Panikrum – smart investering eller löjligt?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Efterfrågan på ”panic rooms”, safe room eller säkra rum, har ökat. ”Förr ville tjuven bryta sig in när de boende var borta, nu vill de ta sig in när de är hemma”, säger säkerhetsspecialisten Jens Petersson.

Panikrum gör det svårt att ta sig in

Det är inte så konstigt om du aldrig har hört talas om panikrum, eller säkra rum, förut. Det är förmodligen ingenting för gemene man utan snarare en lyxåtgärd för de rika och kända. I korthet handlar det om inbrottssäkra rum i bostaden där eventuella tjuvar och kidnappare inte kan ta sig in. Ofta gör man sovrummet till ett panikrum eftersom inbrott ofta sker när personen ligger och sover.

– Förr i tiden ville inbrottstjuvar veta när personerna inte var hemma för att på så vis kunna arbeta ostört. Idag är det annorlunda, nu vill man ta reda på när personerna är hemma. Idag är det så mycket som kräver koder eller godkännande via appar. Har du inte tillgång till koderna kan du inte öppna kassaskåpet eller köra iväg med bilen, säger Jens Petersson, säkerhetsspecialist på Torterolo & Re säkerhetsdörrar, i en intervju med Head Topics.

Det är framförallt i villor som efterfrågan på panikrum ökat. I lägenheter finns det vanligtvis bara en ingång och då kan lägenheten säkras genom att ytterdörren görs ogenomtränglig. Utåt sett märks ett panikrum inte av, det är också tanken. Det ska inte väcka någon uppmärksamhet, men det ska vara omöjligt att bryta sig in. Välbärgade människor kan låsa in sig i sitt panikrum och invänta polisen i säkerhet och utan risk för att bli bortrövade eller utpressade av inkräktare.

Vad är prislappen för ett sådant här rum? Vill du ha ett panikrum med extra allt kan det kosta en bra bit över en miljon kronor.

– Priset varierar en del. Bara en bra säkerhetsdörr kan kosta cirka 60 000 kronor. Vill du dessutom ha anpassad ventilation och förstärkta väggar blir priset högre, säger Jens Petersson och tillägger samtidigt att priset sällan är ett problem för de kunder som väljer att investera i ett panikrum.

Har du sett filmen ”Panic Room” med Jodie Foster? Då är det lätt att tro att riktiga säkerhetsrum är lika fräcka och omöjliga att ta sig in i.

– Jag kommer säkert göra många besvikna, men så ser det inte ut i verkligheten. Det är i de flesta fall ett vanligt rum fast med en extra säker dörr och kraftigare fönster, säger Jens Petersson.

De allra flesta som installerar panikrum i Sverige är personer med offentliga arbeten, alternativt människor i riskbranscher. Det kan även gälla personer verksamma utomlands där risken för korruption och kidnappning är stor.

Hitta en expert som kan bygga ett panikrum

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 82 948 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst