Få hjälp att bygga stall

Ska du bygga stall? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på stall. Du får även lära dig mer om vilka regler som gäller när du bygger stall, hur stora boxarna behöver vara samt tips på hur du lyckas med stallet.

Få offerter från experter

Vad kostar det att bygga stall?

Vad priset för att bygga häststall hamnar på beror på flera faktorer. Dels på stallets storlek och utformning, dels på hur många hästar stallet ska rymma samt vilket material stallet byggs av. Om du ska bygga delar av stallet själv kan du exempelvis köpa virke själv, vilket är billigare än att beställa en färdig byggsats eller att anlita totalentreprenad som bygger ett nyckelfärdigt stall. Samtidigt kräver det stor erfarenhet och kunskap av dig som bygger. Vad det kostar att bygga stall beror även på andra saker:

  • Värmeisolering. Är stallet värmeisolerat går det att kontrollera och styra temperaturen under vinterhalvåret. Förutsättningen för värmereglering är att ytterväggar och innertak är värmeisolerade. Det krävs även ventilation, luftfuktigheten inuti stallet får inte överstiga 70 %.
  • Fönster. Enligt djurskyddslagen måste stallar ha fönster eller någon form av annat ljusinsläpp. Antal fönster påverkar slutkostnaden för stallet, likaså antal boxar.
  • Golv. Den vanligaste golvtypen i stall är betong med kvalitetsbeteckning C 30/37, det behöver tåla kemiska och mekaniska påfrestningar. Under betongskiktet krävs ett välpackat dräneringslager av exempelvis makadam eller singel. Om du värmeisolerar golvet blir kostnaden högre.

Ta reda på priset för att bygga stall genom att använda vår offerttjänst. Skicka in en offertförfrågan där du så detaljerat som möjligt beskriver hur stallet ska se ut och hur det ska användas. Vi matchar dig sedan med experter i ditt område – helt gratis förstås.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger stall

Eftersom det finns många regler för stall och djurhållning behöver du planera projektet ordentligt. Till exempel är det bra att tänka på hur stallet ska användas, är det endast för din eller dina egna hästar? Eller planerar du även att hyra ut stallplatser? Finns det hagar i närheten? Här är några saker att fundera på när du ska bygga stall:

  • Takhöjd. Takhöjden bestäms utifrån hästens mankhöjd. Enligt djurskyddsbestämmelsen ska takhöjden i stallet vara 1,5 x hästens mankhöjd. Därför kan det variera beroende på om det är en stor häst eller en liten ponny. Minsta takhöjd är dock 2,2 meter, även om hästen praktiskt skulle klarar sig med lägre höjd.
  • Längd och bredd. Det allmänna rådet är att stallgången bör vara minst 2,5 meter bred. Om många hästar hålls i samma stall kan gången behöva vara ännu bredare så att man utan problem kan ta sig förbi. Om hästarna ska kunna sticka ut huvudet i gången från sina boxar, kan det också vara behövligt med bredare stallgång. Längre ner kan du se en tabell för vilka boxstorlekar som passar för olika hästar.
  • Inomhusklimat. Hästar trivs bra i lite kallare temperaturer, runt 10 grader. Ett stall kan vara antingen varmisolerat eller oisolerat. Ett varmisolerat stall går att temperaturstyra, vilket är praktiskt under vinterhalvåret. Kom ihåg att även ventilation behövs, luftfuktigheten i stallet bör inte överstiga 70 %.
  • Inredning. Det är viktigt att stallets (särskilt boxarnas) inredning är säker för hästen. Det ska inte finnas någon risk för hästen att råka fastna i galler eller handtag och liknande. Fönster i boxar bör antingen vara skyddade med galler eller sitta på en höjd som inte är utsatt för sparkar.
  • Brandrisk. Enligt djurskyddsbestämmelsen ska stallet vara utformat på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för att rädda hästarna vid en eventuell brand. Det allmänna rådet är att följa Lantbrukets brandskyddskommittés rekommendationer.
  • Andra hästar. Enligt djurskyddslagen har hästar rätt till sällskap, helst av andra hästar. Om det inte är möjligt ska de ha socialt utbyte med andra flockdjur, till exempel kor eller får.
  • Bullernivå. I ett stall får bullernivån inte överstiga 65 dB (ungefär samma ljudnivå som ett samtal), annars blir hästarna stressade.
  • Elavbrott. Det måste finnas en godtagbar plan på hur djurskyddet ska upprätthållas även vid ett elavbrott.

Storlek för boxar

MankhöjdBoxens storlekBoxens bredd
< 0,85 meter3 m21,5 meter
0,86 – 1,07 meter4 m21,6 meter
1,08 – 1,30 meter5 m21,9 meter
1,31 – 1,40 meter6 m22,1 meter
1,41 – 1,48 meter7 m22,2 meter
1,49 – 1,60 meter8 m22,35 meter
1,61 – 1,70 meter9 m22,5 meter

*Uppgifter från Jordbruksverket

Förprövning innan du bygger stall

Förprövning är ett slags tillstånd för att bygga stall, eller något man kan likna vid ett bygglov men som används när det finns krav ur djurskydds- och djurhälsosynpunkt. Det är hos länsstyrelsen du ansöker om förprövning när du ska bygga stall. Även om du förprövningen godkänns behöver du förmodligen även ansöka om bygglov, även om det finns undantag. Vid förprövning kontrollerar länsstyrelsen bland annat:

  • Mått och utrymmen
  • Inredning och utgödslingssystem
  • Utfordrings- och dricksvattenanordningar
  • Klimat och luft
  • Brandskydd

Det kostar ingenting att förpröva innan du ska bygga stall, det kan dock bli dyrt om du inte gör det. Bland annat kan länsstyrelsen förbjuda dig att hålla djur i stallet. Om du bygger ett stall utan förprövning och vid ett senare tillfälle utför en efterprövning som godkänns innebär det vanligtvis att du behöver betala en avgift. Den varierar men ligger normalt sett mellan 12 000 och 24 000 kronor beroende på byggnationens omfattning.

