Hitta en expert

Ska du bygga en trappa? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på trappor. Du får även veta mer om kostnaden för att bygga en trappa inomhus, hur du ska tänka när du väljer inomhus- och utomhustrappor samt vilka mått en trappa ska ha.

Få offerter från expert

Vad kostar det att bygga en trappa?

Priset för att bygga trappor varierar en del beroende på om du ska bygga en utomhus i trä, en platsbyggd trappa inomhus med svävande steg eller en entrétrappa i stora stenblock. Vad som påverkar kostnaden är bland annat:

  • Storlek. Ju större trappan är, desto mer material går åt och desto mer tid tar den att bygga.
  • Material. Kostnaden för olika material varierar väldigt mycket. En trappa i furu är exempelvis billigare än en i valnöt.
  • Fabrikstillverkad. Det finns många billiga trappor till inomhusbruk som är fabrikstillverkade. En fabrikstillverkad trappa hittar du hos de stora byggvaruhusen. Även om det är billigare än att låta hantverkare bygga en helt unik trappa kan du inte få en helt måttbeställd trappa om du köper en färdigproducerad.
  • Platsbyggd. Platsbyggda trappor är dyrare än fabrikstillverkade, men å andra sidan bestämmer du helt själv hur den ska se ut. Det är ofta förutsättningarna som styr, är det exempelvis en svårare planlösning kan platsbyggda trappor vara det enda alternativet som fungerar.

Oavsett om du ska bygga en trappa inomhus eller bygga en trappa till altanen, är det praktiskt att använda vår offerttjänst. Då matchar vi dig med en lokal expert som kan hjälpa dig. Du får tillbaka offerter som du kan jämföra i lugn och ro.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger trappa

Trappor håller i regel lika länge som huset de står i. Men det kan ändå finnas anledning att byta ut trappan. Dels kanske den är sliten och utdaterad, dels kanske du vill ha en helt ny stil. Trappan är mycket mer än bara en praktisk och nödvändig möbel, den är även ett blickfång. Det viktigaste är att se till att den är säker. Fallolyckor i trappor är tyvärr relativt vanliga i hemmet, särskilt bland barn. Det är viktigt att steghöjden är densamma i alla plansteg och att stegen inte är halkiga. Det kan vara bra med en matta i trappan av den anledningen. De svåraste olyckorna inträffar i regel i raka, långa och breda trappor. De säkraste trapporna är spiraltrapporna, troligtvis eftersom fallsträckan blir betydligt kortare än i raka trappor.

Måtten i trappan är viktiga för att stegen ska kännas naturliga och bekväma att gå i.

  • Bredd. En inomhustrappa bör vara minst 90 centimeter bred.
  • Djup. Stegdjupet, kallas även stegbredden, bör vara minst 25 centimeter, men helst 30 centimeter.
  • Höjd. Sättstegshöjden, alltså avståndet mellan två trappsteg, bör vara cirka 17 – 20 centimeter. Är trappan mycket lång ska den delas upp med vilosteg (inte fler än 18 steg utan vilosteg).

Något som kan vara värt att fundera över är om din befintliga trappa verkligen måste kasseras. Många äldre trappor är byggda i massiva träslag som har mycket lång livslängd, även om de kan se tråkiga ut med tiden. Förutom att du kan få hjälp med att bygga en trappa, kan du även få hjälp med trapprenovering. Din gamla trappa kan få ett helt nytt utseende med ny färg, genom att en matta läggs i stegen eller genom att ledstången byts. Det går även att förnya trappstegen genom att förse trappan med nya täckplattor, även kallade renoveringssteg.

Så väljer du rätt typ av trappa

Det finns flera typer av trappor att välja bland, till exempel:

  • Dubbeltrappa. Om du bor i ett äldre och större herrgårdshus kan en stor och pampig dubbeltrappa vid entrén vara snyggt.
  • Rak trappa. Om utrymmet finns kan en rak trappa vara praktisk. Det finns ofta möjlighet att använda utrymmet under trappan till förvaring.
  • Svävande trappa. I moderna hus med minimalistisk inredning kan en trappa med ”svävande” trappsteg vara snyggt, de är monterade inuti väggen och ser ut att sväva.
  • L-trappa. Ett annat ord är svängd trappa. Den passar bra där det inte finns utrymme att ha en rak trappa.
  • U-trappa. U-trappor är vanligast i hus med många våningsplan och där själva trapphuset inte är så stort. Trappan går då runt och runt, ungefär som en spiraltrappa fast rymligare och kantig istället för rund.
  • Spiraltrappa. Är ytan begränsad kan en spiraltrappa vara ett praktiskt alternativ. De har blivit alltmer populära och passar många typer av inredningsstilar.
  • Spartrappa för loft. Den här typen av trappa passar i mindre bostäder och sommarstugor där ytan är begränsad och där trappan inte leder upp till ett riktigt våningsplan utan till ett loft.

Ska du bygga en trappa till altanen kan en trappa med vangstycke vara passande. Vangstyckena är de två sidorna på trappan som alla trappsteg vilar på.

