gratis offert på grävning

Gratis offert på Schaktning i Vännäsby

Schaktning är en viktig del av förberedelserna inför ett husbygge. Det innebär att man gräver och flyttar jordmassor för att förbereda marken och skapa en stabil grund. Schaktning måste bland annat göras innan en betongplatta gjuts. BYGG.se har 2 Schaktning i Vännäsbysexperter i vårt system, redo för att ta emot din offertförfrågan.

1. Berätta om ditt projekt

Vad behöver du hjälp med?

Asfaltering
Avloppsanläggning
Bergssprängning
Borra brunn
Dikesgrävning
Dränering
Enskilt avlopp
Husgrund
Poolgrävning
Bygga damm
Grävarbeten
Gjuta platta
Sten- & Plattläggning
Stubbfräsning
Trekammarbrunn
Schaktning
Muddring

Hur fungerar det?

Beskriv din förfrågan

Beskriv vad du behöver hjälp med så detaljerat som möjligt.

Förfrågan matchas

Vi granskar din förfrågan och matchar den mot rätt schaktning i Vännäsby.

Jämför offerter

Snart får du prisförslag från schaktning i Vännäsby – jämför offerterna.

Innan schaktningen kan påbörjas måste kontrollplan, arbetsmiljöplan och arbetsordning upprättas. Dessa olika planer handlar om att man sätter upp regler för arbetsplatsen. Man gör även en beskrivning över hur arbetet ska gå tillväga och organiseras samt vilka särskilda skyddsåtgärder som måste utföras. Kontrollplanen är viktig eftersom den säkerställer att jorden i marken uppförs sig som man förväntar sig. Ska man börja schakta (gräva, muddra och ibland spränga) måste man veta hur markens förutsättningar ser ut, annars finns risk att olyckor uppstår.

I schaktningen ingår flera arbetsmoment:

  • Grävning. Grävarbetet är såklart ett av schaktningens huvudmoment och innebär bland annat att stora sten- och grusmassor grävs bort, till exempel för att skapa utrymme för en källargrund. Grävarbetet kan även innebära att man förbereder marken för VVS-anläggningar och kabeldragning samt indragning av el.
  • Muddring. Muddring är detsamma som schaktning fast under vatten, till exempel i en sjö eller i havet. Muddring utförs genom att materialet sprängs, grävs bort eller sugs upp. Muddring utförs bland annat för att fördjupa en farled eller för att förbereda grunden inför ett brobygge. Muddring görs ibland även för att utvinna sand eller grus.
  • Bortforsling av schaktmassor. Vid schaktningsarbete bildas stora högar av grus, jord och sand som måste forslas bort. Ofta tar schaktningsföretag hand om det. Man kan nämligen inte bara dumpa schaktmassor hur som helst, det behöver tas om hand på rätt sätt. Ibland går det att sälja schaktmassorna till byggföretag, alternativt återanvända dem för att fylla upp och jämna till marken med.
  • Tillplaning. En stor del av schaktningsarbetet handlar om att plana ut marken inför anläggandet av en husgrund. Med hjälp av speciella schaktningsmaskiner kan man enkelt och effektivt stabilisera och göra marken fast samt plana till ytan.

Fördelar med att anlita ett schaktningsföretag

Det krävs nästan alltid att ett schaktningsföretag anlitas vid husbygge. De som arbetar på ett sådant företag har inte bara erfarenhet och utbildning, de har även de rätta maskinerna för att utföra jobbet på rätt sätt. Ofta ingår dessutom andra viktiga arbetsmoment, som geoteknisk undersökning. Om du exempelvis köpt en tomt som inte är byggnadsklar, det vill säga det finns varken el, vatten eller avlopp indraget och ingen har tidigare byggt här, är det viktigt att kontrollera marken. Markens förutsättningar är avgörande för om det ens går att bygga på tomten. Beroende på vilken typ av mark huset ska stå på, kan olika åtgärder behövas för att förbereda den inför husbygget. Vanliga marktyper i Sverige är:

