Få hjälp att renovera tvättstuga

Dags att renovera tvättstugan? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på tvättstuga. Du får även veta hur du planerar tvättstugan så att den blir praktisk och snygg, vad det kostar att renovera en tvättstuga och vad som är bra att tänka på om du själv ska renovera.

Få offerter från experter

Vad kostar det att renovera tvättstuga?

Kostnaden för att renovera en tvättstuga varierar en del men kan likställas med en badrumsrenovering. Den stora skillnaden är att ingen toalettstol eller dusch installeras och tvättstugan är ofta större till ytan. När du renoverar tvättstugan behöver du hjälp av olika typer av experter:

 • Snickare. Tar mellan 350 och 650 kronor i timmen. Hjälper bland annat till med att bygga väggar, bänkar och montera golvbrunn.
 • Plattsättare. Tar mellan 450 och 750 kronor i timmen. Om du vill ha kakel eller klinker i tvättstugan kan plattsättaren hjälpa till.
 • Elektriker. Tar mellan 500 och 800 kronor i timmen. Enligt lag måste en auktoriserad elektriker utföra de elektriska installationerna.
 • VVS-montör. Tar mellan 450 och 650 kronor i timmen. Hjälper till med rördragning och installation av exempelvis golvvärme, värmepump och tvättmaskin.

En renovering av tvättstugan kan ha ganska varierande pris eftersom det beror på hur stort rummet är, vilka material du väljer samt hur mycket du kan göra själv. Om du vill renovera tvättstugan billigt kan du exempelvis välja billigare ytskikt som våtrumsmatta istället för kakel och måla om gamla skåp istället för att köpa nytt. Det bästa sättet att ta reda på kostnaden är att skicka in en offertförfrågan via vår offerttjänst. Vi matchar dig då med lokala experter som kan lämna offert på din tvättstuga. Det är helt gratis.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 948 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på när du ska renovera eller bygga tvättstuga

Du har förmodligen redan ett rum som ska användas som tvättstuga vilket innebär att du behöver utgå från just det rummets förutsättningar. Det finns vissa saker som är viktiga för att tvättstugan ska vara enkel att arbeta i:

 • Torkställning. Ett tips är att satsa på tvättlinor, de är inte i vägen när de inte används och rymmer många kläder och stora lakan. Det kan även vara bra att komplettera med utvikbara vägghängda tvättställ.
 • Tvättho. En tvättho är praktisk i tvättstugan eftersom du kanske behöver skölja av kläder eller tvätta för hand ibland.
 • Förvaring. Förvaring är A och O och det är viktigt att du planerar var förvaringen ska finnas. Satsa gärna på ett rymligt skåp intill tvättmaskinen där du kan förvara tvätt- och sköljmedel och tvättpåsar. Behöver du förvara andra saker i tvättstuga, som exempelvis dukar eller lakan? Satsa på fler stängda skåp eller djupare lådor.
 • Tvättkorgar. Det är viktigt att ge plats åt tvättkorgar så att du enkelt kan sortera kläder utifrån färg. Ett välordnat system gör att hela familjen enklare kan hjälpas åt att sortera kläderna, vilket underlättar för den som tvättar.
 • Utrymme. Utrymmet påverkas förstås av själva rummet, men med smart planering kan du skapa en tom golvyta där du exempelvis kan ställa upp ett strykbord. Kom ihåg att även satsa på en lång bänk där du kan vika kläder och lakan. Den kan exempelvis byggas ovanpå tvättmaskinen och torktumlaren.

Tips!

Om du ska renovera en liten tvättstuga och har ont om utrymme kan du satsa på en tvättmaskin med integrerad torktumlare så sparar du en del plats.

Regler att följa

Det finns en del regler att förhålla dig till när du renoverar tvättstugan. Det beror på att tvättstugan räknas som ett våtrum. Med andra ord gäller samma regler för byggnation som för badrum. Det krävs därför både fuktspärr och ytskikt som tål fuktiga miljöer. Det ska även finnas en golvbrunn så att en eventuell översvämning i tvättstugan inte ska påverka övriga delar av bostaden. En snickare kan hjälpa dig skapa rätt fall mot golvbrunn.

Enligt Boverket ska tvättstugan ha tätskikt på golvet som går upp en bit på väggen (vanligtvis 100 millimeter).

Väggmaterial i tvättstugan

Våtrum är indelat i olika våtrumszoner, till exempel räknas golvet som våtrumszon 0 – golvet ska vara vattentätt. Övriga ytor i tvättstugan är våtrumszon 2, vilket innebär att väggar och möbler ska vara skyddade mot droppande vatten. Kom ihåg att det även krävs god ventilation i tvättstugan eftersom utrymmet har fuktigare luft än den övriga bostaden.