Tips när du anlitar företag för att bygga trappa

För att företaget som ska bygga trappan ska kunna beräkna kostnader för arbete och material, behöver du lämna vissa uppgifter i din offertförfrågan:

  • Skiss med mått. Gör en enklare skiss över trappan och visa tydligt vilka planmått och trappbredd som gäller.
  • Ange trapptyp. Vilken typ av trappa vill du ha? Är det en spiraltrappa eller en rak trappa? Har du redan bestämt dig för material?
  • Trappans höjd. Anteckna våningshöjden.
  • Övriga önskemål. Vill du ha en matta i trappan eller ha trappan målad? Kanske vill du passa på att få platsbyggd förvaring under trappan eller handledare som ökar säkerheten? Skriv ner allt sådant också, det gör att företaget kan ta med de kostnaderna i beräkningen.

Företaget kan förstås även komma hem till dig innan för att själva ta mått och kontrollera förutsättningarna för bygget, men det underlättar om du snabbare vill kunna få en offert på arbetet.

Säkerhet

Det är viktigt med räcken och ledstänger i trappor och att det går att se trappstegen ordentligt. Det kan därför vara bra att funder lite på utformning och design av säkerhetsanordningar och belysning. Då kan företaget du anlitar lösa det samtidigt som de monterar och bygger trappan. Vanliga inomhustrappor är sällan särskilt breda, men skulle du bygga en mycket bred trappa bör den delas upp med trappräcke i mitten. När det kommer till belysning finns det många alternativ att välja bland, till exempel:

  • Taklampa. Om det är möjligt är det praktiskt med en taklampa i trapphuset, då ser man ordentligt och fallrisken minskar.
  • Väggbelysning. Om väggbelysning ska användas är det viktigt att armaturerna inte sticker ut för långt från väggen så att de är i vägen. Det kan vara snyggt med riktad väggbelysning, exempelvis liknande sådan som sitter på fasader.
  • Stegbelysning. Idag är det populärt att sätta dekorationsbelysning i själva trappsteget. Det är både snyggt och mysigt samtidigt som alla trappsteg lyses upp ordentligt. Ofta består denna typ av belysning av LED-slingor som klistras fast under varje trappsteg, eller under ledstången.

Kostnader för att bygga en trappa

Vad en trappa kostar varierar mycket beroende på material, storlek och vilken typ av konstruktion det är. Priset skiljer sig också på om det är en fabrikstillverkad trappa eller platsbyggd efter egen design.

En fabrikstillverkad trappa är en färdig inomhustrappa som du vanligtvis kan montera själv. De brukar levereras i monteringsfärdiga sektioner. En fabrikstillverkad spartrappa till loft kostar från cirka 4 000 kronor (enklaste utförandet), medan en fabrikstillverkad spiraltrappa kostar från cirka 8 000 kronor. Då är endast själva materialet inräknat, sedan måste du montera trappan själv.

En måttbeställd och specialdesignad platsbyggd trappa som ett företag bygger åt dig kan kosta 40 000 – 120 000 kronor, beroende på storlek och material. Snickare tar mellan 350 och 650 kronor i timmen, innan ROT-avdrag. Använder du ROT-avdraget får du en kostnadsreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (avser arbetskostnad).

Bygga trappa – hur gör man?

Om du själv vill bygga en enkel trappa utomhus är det viktigt att du lägger tid på att mäta och räkna. Du vill inte råka en bygga en trappa som känns obekväm att gå i.

  • Steghöjd och stegdjup. En steghöjd på mellan 17 och 20 centimeter är lagom och ett djup på cirka 28 – 35 centimeter. Det kan variera ännu mer beroende på vilken typ av design trappan har. Har du en stor och bred trappa byggd av stenblock kan trappstegen ibland vara djupare utan att det känns konstigt.
  • Utseende. Utgå från husets karaktär när du bestämmer design. Ska du bygga en trappa till träaltanen blir det förmodligen snyggast med en trätrappa. Ska du bygga en trappa i en sluttande trädgård kanske en stentrappa kan vara snyggt.
  • Sluttande tomt. Både trappblock, murblock och kantsten är bra alternativ om du ska bygga en trappa på en sluttande tomt. Kom ihåg att förbereda marken med krossmaterial, då dräneras vattnet bort under trappan.

Köp din trappa hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Du kan antingen köpa en fabrikstillverkad och monteringsklar trappa, det medföljer tydliga instruktioner om hur du bygger ihop den. Eller så kan du anlita ett företag som bygger en platsbyggd trappa åt dig.

Mellan 25 och 30 centimeter.

Det ska helst inte vara mer än 18 trappsteg utan vilplan.

Spartrappa och spiraltrappa.

En trappa i furu med cirka 13 – 14 steg kostar runt 25 000 kronor.

Det beror på om det är en trappa inomhus eller utomhus, vilket materialen den är tillverkad av, hur stor den är samt om den är fabrikstillverkad eller platsbyggd. Du kan hitta fabrikstillverkade trappor från cirka 10 000 kronor.

Priset varierar beroende på om det är en platsbyggd trappa eller en fabrikstillverkad trappa. En fabrikstillverkad spartrappa till loft kostar från cirka 4 000 kronor, då är endast materialet inräknat och du måste själv montera den. Snickare tar mellan 350 och 650 kronor i timmen.

Det varierar beroende på trappans storlek, material och utformning. Använd vår offerttjänst för att få offerter på trappan – det är gratis.

Plansteg: själva steget man sätter foten på; blocksteg: det första steget, det görs ofta lite bredare och djupare; slutsteg: det översta steget som ligger i nivå med golvet; stegdjup: hur djupt steget är; steghöjd: hur högt varje trappsteg är; sättsteg: det främre stycket mellan trappstegen som sammanbinder alla steg. Det finns inte alltid ett sättsteg, ibland är trappan ”öppen”.