Innehåll i denna artikel
Plåttak – olika varianter genom tiderna
Plåt har prytt hus i hundratals år, men materialet har förändrats genom decennierna. Först använde man kopparplåt eller järnplåt (även kallad svartplåt). Det taket behandlades sedan med tjära, alternativt en pigmenterad linolja. Behandlingen användes för att skydda plåten mot rost. I slutet av 1800-talet förändrades plåttaken och man började istället lägga förzinkad stålplåt och man hoppade över att stryka på tjära. Men linolja användes fortfarande.
Nuförtiden har man flera alternativ när det kommer till takplåt, till exempel bandtäckning och skivtäckning. De främsta materialen som används idag är aluminium, koppar, rostfritt stål och zink – framförallt förzinkad stål.
Skillnad på skivtäckning och bandtäckning
När man började lägga plåttak fanns det inga valsverk att lägga plåtskivorna i. Därför hamrades all plåt för hand, vilket innebar att man gjorde mindre plåtskivor som sedan sattes ihop. När valsverken började tillverkas gick det plötsligt att göra mycket större plåtskivor (1 000 x 2 000 millimeter). När man falsar samman de stora skivorna har man ett tak med skivtäckning.
Bandtäckning är mycket vanligare idag än skivtäckning och innebär att plåten levereras i långa band. Banden är ofta tillräckligt långa för att kunna gå från taknock hela vägen till takfot. Man falsar sedan samman banden i sidled. Det finns även något som kallas för dubbelfalsad bandtäckning, det innebär att det dubbelfalsade takets plåtar är sammanfogade med en fals, vilket gör taket tätare.
Fördelar med bandtäckning
Bandtäckningsplåt ger taket ett avskalat och stilrent utseende och materialet känns exklusivt. Det fungerar lika bra på ett modernt hus som på en äldre sekelskiftesvilla. Bandfalsad plåt ger ett mycket tätt tak eftersom antalet skarvar är få, med andra ord finns det inte lika många platser för vatten att ta sig in. Plåttak med bandtäckning har lång livslängd, upp till 100 år. Dessutom väger materialet förhållandevis lite och fungerar därför bra även på hus som inte har tillräcklig bärighet för exempelvis tegelpannor. Plåtens blanka yta gör även att snö enkelt glider av.
Nackdelar med bandtäckning är att taket är förhållandevis svårt att lägga själv, särskilt om taket har många olika vinklar och detaljer att ta hänsyn till. Ofta behöver man anlita en erfaren plåtslagare eller takläggare med erfarenhet av just plåttak. En plåtslagare tar cirka 500 kronor i timmen. Om du ska lägga tak med bandtäckning är det bra att jämföra offerter för att få ett så bra pris som möjligt. Använd gärna vår offerttjänst, den är helt gratis. Vi matchar dig med takläggare som lägger bandtäckning.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Kostnad för bandtäckning
Det är svårt att lägga traditionell bandtäckning utan yrkeskunskap, vilket innebär att priset för bandtäckning generellt sätt är högre än för att till exempel lägga ett tak med tegelpannor. Pris för bandtäckning varierar, men i snitt ligger kostnaden per m2 på mellan 1 300 och 3 000 kronor. Men är du händig kan du försöka dig på arbetet själv, idag finns det nämligen en typ av bandplåt som används vid bandtäckning: klicktak. Det är bandplåt som klickas samman och som är enklare att lägga än traditionell bandplåt. Ungefär som ett klickgolv. Klicktak kostar cirka 300 kronor m2(endast materialet). När du skickar din offertförfrågan är det bra att du noggrant beskriver projektet. Vill du endast ha hjälp att lägga bandplåten? Eller vill du samtidigt installera solceller på bandtäckning? Kom ihåg att du även kan behöva ett snörasskydd på bandtäckning, vilket plåtslagaren kan hjälpa dig montera.
Underlagspapp vid bandtäckning
Kom ihåg att du behöver ha en underlagspapp/takpapp även under bandplåt. Det behövs oavsett vilken takbeklädnad du väljer. Syftet med underlagspappen är att skydda takkonstruktionen mot fukt. Det finns många typer av underlagspapp att välja bland, till exempel YAM, YAP och YEP. De olika beteckningarna berättar vilket material de består av och vilken asfaltskvalitet de är tillverkade av. YEP har en högre asfaltskvalitet och brukar rekommenderas vid just bandtäckning. Bokstäverna YAM, YAP och YEP följs alltid av ett nummer som berättar pappens vikt per m2. Den vanligaste varianten av takpapp är YAP 2200 och YEP 2500.
Bandplåt på fasad
Visste du att du även kan sätta bandplåt på fasad? Det ger ett modernt utseende att låta takbeklädnaden gå hela vägen från nock ner över fasaden och avsluta på marken.
Köp din bandplåt hos Byggmax och Beijer Bygg
Vanliga frågor och svar
Vad är bandtäckning?
Bandtäckning är en takläggningsmetod där man lägger plåtband i långa längder – från taknock till takfot.
Vad kostar bandat plåttak?
Det brukar ligga på mellan 1 300 och 3 000 kronor per m2.
Vad är bandtäckt plåt?
Bandplåt är en typ av plåttak bestående av plåt utskuren i långa längder och som sammanfogas med en fals.
Vilken papp används under bandplåt?
Oftast använder man underlagspapp YEP 2500.
Kan man bandtäcka själv?
Ja, idag kan du köpa bandplåt i form av klicktak, det är enklare att montera själv men kräver ändå viss byggerfarenhet.
Kan man montera solceller på bandplåt?
Ja det går bra. Man använder ofta ett monteringssystem som består av klamrar, de fäster man sedan ett skensystem i och monterar på taket.
Vad är dubbelfalsad bandtäckning?
Det är ett plåttak vars plåtar är sammanfogade med en fals, vilket gör taket tätare.