målare

Hitta en målare

Ska du måla om hemma? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på måleriarbetet. Du får även veta mer om kostnaden för målning och tapetsering och lära dig hur du själv kan måla om hemma.

Få offerter från målare

Vad kostar det att måla om?

Vad en målare kostar att anlita varierar en del beroende på var du bor. I regel är det något dyrare att anlita målare i Stockholm, Göteborg och Malmö än i exempelvis Västerås, Jönköping och Växjö. De flesta målare tar betalt i timmen, med ett snittpris på mellan 300 och 600 kronor (inklusive moms). Då är inte ROT-avdraget inräknat, vilket ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller endast för arbetskostnaden och per person och år). I priset ingår vanligtvis:

  • Rivning av gamla tapeter
  • Spackling och slipning
  • Täckning av golv, lister, fönster och tak
  • Målning

Eftersom målare i regel tar betalt i timmen blir totalkostnaden lägre om du själv kan göra vissa saker, som att spackla och slipa. Något som är enkelt att göra själv är att förbereda rummet genom att tejpa för lister och fönster och täcka över golvet med skyddspapp. Då slipper målaren lägga tid på det och kan fokusera på att måla.

Hitta din lokala målare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta takläggare
Gratis offerttjänst

Så väljer du rätt färg

Det kan vara svårt att välja färg eftersom det finns tusentals olika nyanser att välja bland. Förutom själva färgen ska du även välja hur blank eller matt den ska vara. Det är även bra att fundera över om det blir bäst att måla eller om du kanske ska tapetsera i stället. Det kanske verkar onödigt att tapetsera i enfärgat eftersom målning borde gå snabbare. Men fördelen med tapetsering är att underlaget inte måste vara lika perfekt som vid målning eftersom du täcker det med en tapet. Små, tunna skador i väggen syns inte under tapeten, men de blir mycket framträdande när du målar. Skulle väggen vara mer ojämn, eller det kanske sitter strukturtapeter som är svåra att få bort, går det också att sätta upp en så kallad renoveringstapet först.

En felaktig uppfattning många har är att det går snabbare att måla än att tapetsera men ofta är det faktiskt tvärtom. När du våderna väl är på plats är det färdigt. Målning innefattar flera steg, dessutom måste färgen torka efter varje strykning. Tänk på:

  • Färgtyp. Det finns olika typer av färg, bland annat vattenlösliga som latex- och akrylatfärger och slam- och alkydoljefärger. Nu är det även populärt att måla med kalkfärg inomhus, vilket skapar vackra skiftningar i väggarna.
  • Nyans/kulör. Kanske har du ett hum om vilken färg du ska välja men är osäker på nyans? Då kan det vara bra att beställa färgprover och måla upp mindre rutor på väggen. En färg kan upplevas helt annorlunda i färgbutiken än när den väl sitter uppe i rummet. När solen lyser på färgen kan den se annorlunda ut än när det är mörkt. Ljusa färger gör rummet större, medan dova och mörkare färger gör att rummet känns mindre, men samtidigt mer ombonat och mysigt.
  • Glansgrad. I sovrum och vardagsrum är det vanligast att välja en matt väggfärg med glansgrad 7. 7 är matt men tillräckligt tålig för att kunna torkas av. Tak brukar målas i helmatt färg eftersom lampornas ljus annars reflekteras. I kök och andra utrymmen som oftare behöver kunna torkas av väljer man vanligtvis en något blankare glansgrad, cirka 20. Den är inte lika känslig mot fukt. Om du ska måla om i våtrum måste du välja en våtrumsfärg.

Tips när du anlitar målare

När du ska anlita tapetserare eller målare är det bra att jämföra priser. Skicka in din offertförfrågan i vår offerttjänst så matchar vi dig med flera experter. Sedan behöver du endast jämföra och välja ut den offert som är bäst för dig.

För att en målare ska kunna ge ett pris måste han eller hon känna till vissa saker, till exempel hur stor yta som ska målas, om du själv står för färg/tapeter och om målaren ska utföra förarbetet också, som slipning och spackling. Kom ihåg att även tala om vad är det för ytor som ska målas om (vanliga innerväggar, köksluckor eller fasadmålning?). Du och målaren kan också komma överens om att du får en löpande räkning, då fakturerar han eller hon den tid det har tagit, varken mer eller mindre.  

Ett tips är att fråga målaren om de kan erbjuda bra pris på målarfärg eller tapeter. Många gånger har målarfirmor rabatterade priser från vissa leverantörer.

Kostnad för att anlita målare

Kostnaden för att anlita en målerifirma varierar mellan olika städer och kan påverkas av olika faktorer. I regel ligger pris för målare mellan 300 och 600 kronor i timmen (inklusive moms) och innan ROT-avdrag. Saker som kan påverka priset är vilken typ av målarfärg du väljer. En hink med 10 liter målarfärg kan kosta mellan 500 och 2 500 kronor, beroende på fabrikat och kvalitet.

