Få hjälp att bygga entrétrappa

Dags att snygga till entrén till huset? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på entrétrappa. Du får även lära dig mer om lika material, sätt att bygga samt hur du själv kan bygga en entrétrappa.

Få offerter från experter

Vad kostar en entrétrappa?

Kostnaden för en entrétrappa varierar en del och beror bland annat på storlek, material och hur komplicerad den är att bygga. De vanligaste materialen för entrétrappor är:

  • Entrétrappa i trä. Tryckimpregnerad furu är det billigaste materialet och passar bra till de flesta traditionella trähus. Den passar särskilt bra om du har en träaltan vid entrén.
  • Entrétrappa i sten. En entrétrappa i natursten skapar ett pampigt intryck vid entrén. Materialet är mycket robust och hållbart. Natursten är bland annat granit.
  • Entrétrappa i betong. En gjuten entrétrappa i betong är också snyggt och hållbart. Först behöver en gjutform byggas.

Vad kostnaden blir påverkas alltså av material, men även på hur komplicerad platsen är att bygga på. Om det är ojämn mark framför huset, exempelvis stora rötter eller stenar, behöver experten först ta itu med markarbete. En gjuten femstegstrappa (120 x 120 centimeter) tar cirka 30 – 40 timmar att bygga, då är även stenläggning ovanpå den gjutna betongbasen inräknad. Arbetskostnaden landar då på cirka 9 000 – 12 000 kronor och materialet på cirka 2 000 – 2 500 kronor.

Det bästa sättet att ta reda på kostnaden är att skicka in en offertförfrågan i vår offerttjänst. Då matchar vi dig med lokala experter som kan lämna offert på entrétrappa. Tjänsten är helt gratis att använda.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 343 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger entrétrappa

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på innan du bestämmer dig för vilken trappa du ska välja.

  • Material. De vanligaste materialen för utetrappor är betong, natursten och trä. Men utetrappor kan även tillverkas i stål. När du väljer material är det viktigt att dels tänka på vad som passar bäst till husets utseende, dels hur mycket skötsel materialet kräver. Kostnaden för olika material varierar dessutom en hel del. Sten och betong är i stort sett underhållsfritt och hållbara material som tål mycket belastning. Trä är betydligt billigare men kräver mer underhåll.
  • Form. Ett tips är att leta inspiration på nätet och se hur andra löst entrétrappan. Det finns nämligen olika former att välja bland. Vilken form som passar bäst beror förstås även på hur huset ser ut samt utrymmet framför huset. Om entrén ligger högre upp kan både en rak trappa och en trappa som kommer från ena (eller bägge) sidan vara bra.
  • Markarbete. Det är viktigt att trappan byggs på ett plant och packat underlag, exempelvis trätrall, sten eller packat grus.
  • Pris. Hur mycket vill du betala för trappan? Du kan göra vissa saker själv för att sänka kostnaden, till exempel förarbetet. Se till att marken framför ytterdörren är plan och iordningsställd. Då behöver inte experten lägga tid på det utan kan börja bygga direkt istället. Om du är händig kan du bygga entrétrappan själv. Det finns dessutom färdiga utetrappor att köpa hos byggvaruhusen. De monterar du enkelt.

Tips när du anlitar företag till att bygga entrétrappa

Det finns många företag som bygger entrétrappor och experterna har ofta olika kompetensområden, exempelvis bygger vissa experter trappor i trä, andra i gjuten betong och åter andra arbetar med stenhuggeri och bygger stentrappor. När du använder vår offerttjänst behöver du inte själv veta exakt vilken expert du behöver hjälp av – vi hjälper dig. Det enda du behöver göra är att skicka in en detaljerad beskrivning av vad du behöver hjälp med. Sedan matchar vi dig med lokala experter som har rätt erfarenhet. Bra saker att skriva i din offertförfrågan:

  • Höjd. Hur hög ska trappan vara?
  • Material. Vet du redan vilket material du vill bygga trappan i? Det kan även vara bra att begära offer på material. Många gånger har experten bra samarbeten med byggvaruhus och kan köpa material till bättre pris.
  • Mark. Är det plant framför entrén eller krävs någon särskild typ av markarbete?
  • Övrigt. Finns det andra saker som experten behöver veta? Exempelvis olika vinklar att ta hänsyn till eller markarbete?

