Inred ett helt hem på 30 kvadrat

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~4 minuter

Smarta möbler och ännu smartare planering kan göra ett attefallshus på maximalt 30 kvadrat till ett komplett hem med kök, sovrum, förvaringsutrymme, badrum och ytor för umgänge.

Här tittar vi på möbler och lösningar att ha i åtanke när du ska inreda ditt attefallshus eller din bolundare.

Utfällbara sängar från Resource Furniture

Göm sängen

Sängen är vanligtvis den möbel som tar störst plats i ett attefallshus. Om man inte önskar placera sängen på ett loft, vilket inte alla är förtjusta i på grund av trappor och låg takhöjd, kan man istället välja en utfällbar säng. Förutom den klassiska bäddsoffan eller dagbädden finns den vägghängda sängen, skåpsängen eller till och med den japanska futonen som ibland även kan användas som fåtölj. 

Safavieh Liam Tufted Cocktail Ottoman med förvaring

Förvaring på oväntade ställen

Undersök möjligheterna för förvaring under och i möbler, skapa förvaring under soffa, säng eller till och med inne i soffa, fåtölj eller ottoman. Den senare kan även fungera som soffbord.

Tvättmaskin och torktumlare i ett, från Miele

Hushållsmaskiner med flera funktioner

En kombinerad tvättmaskin och torktumlare är en bra idé för det lilla badrummet, och alla känner vi till den kombinerade kylen och frysen, men idag finns även kombinerad ugn och diskmaskin för det lilla köket.

Vägghängda stolar från Studio Droor

Satsa på vägghängt

Väggar och ibland även tak kan ofta utnyttjas på smartare sätt. Idag hänger de flesta sin tv direkt på väggen, men även utfällbara stolar av snygg design kan hängas på väggen och endast användas vid behov. På baksida av förvaringsskåp passar det att hänga den sladdlösa dammsugaren och på attefallshusets utsida kan cyklar hängas.

Brown Oak Burr Expanding Table

Möbler som växer

Klassikern bland möbler som växer vid behov är förstås matbordet där skiva kan fällas in och skapa utrymme för fler. Idag finns även fåtölj som förvandlas till soffa och skrivbordet som förvandlas till matsalsbord.

PIA Pop-up Kitchen från Dizzconcept

Ett försvinnande litet kök

För den som verkligen vill spara plats finns det ihopfällbara köket. Stängt ser ut som en garderob med tv placerad på utsidan av dörren, uppfällt är det ett komplett kök som kan anpassas efter användarens behov.

Attefallshus med altan, modell Eva från Polhus

Öppna upp för känsla av rymd

Det bästa tipset för att skapa ett attefallshus som känns rymligt är nog att satsa på generösa glaspartier och skjutdörrar. Tänk på att du har möjlighet att bygga altan utanför attefallshuset och på så vis skapa mycket extra yta som kan användas t.ex. som matplats under sommarhalvåret.

Attefallshuset Bohuslän med förvaring under trappan, från Extrahuset

Utnyttja utrymmet under trappan

Har du ett attefallshus med loft tar ofta trappan till loftet upp en del värdefull yta. Satsa därför på förvaring under trappan eller till och med förvaring inne i trappstegen. Du kan förstås även välja en stege upp till loftet istället för trappa, välj i så fall en stege som går att vikas undan när den inte ska användas.