Få hjälp med microcement

Vill du lägga microcement i badrum eller kök? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på microcement. Du får även lära dig mer om för- och nackdelarna med materialet, vad det kostar och hur du själv lägger microcement.

Få offerter från experter

Vad kostar det att lägga microcement?

Det kostar cirka 2 000 kronor per m2 att lägga microcement om du anlitar en expert som utför jobbet. I den kostnaden ingår både arbete och material. Själva microcementen står för cirka 50 % av den totala kostnaden. Det exakta priset för microcement varierar mellan olika tillverkare och var i landet du bor.

  • Plattsättare: Cirka 500 – 700 kronor i timmen
  • Snickare: Cirka 350 – 650 kronor i timmen

Bor du i Stockholm, Göteborg eller Malmö är timpriset lite högre. Det går dock i regel snabbare för en expert att lägga microcement än att sätta kakelplattor. Dels behöver microcement inte skäras till, som plattor, dels kräver det ingen fogmassa. Det går dessutom att applicera microcement direkt på det befintliga kaklet. På så vis är det ofta något billigare att applicera microcement än att sätta kakel eller klinker.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du lägger microcement

Det kanske verkar enkelt att lägga microcement själv men även om det är möjligt bör du inte försöka dig på det utan erfarenhet. Ytan kan lätt bli ojämn. Det är lite svårt att applicera microcement jämnt och det blir lätt flammigt eller får oönskad struktur. Det är därför bra att låta en erfaren hantverkare lägga micromenten. Du kan dock jämföra priser på själva materialet. Förutom microcementen krävs även en primer och en sealer.

Innan du anlitar en expert som ska lägga microcement är det bra att jämföra flera olika företag. Totalkostnaden kan variera en del beroende på vilket timpris experten tar. Använd vår offerttjänst, då har du större chans att få ett bra pris. Där kan du enkelt skicka in en offertförfrågan. Därefter matchar vi dig med experter i ditt område och du kan jämföra offerter. Tjänsten är helt gratis.

Microcement är mest populärt i badrum, men passar även bra i kök, till exempel som material på köksbänken. Det går även att använda microcement utomhus, till exempel till trappor, golv eller uteköket.

Vad är microcement?

Microcement består i huvudsak av finkrossad cement, harts och mineralpigment. Vanligtvis köper man microcement i pulverform och tillsätter en flytande härdare, men det finns även färdigblandad microcement att köpa. Microcement finns i alla tänkbara färger eftersom man tillsätter ett pigment. Många väljer ändå en klassisk betongfärg, som känns tidlös och modern. Du kan även välja vilken struktur du vill ha. Lägger du microcement på golvet kanske du vill ha en något grövre yta, för att minimera halkrisken.

Fördelar och nackdelar med microcement

Microcement har många fördelar och få nackdelar.

  • Låg bygghöjd. Vid applicering av microcement krävs endast ett tunt lager på cirka 2 – 3 millimeter. Fördelen med det är att trösklar, dörrar och lister inte påverkas vid renovering. Och om du väljer att applicera direkt på befintligt kakel kommer microcementen inte heller att påverka bygghöjden särskilt mycket.
  • Många färger. Det går att blanda i princip vilken färg som helst i NCS-skalan.
  • Vattentät. Eftersom ytan behandlas med en sealer stängs cementens porer igen, den blir då helt vattentät, tålig och lätt att torka av.
  • Reptålig. Microcement repas inte särskilt lätt.
  • Lättskött. Det räcker med att torka av microcementen med en fuktig trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel.
  • Bleks inte. Microcement missfärgas inte av UV-strålning.
  • Hållfast. Materialet spricker inte utan har mycket god hållfasthet vid såväl kompression som sträckning.
  • Stark vidhäftning. En av de största fördelarna med microcement är dess vidhäftningsförmåga – det fäster i princip på alla underlag, från OSB-skivor och gips till kakel, klinker, sten, betong och laminat. Det går till och med att lägga microcement på plastmatta.

Eftersom det är så pass enkelt att applicera microcement på bänkskivor kan du enkelt skapa förändring i köket. Kom dock ihåg att torktiden är lång, cirka 1 – 2 veckor.

Skötsel av microcement

När man applicerar microcement använder man en sealer, det är den som skapar den skyddande ytan. Det är bra att återapplicera sealer efter några år, om den gamla slitits ut. Det märker du på att cementen börjar suga upp vatten.

Kom ihåg att microcement, precis som vanlig cement, absorberar vätska men torkar ut relativt snabbt. Låt därför inte krukor som har vattengenomrinning stå på microcementen eftersom det kan orsaka missfärgningar. Samma sak gäller för blöta handdukar, låt de inte ligga för länge på microcementen. Så länge cementen kan andas och torka tar det ingen skada av vatten.