Tips när du anlitar företag för att renovera tvättstuga

När du ska anlita företag för att renovera tvättstugan är det viktigt att experterna är behöriga för att arbeta i våtrum. När du använder vår offerttjänst matchas du endast med kvalitetskontrollerade experter. Du kan enkelt se vilka certifieringar och auktoriseringar experterna har. Saker som är bra att få med i din offertförfrågan:

 • Yta. Hur stor är tvättstugan? Var ligger tvättstugan, exempelvis i källaren?
 • Behov. Exakt vad behöver du hjälp med? Behöver du hjälp med alla delar (rivning, bygg, plattsättning, installation av rördragning och el)? Eller gör du det mesta själv?
 • Material. Köper du själv in allt material (ytskikt) eller vill du få offert även på material?

Kostnad för att renovera tvättstuga

Priset för att renovera tvättstugan varierar mycket och beror dels på hur stor tvättstugan är, dels på dess förutsättningar. Finns det redan indragen el och indraget vatten i utrymmet? I så fall blir renoveringen betydligt billigare än om man måste dra in nya vattenledningar. Valet av material påverkar också kostnaden. Även om du kan hitta både våtrumsmatta och ett standardkakel från cirka 150 kronor per m2 innebär montering av våtrumsmatta färre moment och går därför snabbare att sätta upp (färre kostnader för expert). Eftersom det är många parametrar att ta hänsyn till är det svårt att säga ett pris. Däremot kan du enkelt ta reda på vad just din tvättstuga skulle kosta genom att skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst. Vi matchar dig då med experter i ditt område. Efter att de gått igenom din beskrivning kan de lämna offert på arbetet. Kom ihåg att skriva om du vill utnyttja ROT-avdraget.

Renovera tvättstuga – hur lyckas man?

Eftersom tvättstugan måste tåla vatten är det viktigt att du endast anlitar företag som är behöriga inom våtrumsarbeten. När du använder vår offerttjänst hjälper vi dig att matchas med kompetenta och kvalitetssäkrade företag. Här är några allmänna tips när du renoverar tvättstugan:

 • Boverkets byggregler. Det finns en del regler när du ska renovera tvättstuga. Om du ska bygga eller renovera tvättstuga själv är det därför viktigt att du sätter dig in i Boverkets byggregler gällande branschen.
 • Behörighet och certifiering. Om du anlitar företag är det viktigt att du kontrollerar att experterna har våtrumsbehörighet samt att elektriker är auktoriserade att arbeta i våtrum.
 • Krav på material. Det är viktigt att de material som används är provat och godkänt för att användas i våtrum.
 • Kvalitetsintyg. Skulle en skada uppstå i framtiden eller om du ska sälja bostaden framöver, är det bra att du sparar entreprenörens kvalitetsintyg på renoveringen.
 • Gamla rör och ledningar. Om du bor i ett gammalt hus kan det vara bra att passa på att byta ut gamla gjutjärnsrör till nya eftersom de riskerar att rosta.
 • Vattenlarm och vattenfelsbrytare. Ett vattenlarm fungerar ungefär som ett brandlarm, men istället för att reagera på rök reagerar larmet på vatten. Du kan med ett vattenlarm upptäcka vattenläckor snabbt. En vattenfelsbrytare stänger av inkommande vatten vid mindre och större läckor.

Vanliga frågor och svar

Det beror på tvättstugans storlek och vad du behöver hjälp med. Om vatten och el redan finns indraget kan du utföra en budgetrenovering på cirka 20 000 – 40 000 kronor beroende på material. Du kan till exempel måla om luckor eller sätta nya tätskikt. En totalrenovering kostar mellan 8 000 – 14 000 kronor per m2.

Tvättstuga räknas som våtrum och därför går renoveringen till på samma sätt som när man renoverar ett badrum. Tvättstugan är indelad i olika våtrumszoner vilka påverkar vilket material du får använda. Till exempel ska golvet vara vattentätt och det ska finnas en golvbrunn (i närheten av tvättmaskinen).

Ja.

I Boverkets byggregler står det att tvättmaskiner bör placeras i utrymmen med golvbrunn. Enligt Säker Vatten kan tvättmaskin placeras i utrymme utan golvbrunn om det finns ett vattentätt underlag samt en vattenfelsbrytare.

Nej, tapeten behöver inte vara vattentät, däremot ska den tåla en viss vattenbelastning. Det räcker om tapeten är vattenavvisande.