Lusthus

Ett vackert lusthus skapar en romantisk och mysig känsla i trädgården. I lusthuset kan du äta middag, fika, sitta och läsa, spela kort eller bara att njuta av trädgården. Traditionella lusthus har en rundad form med ett runt bord i mitten. Här hittar många olika modeller av lusthus från stora hustillverkare.

Lusthusets historia

Lusthus har använts sedan 1700-talet och var på den tiden ett vanligt inslag i pampigare renässansträdgårdar. Att lusthuset introducerades just under 1700-talet är inte någon slump. Under det seklet var romantiska trädgårdar och engelska parker högsta mode. Då började människor anlägga slingrande gångar, pittoreska valvbroar, lummiga grönområden och kinesiska lusthus. I lusthuset kunde man slå sig ned och blicka ut över sin vackra trädgård.

Dagens lusthus används på liknande sätt, de gör trädgården romantisk och mysig samtidigt som de fyller en funktion. Lusthus består av väggar med stora fönster samt tak och en ingång. Inuti lusthuset sitter man skyddat, oavsett om regnet öser ner utanför eller om solen gassar lite för starkt. Lusthuset blir familjens naturliga samlingsplats i trädgården och ett utmärkt komplement till verandan. Under sommaren är vädret ofta ombytligt och mörka regnmoln kan snabbt dyka upp. För att ändå kunna sitta utomhus och äta är lusthuset perfekt.

Olika typer av lusthus

Här har vi samlat flera lusthusmodeller från stora hustillverkare. Det finns både mindre och större modeller att välja bland. Kanske vill du ha en liten och klassisk modell? Även om lusthuset bara är 10 kvadratmeter eller mindre känns det inte trångt tack vare de många fönstren som ger ett behagligt ljusinsläpp. Här sitter hela familjen bekvämt och kan njuta av utsikten. Gillar du att ha fest och ha mycket folk hemma? Då kan ett lusthus i större modell passa. Här finns även modeller på över 20 kvadratmeter. De flesta hus levereras som byggsats och i omålat utförande. Detta anser många vara en fördel eftersom man då själv kan välja vilken färg huset ska ha. Kanske vill du använda samma färg som till bostadshuset? Eller satsa på något mer iögonfallande?

Vissa lusthusmodeller har väggar, andra är uppbyggda mer som en luftig paviljong med en solid vägg och en öppen framsida. Fördelen med den typen av lusthus är att du både får ett bra skydd från vind och regn samtidigt som du kan njuta av en fläktande bris och solskenet som sipprar in.

Bygglov behövs inte

Eftersom lusthus vanligtvis är små byggnader krävs i regel inget bygglov. Det gäller förstås under förutsättning att lusthuset är mindre än ett attefallshus och inte står närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Det förekommer ibland lokala avvikelser så det kan ändå vara bra att kontrollera vad som gäller i just din kommun.

Många användningsområden

Ett lusthus kan inte bara användas som en lugn oas där du kan sitta och blicka ut över trädgården. Eftersom lusthuset är som ett litet minihus kan det även användas till många andra saker, bland annat som:

  • Poolhus
  • Växthus
  • Förvaringsrum
  • Festlokal
  • Yogastudio/träningshus

Lusthuset är alltså inte bara ett vackert inslag i trädgården, det kan också användas till en mängd olika saker.

Anpassa lusthuset

Ett lusthus saknar vanligtvis både ström och vatten, men det betyder inte att du inte kan ha värme där. Det finns många sladdfria terrassvärmare som du kan ställa i lusthuset och som ger behaglig värme. Eftersom byggnaden är liten värms luften upp snabbt. Med värme inuti lusthuset kan familjen njuta av långa kvällar och goda middagar långt in på hösten.

Andra detaljer som kan förhöja värdet på lusthuset är mysig inredning, exempelvis gardiner, kuddar, plädar och kanske en matta. Då känns utrymmet mer inbjudande och varmt.

Lusthus som byggsats

De flesta lusthus levereras som byggsatser, vilket innebär att allt material som behövs levereras som ett paket. I byggsatsen ingår:

  • Takmaterial (både insida och utsida)
  • Innerväggar (väggskivor, reglar, isolering)
  • Golv
  • Lister (tak, golv, fönster och profiler)
  • Fönster, dörrar, vindskydd och ytterväggar

Dessutom får du med en lättläst ritning så att du kan se exakt hur och i vilken ordning du ska montera lusthuset. Om du inte vill sätta ihop lusthuset själv kan hustillverkaren vanligtvis erbjuda hjälp med montering, alternativ kan du anlita en snickare som hjälper dig.

Vanliga frågor och svar

Ett lusthus är en mindre byggnad i en trädgård, ofta vackert utformad med stora fönsterpartier eller utan fönster (mer som en paviljong).

Det kan bland annat användas som en samlingsplats för att äta middag, som en yogastudio, ett växthus eller som ett poolhus.

Namnet kommer ifrån tyskans ”lusthaus” som förknippas med ”lustagadher”, vilket på fornsvenska betyder ”lustgården” eller ”paradiset. Från början var huset tänkt att användas för rekreation.

En paviljong är en mindre byggnad som vanligtvis endast består av ett tak, några pelare och ett golv, alltså utan väggar. Ett orangeri är ett slags uppvärmt växthus. Lusthuset är en mindre byggnad med tak, väggar och golv, vanligtvis försett med många fönster. Ibland kan dock lusthuset likna en paviljong, om man väljer ett hus utan fönster.