Få hjälp att bygga inglasad balkong

Vill du glasa in balkongen? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på inglasad balkong. Du får även lära dig mer om kostnader, regler och vad som är viktigt att tänka på när du ska glasa in balkongen.

Få offerter från experter

Vad kostar det att glasa in balkongen?

Priset för en inglasad balkong varierar en del och påverkas av flera faktorer. Bland annat:

  • Storleken. Ju större balkong, desto högre pris eftersom det krävs mer material och fler arbetstimmar.
  • Glaset. Det finns olika typer av glas, dels sett till tjocklek, dels till särskilda funktioner som exempelvis säkerhetsglas, brandskydd eller fallskydd.
  • Tillbehör. Vill du även montera markiser eller persienner i samband med att du glasar in balkongen?
  • Entreprenör. Olika företag tar olika betalt. Det är generellt mellan 10 och 20 % dyrare med hantverkartjänster i Stockholm och Göteborg än i mindre städer.
  • Bygglov. Det krävs i regel bygglov för att glasa in balkonger eftersom det förändrar fasadens utseenden. Priset för bygglov ligger på cirka 4 500 kronor.

Om du är händig och kan utföra arbetet själv blir det förstås billigare, då betalar du endast för material. Dock kan det vara svårt att glasa in balkongen eftersom du måste arbeta på högre höjd. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du glasar in balkongen. Det ger dig 30 % prisreducering på upp till 50 000 kronor (för arbetskostnaden). Använd vår offerttjänst för att ta reda på det kostar att glasa in din balkong. Skicka in en offertförfrågan så matchar vi dig med lokala experter – det är helt gratis.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger en inglasad balkong?

Oavsett om du bor i en bostadsrätt eller i ett hus, behöver du bygglov för att glasa in balkongen. Om du bor i hus är det bara att ansöka om bygglov, men bor du i en bostadsrätt är det bra att kontrollera om det redan finns ett godkänt bygglov. Det kan hända att bostadsrätten även har befintliga avtal med inglasningsleverantörer (om de tidigare glasat in balkonger på fastigheten). Priset för att bygga balkonger i bostadsrätter blir oftast lägre om många balkonger byggs samtidigt.

Om du har bygglov är det dags att börja fundera på hur du vill att din inglasade balkong ska se ut. Det finns nämligen olika typer av glas. Du kan dessutom välja att ha en halvt inglasad balkong och öppningsbara fönster (det finns då flera olika sätt att öppna glasen på). Andra saker som är bra att tänka på:

  • Räcke. Det finns flera sätt att glasa in balkongen, till exempel kan glaset gå från golv till tak, eller endast från räcket och uppåt. Du behöver då fundera på vilken typ av räcke du vill ha nedtill.
  • Solskydd. När solen ligger på glaset kommer det bli väldigt varmt på balkongen, särskilt om du inte har glas som kan öppnas. Fundera på om du ska passa på att montera markiser eller persienner.
  • Värme. Även om en inglasad balkong är varmare än oglasad, är den fortfarande oisolerad och kall under vinterhalvåret. Det kan därför vara bra att köpa installera infraröd värme till balkongen så att du kan njuta av platsen även på vintern.

För- och nackdelar med inglasad balkong

Det finns många fördelar med att glasa in balkongen, framförallt får du större användning av uteplatsen även under vinterhalvåret. Andra fördelar:

  • Husdjur. Om du har innekatt är en inglasad balkong bra eftersom du inte behöver oroa dig för att katten ska smita ut via balkongen – eller ramla över räcket.
  • Växter. Eftersom klimatet blir varmare på balkongen kan du odla fler växter där.
  • Insyn. Bor du på första eller andra våningen kommer en inglasad balkong minska insynen, det är enklare att hänga upp gardiner exempelvis.
  • Buller. Bor du nära en väg eller trafikerad gata? Glaset kommer att ge viss bullerreducering. Det finns även bullerminskande glas.
  • Inredning. Det är lättare att inreda en inglasad balkong eftersom du inte behöver oroa dig för regn och snö. Med andra ord kan du lägga ut en härlig matta och ställa fram sköna fåtöljer eller en soffa.
  • Värdeökning. I de allra flesta fall innebär en inglasning av balkongen en värdeökning av bostaden. Det beror på att den får fler användningsområden än en oglasad.