Måla eller tapetsera själv

Innan du doppar penseln i färgburken finns det några saker du måste göra. Förarbetet är avgörande för hur bra slutresultatet blir. Förarbetet ser lite olika ut beroende på om du ska måla om huset eller måla inomhusväggar. För fasadmålning av träpanel:

  • Rengöring. Börja med att rengöra fasaden med målar- eller mögeltvätt. Fasaden bör sedan få torka ordentligt.
  • Skrapa och slipa. Om den gamla färgen flagnat är det viktigt att du skrapar bort den innan du målar om fasaden. Först använder du en färgskrapa (det kan vara lättare att få bort färgen med en värmepistol), sedan slipar du bort flisor med sandpapper.
  • Byt ut ruttna brädor. Är vissa panelbrädor murkna? Byt dem innan du målar om.
  • Fyll i sprickor. Finns det sprickor eller ojämnheter i fasaden? Fyll i dem med flexibelt spackel eller fönsterkitt.
  • Täck och maskera. Innan du börjar måla är det viktigt att du täcker över sådant du vill skydda. Färgen kan sprätta och hamna på såväl altangolv som fönsterglas och knutbrädor.
  • Grundmåla. Även vid ommålning är det bra att grundmåla en gång innan du täckmålar, då fäster färgen bättre.
  • Täckmåla. 1 – 2 strykningar, beroende på kulör.

Vid målning av inomhusväggar:

  • Täck och maskera. Börja med att täcka sådant som inte ska målas. Det är bra att lägga ut golvpapp och maskera lister och fönster.
  • Riv eventuell tapet. Om du har en gammal tapet kan den behöva rivas, men det beror på skicket. Är den i fint skick kan den sitta kvar. Är den sliten bör du riva den.
  • Spackla och slipa. Ojämnheter kommer bli framträdande när du målar, se därför till att spackla över gamla spikhål och repor och slipa efteråt.
  • Rengöring. Vid behov kan du rengöra väggarna med ett universalrengöringsmedel, torka sedan av med en urkramad trasa och rent vatten. Rengöring är viktigt om väggarna är flottiga.
  • Grundmålning. Om du ska måla med en ljusare kulör än den befintliga väggfärgen, behöver du grundmåla först. 1 – 2 strykningar beroende på hur stor nyansskillnaden är. Ska du exempelvis måla svarta väggar vita kommer du förmodligen behöva grundmåla 2 – 3 gånger och sedan täckmåla minst två gånger.
  • Täckmålning. Börja med att måla alla detaljer med en mindre pensel (runt fönster, lister och knappar). Sedan kan du måla de stora ytorna med en roller för ett jämnt resultat. Ta försiktigt bort maskeringstejpen när färgen torkat.

Vid målning av tak inomhus:

  • Töm rummet. Ta ut alla möbler, mattor och tavlor – när du målar taket är det stor risk för att färgen droppar.
  • Skydda rummet. Lägg ut täckpapp på golvet och skydda helst alla väggar med skyddsplast och tejpa med maskeringstejp.
  • Förbered taket. Beroende på taket skick kan du behöva skrapa bort gammal färg och spackla igen sprickor eller gamla hål och sedan slipa när spacklet torkat.
  • Grundmåla. Om taket ska målas i en ljusare kulör än det befintliga är det viktigt att grundmåla, dels fäster färgen bättre, dels blir det enklare att täcka över den mörkare färgen.
  • Måla. När du målar tak är det enklast att först måla en ”ram” med en pensel. Det är enklare att komma åt kanterna i taket (de som är närmast väggarna) om du penslar. Måla alltid i ljusets riktning, då syns inte skarvar särskilt tydligt. Efter att du målat detaljerna kan du fortsätta med att rolla ytan. Använd ett teleskopskaft så att du når ordentligt och kom ihåg att använda rikligt med färg. Måla minst två gånger så att taket får en jämn färg.

Vanliga frågor och svar

Mellan 300 och 600 kronor i timmen (inklusive moms) och innan ROT-avdrag.

Det beror på timpriset och hur lång tid det tar för målaren att slutföra arbetet. En målare hinner måla mellan 2 – 4 m2 i timmen, beroende på väggarnas skick (förarbete inräknat) och timkostnaden ligger på mellan 300 och 600 kronor.

Det brukar normalt sett räcka med 10 liter, men det beror förstås på hur många strykningar som krävs.

Det beror på fabrikat och färgtyp. 10 liter falu rödfärg kostar cirka 550 kronor, medan Alcro träfasadfärg kostar cirka 2 500 kronor för 10 liter.

Han eller hon behandlar ytor och utför arbeten som underarbeten, spackling, grundning, målning, tapetsering, dekoration, lasering och marmorering.

Du behöver endast betala för materialet: grundfärg, täckfärg, pensel, roller, maskeringstejp och golvpapp. Kostnaden för färg varierar beroende på fabrikat och kvalitet samt om du ska blanda en ny nyans som inte finns i färgbutikens standardsortiment.

Se till att måla hela taket i en vända, annars hinner den första strykningen torka något, vilket skapar ränder. Se till att måla ”vått i vått” och ha tillräckligt mycket färg på rollern så att färgen blir täckande.

Om köksluckorna är obehandlade kan du börja med att grundmåla dem och sedan täckmåla. Om de redan är målade behöver du först slipa dem så att den nya färgen fäster ordentligt. Välj en halvblank färg, den är mer resistent mot fukt än en matt färg och lättare att torka av med fuktig trasa.

I regel mellan 300 och 600 kronor för själva arbetet, sedan tillkommer kostnad för målarfärg och annat material som kan behövas.