.

Utgå från din tomts och ditt hus förutsättningar, hitta sedan inspiration och kolla upp priser på olika material. Fundera på vad du själv kan göra och vad du behöver anlita experter för.

Börja med att gräva bort gräsmattan där du ska lägga gruset. På gränsen mot gräsmattan gräver du djupare, cirka 25 – 30 centimeter, så att du får plats att sätta ner betongplattor på högkant, de skapar en gräns mot gräset. Sedan fyller du på med valfri krossprodukt.

Om du ska inreda uteplatsen med en matgrupp är det viktigt att det finns minst 50 centimeter bakom varje stol så att man enkelt kan dra ut stolen. Det finns i övrigt inga rätt eller fel, du väljer själv uteplatsens storlek. Ofta är den bättre att den är lite för stor än lite för liten.