trädgårdsdesigner

Trädgårdsarkitekt

Dags att fixa trädgården? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på trädgårdsarkitektur och annat trädgårdsarbete. Du får även veta vad det kostar att anlita en trädgårdsarkitekt, vad som ingår i priset och hur du själv kan planera trädgården.

Få offerter från trädgårdsarkitekt

Vad kostar det att anlita en trädgårdsarkitekt?

Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt varierar en del beroende på om du bor i storstäder som Göteborg eller Stockholm, eller i en småstad. Vanligtvis tar trädgårdsarkitekter betalt per timme, cirka 1 000 – 2 500 kronor. I priset ingår oftast:

  • Rådgivning. Arkitekten hjälper dig gå igenom dina önskemål och din tomts förutsättningar. Han eller hon kan ge råd utifrån det, exempelvis vilken typ av växter som passar tomten, hur olika ”rum” kan skapas i trädgården och var den bästa placeringen är för en altan eller pool.
  • Enklare skisser. Om du endast vill ha lite hjälp av en trädgårdsarkitekt kan du få enklare skisser där arkitekten visar hur han eller hon tänkt sig tomten.
  • Växtlista. Väljer du en mer djupgående rådgivning får du även växtlistor med sorter och antal. Bara en växtlista och en enkel skiss kan kosta runt 15 000 kronor.
  • Avancerade ritningar. Vill du ha en detaljerad ritning, planering för belysning, växtlistor och planteringsplan kostar det från cirka 30 000 kronor.
  • Planteringsplan. En planteringsplan är som en tydlig karta över det exakta antalet växter, vilken sort och var de ska placeras. När du sedan ska plantera följer du planteringsplanen.

När du ska anlita trädgårdsarkitekt är det viktigt att jämföra priser eftersom olika aktörer sätter olika pris. När du använder vår offerttjänst beskriver du vad du behöver hjälp med, vi matchar dig sedan med flera trädgårdsarkitekter helt gratis. Därefter kan du i lugn och ro jämföra priserna och välja en offert som känns bra.

Behöver du hjälp i trädgården?

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du innan du anlägger trädgården

Börja med att skissa upp tomtgränserna och huset samt andra fasta byggnader i rätt skala. Då blir det enklare att se vad du måste förhålla dig till. Räkna sedan på budget, hur mycket får trädgården kosta? Har du några särskilda önskemål (trädgårdsdamm, pool, trädgårdsmurar eller altan?).

Ett tips är att hitta inspiration på nätet. Då får du en känsla av hur olika trädgårdar ser ut. Kom ihåg att uppvuxna träd och buskar kostar betydligt mer än små plantor. Men samtidigt får du snabbare en lummig känsla utomhus. Det kan vara värt att investera i några fruktträd om tomten har rätt förutsättningar för det. Det är inte bara härligt för dig själv, ska du någon dag sälja huset kan det öka värdet en del att ha uppvuxna fruktträd på tomten.

Tänk även på hur mycket tid du vill lägga på att underhålla trädgården. En stor gräsmatta måste klippas varje vecka under sommarhalvåret. Många frodiga rabatter måste också hållas efter så att de inte växer igen av ogräs. Vissa växter kräver mer skötsel än andra.

Tips när du anlitar trädgårdsarkitekter

Ett tips när du ska anlita en trädgårdsarkitekt är att beskriva så noggrant som möjligt vad du vill ha hjälp med. Se till att du får med följande information i din offertförfrågan:

  • Yta. Hur många kvadratmeter gäller det?
  • Stil/känsla. Har du någon preferens gällande stilen? Vill du exempelvis ha en modern och stilren känsla i trädgården eller uppväxt, lummig och mysig trädgård?
  • Önskemål. Förutom växter och odlingar, är det något annat du vill få hjälp med, exempelvis att planera pool, trädgårdsdamm eller mysiga gröna rum?
  • Fasta byggnader. Finns det byggnader att ta hänsyn till, exempelvis garage, cykelförråd eller vedbod?
  • Typ av mark. Beskriv hur marken ser ut, om den exempelvis är stenig, lerig eller brant.
  • Förutsättningar. Beskriv gärna om trädgården är solig eller är i skugga större delen av dagen samt var i landet du bor (det är stor skillnad på växtzoner i landet och alla växter trivs inte överallt).

Ju tydligare du är i din beskrivning, desto enklare blir det för trädgårdsarkitekten att lämna en exakt offert.

Kostnad för trädgårdsarkitektur

En trädgårdsarkitekt är en utbildad trädgårdsingenjör som valt inriktning trädgårdsdesigner. Han eller hon arbetar framförallt med att rita, planera och formge ”gröna rum”. Priset för en trädgårdsarkitekt varierar mycket men ett ungefärligt timpris ligger mellan 1 000 och 2 500 kronor. Det är inte trädgårdsarkitekten som utför själva planteringen och markarbetet, det behöver du anlita en trädgårdsmästare till. Däremot kan trädgårdsarkitekten ta fram en detaljerad plan om hur trädgården ska se ut, vilka växter som ska planteras och hur du kan få en vintergrön trädgård.

Kostnaden varierar mycket beroende på hur stor yta som ska planeras. En mindre radhusträdgård är billigare för en trädgårdsarkitekt att designa än en stor tomt eftersom det kräver mer tid och fler idéer.

Planera trädgården – hur gör man?

Du kan själv göra en egen planterings- och översiktsplan. Ett tips är då att rita rabatterna i skala 1:50 (innebär att 1 centimeter på pappret motsvarar 50 centimeter i verkligheten) på ett papper och sedan göra en mer detaljerad planteringsplan för varje enskild rabatt.

Tips!

När du ritat upp planteringsplanen där du skissat upp huset och fasta byggnader, som förråd, och cykelställ, sopkärl och pool, är det bra att ta ett par kopior på den skissen. Då kan du sedan prova olika varianter av rabatter och färgkombinationer och slipper göra om planteringsplanen varje gång.

Börja sedan med att välja vilka färger du vill ha i trädgården, exempelvis grönt, blått, silver och vitt. Då får du en tydligare överblick över hur känslan i trädgården blir. Du får också en känsla för om något färgfält känns för stort eller om du ska använda andra färger. När du bestämt vilka färger du gillar kan du börja titta på vilka växter och blommor som kan passa.

När du väljer växter finns det en del att tänka på eftersom växterna måste trivas.

  • Växtplats. Vad är det för typ av jord (sandig, lerig, väldränerad eller fuktig?). Är det mycket sol eller halvskugga eller till och med skuggigt så gott som hela dagen? Är det mycket blåst?
  • Utseende. Vilken stil har huset (modernt eller kanske sekelskifte?) och vill du att rabatterna och trädgården ska följa den tidsepoken?
  • Egenskaper. Vad har du för önskemål gällande växternas säsong och blomstertid? Vill du ha vintergröna växter? Hur mycket tid vill du lägga på underhåll och skötsel av rabatterna? Vill du ha frukter, bär, grönsaker eller örter?
  • Övrigt. Fundera även på estetik, som växternas höjd, växtform (yvigt, klättrande, hängande …) och doft.

Ett tips är att välja olika typer av växter så att du får en trädgård som alltid är i säsong – med andra ord en trädgård med säsongsvariation. Då är det alltid några växter som blommar eller är gröna och trädgården känns levande både under sommaren och vintern.