  • Morän. Moränområden är mycket vanliga i Sverige och består av block och stenar samt finare partiklar. Vanligtvis är marken hårt packad och staplad direkt på en berggrund. Moränlagret brukar vara runt 10 meter tjockt. Morän är bra byggmark tack vare sin goda bärighet. Ibland kan morän dock innehålla en hel del större stenblock, vilka antingen behöver forslas bort eller sprängas i mindre bitar.
  • Berg. Berg har både för- och nackdelar. Den stora fördelen med berggrunder är att bärigheten är mycket god. Berg är stabilt. Nackdelen är att man ofta behöver spränga bort en del av berget för att få en jämn yta. Om marken måste sprängas blir det ofta betydligt dyrare än om det bara handlar om schaktning.
  • Lermark. Lermark har sämre bärighet för husbyggen och en sådan mark måste man ofta förbereda ganska mycket. Det är viktigt att alltid utföra en geoteknisk undersökning av lermark för att säkerställa bärigheten och för att få veta exakt vilken åtgärd som måste utföras. Ofta använder man utbredda plattor och sulor för att byggnaden ska bli säker och stabil.

Anlita schaktningsföretag

Om marken ska förberedas inför byggnation är det ofta nödvändigt att anlita ett schaktningsföretag. De som arbetar på sådana företag har inte bara kunskap och erfarenhet, de använder även de rätta verktygen och maskinerna. Om du köper ett hus från en hustillverkare som erbjuder totalentreprenad kan det ibland ingå schaktning och gjutning av grund. Då behöver du förstås inte tänka på schaktningen. Men lika ofta ingår det inte. Innan du anlitar ett schaktningsföretag finns det vissa saker som är viktiga att kontrollera:

  • F-skatt. Kontrollera att schaktningsföretaget har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
  • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om företaget har några tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
  • Svarta listan. Kontrollera att företaget inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
  • Försäkringar. Företaget bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
  • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om företaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
  • Avtal. När du hittat ett schaktningsföretag du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.

Vännäsby - En växande tätort i Västerbotten

Vännäsby är en tätort i Vännäs kommun, belägen i Västerbottens län. Orten ligger strategiskt placerad där Vindelälven och Umeälven flyter samman, cirka 4 kilometer öster om centralorten Vännäs.

Befolkning och tillväxt

Enligt de senaste siffrorna från 2022 har Vännäsby 1 934 invånare, vilket visar på en stadig befolkningstillväxt under det senaste decenniet. Sedan 2013 har befolkningen ökat med 143 personer, motsvarande en tillväxt på 8%. Detta gör Vännäsby till ett av de snabbast växande områdena i Vännäs kommun.

Geografiskt läge och närliggande orter

Vännäsby ligger cirka 30 kilometer väster om Umeå, längs E12 (Blå vägen) och riksväg 92. Närheten till Umeå gör att många pendlar till arbete eller studier i den större staden. Andra närliggande orter inkluderar Vännäs, som ligger strax väster om Vännäsby, samt Brån och Tväråbäck.

Boendeformer och bebyggelse

Bebyggelsen i Vännäsby består av en blandning av villor, radhus och flerfamiljshus. Många av bostäderna är enfamiljshus med egna tomter, vilket ger orten en lantlig prägel trots sin närhet till större orter. Det finns även lägenheter tillgängliga, särskilt i de nyare bostadsområdena som har tillkommit i takt med ortens tillväxt.

Historia och utveckling

Vännäsby har en lång historia och var ursprungligen känd som Vännäs. När järnvägen drogs genom området på 1800-talet anlades stationen några kilometer västerut, vilket ledde till att det nya samhället där tog över namnet Vännäs. Den ursprungliga orten bytte då namn till Spöland, innan den 1940 fick sitt nuvarande namn Vännäsby.

Idag är Vännäsby en attraktiv bostadsort som kombinerar närheten till natur med goda kommunikationer och service. Ortens tillväxt tyder på att allt fler upptäcker fördelarna med att bo i Vännäsby, med dess blandning av landsbygdens lugn och närheten till större orters utbud.

Utnyttjat rotavdrag under 2013-2024

År Rotavdrag Vännäs kommun (kr)
2024 10592803
2023 8589817
2022 10150132
2021 9612121
2020 8940883
2019 8234704
2018 8798828
2017 8464203
2016 6496889
2015 15966173
2014 12292469
2013 11964016

Utnyttjat rutavdrag under 2013-2024

År Rutavdrag Vännäs kommun (kr)
2024 2398697
2023 2185680
2022 2052808
2021 1889992
2020 1345880
2019 1255889
2018 1283832
2017 1193971
2016 754750
2015 736401
2014 747329
2013 620115
Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 97 246 experter
  • Finns i hela landet
  • Gratis offertförfrågan
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Digitala avtal
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
Gratis offert
Gratis offerttjänst

Alla Schaktning i Vännäsby

Schaktning i andra orter