Nackdelar med inglasad balkong:

  • Värme. Under sommarhalvåret kan det bli väldigt varmt på en inglasad balkong.
  • Underhåll. Glasväggar innebär mer arbete eftersom du behöver putsa glasen då och då.
  • Ventilation. Det är inte lika lätt att vädra ut bostaden när du glasat in balkongen – om du inte har öppningsbara fönster.
  • Sol. Om du gillar att sola blir det svårt på en inglasad balkong.

Tips när du anlitar företag som bygger inglasad balkong

Om du vill ta reda på vad det skulle kosta att glasa in din balkong behöver du beskriva den så noggrant som möjligt för experten. Se därför till att få med följande information i din offertförfrågan:

  • Storlek. Hur mycket glas behövs? Mät gärna längd och höjd där glasen ska sitta och skriv även balkongens yta.
  • Typ av glas. Vilken tjocklek? (6, 8 eller 10 millimeter). Önskar du någon typ av behandling eller särskilt glas? Exempelvis brandskyddat, fallskydd eller inbrottssäkert?
  • Öppningsbara fönster. Ska glasen gå att öppna? I så fall hur ska de gå att öppna – skjutbara glas, vikbara eller som vanliga fönster som öppnas utåt?
  • Tak. Bor du på övervåningen eller saknar en balkong ovanför din egen? Då behöver du även ett tak till balkongen – ska det vara ett stängt tak eller ett glastak?
  • Tillbehör. Önskar du montage av markiser eller persienner till inglasad balkong? Vill du kanske få hjälp att sätta upp belysning på din inglasade balkong?

Kostnad för inglasad balkong

Priset för att glasa in balkong varierar mycket eftersom den kan se ut på olika sätt. Tänker du leja bort hela jobbet blir det dyrare, men samtidigt kan du utnyttja ROT-avdraget. Ett tjockare glas är också dyrare, men har bättre isolerade förmåga, vilket minskar värmeförlusterna. Ju tydligare du är i din offertförfrågan, desto enklare blir det för experten att lämna en exakt offert.

Inglasad balkong – hur lyckas man?

Den inglasade balkongen ger dig fler användningsområden eftersom du får ett extra utrymme hemma. Klimatet är mildare där hela året, vilket gör att du enklare kan odla fler växter – särskilt om du har sol. Om du ska plantera växter är det dock viktigt att du har öppna fönster när det är som varmast under sommaren och använd gärna gardiner så att inte växterna blir stekta i solen. Växter som står varmt och soligt behöver också mer vatten. Eftersom du kan inreda med textilier utan problem kan du skapa en ombonad känsla på balkongen med hjälp av en mjuk och stor matta, sköna fåtöljer (eller en sittgrupp beroende på vilket behov du har) och mysig belysning.

Fundera över hur du vill använda balkongen, är det som ett extra vardagsrum, en odlingsplats, en matplats eller lite av varje? Ett tips är att satsa på en etanolkamin, de kräver ingen installation eller skorsten och skapar en inbjudande atmosfär.

Vanliga frågor och svar

Det varierar mycket beroende på hur stor den är, vilken typ av glas du väljer samt om du behöver ett tak eller inte. Det är enklast att skicka in en offertförfrågan – då matchar vi dig med experter som återkommer med offerter som du sedan jämför i lugn och ro.

Om du vill kunna utnyttja balkongen hela året, inreda den som du själv vill och få mer utrymme hemma, är det förmodligen värt det. I regel ökar bostadsvärdet med en inglasad balkong.

Ja, men då behöver entreprenören bygga någon form av tak eftersom det måste finnas någonstans att fästa glaset i.

Ja, i regel ökar värdet.

Från cirka 4 500 kronor.

Det varierar en hel del beroende på företaget som bygger samt om beställningen gäller en hel bostadsrättsförening med många balkonger, eller endast en balkong. Ett normalt pris för en balkong är cirka 140 000 – 160 000 kronor.