Hitta rätt attefallshus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Behöver du mer utrymme hemma? Eller planerar du för att bygga en gäststuga eller ett hemmakontor? Attefallshus är mindre hus som inte kräver något bygglov. Det finns både billigare och dyrare husmodeller.

Attefallshusregler

En av de största fördelarna och en av anledningarna att många väljer att köpa attefallshus beror på att det inte kräver något bygglov. På så vis sparar man in en del på kostnaden samtidigt som det går relativt snabbt att uppföra ett attefallshus. De generella attefallshusreglerna gäller framförallt:

  • Storlek. Ett attefallhus kan byggas separat på en tomt eller i anslutning till ett befintligt bostadshus. Den maximala höjden får vara fyra meter till taknock. Den maximala storleken på huset får vara 30 m2. Det går att bygga flera attefallshus på tomten, men deras sammanlagda yta får inte överstiga 30 m2.
  • Användning. Ett attefallhus får användas som en självständig bostad, till skillnad från friggebodar. Det går även bra att använda attefallshus som en komplementbyggnad, till exempel ett kontor, ett förråd eller en gäststuga.

Uppförandet av ett attefallshus måste följa Boverkets byggnadsregler samt konstruktionsregler (EKS). Vilka regler som gäller beror på hur attefallshuset ska användas. Om det ska användas som en permanentbostad måste det ha alla bostadsfunktioner som en vanlig bostad ska ha. Det gäller exempelvis utrymme för matlagning och personlig hygien. Ska attefallshuset användas som en permanentbostad ska det även vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga. Ska huset endast användas som fritidshus finns vissa undantag från kraven.

Olika typer av attefallshus

Det finns många hustillverkare som säljer attefallshus i olika modeller. Du kan hitta husmodeller från under 100 000 kronor upp till en miljon kronor, ibland ännu mer. Attefallshus med loft är oftast dyrare än modeller utan. Du kan påverka prisbilden genom att välja oinredda attefallshus. Då levereras endast själva skalet, men du behöver själv inreda det med innerväggar, kakel och golv. Vill du spara in på kostnaden kan du även välja ett attefallshus i byggsats. Då levereras huset i delar som du själv monterar på plats. Är du inte byggnadskunnig är det praktiskt att istället välja ett nyckelfärdigt attefallshus. Då levereras vanligtvis huset prefabricerat och inflyttningsklart.

  • Attefallshus med loft. Många som ska använda attefallshus som permanentbostad väljer modeller med loft. Det skapar mer utrymme och loftet kan bland annat användas som sovrum eller till förvaring.
  • Nyckelfärdiga attefallshus. Nyckelfärdiga husmodeller byggs vanligtvis på fabrik och lyfts sedan på plats. Nyckelfärdigt är dyrare än byggsats, men samtidigt behöver du inte göra någonting själv.
  • Byggsatser. Vill du sänka kostnaden för attefallshuset bör du välja byggsats. Då monterar du själv ihop huset.

Tre attefallshus – tre prisklasser

Det finns ett stort antal husmodeller under 30 m2 att välja bland. Det kan kännas svårt att hitta rätt eftersom du behöver ta beslut om material, utformning och inredning. Här listar vi tre attefallshus i tre prisklasser.

Budget – Attefallshuset24

Attefallshuset24 är en populär hustillverkare som säljer attefallshus från cirka 70 000 kronor. En populär husmodell är Barbados, som är en timmerstuga på 21 m2. Timmerstugan har ett fint ljusinsläpp tack vare de fyra extra stora fönstren. Stugan har en vacker entré med franska dubbeldörrar. Det exakta priset för Barbados beror på hur mycket du vill göra själv. Attefallshuset24 erbjuder extratjänster, som exempelvis installation av byggnaden, isoleringen och takrännor. I sitt enklaste utförande är timmerstugan oinredd med timmerväggar på insidan.

Se priser

Mellan – Panteon Hus

Panteon Hus är en annan stor aktör på attefallsmarknaden och företaget är mest känt för sina moderna och minimalistiska husmodeller. Företaget erbjuder inflyttningsklara attefallshus och större fritidshus. Panteon Hus erbjuder både billigare och mer exklusiva husmodeller. En populär modell är Balder (finns i 25 och 30 m2) och är ett attefallshus med loft. Huset kännetecknas av en modern stil med pulpettak. I det stora rummet finns plats för bäddsoffa och tevehörna samt kök. Huset har även bra förvaring i form av två inbyggda garderober. Loftet kan med fördel användas som sovutrymme och har ett behagligt ljusinsläpp genom ett fönster på husets framsida.

Se priser

Exklusiv – Sommarnöjen

Vill du ha ett mer exklusivt attefallshus är Sommarnöjen en bra hustillverkare. Företaget erbjuder arkitektritade och nyckelfärdiga hus. En populär husmodell är Modernt Attefallshus som är utrustat med både kök och badrum. Modernt Attefallshus går att beställa i olika planlösningar, exempelvis bred eller smal planlösning. Det går även att välja husmodell med eller utan loft.

Se priser

Tips när du köper attefallshus

Det är många saker att tänka igenom när du köper ett attefallshus. För att du inte ska glömma bort något viktigt har vi sammanställt en lista med tips.

  • Husvisning. Det är viktigt att se den riktiga husmodellen och inte bara utgå från foton. Det är även bra att boka in husvisning av andra liknande husmodeller. Dels får du inspiration, dels kan du upptäcka nya husmodeller. Först när du befinner dig inuti det riktiga huset kan du få en känsla för takhöjd, rymd och ljusinsläpp. Under husvisningen är det även bra att fråga om tillval och kontrollera kvaliteten på badrum och kök.
  • Offerter och specifikationer. Det är viktigt att du kontrollerar exakt vad som ingår i priset. Det kan annars uppkomma oförutsedda utgifter. Till exempel är det bra att kontrollera vitvaror och material. Håller de den standard du vill ha? Annars finns det risk att du måste byta ut inredningen i efterhand, vilket kostar mer. Om du väljer ett nyckelfärdigt attefallshus är det även viktigt att kontrollera vad som ingår. Även om det står nyckelfärdigt kan det ibland tillkomma kostnader för själva husgrunden och markarbetet.
  • Ansvar som byggherre. Ibland är det inte tydligt vem som är byggherren när du beställer ett attefallshus. Om det inte tydligt framgår att det är byggföretaget som är byggherre är det du som har det ansvaret. Om en olycka skulle uppstå på arbetsplatsen (din tomt) under arbetets gång, är det alltså du som har ansvaret, vilket kan bli dyrt.
  • Entreprenad. Hur mycket kan och vill du göra själv? Det finns olika entreprenadtyper att välja bland när du köper attefallshus. Totalentreprenad underlättar om du inte själv vill bygga och ha ansvar. Då har du dessutom endast en kontakt – ett företag.

Vanliga frågor och svar

Huset på ett attefallshus varierar stort, beroende på utförande och storlek. Priset varierar även beroende på entreprenadtyp. Det finns modeller från runt 100 000 kronor.

Nej, det är den stora fördelen med att bygga attefallshus. Kom dock ihåg att du fortfarande behöver göra en bygganmälan och få den godkänd innan bygget kan påbörjas.

Ja, det går bra. Kraven är dock striktare för attefallshus som ska användas som permanentbostad. Bland annat måste bostaden vara anpassad även för personer med funktionshinder.

Upp till 30 m2 utan bygglov.

Det är ett hus på upp till 30 m2. Det kan exempelvis användas som permanentbostad, hemmakontor eller förråd.