Kostnad för entrétrappa

Priset för entrétrappa varierar mycket och påverkas framförallt av valet av material. Det kan ta olika lång tid att bygga i olika material. Det är bäst att skicka en offertförfrågan för att ta reda på priset för just din entrétrappa. En gjuten entrétrappa i betong tar ofta lite mer tid eftersom man först måste bygga en gjutform, sedan tar det tid för betongen att härda.

Bygga entrétrappa – hur gör man?

Hur du bygger en entrétrappa varierar beroende på om det är en trätrappa, en gjuten trappa eller om du ska bygga en trappa av stenblock. Du kan dessutom köpa färdiga utetrappor i betong som du enkelt monterar. Enklast är det att hitta en ritning på hur du bygger entrétrappor, men i korthet fungerar det så här när du bygger en trappa med stenar:

  1. Bestäm form. Ska trappan vara rektangulär eller halvrund? Och vill du att trappstegen kommer rakt framifrån eller även från sidorna?
  2. Mät det översta trapplanet. När du vet hur stort det översta planet blir kan du enklare beräkna hur många stenar som går åt.
  3. Räkna ut antal steg. Mät först höjden på trappan och dela med 14 centimeter (en vanlig höjd på stenar som används till trappor).
  4. Räkna ut planstegets djup. Planstegets djup är där du sätter själva foten, tänk sättstegets höjd gånger 2 (2 x 14) plus planstegets djup ska bli 63 centimeter. Det skulle innebära att planstegets djupt blir 35 centimeter. För att räkna ut hur långt in under nästa steg som plansteget ska gå tar du 63 – 35, vilket blir 28 centimeter. 28 centimeter ska alltså överlappas för att trappan ska bli stabil.
  5. Förarbete. Innan du börjar lägga trappan är det viktigt att marken är stabil och plan. Det kan vara bra att gräva ut området, lägga ut en markduk och täcka den med cirka 20 centimeter bergkross. Häll sedan ut stenmjöl och ett lager marksten. När du utför markbeläggningen är det viktigt att du skapar ett litet fall på cirka 1 – 2 centimeter från huset, då rinner vattnet av trappstegen när det regnar.
  6. Skissa ut trappan. Med en penna märker du ut var det första steget ska placeras. Lägg ut stenarna efter markeringen och fixera dem med betonglim. När du lagt ut det första plansteget fortsätter du med bergkross som vibreras, följt av stenmjöl. Fortsätt sedan med nästa rad stenar och sättsteg (inte hela vägen in till huset, endast så att den överlappar det första plansteget med 28 centimeter). Fortsätt sedan på samma sätt: sättsteg, packad bergskross och stenmjöl.

Köp ditt material till entrétrappa hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Vanliga frågor och svar

Höjden för trappsteg kan ligga mellan cirka 14 – 18 centimeter. En vanlig höjd på sättstenar till trappor är 14 centimeter.

Det beror på hur stor den är, vilken form den har och hur lång tid det tar för en snickare att bygga den. Du kan köpa färdiga trätrappor för utomhusbruk från några tusen kronor och uppåt.

Du kan bland annat bygga trappan med stenblock, likt tegelstenar. Först behöver du plana ut marken framför entrén och lägga i en fiberduk, stenkross och stenmjöl. Sedan lägger du ut den första raden stenar hela vägen till entrén. Sedan fyller du på med mer bergkross och stenmjöl och nästa rad stenar (den ska endast överlappa den första raden med cirka 28 centimeter) och avslutar med sättsteget. Fortsätt så tills trappan är klar. Här kan du hitta beskrivning och bild.

En gjuten femstegstrappa (120 x 120 centimeter) tar cirka 30 – 40 timmar att bygga, då är även stenläggning ovanpå den gjutna betongbasen inräknad. Arbetskostnaden landar då på cirka 9 000 – 12 000 kronor och materialet på cirka 2 000 – 2 500 kronor.