Du behöver inte förpröva stallet om du tänker hålla färre än fem hästar där. Inte heller om du:

  • Bygger tillfälliga sjukboxar.
  • Bygger byggnader utomhus (exempelvis vindskydd/ligghall) där högst 10 hästar kan vistas.
  • Sätter upp tillfälliga boxar i anslutning till tävling (de ska då tas bort inom fem dygn efter att tävlingen är avslutad).

Så väljer du rätt typ av stall

Du kan antingen rita ditt eget stall med hjälp av en arkitekt, köpa en prefabricerad modell i nyckelfärdigt format eller bygga stallet själv, bräda för bräda. Vad som passar bäst beror på din budget, din kunskap och erfarenhet av att bygga samt hur mycket tid du vill lägga på projektet. Även om du i nuläget endast har en häst kan det ändå vara bra att tänka långsiktigt. Vill du i framtiden ha möjligheten att hyra ut stallplatser är det enklare att planera en eller ett par extra boxar från början.

Om du redan har en ladugård du vill bygga stallet i, kan du istället prata med hantverkare för att se vad som är möjligt att göra och vad det kostar. Skicka i så fall med ritning eller bilder på den befintliga byggnaden.

Tips när du anlitar företag som bygger stall

Det är alltid bra om du är så detaljerad i din beskrivning som möjligt när du ska skicka ut offertförfrågningar. Förutom självklar information som bland annat ditt namn och telefonnummer är det även viktigt att du beskriver stallet så bra som du kan:

  • Storlek. Hur stor yta?
  • Antal boxar. Vill du bygga ett stall för 2 eller 4 hästar?
  • Takhöjd. Du kan räkna ut vilken takhöjd du behöver genom att multiplicera hästens mankhöjd med 1,5.
  • Material. Vill du bygga ett stall i trä eller kanske betong?
  • Varmisolerat eller oisolerat. Fundera även på ventilation och om du vill ha värme i golvet.
  • Antal fönster och portar. Vet du redan vilka fönster du vill ha eller vill du ha förslag på fönster och portar?
  • Extra funktioner: kontor, höloft, kök, sadelkammare och badrum?

Kostnad för att bygga stall

Priset för stall varierar mycket beroende på vilken hustillverkare du väljer eller om du själv ska bygga i lösvirke, alternativt köpa en byggsats. Valet av grundläggningsmetod påverkar också slutkostnaden. Oinredda byggsatser exklusive grund och inklusive montage kostar från cirka 400 000 kronor (80 m2).

Bygga stall – hur lyckas man?

Planering är viktigt när du ska bygga stall och det är ofta bra att ta hjälp av en arkitekt. I alla fall om du tänker rita ditt eget stall och inte vill välja ett prefabricerat stall eller utgå från en färdig ritning. En arkitekt kan dessutom hjälpa dig ta fram ritningar för stall, exempelvis för två, tre eller fyra boxar. Det kostar förstås mer att anlita arkitekt och sedan en byggfirma som bygger stallet, än att välja en prefabricerad modell. Fundera därför på hur mycket pengar du vill och kan lägga samt hur du ska finansiera bygget. Om du har möjlighet och vill hyra ut stallplatser har du chans att få in intäkter på så vis.

Vanliga frågor och svar

Kostnaden för att bygga stall varierar mycket beroende på om stallet är varmisolerat eller oisolerat, hur stort stallet är, vilken takhöjd det har, hur många boxar och så vidare. Det går att bygga ett mindre billigt stall för cirka 300 000 kronor.

Från cirka 300 000 kronor och uppåt, det beror på vilka bekvämligheter som ska finnas, till exempel om det ska vara isolerat eller inte.

Det beror på vilket material de är tillverkade av. Det viktiga är att skaderisken minskar (hästen ska inte riskera att sparka igenom väggen).

Det går att bygga stall i lösvirke (bräda för bräda), som byggsats eller genom att köpa ett nyckelfärdigt stall.

Du kan slippa bygglov om du har bete eller foderproduktion till hästarna, då räknas stallet in till samma kategori som jordbruk som inte kräver bygglov.

I regel får stall inte byggas närmare än 75 – 200 meter från bostäder.

Om hästen är utomhus mer än 16 timmar per dygn under vinterhalvåret ska hästen ha tillgång till ligghall eller vindskydd.

Det beror på hästens mankhöjd. Multiplicera mankhöjden med 1,5 så får du svaret på takhöjden. Den minsta tillåtna takhöjden är dock 2,2 meter.

Hästarna måste ha tillgång till ljusinsläpp, helst fönster men det går även med lampor som ger ett konstgjort dagsljus.

Om du har fler än fem hästar krävs förprövning.

Det beror på hur stor hästen är. Multiplicera mankhöjden med 1,5 så vet du takhöjden.

Om du har fler än 10 hästar krävs ett tillstånd. Men om du har en yrkesmässig verksamhet med djur krävs alltid tillstånd, även om du endast har ett djur (exempelvis ridskola).