Tips är du anlitar företag som lägger microcement

För att du ska få ett bra pris och känna dig nöjd med valet av expert är det viktigt att du jämför flera företag. Med vår offerttjänst slipper du lägga tid på att hitta pålitliga hantverkare, vi gör det åt dig. Men för att experterna ska kunna lämna bra offerter behöver du vara tydlig i din offertförfrågan. Information som är bra att ta med:

  • Rum. Är det ett kök eller badrum eller kanske en bänkskiva som du vill täcka med microcement?
  • Yta. Hur många kvadratmeter ska täckas?
  • Skick. Om du vill ha microcement på golvet, i vilket skick är det befintliga golvet?
  • Ytbeklädnad. Vilken är den befintliga ytbeklädnaden? Kakel, gips eller våtrumsmatta, eller något annat?
  • Önskad färg. Vilken färg du vill ha?
  • Önskad struktur. Vill du ha en helt slät yta eller en yta med struktur?
  • Material. Står du själv för materialinköp eller vill du att experten gör det?
  • Golvvärme. Om du ska lägga microcement i badrummet vill du då passa på att installera golvvärme? Det fungerar bra att lägga microcement ovanpå golvvärme, den har faktiskt riktigt bra värmeledningsförmåga.

Om du vill använda ROT-avdrag är det viktigt att du skriver det i offertförfrågan. ROT-avdraget ger dig 30 % rabatt på upp till 50 000 kronor för själva arbetskostnaden.

Kostnad för microcement

Ett riktpris för vad microcement kostar är 2 000 kronor per m2, då ingår material och arbetskostnad samt moms – men ROT-avdraget är inte inräknat. Eftersom microcementen står för cirka hälften av den totala kostnaden kan du göra ROT-avdrag för cirka 1 000 kronor per m2 (vilket avser arbetskostnaden). Pris för microcement i badrum, inklusive ROT-avdrag skulle då bli 1 700 kronor per m2.

Lägga microcement – gör det själv

Om du är händig kan du lägga microcement själv, men det är bra om du övar lite innan du applicerar det eftersom det kräver ett visst handlag. Du kan köpa färdigblandad microcement när du ska göra själv, bland annat hos Beijer Bygg. Så här lägger du microcement – steg för steg:

  1. Primning. Börja med att göra en kontroll av ytan som ska täckas. Om väggen, golvet eller bänkskivan är i bra skick kan du applicera en K-primer. Om ytan är sliten, har stora jack och skador är det bra om du lagar den först, till exempel med spackel. Det krävs dock endast om ytan är mycket sliten, annars fyller du igen ojämnheter med själva microcementen. K-primer innehåller sand och gör att microcementen får bra häftgrund.
  2. Läggning. Om du inte köper färdigblandad cement blandar du den själv, följ i så fall anvisningarna på förpackningen. Du kan även hitta kompletta kit som innehåller både K-primer, härdare, pulver och sealer. När massan är färdigblandad breder du ut cementen med en spackel (som om du bredde smör på en smörgås). Dra gärna spackeln över hela ytan så att den blir så jämn som möjligt. Det behöver inte bli helt perfekt, ytan ska senare slipas.
  3. Slipning. När du har lagt på microcementen måste den härda ordentligt. Hur lång tid det tar beror på hur tjockt lager du lagt och typen av microcement (läs på förpackningen). När cementen härdat kan du slipa. Gäller det en större yta, som ett golv eller en vägg, är det enklast att använda en slipmaskin, annars räcker det att gå över ytan med ett sandpapper. Ju mer du slipar, desto lenare och slätare blir ytan.
  4. Försegling. Det sista steget är att applicera en sealer, det kommer att ge microcementen en skyddande yta. Applicera i omgångar och i tunna skikt. Det tar endast någon timme för ett lager att torka.

Köp ditt material hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Vanliga frågor och svar

Ja, du kan köpa färdiga kit som innehåller både primer, microcement och sealer. Det är bra att öva på en skiva innan så att du får rätt handlag.

Ja, det är lite svårt att få ytan jämn och slät. Men om du övar lite på en träskiva innan är det oftast inga problem.

Cirka 2 000 kronor, då ingår arbetskostnad och material. Om du lägger microcement själv kan du köpa tre kilo för cirka 200 – 500 kronor, det räcker till cirka 6 m2  (ett lager). Därefter tillkommer kostnad för primer och sealer.

Ja det är godkänt, det betraktas som ett ytskikt enligt GVK, men det kan appliceras antingen direkt på ett befintligt ytskikt eller ett godkänt tätskikt.

Ja, det går bra.

Ja, det går bra.

Först appliceras en primer som innehåller sand. Sanden skapar bra vidhäftning vilket gör att microcementen fäster. Sedan appliceras microcement som sedan ska härda. Därefter slipas cementen och slutligen appliceras en sealer.

Ja, men kontrollera vilken typ av sealer du ska använda. Det finns olika typer och vissa är mer beständiga mot temperaturförändringar.

De första dagarna efter applicering är den ganska känsligt mot vätska. Men när cementen härdat helt och hållet är den mycket tåligt.

Torka av med en fuktig trasa och använd eventuellt ett milt rengöringsmedel vid behov.

Ja, microcement kan appliceras på trä.